Murray: Díky téhle prohře budu silnější

9. 9. 2009, 18:36
Rozhovory 18
Britský tenista Andy Murray sice prožívá nejlepší sezonu své kariéry, její grandslamové vyvrcholení se mu ale nepovedlo. Na US Open vypadl už v osmifinále s Marinem Čiličem, proti kterému neuhrál ani set. Dělat líp jsem mohl úplně všechno, nešetřil se po zápase Skot.
Profily hráčů
Andy Murray (© usopen.org)

Vypadalo to, že máte problémy s levým zápěstím. Zlobí vás? A jestli ano, začalo to dnes, nebo to trvá déle?
Mám s ním problém asi tak týden. Ale dneska jsem prostě hrál špatně. Jsem moc zklamaný, to víte, po tom, jak jsem si vedl na posledních třech grandslamech, kdy jsem měl pocit, že hraju dobře a prohrál jsem, jsem dneska ten pocit neměl. Měl jsem šanci v prvním setu a od té doby jsem bojoval sám se sebou. Už jsem to nezvládl obrátit.

A ta ruka vás neomezovala?
Ne, bez ohledu na ni jsem ten zápas prohrál. Returnoval jsem mizerně a on podával dobře a v tom byl asi ten rozdíl. V prvním setu, když jsem ho dostal do výměny, jsem měl několik příležitostí. Ale jak vyhrál ten první set, začal servírovat dobře a hrát hodně agresivně a diktoval tempo.

I když je to tak, obvykle najdete způsob, jak vyhrát. Proč ne dnes?
To nevím. Víte, právě proto jsem zklamaný. Já prostě nevím, nedokázal jsem najít způsob, jak se dostat do zápasu. Od prvního setu jsme odehráli jen málo dlouhých výměn, většinou s tím nemám problém, rozehrát delší výměny. Když už to vypadalo, že bych s tím mohl něco udělat, zahrál výborný servis nebo jsem ho mizerně vrátil, hlavně jeho druhá podání. Normálně jsou returny součástí mé hry, i když se mi jinak nedaří, dokážu prolomit servis, ale dneska ne.

Když si vezmete, jak se vám v létě dařilo na tvrdém povrchu, je to o to těžší, vypadnout takhle brzy?
Ano, jsem zklamaný. Nevím, jak dlouho mi bude trvat, než to přejde. V létě jsem hrál dobře, to ano, hrál jsem dobře i na trávě. Dnešek prostě nevyšel. Jsem zklamaný, ale budu se muset sebrat a zase na sobě pracovat.

Můžete popsat Čiličovu hru? Už jste s ním předtím hrál, předvedl dneska to nejlepší?
Jak jsem řekl, v prvním setu jsem měl dobrou taktiku, myslím. Měl jsem i příležitosti, ale potom začal hrát agresivněji, jako by to z něj po prvním setu opadlo. Tak set a půl hrál dneska úplně jinak, než obvykle.

Patrick McEnroe během komentování zápasu řekl, že jste během druhého a třetího setu odešel psychicky. Souhlasíte s tím?
Ne... teda, jestli jsem byl v posledních letech v něčem dobrý, tak v tom, že jsem se psychicky držel a dokázal obracet zápasy. Dneska jsem mohl dělat líp úplně všechno, ať už se to týkalo psychiky, servisu, forhendu, bekhendu, returnů. Nevím, mají právo na svůj názor, ať ho mají.

Řekl byste, že je to zatím největší zklamání ve vaší kariéře?
No, už se mi staly horší věci, tím jsem si jistý. Když vezmete jen tenis, tak způsob, jakým jsem prohrál, z toho dělá zklamání. Ale věřím, že se z toho oklepu a vezmu si to k srdci. Hodně se z toho poučím, jak jsem se poučil už dřív ze špatných výsledků. Díky tomu budu lepší a silnější.

Grandslamová sezona pro vás skončila. Vím, že jste zrovna přišel z kurtu, ale jak byste letošní sezonu zhodnotil?
No, byla to dobrá sezona. Asi o ní nemůžu říct nic špatného. Zlepšil jsem se ve Wimbledonu i na French Open. Tady jsem si vedl hůř a v Austrálii jsem vyrovnal svoje maximum. Byla to dobrá sezona. Na grandslamech jsem si mohl vést líp, ale zbytek sezony byl dobrý. Musím na své hře pořád pracovat, abych příští rok byl připravený grandslamový turnaj vyhrát.

Ovlivní vaše zápěstí, jestli nastoupíte v Davis Cupu, nebo je moc brzy o tom mluvit?
Teď plánuju, že hrát budu. Uvidíme, jak to bude vypadat. Pár dní budu mít klid. Ve Státech jsem byl šest, sedm týdnů. Teď se vrátím domů, budu odpočívat a dělat všechno proto, aby se to spravilo. Snad to bude v pořádku.

Komentáře

18
Přidat komentář
smazaný uživatel
Zdravim vsechny, mam tady skvelou stranku musite to videt!!!http://tojesila.cz/cz/s16/n2223-Topolanek-Vadim-Sazce-tak-ji-seberu-licenci-a-rozdelim-ji
Reagovat
smazaný uživatel
Neříkal tuhle tu větu už někdy,ale nikdy se ni nestalo:D
Reagovat
smazaný uživatel
Silnější možná budeš, Andy, ale světovou jedničkou se staneš, leda až Roger ukončí kariéru a Rafovi definitivně odejdou kolena. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Zrzek zabal to s tím tvím obraným tenisem moc šanci nemáš bud začni hrát útočněji nebo to fakt zabal a hlavně nemachruj že budeš světovou jedničkou už ted ti z toho spadli koule!!
Reagovat
smazaný uživatel
Někdy člověk prohrát musí, sportovci nejsou stroje. (I když třeba u Isimbajevové to tak dlouho vypadalo!) Nevadí Andy, velkých turnajů ještě vyhraješ habaděj! Držím palce a hodně zdravíčka!!
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně,určitě bude silnější.Murray bude určitě nejlepší tenista všech dob ještě zapoměl dodat.Vyhoří jak papír a zase machruje,jo možná má defenzívu nejlepší na světě,ale s tím toho moc nevyhraje fracek,zas ho pasujte všichni na velkýho favorita magůrci,na co si tady pořád hrajete vy odborníci
Reagovat
smazaný uživatel
presne tohle rikal po AO uplne to same.Po Wimbledonu mel clanek ze ho to posili to vidim jak ho to posili.A tedka zase uz se mu smeju jak blazen.Pristi Grand Slam jak vypadne tak uz to ma pripravene ze ho to zase posili a takhle to bude rikat do konci svoji kariery a vlasten nevyhraje vubec nic...smutny pribeh pro neho:-)
Reagovat
smazaný uživatel
To si napsal velice pěkně Murray bude pořád jen dobrej ale nejlepší nikdy
Reagovat
smazaný uživatel
Murray je vyborny tenista ktory ma super defenzivu a dokaze zahrat svetove udery ale dokaze zlyhavat ked sa to necaka. Je rovnako stary ako Djokovic tusim tyzden je medzi nimi len. Tuto sezonu mal sice lepsiu ako Novak ale dve predchadzajuce bol lepsi Novak plus ma aj GS. Cize na vek sa vyhovarat neda ze je mlady este to vsetkym ukaze. Prave naopak dnes su najlepsi tenisti vo veku od 20 do 24 max. 25 Roger je jedina vynimka snad a este Roddick. Cize Murray je uz v polke svojej vrcholnej formy...
Reagovat
smazaný uživatel
Asi jsem to špatně pochopila ale Rogerovi je 28 nee? :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Jo blbě jsem to pochopila, znovu jsem si to přečetla a zapálilo mi to :) Omlouvám se... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
pohodicka:) tiez som to nenapisal najlepsie.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano taká úvaha sa mi páči :) Ale je to strašne subjektívne, každý môže byť vlastne výnimka...
Reagovat
smazaný uživatel
Zle som to fakt napisal chcel som povedat ze dneska hraju prve husle mladi hraci zatial co kedysi tomu tak nebolo napr. za ery Samprasa ci Agassiho. Druha vec je ze kedysi sa hral styl servis-volej cize neboli tak fyzicky narocne zapasy ako dnes- preto prave mladi hraju prim lebo vladaju behat. A Roger ako vynimka bolo myslene ze on a Roddick su jediny starsi ako tych 24 rokov co som pisal z tych top hracov. Ved Rafa-23, Novak-22, Andy-22, DElPO-20, Tsonga-24. Potom su tu hraci ako Gonzalez ci Davydenko maju tusim 29 a 28 ale ti uz nebudu lepsi ako boli, zatial co ti mladi samozrejme este maju potencial ist herne aj rebrickovo vyssie
Reagovat
smazaný uživatel
Murray je opravdu dobrý tenista,ale myslím že je hodně namyšlenej media to o něm hodněkrát napsali
Reagovat
smazaný uživatel
Proboha nemel chlape pořád o těch GS titulech. Copak nechápe, jak ho to svazuje??? To musí pořád ukazovat ramena, soupeři snad vědí v čem je dobrej a v čem ne. Tohle nechápu.
Reagovat
smazaný uživatel
Súhlasím, že stále veľa rozpráva. Mal by sa viac sústrediť na svoju hru. Jazykom sa zápasy nevyhrávajú. Na druhej strane musím uznať, že v tomto rozhovore celkom realisticky zhodnotil zápas a na nič sa nevyhováral.
Reagovat
smazaný uživatel
Bez útočné hry a vítězných úderů nikdy grand slam nevyhraje!Čilič se prostě nenechal uspat jeho uspávacím tenisem.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist