Můj cíl? Být na kurtu šťastný, říká Nadal

28. 8. 2009, 12:17
Rozhovory 60
Dlouhé týdny po French Open mohl Rafael Nadal sledovat tenis jen z gauče. Zatímco jeho soupeři bojovali o další tituly, sesazená světová jednička musela odpočívat doma na Mallorce a léčit si kolena. Teď mě nezajímá umístění v žebříčku, chci vyhrávat důležité turnaje, říká Španěl před začátkem US Open.
Profily hráčů
Rafael Nadal

US Open je jediný grandslam, který jste ještě nevyhrál. Jak se před ním cítíte, zvlášť když jste byl mimo hru přes dva měsíce?
Myslím, že v dalších letech budu mít víc šancí. Důležité je, že věřím, že kolena budou dobrá a když tomu věřím, můžu trénovat tvrději a co nejdřív tak znovu podávat nejlepší výkony. Těžko říct, jestli budu na US Open stoprocentní. To je asi normální, po takové době a velkém zranění je těžké být připravený.

Jaké to je, být na kurtu po dlouhé pauze, kterou jste si musel udělat kvůli zánětu v kolenou?
Vypadá to, že se kolena hodně zlepšila, ale nikdy nevíte. Musím hrát na sto procent, abych viděl, jaký to na ně bude mít vliv.

Děláte něco speciálního pro to, aby se to zranění už neopakovalo?
Na kolena se mi dívali lékaři a podstoupil jsem spoustu léčivých procedur. Nevím přesně, jaké opatření bych měl přijmout, ale něco jsem se o tomto zranění dozvěděl a to může být důležité.

Jak myslíte, že to ovlivní vaši další kariéru?
Vůbec. Nebyl jsem v dobré kondici, když jsem dorazil na dva důležité turnaje sezony - Roland Garros a Wimbledon. Jinak jsem ale ok. Jsem moc rád, že jsem znovu na kurtu, nadšený a motivovaný tvrdě makat a hrát co nejlíp co nejdřív. Po pár měsících bez soutěžních zápasů je vždycky těžké se vrátit, ale tvrdě na tom pracuji.

Jak moc podle vás může ATP Tour a jeho program za to, co se vám stalo? Myslíte, že kvůli kalendáři jsou hráči pod tlakem?
No, je jasné, že kalendář nemůže vyhovovat všem, ale my - hráči i ATP - zkoušíme udělat nejlepší možný. Asi každý ví, že když se začne 1. ledna a skončí 5. prosince, že je to moc dlouhé. Není ale jednoduché to změnit, protože je v tom spousta zájmů a žádný turnaj nemůžete odbýt. Musíme najít nejlepší možné řešení, které bude víceméně vyhovovat všem.

Co se musí změnit?
Současný kalendář není špatný jen v tom, že se začíná 1. ledna a končí 5. prosince. Špatné je podle mě i to, jak je postavený a že vás zavazuje k účasti na turnajích po celý rok. Když chcete dosáhnout co největšího úspěchu a jít v žebříčku co nejvýš, musíte hrát od začátku do konce, protože důležité telefony jsou od začátku do konce.

Jak moc vás po vašem loňském neuvěřitelném vítězství ve Wimbledonu mrzelo, že jste ho letos nemohl obhajovat?
To je vždycky moc těžké. Vždycky je těžké prohrát nebo vynechat turnaj kvůli zranění. Ale je pravda, že jsem na Wimbledon nebyl připravený. Mrzelo mě to, ale co s tím člověk nadělá. Necítil jsem se připravený. Vrátím se za rok.

Před třemi měsíci jste byl obhájcem na třech grandslamových turnajích a světová jednička. Teď máte jen triumf z Austrálie a jedničkou už nejste. Změnilo to vaše vyhlídky před US Open?
Momentálně nejsem číslo jedna, ale říkám pokaždé stejnou věc: moje motivace a ambice jsou stejné, ať už jsem světová jednička, nebo pětka. Cíl zůstává stejný - hrát spokojený, užívat si zápasy a pořád se zlepšovat. Na tom pracuju - zlepšuju svou hru. A chci být na kurtu šťastný, protože kdybych nebyl, je moc těžké hrát dobře. Musím mít ten správný postoj. A na další turnaje pojedu se stejnou motivací jako loni.

Na US Open máte šanci stát se teprve sedmým tenistou v historii, který vyhrál všechny čtyři grandslamy. Myslíte na to? Co by to pro vás znamenalo?
Ne, teď ne. Teď myslím na svá kolena a na to, že chci co nejdřív hrát svůj nejlepší tenis.

Je jasné, že momentálně máte krátkodobější cíle, ale je pro vás tím dlouhodobým vrátit se na místo světové jedničky?
Ne, teď ne. Byl jsem moc rád, když jsem jí byl skoro rok. Ale mým cílem je být dravý a vyhrávat důležité turnaje. To je můj cíl a když to tak bude, tak ještě budu mít šanci být jedničkou.

Pomohla vám nějak ta pauza? Užíval jste si čas, který jste netrávil tenisem?
Bylo to těžké, protože kvůli tomu zranění jsem se nemohl moc hýbat. Lékaři mi řekli, abych odpočíval, a já jsem hodně činorodý člověk. Pořád se snažím být aktivní a sportovat... dělal jsem důležité věci, například jsem cestoval kolem Mallorky ve člunu. Bylo to neuvěřitelné, moc hezké. Ale celkově jsem toho moc nedělal, musel jsem čas trávit na gauči víc než kdy předtím. Každý den jsem podstupoval víc než pět hodin léčby.

I když Roger Federer letos vyhrál na French Open a ve Wimbledonu, někteří lidé říkají, že jeho vítězství degraduje, že vás neporazil ani na jednom z obou turnajů. Co si o tom myslíte?
Jedinou důležitou věcí je vyhrát turnaj. Nezáleží na tom, koho jste porazili ve finále. Pro mě je výhra nad Rogerem hodně, hodně výjimečná, ale ve finále grandslamu rád vyhraju nad kýmkoliv (smích). Nezáleží na tom, kdo je tím soupeřem.

Komentáře

60
Přidat komentář
smazaný uživatel
Od doby co se vědělo že byl zraněnej sem mu věřila že se vrátíi když říkaly ostatní že ne...věřim v něj ato je hlavní bez tenisu by to nevydržel...jinak v Manacoru na Mallorce má dobrej bejvák:)
Reagovat
smazaný uživatel
Inak pekná foto :)
Reagovat
Mercury
...dělal jsem důležité věci, například jsem cestoval kolem Mallorky ve člunu. :D
Reagovat
smazaný uživatel
Já bych to přičítal spíš podobnosti an. slovům zajímavý a důležitý :ú), u Rafy.. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, u Rafana nikdy neviete čo tým chcel básnik povedať :D
Reagovat
smazaný uživatel
Vacsinou je rad,ak pochopi spravne otazku:-)
Reagovat
Mercury
asi máte pravdu, jen mě to pobavilo :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ale no ták, nejsme každý talent na jazyky, noooo... on zase umí běhat :)
Reagovat
smazaný uživatel
Veď to je práve tá rozmanitosť sveta, je to sympatický chlap, dobrý športovec, naviac nielen tak ledajaký, hrá našu najoblúbenejšiu hru... a to jeho "ajm fery chápy" je veľmi ale skutočne veľmi rozkošné :) Napríklad ja by som chcela aby taký ostal.
Reagovat
smazaný uživatel
nemusí každej machrovat, že umí 60 jazyků jako elegán
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, přesně tak. Ten to nepotřebuje, přijde, oslní a jde ;). Ať si mluví, jak chce, má své kouzlo! Tak.
Reagovat
smazaný uživatel
tak mozno ze by mohol na buducich tlačovkách miesto odpovedi pobehovat:-)
Reagovat
smazaný uživatel
A co máš, pořááád? :). Nebuď rejpal, člověče. Řekne co potřebuje, to hlavní tam je, zbytek jsou nezajímavé detaily :). Máš to zadarmo ten rozhovor? Máš, tak vidíš. ;)
Reagovat
smazaný uživatel
No praveze nepovie to co by chcel a tak musi dookola opakovat to iste :-)
Reagovat
smazaný uživatel
:-)
Reagovat
smazaný uživatel
nicy....tohle si moc hezky napsala.
Reagovat
smazaný uživatel
Ďkujem :))
Reagovat
smazaný uživatel
Božínku napíšem jedno slovo a ešte aj v tom sa pomýlim... :I
Reagovat
smazaný uživatel
Nemyslím, že v tomto roku hrať finále 3 GS, z toho 2x vyhrať, je šťastie. Nech by to bol ktokoľvek.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak zrovna tím bych se moc nechvástal, třeba to finále na RG bych moc nepřeceňoval, přece jenom Soderling i při svém sporadickém osvícení luckem se nemůže brát za pořádného soupeře, a to druhé finále, to bych radši mlčel... Měl vyhrát Roddick, prohrál jen tím, že mu zahlásili při jeho výhodě OUT, i když míček padl na lajnu, následující 2 míčky už byly osudné... :C
Reagovat
Mercury
bože to jsou zase kecy...jen abys nahodou nemusel přiznat, že si to Roger zasloužil...řekni mi upřímně, je vůbec nějáký z těch 15 GS titulů, který podle Tebe vyhrál Federer zaslouženě? Nebo měl vždy "rádobyelegán" štěstí? jsi blázen
Reagovat
smazaný uživatel
neříkám, že si nic nezasloužil, říkám jen, že letos toho štěstí měl už 3 prdele!

A uklidni se, ať tě z toho tvýho elegoše netrefí :D
Reagovat
smazaný uživatel
Jedinou důležitou věcí je vyhrát turnaj. Nezáleží na tom, koho jste porazili ve finále. Ve finále grandslamu rád vyhraju nad kýmkoliv (smích). Nezáleží na tom, kdo je tím soupeřem.

To je vybrané z rozhovoru s Nadalom. Dobre si to prečítaj.
Reagovat
smazaný uživatel
Neříkej, že ti poslední dvě grandslamová finále přišla nějak zvlášť zajímavá, s těmi z loňska se nedají ani porovnávat a jen kvůli tomu, že tam chyběl Nadal (tedy alespoň v posledních dvou). Nevím, proč předváděl Fedouš po vítězství ve Francii takový theátr, vyhrát nad hráčem okolo dvacátého místa, se kterým měl bilanci 9:0 není nic k většímu projevení emocí. Chápu, kdyby vyhrál nad Nadalem, ale takto musel cítit i on sám, že to vítězství bylo hodně ušmudlané. Jo a taky hrálo pro Fedouše roli ještě francouzský publikum, které vždy každého hráče hodnotilo stejně "férově".:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Já bych řekla,že Federer předváděl podle tebe "theátr" kvůli tomu že vyhrál poprvé Roland Garros,a né kvůli tomu,že porazil Robina
Reagovat
smazaný uživatel
Keby tam hral finále Fed prvý raz, možno by som Tvoj názor aj chápal. Ušmudlané víťazstvo? A to je aké? RG vyhrál Fed prvý raz a vyrovnal sa Sampovi, jeho radosť sa dala pochopiť. Spomeň si na finále vo Wimbledone, keď vyhral Nadal. To nebolo teátro? V Španielsku ho vítali, ako by ich vyhral desať. Napokon, Nadal rád vytieral antuku svojim oblečením, keď vyhral. Normálna radosť, nič viac. Fedex a nejaký teátralnik ? To si uťal vedľa, borec :)) Mne sa hráč, okolo 20 schodíka v rebríku vôbec nezdá slabý. Konkurencia je obrovská a mužský tenis je veľmi vyrovnaný.
Reagovat
smazaný uživatel
jinak řečeno elegán fanatici si to vždycky nějak okecají, hlavně aby u toho byl pan dokonalý nebyl za wola .)))
Reagovat
smazaný uživatel
Great mi napísal, ja som odpovedal. Je to zadara, ta čo :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Prostě jsem měl pocit, že tento rok mužské soutěže v Paříži za moc nestál, protože jsme se nedočkali spravedlivé konfrontace mezi Federerem a Nadalem, malou náhradou bylo finále v Madridu, kde ale nebyl opět poměr sil vyrovnaný, jelikož měl Rafa ještě v nohách čtyřhodinové trápení s Djokovičem. Dalo by se říct, že Federer k titulu z Roland Garros přišel jak slepý k houslím. Klidně se do mně můžeš návážet, ale můj arguemnt je jeho finále s Nadalem rok předtím, kde se ukázalo, jak jsou karty doopravdu rozdány a vítězství letos v Paříži si nezasloužil (jako jedno z mála jeho vítězství na grandslamových turnajích). U Rafy mi připadá, že si každou trofej pocitvě urve a vybojuje a nepotřebuje k tomu věčně přející fanoušky ani rozbíjení raket.:-)
To s raketami ber trochu jako vtip.:-)
Reagovat
a.magerova
Historie se neptá.
Porazil toho, který porazil Rafu, ale to je vedlejší, tím chceš říct, že kdyby např. ve Wimbledonu nestartoval ani Roger (kvůli předčasnému porodu), takže vítěz by nebyl plnohodnotný, protože by se nepoměřil ani s Rafou ani s Rogerem? Vítěz přece nemůže za to, že ve finále není ten nebo onen :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Celý tvoj komentár je vtipný. Utešovať sa, že mal niekto šťastie a ten druhý veľkú smolu. To by sa dalo rozprávať o každom zápase. Napr. Federer by už mal 20 GS. No hold, je to smoliar :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ešte by som dodal. Fedovu hru mám veľmi rád. Je nadaný a šikovný. Ale keby náhodou bolo niektoré finále bez neho, čo sa aj v minulosti stalo. Nikdy by som netvrdil, že nestálo za nič. Videl som veľa pekných zápasov, kde nehral.
Reagovat
smazaný uživatel
Neříkejte mi, že vás nějak oslnilo finále Djokovic-Tsonga. Pouze Federer s Nadalem dělají reklamu na tenis, protože patří k nejlepším hráčům historie a pokaždé, když nehrají ve finále oba dva, je to malé zklamání, vy byste snad nechtěli vidět zadostiučinění v podobě jeich finále v Americe? Hráči jako Murray, Djokovič jsou taky skvělí, ale pokud se setkají ve finále grandslamu oni dva, bude kolem toho daleko menší humbuk a organizátorům turnaje to přisype míň prachů. V ženském tenise je to o trochu jiné, protože tam je šest hráček na stejné úrovni, které mohou kdykoliv každou překvapit a nikdy se nedá do určita odhadnout, kdo titul v ženské části vybojuje. Po odchodu Justine se z toho stal bohužel zvyk.:-(:-(
Prachy to ale stejně nejvíce sype asi Williamsovým, které až takovou reklamu na tenis jako Federer s Nadalem opravdu nepředvádějí (př. 50 nev. chyb za zápas).
Reagovat
smazaný uživatel
Třeba i Djokovič s Tsongou předvedli úporný boj, ale finále mě po skončení prvního setu přestalo bavit a koukl jsem se až na závěr celého utkání.
Vem si, kdyby se v Berlíně běželo 100 metrů bez Gaye i bez Bolta nebo třeba jenom s Gayem. Sice by byly větší nervy s očekávání, kdo vyhraje, ale kvalitativně by se to se soubojem Gaye a Bolta nedalo srovnávat.
Wimbledon si třeba podle mě Federer vyhrát zasloužil, protože předváděl po celou dobu (kromě finále), suverénní výkony. V zápase s Roddickem měl obrovskou kliku hlavně v tiebreaku druhého setu a pak to zkušeně "doservíroval". Zatímco ve Francii jsem měl z něj pocit (kromě finále), že se mu stále "třesou kolena" a trochu to ovlivnilo i jeho výkon, který nebyl až tak kvalitní ve srovnání s Wimbledonem.
Reagovat
a.magerova
Máš pravdu, ale ve Francii vyhrál (jako jediný) 7 zápasů, což z něho udělalo vítěze, že to nedokázal nikdo jiný za to Roger nemůže, ano možná se mu třásla kolena (mě teda když hrál s Haasem, tak se třáslo všechno), ale jak říká Jarda Jágr: "Roger hraje vždy jen o trochu lépe než jeho soupeř, nemá potřebu je drtit 6:0". No a že má z Nadala depku? No to snad mají všichni!
Reagovat
smazaný uživatel
Když to říká Jágr, tak je to potvrzené.:-):-)
Nechci opět zbytečně spekulovat, ale zajímalo by mě, jak by na tom byla Fedoušova psychika, kdyby prohrál s Haasem v Paříži, jestli by se na Wimbledon ještě více namotivoval nebo jestli by upadl do hluboké letargie.
Reagovat
smazaný uživatel
Mne, osobne, Nadal v každom finále s Fedom nechýba. Pravdou je, že sú velkí rivali a ich zápasy majú svoje čaro. Nadal však hrá účelnú hru, fyzickú náročnú, čo ja rád nemám. Ja som osobne videl, herne, krajšie zápasy Fed - Safin. Safin bol neskutočný hráč, keď mu to išlo. Ďalším bol Fed - Nalbandian, finále Masters 5 setov. Úchvatné zápasy, nijaká drina, nijaké funenie, hekot, ale prirodzený herný talent. Federer má psychiku výbornú. Dokazoval to 4,5 roka, keď nikomu nedal šancu. Návrat späť na č.1 tiež o niečom svedčí. Príliš preceňuješ jeho slabšiu sezónu minulý rok. Prekonal mononukleózu, bolesti chrbta. To sa hrá ťažko a zranenie alebo choroba, vždy psychiku nalomí. Antukové prehry s Nadalom je iná story. Fedov štýl hry a Nadalov sú "nebe a dudy". Uvídíme, či Nadal potvrdí svoje víťazstva na iných povrchoch. Alebo bude dosahovať najlepšie výsledky na antuke. Podľa mňa je to tak, že Nadal dokonale využil Fedovu slabšiu chvíľu /sezónu/. Stíhaním Feda sa však zdravotne odpílil. Ešte zopakujem, že v tenise je doležitá aj hlava, nielen nohy a ruky.
Reagovat
smazaný uživatel
Říkáš mi sám, jak letošní Federerovy výhry svádím na Nadalova zranění a teď tu trochu tvrdíš, že Nadal získal minulý rok titul ve Francii tak trochu vinou Federerovy oslabené imuntiy. Vítězství Nadala minulý rok v Paříži bylo hlavně ukázkou bezcyhbné hry na nejvyšší úrovni, kterou dovedou aplikovat jen dva lidé na této planetě-Nadal(častěji) a Federer a jejich zápasům se v tenisové historii možná mohou rovnat jen střetnutí Borg-McEnroe, či Sampras-Agassi.
Jak tvrdil Richardem Schönborn, dlouholetý tenisový odborník a trenér mj. Steffi Graf, v pořadu Na Plovárně, Nadal hraje hru budoucnosti (spočívá hlavně v těch slizovaných úderech, které dokáže zahrát Nadal z každé situace) a mám dojem, že tou technikou hry je ještě vzdálený tak 10 mílových kroků od techniky hry Murrayho, či Djokoviče a ani Federer není podle mě tak úderově vyspělý, ten spíše dovede hrát údery s neuvěřitelnou lehkostí, to zase na druhou stranu Nadalovi trochu chybí, ale pokud tu lehkost Nadal do hry dostane, bude prakticky neporazitelný.
...
Mimochodem ten rozhovor s Schönbornem byl velmi zajímavý, posílám odkaz.
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/209522160100009-na-plovarne/
Reagovat
smazaný uživatel
O Schonbornovi som počul ešte za čias éry Graf, reláciu s ním som videl. Ale názory týchto pánov beriem s rezervou. Dnešný tenis je vzdialený od toho, čo hrali oni a čo hrala už aj Graf. Vidieť to na napr. na "odborných analýzach" McEnroa a Wilandera. Prirovnal by som to k vývoju mobilného telefónu. Kedysi sa "machrovalo" s dvojkilovou vysielačkou, dnes by bola na smiech. Jednoducho títo páni sa musia niečim živiť a víriť tenisový život. Žiadny špičkový tenista si nevyvezie nič zo "svojej kuchyne". Či sa to týka hry, tréningu, prípravy a všetko, čo s tým súvisí. Takže ostatní len hovoria, špekulujú, analyzujú. Nadal má skvelé údery, rezané, resp. točené. On má ale predovšetkým výhodu, že hrá ľavou rukou a to, že do hry dáva obrovnskú fyzickú silu podopretú výborným pohybom. Fed je však technický virtuoz. To, že tí, ktorí budú chcieť poraziť takýchto hráčov, budú musieť ovládať ich spôsob hry, to nie je nič nové, Schonburn nič svetoborné neobjavil. Tak som chápal aj to jeho vyjadrenie, že Nadal hrá tenis budúcnosti. Ale aj v tom, by som bol opatrný. Možno príde hráč s dokonalejším štýlom hry, s ktorým bude vyhrávať. Človek nikdy nevie.
Reagovat
smazaný uživatel
Ináč, díky za diskusiu, takáto ma baví ...
Reagovat
smazaný uživatel
Ešte som zabudol. Slabý výkon Fedexa vo finále RG 08 bol, podľa mňa, sposobený práve jeho zdravotným stavom. Federer je typ hráča, ktorý nehovorí o svojich zdravotných problémoch a spôsobe tréningu, keď aj, tak len nevyhnutné vety. Nadal nikdy nezíska Fedexovu ľahkosť a elegenciu. Nemôže, lebo hrá úplne iný tenis. A podľa mňa, mu aj predčasne zničí jeho telo.
Reagovat
smazaný uživatel
Rozhodně byl Federer na Roland Garros 2008 ještě na tom trochu špatně imunitně, ale nemylsím, že jeho zdravotní problémy byly hlavní příčinou jasné Nadalovy výhry. Federer již asi 3 týdny před Roland Garros vyhrál turnaj v Estorilu, to si ještě jistě pamatuješ, a ukázal, že ve Francii s ním bude muset Nadal počítat. I v antukovém vzájemném měření sil před Paříží 2008 byly zápasy většinou vyrovnané, ale vždy v důležitých momentech zápasů Nadal předvedl kus své bezchybné hry, plné technických úderů a bylo po zápase.
Nastal tenisový vrchol jara, Fernch Open a Nadal se na tento turnaj přirpavoval velmi tvrdě, jelikož jeho předchozí měření sil s Djokovicem a Federerem naznačovaly, že mu mohou již na antuce konkurovat a dokonce i vyhrávat. Co se ale nestalo, semifinále, očekávaný souboj Nadal-Djokovič (pro mě malé finále), Nadal všem pochybovačům zavřel tlamy a ve finále svoji precizní hru aplikoval ještě dvakrát více a Federer zaznamenal jednu z nejkrutějších pořážek, zapříčiněnou ale hlavně bezchybnou Nadalovou hrou během celého turnaje, kterou považuji za nejlepší výkon tenisty na grandslamovém turnaji (společně s Federerovou výhrou na Australian Open 2007, to smekám také).
Reagovat
smazaný uživatel
...
Ve Wimbledonu to bylo zase úplně jinak, Nadal si přivezl z Paříže a Queensu patřičnou pohodu, Federouš zase velké břemeno očekávání a podle jejich suverénních výsledků to vypadalo, že finále bude opravdu něco magického. Zprvu ve finále hrála roli hlavně psychika při proměňování brejkbolů (bilanci proměněných brejkbolů měl Federer otřesnou) a Nadal se rychle ujal vedení, další klíčový mezník-tiebreaky 3. a 4. setu, po kterých mohlo vypadat, že se Nadal sesype. Španěl ale ukázal svoji neuvěřitelnou psychickou odolnost a Federera "položil na lopatky". Pokud bude pro Nadala v závěru sezony držet zdraví, může udělat pár mimořádných výsledků, psychiku má mimořádnou.
...
To sem píšu hlavně důvody, proč byl Nadal minulý a půlku tohoto roku správnou světovou jedničkou, protože tyto příklady jasně ukazují, co vše potřebuje špičkový hráč k tomu se dostat až na ten nejvyšší vrchol žebříčku.
Reagovat
smazaný uživatel
Já jsem toho názoru, že každý tenista by měl mít v sobě alespoň kus své originality, svého stylu a né aby byl zalezlý za lajnou, bývalí tenisté by z těch současných chtěli udělat jakési síťaře či co, ale jak dopadli takto hrající Štěpánek, Llodra, Hrbatý. O nich moc neslyšíme.
Reagovat
smazaný uživatel
S tým súhlasím, absolútne.
Reagovat
smazaný uživatel
Hrbatý je typický hráč základnej čiary. Ten sa moc so sieťou neráči. Voleje hráť skoro vôbec nevie. Už má aj dosť rokov a pár zranení za sebou.
Reagovat
smazaný uživatel
Aha, uznávám, že celé jeho zápasy jsem viděl tak tři, takže nemohu jeho styl hry moc komentovat. Spíš jsem si říkal, jak mohl hráč s takovou slabší celkovou hrou porazit dvakrát Federera a napadlo mne, že musí být pořád u sítě, aby aspoň něco uhrál. Omyl!:-):-)
Já ho naposledy viděl hrát v Bratislavě s Djokovičem, brejknul a pak už neuhrál jedinou hru, myslim.:-)
Ten náš Štěpánek OBČAS něco předvede v Davisově poháru, poslední výhry byly ale spíše věcí povinnosti.:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nevím, proč se Nadal tak podceňuje, na vítězství na US Open má, nepřijel do Ameriky tak nerozehraný, jako před Wimbledonem a kolena mu stále drží, minulé dva turnaje pro něj byly především velkou zatěžkávací zkouškou na kolena, kterou vcelku dobře zvládl, to znamená, že již může zas o trochu víc svému zdraví důvěřovat a pokoušet se dobíhat míče, na které si třeba ještě v Montrealu netroufl. Rozhodně mu přeji hodně štěstí a minimálně na US Open žádné zdravotní problémy. Tento rok si zatím všechno štěstí vybral Fedouš, přišla již řada i na Nadala.
Reagovat
smazaný uživatel
souhlasím, hlavně s tím, že elegán měl (a má stále) v posledních měsících luck až na půdu!
Reagovat
smazaný uživatel
Ono to u něj asi nebude podceňování, on tak mluvil vždycky. Např. v době, kdy všichni (no spíš hodně "odborníků") čekali nástup Nole na trůn, tedy začátek sezóny 08, tak on suveréně prohlásil, že si myslí, že bude po FO tak třetí, uvidíte!? :))) Nikdy nevytrubuje velkoústá prohlášení dopředu, tím si získal i mé sympatie, je to skromný chlapec :), ale o jeho železné psychice a zdravém sebevědomí nepochybuju.
Reagovat
smazaný uživatel
Si myslim ze sa to da ked si zoberiete ze vsetci hraju okolo 20 az 23turnajov. 4Gs a 9atp masters 1000 plus zaverecny turnaj majstrov. Samozrejme hovorim o Nadalovi nie o hracovi co je 100ka:Dten asi turnaj majstrov si nezahraje:D. Barcelona je 500ka a je v Spanielsku takze necudujem sa Nadalovi ze tam hral. Koniec koncov 250tky s top ten nehra snad nikto. Tusim Novak hral doma Belehrad ok plus predpriprava na Wimbledon travove turnaje su tiez 250 ale to je vsetko takze da sa to.
Reagovat
smazaný uživatel
Nabity kalendar je jedna vec,nahananie bodov kvoli postu svetovej jednotky na turnajoch 3 kategorie druha, takze ak niekto kritizuje napr.antukovy kalendar a miesto oddychu medzi Masters turnajmi ide este do Barcelony a podobne,tak nech sa necuduje ze je unaveny a vystaveny a moze si zato do velkej miery sam...
Reagovat
smazaný uživatel
vidiet ze sa v tom niekto nevyzna :D ak si v prvej svetovej 20 tak sa na tych hlavnych turanjoch zucastnovat musis ak sa nezucastnis preto lebo chces oddychovat doistanes pokutu ked sa chces tejto nemalej pokute vyhnut tak tam ides napr. sestri williams dostavaju pokutu kazdy rok za to ze nehraju v indian wells !!!
Reagovat
smazaný uživatel
No je uplne evidentne ze sa v tom niekto nevyzna a nebudem ti napovedat kto to je :-)Samozrejme ze za neucast na turnaji v Barcelone by ziadnu pokutu nedostal,hraci sa nemusia zucastnovat takychto turnajov,zaujimave ze napr. Federer nebol v Barcelone a ziadnu pokutu mu nenaparili:-) Inak ohladom toho konca kalendara,minuly rok Nadal hral posledny turnaj 28.10.,takze sa ho koniec sezony 5.12 ozaj netykal:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Dokonca napr. z turnaja v Monte Carle sa povodne trebars Federer tiez odhlasil a az nakoniec sa rozhodol tam startovat a tiez by sa mu nc nestalo keby tam nebol a to je to Masters 1000 a nie 500-ka...takze nepliest si WTA a ATP...
Reagovat
smazaný uživatel
Aké pokuty? janka64 čo to melieš?:D
Reagovat
smazaný uživatel
už je na čase, aby zase udělil arogantnímu falešnýmu ušklebencovi lekci, elegán to potřebuje jako sůl... vamos .)))
Reagovat
smazaný uživatel
ty kasparku Nadal dostava lekci tedka od kazdyho...Del Potro ho vyprasil jak spinaveho medveda a Djokovic si s nim pohraval jako kocka s mysi.Proste na to uz nema.Kim Clijstersova to byl navrat po 2letech!Nadal je jen kasparek ATP!A ty patris k nemu
Reagovat
smazaný uživatel
číslo v tvém nicku, které nepochybně znamená tvůj již pokročilý věk, tě dostatečně omlouvá, takže snad se nebudeš zlobit, když na tvoje výplody dětského mozku již nebudu reagovat .)
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyby si tu raketu měl někdy pořádně v ruce, tak bys věděl, co je to za katastrofu 2 měsíce nehrát. Natož při jeho úrovni. Kim mám moc rád, ale i ona se na svůj velmi povedený návrat připravovala rok, pokud je mi známo...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist