Muchová: Uteklo mi to mezi prsty. Cítila jsem šanci na finále a možná i výš

6. 9., 09:47
Aktuality 50
Karolína Muchová (28) netajila po semifinálové porážce na US Open zklamání. Cítila, že jí duel s Američankou Jessicou Pegulaovou (30), který prohrála 6:1, 4:6, 2:6, proklouzl mezi prsty. Byla ráda, že se po zranění a operaci zápěstí dostala na betonu v New Yorku podruhé za sebou mezi čtyři nejlepší, ale v rozhovoru s novináři řekla, že míří ještě výš.
Profily hráčů
Karolína Muchová (© Profimedia)

"Určitě mě to mrzí. Přišlo mi, že mi zápas trošičku proklouzl mezi prsty," uvedla Muchová. "Začala jsem hrát dobře a držela dobré tempo. Potom jsem ji ale nechala dostat se do zápasu. Udělala jsem pár chyb a otočilo se to. Dostala se do toho a já jsem byla ta, co chybovala. Prohrát v semifinále bolí vždycky," konstatovala.

Rodačka z Olomouce měla duel dobře rozehraný. Po jasně vyhraném prvním setu získala i první dva gamy toho druhého a měla brejkbol na 3:0. Zahrála ale volej do autu. Pegulaová se poté vrátila do hry a druhý set otočila.

"Určitě to byl jeden z klíčových momentů. Bylo jich tam ale víc. I poté jsem měla spoustu brejkbolů, kdy jsem se mohla vrátit do zápasu, ale nevyužila jsem je. Ona buď zahrála dobře, nebo jsem si pro to nešla a nechala ji hrát. Možná jsem k tomu mohla přistoupit jinak a víc to risknout," přemítala Muchová.

I když se časem začal zápas obracet v její neprospěch, snažila se zůstat v klidu. Navzdory tomu, že přišla ve třetím setu brzy o servis, stále bojovala a vypracovala si tři brejkboly. Ani jeden ale neproměnila.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

"Je to tenis. S tím se počítá, že je to nahoru dolů. I když má člověk 5:0 a 40:0, tak ještě zápas není vyhraný. Snažila jsem se soustředit na další balon, co přijde, a nevnímat to, co se stalo. Věděla jsem, že to ještě mohu otočit za jakéhokoliv stavu, ale bohužel to nevyšlo," řekla Muchová.

Zatímco den předtím se potýkala ve čtvrtfinále s Beatriz Haddadovou Maiaovou se žaludečními potížemi, tentokrát ji zdravotní komplikace výrazně neomezovaly. "Myslím, že ne. Nejsem sice stoprocentní, ale bylo to lepší než včera," uvedla Muchová, kterou na dálku podporovali z domova i členové rodiny.

Uznala ale, že jí ke konci už docházely síly. "Musím říct, že jsem to popravdě fyzicky cítila. I výměny byly fakt dlouhé, bylo to náročné. Musím si projít pár takovými zápasy, abych se dostala zase do úplného topu. A abych to příště zvládla fyzicky líp," uvedla tenistka I. ČLTK Praha.

V semifinále US Open skončila podruhé za sebou. Vloni nestačila na jinou Američanku Coco Gauffovou. Tehdy ji ale už limitovalo zraněné zápěstí, kvůli kterému pak nehrála takřka deset měsíců.

"Tady to semifinále je daleko lepší v tom, že jsem zdravá. Můžu vyrazit do Asie na další turnaje. Minulý rok to tak bohužel nebylo," řekla Muchová. "Jsem ráda, že jsem se po tak dlouhé době dostala do semifinále grandslamu. Chci od sebe samozřejmě víc. Cítila jsem šanci, že se mohu podívat do finále a možná i úplně nejvýš. Ale nevyšlo to a je třeba se z toho poučit. A pracovat dál, aby to příště vyšlo," prohlásila svěřenkyně trenéra Emila Miškeho.

Potěšilo ji také, že po návratu od zranění znovu získala respekt a pochvalné reakce na svou hru od tenisových expertů. "Je to milé. Jsem ráda, že jsem zpátky, že hraju a že je celkově moje hra lepší. Na kurtu si věřím. Věřím i ruce a zápěstí. To je určitě pozitivní," doplnila Muchová.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

50
Přidat komentář
Kandinsky1
Co si budeme říkat, Saba by byla ve finále asi neřešitelná.
Copak ta holka nemůže mít jednou kliku na los jako Vondroušová a Krejčíková
Reagovat
tommr
Muška měla kliku na los v tom že v SF narazila místo Swiatekový na Pegulu ale nedokázala toho využít i když měla zápas skvěle rozehranej ...
Krejčíková a Vondroušová na rozdíl od ní dokázaly Pegulu porazit a došly si pak k titulu v Dubaji resp. na Wimbledonu ...
Reagovat
lars
Vyhra Maky nad Pegulou byla asi ovlivnena zatazenim strechy behem zapasu ve Wimblu a tim, ze trava nebyla silnym povrchem Peguly
Reagovat
lars
Muska nevyuzila dobrou sanci na 2-setovou vyhru, nebot 3-setova vyhra byla pro ni nepravdepodobna
Reagovat
turista
Pokud Muška udrží úroveň svého tenisu po celý zápas tak pro ni není žádná soupeřka neporazitelná. Tohle je škoda. Byla to velká šance vyhrát GS.
Reagovat
muster
snad nedopadne jako Plíšková, kdy to několikrát těsně nedotáhla k titulu. ..moc jí přeju aby aspoň 1 GS urvala, rozhodně na to má...psychika souvisí i s nerozehraností a dlouhými pauzami, potřebuje prostě víc těžkých zápasů... příští rok to klapne ????
Reagovat
com
Pliskova se muze uspokojovat trofeji za svetovou jednicku
Reagovat
Liverpool22
S Plíškovou má Muška společné také to, že je trénoval Kotyza a čas ukázal, že oběma správně radil. Plíškové radil, aby byla více agresivní, chtěl aby více riskovala.....jenže Kája si nenechala poradit a argumentovala tím, že by vše bylo na úkor konzistence, proti slabším hráčkám hra na kontrolované riziko stačila, ale proti lepším v závěru GS nikoliv. No a pak slavná hláška o broučcích v hlavě.
Mušce zase radil, že je potřeba někdy ubrat různé parádičky, hrát více takticky a na výsledek. Dnes to bylo krásně vidět. Muška měla zápas pevně v rukách, ale od stavu 2:0 začala hrát až moc exhibičně, možná vše podvědomě podcenila, začala blbnout.....To nebyl jen jeden zkažený volej, ale např. v této pasáži občas nepochopitelně šla na síť, neměla útok připravený a chtěla hrát na krásu, return-volej atd. V této fázi zápasu chtělo spíše ubrat plyn, Peggy byla dole a spíš bylo potřeba udržet míček ve hře, pinkat si a nechat soupeřku dál "koupat se ve vlastní šťávě". Muška místo toho lítala na síť a hrála pro diváky. Za stavu 2:1 či 2:2 kdy se vše otáčelo to zase chtělo nějak změnit rytmus, přibrzdit rozjíždějící se Peggy. Takže nějaká taktická kulišárna alá Bára atd.
Takže obě Karolíny jsou holt paličaté, mají svojí hlavu, nenechají si poradit podobně jako Berdych a GS zatím nemají.
Věřme, že mladá Linda bude chytřejší či moudřejší a nechá si poradit, když jí Kotyza bude "cosi" radit, že má ubrat plyn nebo naopak přidat na razanci, více se tlačit k síti.......V závěru GS je vše o drobných nuancích, rozhodují maličkosti, často jeden či dva BIG míče a vše je o tom ve správnou chvíli zvolit správné řešení, vycítit kdy si pinkat a kdy naopak přitlačit, "cosi" změnit. V tomhle exceluje Bára, která je takticky hodně vyspělou hráčkou.
Reagovat
muster
naprosto trefně popsáno
Reagovat
sojka1
ja bych rekla, ze nemas pravdu a prejimas i to klise o hre na paradu. Kdyz vezmu POUZE ten vyvojovy prelom a preklopeni mementa zapasu, tak je naprosto logicke, ze se Kaja dal drzela dosud uspesnych nabehu na sit. Od stolu se snadno radi, ze mela vic pinkat a nechat Lanku co pije ze studanky vykazit. Jenze jakmile to Kaja jen trochu rozehrala, Peggy, ktera se uz dostala z nejhorsiho, okamzite hru sama velmi ucinne mixovala a hrala tak tvrde a dlouhe mice, ze by me opravdu zajimaly ty kulisarny, ktere mela podle tebe Kaja vymyslet. A hlavne jak by je mela zahrat. Bylo tam uspesne odvraceni BB kratasem, ne jednou smeci, esem.... Kaja byla v tehle fazi nejmin uspesna prave z delsich vymen. Kiksy byly i na siti, ale nejakou pinkacku na uderove velmi solidni Lanku vubec nevidim jako cestu. A hlavne v te chvili, tobe to tak prijde, protoze uz je po zapase, ale Kaja mela za sebou uspesnou snuru 7 gamu a nemohla jeste citit zadnou potrebu delat zmeny.... pardon, ale jen tak jsem se do toho vzila a hledam ty potrebne kulisarny..... :-)
Reagovat
Liverpool22
Přečti si pozorně co jsem psal. V každé fázi zápasu je potřeba hrát trošku jinak, je třeba reagovat na vývoj zápasu. A kolem stavu 2:0 či 2:1 jsem se chytal za hlavu, kdy po nepřipraveném útoku běžela na síť atd. Takže určitě byla hovadina si s Peggy pinkat od základky, ale v určité pasáži zápasu to taktické bylo viz. začátek zápasu, kdy hodně kazila. Za stavu cca 2:2, kdy se Peggy začala rozjíždět by Bára "cosi" změnila, hodila do toho " vidle" - delší pauza na returnu, MTO, úprava vlasů a opět delší pauza či nějaká herní změna rytmu.
Jinak fakta mluví jasně - Muška 28let a 1 titul + žádný GS. Bára 2 GS + hafo titulů z debla i singla. Takže je třeba se zamyslet, udělat analýzu a příště chyby neopakovat. Pokud se bude Muška plácat po zádech, tak se nikam neposune - hratelné SF určitě bylo.
Bohužel vše je i o genetice a Muška přesně symbolizuje silné a slabé stránky nás Čechů, Moravanů či Slovanů. Na jedné straně jsme hrozně kreativní, máme jemný cit pro hru, máme prostorové vidění, jsme pokorní........, ale chybí nám vítězná mentalita, nemáme takové sebevědomí jako Amíci, nedokážeme vše urvat fyzickou silou jako Němci.....Tohle se např. v tenise či fotbale ukázalo mnohokrát viz. kolaps Novotné ve W proti Gráfové. Plíšková ve finále USO měla psychologii zápasu na svojí straně, ale na konci blbnula a dnes v noci Muška také vše měla výborně rozehrané. Ve fotbale to samé 2x stříbro z MS, pak jeden úlet a titul na ME 1976, ale pak zase stříbro na ME 1996 a hlavně ME 2004, kdy vše také herně vypadalo na titul, ale nakonec konec v SF s betonáři z Řecka. Takže většinou končíme těsně pod vrcholem - vynikáme kreativitou viz. legendární dloubáky Poborského či Panenky či kreativní hra Mušky, ale dotahovat vše až na vrchol je u nás problém. Často se píše, že jsme v tenise supervelmoc což je pravda, ale prohraných SF či finále GS máme hodně viz. Plíšková byla No. 1, ale GS nemá. Vyjímka byl Fed Cup, kde to však táhla "predátorka" Kvitová.
Reagovat
sojka1
aha, takze MTO, uprava vlasu, delsi pauza na returnu a "nejaka" herni zmena.... to jsem potrebovala vedet.... :-)
Reagovat
Liverpool22
Tak Bára Krejčíková má takovýchto kulišáren mraky a funguje to - má GS tituly. Jeden čas si brala dlouhé pauzy po 2. setu, ostatní tím vytáčela, ale takhle vyhrála RG, úpravu vlasů/drdolu odkoukala od Carevny. A utírání do ručníku, drbání Nadala, dlouhá příprava Noleho při servisu....to jsou vše taktické šachy. Jde o to, že hráči/ky jako Federer, Kenin, Rybka, Penko......chtějí hrát rychle, chtějí aby vše rychle odsejpalo, to je jejich taktika, rychle podávat, aby druhý neměl čas se zkoncentrovat na returnu. Jenže pak jsou tady hráči/ky jako Nadal, Nole, naše Bára, kteří do všeho házejí vidle a zápas různě prodlužují, taktizují, šachují.......Tohle Karolíny bohužel neumí a i proto nemají GS titul.
Reagovat
sojka1
my si nejak nerozumime, mne vubec nejde o cely zapas, o jine hrace ani o dejiny, slo mi o jeho konkretni fazi a pisu to, o ten jeho zlom, takze od toho voleje do cca stavu 4:2, opravdu netusim, jake vidle by se Musce hodily a kam presne je mela pichnout.... ja to proste nevim.... ja za to nemuzu..... :-))
Reagovat
Liverpool22
OK - asi pořádně nečteš co píšu.
Reagovat
paddy
já myslím, že kdyby měla v lóži jako kouče pana Lorence, tak s ním by neprohrála smile

pane Lorenc, teď radši kick nebo slice serve?
a co byste říkal na kraťas?
nemám si už vyměnit potítka? nebo spíše tenisky? smile

https://www.youtube.com/watch?v=SlmBXh2K0kE
Reagovat
Liverpool22
Ty si z toho děláš srandu, ale kouč Lorenc postavil za socíku takhle 3 luxusní domky Takže fakta jsou fakta.
Reagovat
paddy
srovnání s fotbalem je nesmysl, protože v něm platí úplně jiná geometrie
tam se dá bránit a nechat plynout čas, když trefíš mimo branku, tak se skóre nemění

v tenise je za každou výměnu bod, jde o spojené nádoby, buď ho získáš nebo ztratíš
po každém gemu se začíná od nuly
tenis je gladiátorský sport, v něm si výhru musíš vybojovat

a vždy hraješ to, co ti dovolí soupeř, proto jsou proti slabým soupeřům snadné výhry, a proti těžkým soupeřům to tam nějak záhadně přestane padat smile
Reagovat
Liverpool22
Máš pravdu, ale jiný úhel pohledu je ten, že kurt a hřiště, stejně jako kluziště jsou ve tvaru obdélníku + jsou tam čáry - tedy je potřeba prostorové vidění. Konkrétně tenista při servisu potřebuje trefit daný prostor, ve fotbale zase musí trefit branku a např. v lukostřelbě taky kamsi míří na terč. A pak tenis + fotbal......jsou hry, kde se musí reagovat na vývoj zápasu. Rozdíl je v tom jak píšeš, že tenis je individuální a nelze nikoho vystřídat atd.
Reagovat
lars
Nemka Lisicka taky zkolabovala ve finale Wimblu.
Fotbal bych do toho netahal, pac je to kolektivni hra a navic tvuj pohled na vysledky je zkresleny . Vicemistr ME Portugalsko prohralo s Reckem 2x
Reagovat
Liverpool22
Lisická nebyla úplně typická Němka - tuším, že měla polské kořeny, ale nevím to jistě. Takže měla spíše slovanskou krev a podle toho to také ve finále W vypadalo.
Jinak táta Muchové byl fotbalista - takže proto do toho pletu i fotbal a srovnání s ME 2004 se nabízí. Herně vše vypadalo suprově viz. památný zápas s Holandskem, mluvilo se o titulu. U Mušky to samé, hrála fantasticky, kreativně....čekalo se finále s Arynou a nic. Jak jsem psal v jiném vlákně - herně na titul bylo, Peggy byla hratelná. Pokud by Muška prohrála 2x 6:2, tak to mrzí méně. Takhle je to promarněná šance
Reagovat
lars
fotbal je kolektivni hra a ma jinou metriku moznosti uspechu
Lepsi tym vzdy nevyhrava, ale asi v 10 % zapasu vyhrava horsi tym, protoze rozhoduje skore golu, a ne kvalita fotbalu
CR v tom zapase s Reckem mela smulu, ze se zranil Nedved, nevyuzila dobre golove sance, a o vitezi rozhodoval stribrny gol v prodlouzeni - uz se nehrala 2. cast prodlouzeni, takze CR mela asi 1 minutu na vyrovnani
Reagovat
Liverpool22
S tím Řeckem to byla smůla. Rosický tuším břevno a pak gól z rohu a konec....
Reagovat
frenkie57
A myslím, že nás tam zase zařízl ten vypleštěnec Colina.
Reagovat
lars
CR remizovala s Reckem po 90 minutach a ziskala za to bronz. A vicemistr ME2004 Portugalsko prohralo s Reckem 2x a ziskalo stribro . Lepsi tym neziskal lepsi medaili
Reagovat
Liverpool22
Řekové to byla neskutečná haluze, beton pak jeden útok a gól. Ve finále jsem to přál Portugalcům a opět vše dopadlo obráceně
Reagovat
lars
Lepsi fotbalovy tym vzdy nevyhrava
Reagovat
Vlk-v-trave
Pane bože,...

Karolína Muchová,,, jsme rádi jak vydrží celý turnaj celá pohromadě, sezónu, často mimo výseč kalendáře, běhající po doktorech, operacích atd. Chceš do ní narvat ještě charakter který vůbec nemá. Klidně už mohla mít po kariéře...

Bára Krejčíková,,, typická surfařka, musí jí turnaj sednout...ale přeci jen méně náchylná na zranění... jiných charakter, jiné instinkty...

Vitěznou mentalitu má proboha každá, která hraje profi tenis, jinak by ani nehrála... krom nějakých objížděček za dobrodružstvím... si ani nedokáži představit sportovce bez vítězné mentality na tehlé úrovni... ale každá má rozdílný charakter, instinkty... které jinak tu mentalitu zkouší... jak by Muchová neměla vítěznou mentalitu, tak hraje v báru na klavír, nebo leží někde na lůžku a už se po té operaci ani nevrací...

A dále... Marina Navrátilová byla jako co, to nebyla Slovanka? nebo Lendl? nebo jiný individuální sport, Špotáková, Železný... ?

Chápeš vůbec trochu rozdíl mezi individualním sportem a kolektivním? Aspoň trochu.

...dnes si tu musel asi 10x vypsat ten nepovedený volej, že to spíš vypadá, že tu její prohru totálně neunášíš...
Dej se trochu dohromady ... to vypadá, dle toho co tu od rána píšeš, že prožíváš vetší kolaps než Sabina ve finále Wimbledonu :-))

Se nedá už... fakt né...
Reagovat
Liverpool22
Vůbec jsi nepochopil moje myšlenkové pochody, ale to nevadí. Jasně, že máme v historii Navrátilovou, Lendla, Špotákovou......, ale geneticky máme všeobecně jiné přednosti o kterých jsem psal. Nemáme sebevědomí jako Američani, nerveme vše hrubou silou jako Němci a nejsme roboti jako Číňani. MY ČEŠI jsme Švejci, kreativní, mírumilovní, pokorní, sebevědomí spíše chybí......což se projevuje i v tenise viz. kolapsy Mařenky Bouzkové atd.
Reagovat
Vlk-v-trave
Nevím co se na tom nedá nepochopit...
Tak jen češi, či slovani...? genetikou to asi jen nebude... krom toho jsme v Evropě slušně geneticky zmixovaní, klidně tvůj předek může být rom, němec, a kdo ví co ještě.
...čechů, co jsou sebevědomí jak Franta Tiafoe jsem potkal spoustu... úplně stejně jak skromných a tichých amíků... jen nebyli z NY, LA,.... můžeme hovořit o určitých tendencích... ale jak to podáváš jak lopatou uhlí do sklepa, tak to spíš vypovídá o stereotypním myšlení,...si to nějak kategorizovat, ulehčit a zjednodušit....
Jasně,,, je dobré si věci ulehčit, nějak i zjednodušit, aby jsme měli jakýkoliv záchytný bod, ale všechno má svou míru... a nělela bych z toho nějaké pravidlo, nebo ideologii...
...míchat fotbal s tenisem, porovnávat neporovnatelné...
...to budou asi opravdu jiné pochody...
tak asi odpochoduji...
Reagovat
Vlk-v-trave
*nedělal
Reagovat
Liverpool22
Ano - máme každý trošku jiné myšlenkové pochody, ale nemám s tím problém. Vše už jsem vysvětlil výše a to i ohledně tenisu + fotbalu
Reagovat
paddy
tipuji, že mu dnes vyšel špatný horoskop smile
Reagovat
Liverpool22
Buďte s Vlkem v klídku - ještě zítra tady budu na finále a pak se zase loučím.
Reagovat
Vlk-v-trave
asi... ale ok, také nemám, nebo mám své dny... :-))
Reagovat
Liverpool22
Horoskop mám ok, konstelace na obloze mi vyhovují. Slunce v Panně, Luna na rozhraní Vah + Štíra - takže pohoda, klídek, mám šťastné dny
Reagovat
paddy
smile
Reagovat
Mony
Holky je mají někdy také, ale na rozdíl od nás ve sportu i ty těžší.. a zrovna Bára, kterou ty vyzdvihujes, je na ty těžší hodně náchylná (uz se to ale lepší )..nemyslím, že by ty její větší pauzy byly pouze taktické
Reagovat
makro99
snůška klišé a dokola a dokola... ve výsledku pak fakt otravné plevelení té diskuse..
Reagovat
makro99
klišé... konečně :)
Reagovat
Wenda
Velmi dobře okomentován především zápas Mušky s Jess. Za stavu 2:0 bylo opravdu rozumnější "ubrat plyn", nespěchat se zakončením a netlačit míče tolik k čarám. První část zápasu - skóre 8:1 pro Mušku, další naopak 12:4 pro Jess. Po nevyužité šanci na 3:0 (obtížný forhendový volej na tzv. dlouhou ruku hraný navíc pod úrovní sítě) už Muška tahala za kratší konec. Jako klíčový moment se ukázala třetí hra druhé sady. Pokud by ji Muška "urvala", bylo by s největší pravděpodobností vymalováno, neboť dohnat ztrátu dvou brejků by byl pro Jess, za momentálního rozložení sil na dvorci, už těžko řešitelný úkol. Škoda, finále, žebříčkové body a další milióny už klepaly na dveře...
Reagovat
Liverpool22
Přesně tak
Reagovat
lars
Podle me ten forhendový volej na tzv. dlouhou ruku nebyl hran pod urovni site
Reagovat
A211
Linda N musí dát postavu do pořádku stačí se podívat na hráčky co se dostali mezi 8 tam nemá žádná kila navíc, protože to je o pohybu chyby se dělají když nejdou nohy.
Reagovat
jih
Linda má dokonalou postavu, slintám na její Instáč každou chvíli. To je a bude ženská, jak má být!!! Všichni bychom se měli modlit, aby se alespoň plus mínus udržela tam, kde je (já nepřestávám žasnout, kam se dostala ). A bude to mít zatraceně těžké. Linda je naše jediná! Ty ostatní mladice jsou v úplně jiné galaxii (stačí letmý pohled na data). Jo, a jak je pořád zdravá, to taky obdivuju (klepu na svoji dutou hlavu, abych nezakřikl ).
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Krisboy
Nedá se nic dělat. Já jsem to neviděl, ale Jess prý hrála skvěle a celkově to byl pěknej zápas.
Obhájené semifinále je velmi dobrý výsledek. Zvlášť pro 152. hračku žebříčku

Gratuluji a přeju zdraví do další kariéry. Když bude zdraví, budou další SF, F a možná i...
Reagovat
Maisterstich
Podle mě bys to sem měl vložit ještě aspoň pětkrát.
Reagovat
Krisboy
Ano, podle tebe. Jenže na tebe všichni, včetně mě, serou.
Reagovat
Krisboy
Nedá se nic dělat. Já jsem to neviděl, ale Jess prý hrála skvěle a celkově to byl pěknej zápas.
Obhájené semifinále je velmi dobrý výsledek. Zvlášť pro 152. hračku žebříčku

Gratuluji a přeju zdraví do další kariéry. Když bude zdraví, budou další SF, F a možná i...

Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist