Muchová je k nezastavení. V Pekingu porazila i olympijskou šampionku Qinwen Zheng a je ve finále

DNES, 13:59
Aktuality 93
WTA PEKING - Karolína Muchová (26) na turnaji WTA 1000 v Pekingu znovu potvrdila skvělou formu. Den po Aryně Sabalenkové vyřadila další hráčku TOP 10 a po výhře 6:3, 6:4 nad domácí světovou sedmičkou a olympijskou vítězkou Qinwen Zheng (21) postoupila do finále. O druhý a nejcennější titul se česká tenistka, jež má od začátku US Open parádní bilanci 11:1, utká s Američankou Coco Gauffovou (20).
Karolína Muchová (© LINTAO ZHANG / GETTY IMAGES ASIA / PAC / Getty Images via AFP)

Muchová – Qinwen Zheng 6:3, 6:4

Karolína Muchová si na začátku září zahrála druhý rok po sobě v semifinále US Open a formu během následných dvou týdnů odpočinku a přípravy na závěrečnou část sezony neztratila. Na podniku WTA 1000 v Pekingu prohrála se šesti soupeřkami jediný set a jediná výhra ji dělí od zisku nejcennější trofeje.

Osmadvacetiletá rodačka z Olomouce po rozdrcení Anny Blinkovové, Yue Yuan, Jaqueline Cristianové a Cristiny Bucsaové, s nimiž ztratila dohromady jen 12 gamů, zvládla i dva souboje se soupeřkami z užší světové špičky. Po třísetové výhře nad 15 zápasů neporaženou světovou dvojkou Arynou Sabalenkovou z Běloruska našla recept i na domácí sedmou hráčku světa Qinwen Zheng, jež po Wimbledonu vyhrála 20 z 22 zápasů a slavila dva triumfy včetně zisku zlaté olympijské medaile.

Muchová o sedm let mladší Číňanku porazila bez ztráty podání 6:3, 6:4 a oplatila jí červencovou porážku z finále antukového turnaje v Palermu a vzájemnou bilanci upravila na 2:1. Česká tenistka hrála od začátku trpělivě a byť zahrála méně winnerů (14:19), nechávala svou soupeřku kazit. Zatímco sama netrefila do kurtu jen 10 úderů, Qinwen Zheng během hodiny a 47 minut nastřádala 31 nevynucených chyb.

Statistiky zápasu Karolína Muchová – Qinwen ZhengStatistiky zápasu Karolína Muchová – Qinwen Zheng (@ Livesport)

Muchová v každém setu soupeřce vzala jednou podání. Krátce před brejkem na 4:2 v první sadě Qinwen Zheng podklouzla a poté se nechala několik minut ošetřovat.

V zápase finalistka Australian Open pokračovala, ale na rozjetou Muchovou zbraň nenašla. Ve druhé sadě česká tenistka prolomila podání Číňanky na 2:1 čistou hrou a set opět dopodávala. Dva mečboly si Muchová vypracovala už v devátém gamu při servisu soupeřky, nakonec ale slavila po následné hře na podání.

Svěřenkyně Emila Miškeho od začátku US Open odehrála 12 zápasů a 11 z nich vyhrála. Prohrála jen s Jessicou Pegulaovou, proti které v boji o první finále na newyorském grandslamu neudržela vedení 6:1 a 2:0.

Přestože se bývalá světová osmička Muchová po operaci zápěstí vrátila na kurty teprve v červnu a body sbírá pouhé tři měsíce, ve světovém žebříčku si zajistila posun již do TOP 30 a navíc tři čtvrtě roku může své postavení jen vylepšovat. Po návratu má zápasovou bilanci 18:5, z toho 3:3 s hráčkami TOP 10.

Finalistka loňského Roland Garros Muchová bude v neděli ve svém celkově 6. finále usilovat o teprve druhý a dosud nejcennější titul. Jedinou trofej slavila v roce 2019 na podniku WTA 250 v Soulu.

Poslední soupeřkou Muchové bude potřetí během tří dnů členka elitní desítky. Utká se s Coco Gauffovou (H2H 0:2), které loni podlehla 0:2 na sety ve finále tisícovky v Cincinnati i semifinále US Open.

Gauffová – Badosaová 4:6, 6:4, 6:2

Dvacetiletá Američanka Gauffová v prvním semifinále zdolala 4:6, 6:4, 6:2 Španělku Paulu Badosaovou, přestože prohrávala 4:6 a 2:4, a vzájemnou bilanci vyrovnala na 3:3.

V Pekingu vůbec poprvé v kariéře postoupila třikrát během jednoho turnaje navzdory ztrátě úvodní sady - Japonka Naomi Ósakaová jí za stavu 1:1 na sety vzdala a ve čtvrtfinále otočila duel s Julií Starodubcevovou.

V čínské metropoli si vítězka loňského US Open Gauffová zahraje své celkově 9. finále, v nichž má na rozdíl do Muchové parádní bilanci 7:1. Naposledy triumfovala v lednu v Aucklandu.

Výsledky turnaje WTA 1000 v Pekingu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

93
Přidat komentář
Mony
Ted drzím palce Flindě, aby tu deku zvládla a posílilo jí to..
Mame tu i jednu mladou GS vítězku, která odpadla po mnohem kratším slabším období
Reagovat
Mony
Už jen udržet úroveň a nastavení ze zápasu se Sábou..
Má sebou Kirsten a kondičáka, takze je jí snad fajn a zvládne i Wuhan..
Vždyt měla pul roku pauzu!
Reagovat
Blondie
Moc moc moc doufám, že Muška zítra předvede maximum a vyhraje velký titul. Přeji jí to nejvíce ze všech našich koček, strašně si to zaslouží.
Reagovat
Ela-fon-isi
Taky.
Reagovat
winsett8
Z pohledu autora článku, by se mohlo zdát, že čím lépe K.Muchová v poslední době hraje, tak nám děvče postupně mládne, a zanechává to pozitivní vliv na její hře. Finále, je dobrý výsledek, a jeden krok ji chybí, aby se stala první českou vítězkou v této čínské aglomeraci. Gauff se po loňské skvělé jízdě, letos spíše hledá, takže Pekingský titul, není zas tak nereálný.
Zato, ač stále mladá L.Fruhvirtová, pravděpodobně nabírá nový směr kariéry, a v budoucnu ji budeme spíše vyhledávat, jako známou influencerku, tiktokerku a propagatorku tenisu.
Reagovat
Kandinsky1
Ona se nějak rozjela na sockách? Tak se trošku rozepiš.
Reagovat
Blondie
Poslední příspěvek na Insta vidím z 1. srpna, je o dva měsíce později.
Nebo má i TT?
Reagovat
winsett8
Je to myšleno v nadsázce, který reflektuje její poslední výsledky. Jasně uvádím v "budoucnu", a je to spíše pochvalný komentář, kdy tihle lidé musí umět zaujmout svými posty. Jinak oběma dále nemohu posloužit.
Reagovat
joe39
cinanka ucelovo nechcela pustit Karo do hry za ziadnu cenu, radsej out nez dlhsia vymena, ale muška si obdivuhodne držala koncentráciu pri svojom servise a pri jedinom breakpointe jej tam vypalila skvelu kouli...vyborne v hlave zvladnute , plus usetrene minuty na kurte, ktore zajtra mozu rozhodnut a hodia sa aj smerom k dalsej 1000-ke v buducom tyzdni..
Reagovat
Serpens
Muška nejspíš nebude hrát ve Wuhanu.
Reagovat
frenkie57
Také si myslím, že si raději oraz, zvláště pokud vyhraje zitra titul.
Reagovat
tommr
to by byla velká škoda. Dobrá forma by se měla využívat. Odpočívat už není na co - Wuhan je poslední významnej turnaj sezony ...
Reagovat
1semi1
Je pravda, kdyby ještě dala Wuhan a pak spíš jela trochu pomaleji na začátku sezóny, bylo by to asi lepší. Wuhan není až tak silně obsazený - má tam dobré šance. Záleží asi, jak se bude cítit zítra.
Reagovat
Kandinsky1
Navíc krom zápasů se Sabou ty její zápasy byly takové rychlovky, že se o nějaké velké únavě nedá vůbec mluvit.
Pokud ji zdravotně nic netrápí, tak by měla hrát.
Reagovat
Petr_Fisk
Záleží, jak se bude cítit po těle a co jí poradí tým a lékaři.
Po tak dlouhé pauze je to celkem náraz a bylo by škoda, aby přišlo další zranění.
Reagovat
1semi1
To si také myslím. Nasazení si do AO zajistila a nebude se tam trápit ještě 2 týdny. Spíš poletí domu a pak užije Fed Cup
Reagovat
honza.khp
tvrdila že chce asijskou šňůru odehrát, pokud jí nic není tak s výjimkou Sáby to žádný těžký zápasy nebyly ... v pavouku Wuhanu je
Reagovat
tommr
má ale blbej los. V prvním kole bude sice hrát proti kvalifikantce, ale ve druhým jí čeká Fernandez/Shnaider a ve třetím zase Zheng ...
Reagovat
esnajdr
Neměla by mít v prvním kole volno? Když se hrajou takhle dva velký turnaje po sobě,
většinou kdo se dostane do semifinále, tak pak na dalším turnaji jsou automaticky ve druhým kole, tim pádem o den, dva dny větší odpočinek aspoň...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Finalistky SE, ne?
Reagovat
tommr
Wuhan byl ale rozlosovanej ještě předtím než byly v Pekingu známý finalistky ...
Možná se pletu ale mám takovej dojem že Karolíně byla díky postupu do semifinále v Pekingu odpuštěna kvalifikace ve Wuhanu ...
Reagovat
1semi1
Prý se nakonec dostala díky odhláškam
Reagovat
1semi1
To jde udělat přes SE? ... vypadá to, že ne
Reagovat
honza.khp
no možná je to i předchystaný - v pavouku je 9 míst obsazeno Q/LL, jedno z nich u Mušky, přitom hráček z kvalifikace bude 8 ... rozlosování kvalifikantek bude až po finale Mušky s Coco
Reagovat
1semi1
Spíš Zheng má blbý los, když v 3. kole jako světová 7. narazí na někoho jako Muška
Reagovat
1semi1
... Spíš dobrý los. Zheng už dala, pak má otevřenou cestu do QF a pak Poa v SF, Mirrabrat možná může zlobit po cestě. V SF Petula ... Žádná Ryba, Sába ani Iga...
Reagovat
tommr
z toho druhýho kola mám ale obavy. Hlavně Shnaiderka je nebezpečná ...
Reagovat
1semi1
To si také myslím, že Shnaider je po cestě do finále nejtěžší soupeřka
Reagovat
1semi1
Ještě dát pěkný výsledek Wuhan a pak easy během dalšího roku - hlavně GS a WTA1000, které se hrají ob den, což je pro ni asi dobré.

Jenom, že my fanoušci pak budeme také remcat, když nebude hrát příští rok
Reagovat
GaelM
Neumím si představit, že by Muška po takhle náročném týdnu hrála ve Wuhanu. Ani by to s ohledem na zdraví nebylo rozumné. Chce to po finále pauzu, turnajů v Asii bude na výběr ještě dost.

Nemá se kam zbytečně hnát, nasazení na AO už má v tuhle chvíli na dosah ruky.
Reagovat
honza.khp
myslím že říkala že vypouští 500vku Soul aby pak odehrála zbytek asijských turnajů
Reagovat
joe39
v podstate sa peking hral kazdy druhy den, az od QF to je 3 dni in row a jediny dlhsi match proti bieloruske, takze by to mohla a vzhladom na rozohratost a pohodu asi aj mala skusit, aj ked je pravda, ze len ona vie ako je na tom jej telo..ma vsak odohranych najmenej zapasov v porovnani so superkami, tie uz tiez šlapu vodu, Shnaider, Fernandez ci Zheng hrali snad vsade..
Reagovat
tommr
jj já si taky myslím že Karolína teď potřebuje spíš hrát než odpočívat. Vždyť byla mimo hru skoro 9 měsíců a má za letošek odehráno zlomek toho co soupeřky ...
Reagovat
frenkie57
Ale je na tom hůře s kondicí, sama to přiznala, že kondiční přípravě před návratem nedala tolik, kolik by potřebovala a že po sezóně na tom bude muset máknout. Takže šlape už vodu také. A zrovna zítra s atletkou Coco to bude kritický aspekt její hry. Vydrží s Coco v tempu? Když se půjde do třetího setu, může být už fyzický deficit zřetelně znát.
Reagovat
1semi1
To ale pak nechápu - někdo, kdo neustále scratchuje velké zápasy kvůli zraněním jako jsou natržené břišní svaly a pak měsíce chybí a pokaždé se hrabe z díry... Kromě zápěstí měla všechen čas světa pracovat s odborníky, aby přišla zpátky v tý největší kondici. Tenisti mají problém, že na kondiční přípravu nemají tolik času jako by potřebovali (a to nemluvíme jenom o výdrži) ... Simply: Muchová měla přijít zpátky nejvíce fit že všech tenistů ... Nikdo nemohl být více motivovaný než ona!
Reagovat
frenkie57
Při tom předchozím návratu to měla tak, že odehrála easy dvě utkání, herně super, ale pak odstoupila, protože měla prázdné nádrže. Já myslím, že Muška nerada posiluje...
Reagovat
Petr1972
Moc moc bych ji titul přál. A určo nejsem sám. ????????????
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Walda58
Reagovat
Otmar
Muška vyhrála vcelku jistě, je ve finále, co víc si přát? Nicméně mám z toho utkání trochu smíšené pocity... žádný zvláštní tenis jsme neviděli. Hodně chyb z obou stran, Muška hrála přísně účelový tenis bez příkras, ostatně po včerejšku se asi nelze divit. Zřejmě si to sama tak vyhodnotila a zvládla to, zdálo se mi, že je tak trochu bez energie. Jestli si ji šetřila na zítřek, udělala dobře. Muško, zlomte vaz!
Reagovat
aligo
Hodně chyb z obou stran? Kolik jich měla Kája? Kolem deseti?
Reagovat
1semi1
Muška měla poměrně málo chyb. Ale zápas hezký nebyl
Reagovat
tommr
lepší hrát účelový tenis bez příkras a vyhrávat než hrát líbivý tenis se spoustou parádiček a prohrávat. Za změnou taktiky může stát i Flipkens ...
Reagovat
1semi1
Reagovat
vavrinec
10 UE je jako moc ?
Reagovat
1semi1
Ono to působí matoucí... Zápas byl divní. Pocitově Muška měla hodně chyb, ale statistika pak byla spíš překvapivě.
Reagovat
Otmar
To máte pravdu, i mně kompletní statistika trochu překvapila, čekal jsem to horší.
Reagovat
Kandinsky1
Tak statistika ohledně UE je často dost benevolentní, já bych byl daleko přísnější
Reagovat
aligo
Pěkně Kája smázla arogantní s nesympatickou číňanku Jak už bylo psáno, Číňanka má frňák opravdu hodně vysoko. Stouplo ji to všechno do hlavy opravdu rychle... Jaký to kontrast v porovnání s LiNa
Reagovat
vavrinec
Li Na byla na Číňanku velká výjimka.
Reagovat
tommr
Karolína pokračuje v krasojízdě dneska to sice nebyl žádnej oslnivej výkon ale za to může hlavně soupeřka která zkoušela Karolínu všemožně rozhodit. Karolína se ale nedala ...
Mrzí mě že se Karolína ve finále nepotká s Badosou. S vracečkou Gauff to bude mít podstatně těžší ...
Reagovat
Liverpool22
Přesně tak. S Pavlínou by to bylo lepší finále a i hratelnější. Snad Muška najde na vracečku konečně recept a vyhraje.
Reagovat
Walda58
najde. Káju to baví.
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
A211
Velká gratulace Tenisové umělkyni Karolíně M, taktika na finále se nemění je jasná ZNUAP. smilesmilesmile
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
aape
Reagovat
1semi1
Muška už asi má jisté nasazení na OA - super
Reagovat
1semi1
Za to Linda F. bude ráda, jestli se dostane do kvaldy. Pro ni by asi stejně bylo lepší, kdyby šla na ITF okruh, který více méně přeskočila a chytla rytmus na větších ITFkách
Reagovat
Kandinsky1
V jejím současném rozpoložení bude dostávat na prdel i na vyšších ITFkách
Reagovat
A211
Nevidím do toho ale mám pocit že mají nějaké závazky vůči sponzorům protože logicky se zdá že by bylo lepší aby potrenovala ale když vypadne v kval. nebo v1.kole tak má na trénování čas.
Reagovat
1semi1
To je asi pravda - to me nenapadlo
Reagovat
tommr
to je úleva nejen pro Karolínu ale i pro ostatní nasazené soupeřky ...
Reagovat
1semi1
Také si myslím
Reagovat
honza.khp
amen
Reagovat
Walda58
Gratulace!!! Čekal jsem to. smile
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Walda58
Reagovat
Petr_Fisk
Gratulace Karolíně, zítra to s Coco bude úplně o něčem jiném.
Zheng zvolila na Karolínu velmi zvláštní taktiku, ale místo Karolíny uspala sama sebe a 15 tis. diváků.
Reagovat
vavrinec
To bude, ale pro obě dvě.
Reagovat
tommr
jj Zheng zkusila Karolínu vyvést z tempa což se jí částečně povedlo. Na výhru to ale zdaleka nestačilo jen fanouškům pokazila zápas ...
Reagovat
aligo
Reagovat
Mac
Pěkně dopodavala... a byli tam i lidi v hledišti...
Reagovat
frenkie57
Rejžáci už docela na tenis chodí. Já jsem zvědav na Arabáše na TM, jaká bude účast. Aby to nebylo jak za Kovidu.
Reagovat
Liverpool22
Muška super a velká gratulace. Tak ještě zítra porazit Coco a první velký titul bude doma.
Reagovat
Walda58
smile
Reagovat
com
Wuhan:
Siniacka - druhy kolo strilecka se Sabalenkou
Muchova zas chytla do osmifinale Cinanku
Reagovat
lvicek
A koho má v prvním kole?
Reagovat
vavrinec
Muška paráda !!! Dneska trošku profesorský výkon, ale i takové jsou třeba.
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat
muster
????????
Reagovat
com
Gauffka uz si na ni brousi zuby.. Jeden titul ji uz loni vyfoukla a bilance ve finale je u Muchove kolik ze?
Reagovat
vavrinec
Ale pane come. Nabroušené zuby byly fajn při středověkých soubojích na života a na smrt, ale co s nimi v tenise ?
Reagovat
Petruco
No, myslím si, že Gauffka si ty zoubky na Mušce vyláme... Každý zápas je jedinečný a zápěstí naší TOP hráčky je zřejmě konečně OK. Muška Gauffku rozebere pěkně uvnitř...
Reagovat
1semi1
Come, sorry - ale v tomto turnaji už ses predikcemi diskvalifikaval - zkus Wuahn
Reagovat
Petruco
Muško BRAVO! Věřil jsem na tohle vítězství... a pokud bude naše nejkomplexnější tenistka fit, tak finále by mělo být pro nás zlaté. Skvělá práce! Předpokládám, že Coco s Karolínou prohraje ve třech setech. Jeden se Gauffce zřejmě podaří urvat.
Reagovat
Liverpool22
S Coco ještě neuhrála ani set - takže uvidíme
Reagovat
aape
Asi tak, ale Kája má teď opravdu dobrou formu, tak snad se o to s Cori pořádně popere
Reagovat
Liverpool22
Přesně tak - forma mluví pro Mušku, tak snad to vyjde
Reagovat
Walda58
smile vyhraje to
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Marie9
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist