Muchová na poslední chvíli zahájila obrat, ve Varšavě jdou dál i Martincová a Nosková

25. 7. 2023, 12:36
Aktuality 45
Karolína Muchová (26) na poslední chvíli nastartovala obrat, v úvodním kole ve Varšavě přetlačila 4:6, 7:6, 6:3 Aljaksandru Sasnovičovou (29) a připsala si první vítězství od finálové účasti na French Open. Do další fáze postoupily také Tereza Martincová (28) a Linda Nosková (18). Úvodní zápas po zranění nezvládla Linda Fruhvirtová (18) a na první soupeřce ztroskotala i Kateřina Siniaková (27).
Karolína Muchová (© Profimedia)

Karolína Muchová dosáhla na nedávném French Open na své první semifinále na nejvyšší tour od Australian Open 2021 a byla ve svém premiérovém grandslamovém finále kousek od titulu. Díky senzačnímu výsledku vylétla zpět do elitní dvacítky světového hodnocení, a dokonce vylepšila své kariérní maximum na 16. příčku. Loni v srpnu nebyla kvůli neustálým zdravotním problémům ani v TOP 200.

Po náročném tažení na pařížské antuce si naordinovala delší pauzu a na trávě se zúčastnila pouze Wimbledonu. Na nejslavnějším turnaji se v průběhu prvního kola zranila, v rozhodujícím setu už nebyla schopná vzdorovat a s All England Clubem, kde v minulosti hrála dvakrát čtvrtfinále, se rozloučila hned po úvodním zápase.

Statistiky zápasu Sasnovičová - Muchová

Ve Varšavě však stejný scénář nepřipustila, i když k němu neměla proti Aljaksandře Sasnovičové daleko. Muchová si velmi rychle vypracovala náskok 4:1 se dvěma brejky a vypadalo to na hladký postup. Nasazená dvojka ale začala kupit nevynucené chyby, v následujících pěti gamech získala jen sedm fiftýnů a za tři čtvrtě hodiny prohrávala.

Ve druhé sadě se jí nepovedlo potvrdit brejk v šesté ani 12. hře, ovšem v tie-breaku nepovolila Bělorusce ani jeden bod a stav srovnala. V rozhodujícím dějství se dostala do vedení 3:0, ačkoli v obou gamech na servisu likvidovala minimálně jednu brejkbolovou hrozbu. Náskok brejku si nakonec uhájila až do konce zápasu.

Pro světovou osmnáctku a aktuální českou čtyřku se jedná o první vítězství od semifinále na French Open, v němž si po odvráceném mečbolu vyšlápla na Arynu Sabalenkovou. Její soupeřkou v souboji o čtvrtfinále bude Rebecca Šramková. Slovenské kvalifikantce může oplatit pět let starou prohru právě z areálu Rolanda Garrose.

Tereza Martincová pár měsíců po životní sezoně 2021 figurovala na 40. místě žebříčku, ale už přes rok je v krizi a její výsledky v tomto období nestačí na členství ani v nejlepší stovce. Finalistce předloňského Livesport Prague Open v současnosti patří až 107. pozice a její ranking zachraňují hlavně finále na W80 v Zaragoze a dva týdny staré semifinále na 125k ve Francii.

Svůj debut ve Varšavě odstartovala skalpem nasazené pětky Shuai Zhang, jež prohrála už 14. zápas po sobě a stále čeká na první vítězství od posledního lednového dne. Jedná se o její teprve třetí letošní vítězství v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu, v Miami porazila Tamaru Korpatschovou a v Birminghamu si poradila s Viktorijí Tomovovou.

Statistiky zápasu Martincová - Shuai Zhang

Favorizovaná Martincová byla celý zápas lepší hráčkou, ale zisk obou setů si pořádně zkomplikovala. Úvodní dějství dvakrát nedopodávala, přestože měla jeden setbol na vlastním servisu, a v tie-breaku otočila šesti body v řadě stav 1:3. Ve druhé sadě ztratila náskok 4:1, ale v posledních dvou gamech povolila Číňance jen jeden fiftýn.

O první čtvrtfinálovou účast na hlavní tour od loňského říjnového vystoupení v ostravské hale se pražská rodačka utká s Yaninou Wickmayerovou. S bývalou světovou dvanáctkou, která se vrací po mateřské pauze a momentálně se v žebříčku nachází o dvě místa za Martincovou, změří síly poprvé.

Linda Nosková měla v úvodních měsících sezony skvělou formu. V Adelaide se po skalpech Darjy Kasatkinové, Viktorie Azarenkové a Ons Jabeurové probojovala do svého prvního finále na nejvyšším okruhu, vrátila se do TOP 100 žebříčku a posléze debutovala i v nejlepší padesátce. Následovalo čtvrtfinále v Lyonu a třetí kolo v březnu v Indian Wells.

Od té doby však na další vítěznou sérii na hlavní tour čeká. Slabší fazónu potvrdila také ve Varšavě, kde si mohla po prvním kole ve Wimbledonu připsat další nezdar se soupeřkou figurující mimo elitní stovku pořadí. Své žebříčkově nejhorší letošní porážce v dohraných zápasech se ale proti Janě Fettové nakonec úspěšně vyhnula.

Statistiky zápasu Fettová - Nosková

Talentovaná teenagerka ovšem prohrávala s kvalifikantkou a až 248. ženou hodnocení už o set a brejk. O několik desítek minut později nezvládla dopodávat druhou sadu, na returnu nevyužila dva setboly a rozhodující set si vynutila až v tie-breaku. S Chorvatkou se v závěrečném dějství tahala až do stavu 3:3, poté už dominovala a v posledních třech gamech ztratila jen jeden bod.

Na první čtvrtfinále na turnajích WTA po téměř šesti měsících a premiérovou vítěznou sérii na nejvyšší úrovni od půlky března zaútočí proti Viktórii Hrunčákové. Se Slovenkou se dosud utkala jen letos v kvalifikaci v Lyonu a povolila jí pouhé čtyři gamy. Právě ve francouzské hale dosáhla na poslední čtvrtfinálovou účast na hlavním okruhu.

Fruhvirtové návrat nevyšel, vypadla i Siniaková

Linda Fruhvirtová loni zazářila triumfem na podniku WTA v Čennaí, ale letošní sezona je z jejího pohledu spíše zklamáním. V aktuálním roce dosáhla na pouhé dvě vítězné série, když došla do osmifinále grandslamového Australian Open a do čtvrtfinále na trávě v Birminghamu.

Její zlepšenou formu zhatilo ošklivé zranění levého kolene, které si přivodila v úvodním kole slavného Wimbledonu. První singlový zápas po skreči v All England Clubu odehrála v úterý ve Varšavě a nestačila v něm na 108. hráčku pořadí Lucreziu Stefaniniovou. Připsala si tak třetí porážku v řadě.

Česká teenagerka měla zranění zřejmě v hlavě. Do utkání nastoupila s ortézou a v úvodní sadě ztratila šest her v řadě. Po odchodu z kurtu si ortézu sundala a nechala si koleno pouze zatejpované. Ačkoli se zlepšila, dál kupila dvojchyby i chyby z jednoduchých pozic a prezentovala se horším pohybem. Ve druhém setu několikrát vedla o dva gamy a měla dvě možnosti ho dopodávat.

Statistiky zápasu Fruhvirtová - Stefaniniová

Fruhvirtová potvrdila, že se jí nedaří proti hráčkám figurujícím mimo elitní stovku. Po porážce se Stefaniniovou si zhoršila letošní bilanci s těmito soupeřkami na 4:8 a prohrála s nimi osm z posledních 10 soubojů.

Italka se do druhého kola na nejvyšším okruhu probojovala počtvrté v kariéře a premiérově v probíhající sezoně. Na první čtvrtfinále na této úrovni zaútočí proti Jodie Burrageové.

Kateřina Siniaková se po dvouměsíční pauze kvůli zranění pravého zápěstí vrátila na kurty na French Open a po sérii dvou porážek senzačně ovládla jednu posledních wimbledonských generálek v Bad Homburgu a pak uhrála druhé kolo na nejslavnějším tenisovém turnaji.

První zápas na tvrdých površích od skreče na konci března v Miami však nezvládla. Ve Varšavě, která se nachází pár desítek kilometrů od Grodzisku Mazowieckého, kde loni ovládla hardový podnik W100, ztroskotala nasazená trojka hned v úvodním kole na trápící se Heather Watsonové.

Statistiky zápasu Siniaková - Watsonová

Proti Britce, jež v žebříčku aktuálně figuruje o 110 míst níže a o více než 100 pozic za svým kariérním maximem, zlikvidovala stav 3:5 i tři setboly a skóre srovnala. Od té doby však opět tahala za kratší konec a úvodní sadu za 55 minut ztratila. Tu následující zahájila brejkem a vedením 2:0, jenže ve zbytku utkání už nezískala ani jeden game, a dokonce uhrála jen pět fiftýnů.

Watsonová si od června 2021 přes rok a půl nezahrála čtvrtfinále na turnajích WTA. Letos však do něj může postoupit už potřetí, v cestě jí stojí kvalifikantka Julija Hatouková.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

• WTA 250 VARŠAVA •
Polsko, tv. povrch, 259.303 dolarů
úterní výsledky (25. 7. 2023)
• Dvouhra - 1. kolo •
Muchová (2-ČR) - Sasnovičová (-) 4:6, 7:6 (7:0), 6:3
Nosková (8-ČR) - Fettová (Chorv.) 4:6, 7:6 (7:4), 6:3
Martincová (ČR) - Shuai Zhang (5-Čína) 7:6 (7:3), 6:4
Stefaniniová (It.) - L. Fruhvirtová (7-ČR) 6:1, 7:6 (7:4)
Watsonová (Brit.) - Siniaková (3-ČR) 7:5, 6:2
Šwiateková (1-Pol.) - Abduraimovová (Uzb.) 6:4, 6:3
Lin Zhu (4-Čína) - Xiyu Wang (Čína) 6:4, 6:2
Šramková (SR) - Ewaldová (Pol.) 6:2, 6:2
Tausonová (Dán.) - Snigurová (Ukr.) 6:2, 6:3
Burrageová (Brit.) - Rainaová (Indie) 4:6, 6:4, 7:6 (7:4)
Mariaová (Něm.) - Stevanovičová (Srb.) 6:3, 6:1
Hatouková (-) - Ponchetová (Fr.) 6:4, 3:6, 7:5
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

45
Přidat komentář
Kandinsky1
Ten turnaj se hraje? To tam nedávno pokládali beton?
https://en.wikipedia.org/wiki/Legia_Tennis_Centre
Reagovat
Kandinsky1
re: Ten turnaj se hraje TADY ?
Reagovat
Otmar
Ona opravdu vychází z toho, že se chce dostat do špičky v singlu, což je utopie. S jejím tenisem tak někde mezi 30 až 50 místem v žebříčku, a to bude mít co dělat. Se spolehlivou parťačkou může být ještě pět šest let mezi absolutní špičkou v deblu. Ale připouštím, že se to vlastnímu egu blbě vysvětluje.
Reagovat
EllNino
Jen naprostá blbka by hrála v nejlepších letech jen debl, když je v singlu do 50. místa a kombinuje to naprosto v pohodě
Reagovat
Kandinsky1
smile V deblu může klidně hrát jen GS a pár přípravných turnajů před nimi.
Reagovat
Ianny
smile
Reagovat
vavrinec
smile
Reagovat
tommr
Katce zase jednou hráblo a víc řečnila než hrála. Takhle se do tý singlový špičky nikdy nedostane ... smile
Reagovat
Ianny
Nezbývá než se utěšit tím, že z našich holek postoupila většina:)
Reagovat
Dobry-den
3 ostudné výhry, 2 hanebné porážky smile
Reagovat
Ianny
Musí se to brát i z tý lepší stránky, v osmifinále je skoro pětina našich hráček:)
Reagovat
Alien
Zápas Hethér jsem neviděl. Co ta Kačka pro Boha vyváděla?
Reagovat
Dobry-den
Siniačka - dneska měla už od začátku proslovy, tam bylo jasné, jak to asi dopadne... smile
Reagovat
vladka
Co to tam ta Katka dělá?!smile
Reagovat
tommr
pokud chce Katka vyhrát tak bude taky muset otáčet. Zatím to ovšem na nějakej obrat ani zdaleka nevypadá. Katka dělá příliš mnoho laciných chyb ... smile
Reagovat
com
By me celkem zajimalo, proc treba nehraje ve Varsave debl.. Zas takovej naskok v zebricku nema, aby to tak flakala smilesmile
Reagovat
tommr
protože se pomýleně myslí že udělá díru do světa v singlu. Nakonec to dopadne tak že nebude mít úspěchy ani v singlu ani v deblu ... smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
bohužel hraje hůř a hůř. smile To teda na 3.otočku nevypadá.smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nakonec to Katka zabalila úplně. Asi den blbec.
Reagovat
tommr
třetí set z 2:0 na 2:6 mluví za všechno. Posledních pár her jsem sice neviděl ale vypadá to že už je jen odchodila ... smile
Reagovat
tommr
Katka bude mít s Watsonovou nejspíš velký problémy ... smile
Reagovat
Ianny
Tak ona žádná z našich zatím neprošla zrovna hladce. Snad to dá i Kačka.
Reagovat
tommr
turnaj naše hráčky nezastih v dobrý formě ...
Reagovat
A211
1.kola jsou ošidna . Není umění vyhrát když se daří.
Reagovat
Kandinsky1
Ale prohrát, když se daří.
Reagovat
Petr_Fisk
smilesmile
Reagovat
Dobry-den
Muchová, Nosková - stejné skóre, strašidelné zápasy s dobrým koncem. :))

Martincová - dobrý los využila, třikrát hurá. :)

Fruhvirtová - když se po krizi začínala dostávat do formy, tak přišly zdravotní problémy, které se s ní táhnou. Musí to být pro ni strašně frustrující. :(
Reagovat
Kandinsky1
Parádní otočky smile Navíc proti Noskové stál Jango Fett.
Reagovat
tommr
Fettovou bych nepoznal kdybych nevěděl s kým Linda hraje. Ta musela shodit víc než 10 kilo ... smile
Reagovat
EllNino
Hlavně Muška s Lindou Noskovou, tam to vypadalo na reprízu hororového prvního čtvrtka Wimbledonu, kdy v jeden den vypadlo hodně Češek v krátkém sledu a byly mezi nimi i Linda, Tereza, Muška, Katka ...a zachránila to až Markéta proti Kudermetě

Všechny Češky startující v Polsku potřebují výhry jako sůl, takže je dobře, že se dneska slušně zadařilo

Katka to bude mít s Het těžké, ale snad vzpomene na svůj loňský polský triumf :)
Reagovat
makro99
no já sem vzpomněl :)
Reagovat
EllNino
Jinak ve 2. kole dva československé duely, to je celkem raritka na to, že je Slovenek tak mál na okruhu :))

Linda N. s Viki, to bude o returnu a servisu
Muška by fit Šramkovou měla zvládnout lépe než kdysi Petra v Praze ...
TerMa má maminu Yaninu, taky ošemetné, je zpět ve formě
Reagovat
tommr
jj s Muškou a Lindou N to už vypadalo docela bledě ale holky naštěstí dokázaly zabrat a zápasy ještě otočily ve svůj prospěch ... smile
Za odměnu budou mít obě ve druhém kole slovenské soupeřky takže se máme na co těšit. Česko smile-smile slovenský derby miluju ...
Reagovat
Kandinsky1
A je vtipné, že oba zápasy skončily stejným výsledkem.
Reagovat
com
koukam na statistiky a Lindicka Dablova zase uradovala smilesmile
Reagovat
Krisboy
https://pbs.twimg.com/media/F1euCBuXgAANJVF?format=jpg&name=small
Reagovat
Kandinsky1
Bóže, s kým to zase prohrála smile
Reagovat
tommr
na věku zdá se nezáleží. Veteránka Tereza je při opakovaných pokusech dopodávat set stejně tragikomická jako juniorka Linda smile Naštěstí to ale na rozdíl od Lindy urvala aspoň v tom TB ...
Reagovat
Kandinsky1
V osmadvaceti veteránkou smile
Reagovat
makro99
Hmm, a sme zase tam kde sme byli.. na servisu 0/10...
velmi slušné výkony i výsledky na trávě proti hráčkám top 50 (Pera, Svitolina, Martič...) a teď zase trápení proti hráčce mimo Top100;
otázka samozřejmě je, nakolik to bylo tentokrát způsobeno tím zraněním, potažmo špatným pohybem..
Reagovat
Kandinsky1
Pokud by nebyla zdravotně v pořádku, tak by se snad nemrcasila na blbé 250´.
Reagovat
asgard33
Veteránkou v pravém slova smyslu je ta Zhang S. Výhra Terezy tady není žádným překvapením,ta vyčpelá čínská veteránka už je snadným soustem pro kohokoliv.
Reagovat
Boomcap
svět se nezhroutí, přece jenom ji je pořád 18 let a už 55. hráčka na světě, takže má pořád svůj čas smile
Reagovat
Petr_Fisk
A právě proto by měla důkladně a v klidu doléčit zranění.
Reagovat
ladinec
A asi se naučit vařit a poznavat život
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist