Murray dorazil Nadala 'kanárem' a vyhrál turnaj v Tokiu

9. 10. 2011, 09:37
Aktuality 26
ATP TOKIO - Vítězem turnaje v Tokiu se stal Andy Murray. Britský tenista po šňůře pěti porážek v řadě s Rafaelem Nadalem tentokrát španělského soupeře zostudil i 'kanárem' a připsal si čtvrtý letošní titul.
Andy Murray

Andy Murray vyhrál druhý turnaj za sebou. Po Bangkoku si podmanil také Tokio, kde dnes otočil finálový zápas s nejvýše nasazeným obhájcem titulu Rafaelem Nadalem a Španěla porazil 3-6 6-2 6-0. Čtyřiadvacetiletý Murray oslavil v japonské metropoli čtvrtý letošní a celkově 20. titul na okruhu ATP, až na tři výjimky získal všechny na tvrdém povrchu.

Souboj druhého hráče světa Nadala se čtvrtým Murraym zpočátku vyzníval pro španělského tenistu, který obhajoval v Tokiu triumf. Ve čtvrtém gamu druhé sady však Skot prolomil soupeřův servis a následně vyhrál 11 ze 12 her. Nadala zcela převálcoval, v posledním setu dokonce s "kanárem", a po předchozích pěti prohrách si s ním vylepšil vzájemnou bilanci na 5-13. 

"Určitě jsem dnes odehrál s Rafou nejlepší zápas. Je to vynikající hráč, je pokaždé radost si proti němu zahrát," řekl Murray. "V prvním setu i na začátku druhého jsme se hodně tahali, ale pak jsem nabral ideální tempo, hrál bez chyb a nedal mu sebemenší šanci," potěšilo ho.

Murray má v závěru sezony vynikající formu. Od poloviny srpna prohrál z 22 zápasů jediný, a to s dnešním soupeřem Nadalem v semifinále US Open. Před Tokiem a Bangkokem letos získal trofeje také v Cincinnati a londýnském Queen's Clubu.   "Ve třetím setu hrál neuvěřitelně, nezkazil jediný míček. Zejména jeho returny byly úžasné," uznal Nadal.

Britský tenista se tak znovu přiblížil splnění přání. Do konce sezony by se rád dostal na 3. místo světového žebříčku, na kterém je nyní Roger Federer. Šanci bude mít už příští týden na Masters 1000 v Šanghaji, kde bude obhajovat titul. Loni ve finále porazil právě Federera a Švýcar letos kvůli únavě v Číně startovat nebude.

Nadal nedokázal během setu uhrát ani game podruhé v této sezoně a teprve podesáté v kariéře. Letos mu 'kanára' nadělil v úvodu roku také Slovák Lukáš Lacko.

Oba dnešní finalisté už měli spolu se Srbem Novakem Djokovičem a Švýcarem Rogerem Federerem jistou účast na Turnaji mistrů v Londýně. Na posledním postupovém místě se zatím drží Tomáš Berdych a osmou pozici si výrazně upevnil finálovou účastí v Pekingu.

Navíc se Murray radoval v Tokiu ze zisku double, neboť se starším bratrem Jamiem ovládli i čtyřhru. Nad česko-slovenským párem František Čermák a Filip Polášek zvítězili 6-1 6-4.

Deblistovi Čermákovi s Poláškem nevyšlo druhé finále za sebou, minulou neděli neúspěšně bojovali v Kuala Lumpuru. Společně mají z finálových duelů v této sezoně bilanci 2-2, triumfovali v Gstaadu a Bělehradu. Český tenista navíc letos vyhrál ještě v Hertogenboschi s Italem Danielem Braccialim. Na kontě má Čermák už 26 titulů.

- ATP 500 TOKIO -
(Japonsko, tv. povrch, 1.214.500 dolarů)
nedělní výsledky (09. 10. 2011)

Dvouhra - finále:
Murray (2-Brit.) - Nadal (1-Šp.) 3-6 6-2 6-0

Čtyřhra - finále:
A. Murray/J. Murray (Brit.) - Čermák/Polášek (4-ČR/SR) 6-1 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

26
Přidat komentář
Pe3k
Highlights z dnešního finále (dobrá kvalita, ale chybí 95% 3. setu)

http://www.youtube.com/watch?v=dWWOaUWYB0I
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.youtube.com/watch?v=1qPsKuD7zJk

Tady už i dešlí highlights z celého zápasu, akorát se opožďuje obraz za vzukem trochu.
Reagovat
smazaný uživatel
Bylo by možné ještě před odesláním text kontrolovat na překlepy? Případně psát ve Wordu (takové chyby červeně podtrhne) a text kopírovat taky nelze?
Reagovat
smazaný uživatel
Na takové věci fakt nemám čas,navíc v 7 ráno ještě spím. Sám víš, že v opravování chyb i slitků jsem tě podpořil, s tímhle běž ale někam, mistrovi se nidky nestalo, že by ráno udělal dva překlepy. On místo komentování tenisu radši ztrácí čas těmito nesmyslnými opravami, každý chápe, co tam má být.
Reagovat
smazaný uživatel
Proč se tak vzrušuješ? Mistr komentuje tenis, slitky, překlepy i texty diskusních patlalů, co nedávají smysl. Chyby v i/y apod. mi nevadí. Ubohost jsou slitky bez mezer za tečkou. Naprostá neúcta ke kolegům čtenářům, kteří ty paskvily musí pracně luštit.
Reagovat
smazaný uživatel
Protože se vzrušuješ naprosto zbytečně kvůli tomu, že někdo v 7 ráno napíše překlepy. Že tě vůbec baví na tohle reagovat.
Reagovat
Stan_Borowitz
já teda nevím, ale podle mne každý, kdo není dislektik nebo netrpí podobnou poruchou, si s překlepy při čtení hravě poradí...
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa se vetsinou pomaleji rozjizdi, ale s takovym souperem nic nenechal nahode a vletl na nej jak nejlepe mohl.Andy trpel samomluvou, nechtela bych to slyset, co si nadaval. Ale Andy se take lehce nevzdava, pokud vylozene psychicky utkani nezvladne, a bylo videt jak pomalu, ale jiste prebira iniciativu na svou stranu, ve tretim opravdu Rafa nestihal. Krasny zapas, uzila jsem si ho a Andy mi prinesl nejakou tu korunku za uspesnou sazku.
Reagovat
steve79
To je pro mě velký překvapení. Viděl jsem první set, tak si říkám: Nadal zase vyhraje a potom se podívám na výsledek a Murray vyhrál. Vyhrál asi zaslouženě,podle toho co se tady píše. Vypadá to, že k trojci Djokovič, Federer, Nadal přibude další Murray.
Reagovat
smazaný uživatel
OT: http://www.atpworldtour.com/News/Tennis/2011/10/40/Doubles-Sunday-Tokyo.aspx

Tady i pocity po deblu od obou vítězů.
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda Rafo hodně štěstí do Šanghaje!
Reagovat
smazaný uživatel
Ale nejdůležitější dnes je, že Tomášovi se to povedlo a MÁ TITUL z Pekingu. Bravo Tomáši!!
Reagovat
petrulinka
Tomáš skvěle!! Jen by si měl někdo, kdo tady píše výsledky podívat, kolik to vlastně skončilo, protože napsali včerejší výsledek s Tsongou. A to tady na těchto stránkách není poprvé.
Reagovat
smazaný uživatel
Tomáši, moc gratuluji k vítězství a k titulu!!! Snad Turnaj mistrů vyjde.
Reagovat
smazaný uživatel
a v novým članku v titulku hned zase chyba :DD
Reagovat
smazaný uživatel
Tak a Andy završil parádní týden i výhru v deblu s Jamiem, první hráč, který vyhrál v této sezoně jeden turnaj v singlu i deblu, navíc s bratrem. Parádní turnaj a velká vzpruha pro Andyho do dalších turnajů.
Reagovat
gocii
no murray je v dobry forme a vitezstvi nad nadalem mu určitě psychycky pomuže ale zase z neho nedeljte svetovou jedničku uvidi se jak bude hrat dal
Reagovat
smazaný uživatel
Viděl jsem to od druhého setu a musím říct, že to co teď hraje Andy je zřejmě jeho životní tenis. Téměř každý, ale opravdu téměř každý úder byl dokonalý, dnes hrál jako No.1.
Příští sezona bude zajímavá, jsem zvědav jestli to jak nyná Andy hraje je schopen přenést do dalšího roku. Pokud ano, bude to hlavně mezi ním a Djokovicem.
Rafa je přeci jen původem antukář, jako antukář dokázal když byl na vrcholu neuvěřitelné výsledky i na ostatních površích, ale mám obavy, že teď už bude pokračovat zase jenom jako antukář. Když tak vidím styl jeho hry, často si říkám, jak se mu mohlo podařit vyhrát ty 2 Wimblasy. No a co se týče Rogera, ten si myslím příští rok už ani neškrtne. Může vyhrát nějaký druhořadý turnaj, ale to bude asi vše.
Reagovat
smazaný uživatel
Paráda! Andymu utek začátek, ale pak se do toho dostal. Už na konci 1. setu Nadala přehrával, ale tam to ještě Nadal zvládnul. Po brejku ve 2. setu už to byla jasná záležitost.
Proč proboha takhle nehraje na GS? Bylo by skvělé, kdyby se zápas zopakoval i v Šanghaji. Jen nevím, jestli by Andymu zbylo dostatek sil, protože má opravdu velmi nabitý program.
Myslím že změna na 3. a 4. místě žebříčku už je jen otázka času a je velmi pravděpodobné, že se to stane už do konce roku, protože Federer nebude obhajovat finále v Šanghaji a titul ve Stockholmu a upřímně nevěřím tomu, že vyhraje Turnaj mistrů.
Reagovat
smazaný uživatel
Federer na turnaji mistrů obhajuje 1500 bodů, kdežto Murray jen 400, třetí místo je podle mě už jistota.
Reagovat
tito
No vzhledem k formě Andyho bude letošní TM kdo s koho mezi ním a Novakem. A i když Roger minulý rok na něm zahrál famosně, letos pravděpodobně svůj výkon nezopakuje. No a příští rok uvidíme. Roger půjde na 4 místo a další netuším.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak, jak jsem slíbil, tak ti napíšu, jak to probíhalo. V úvodu Adny netrefil vůbec první servis a po chvílí to bylo 3:0 pro Rafu. Pak se sice zvedl, ale v 1. setu už se vrátit nedokázal, jediný brejkbol Rafa odvrátil skvělým servisem, navíc Adny dělal dost chyb. Bylo to jako při 1. setu na US Open, Rafa nemusel předvést nic extra, Andy se potápěl sám.

V druhém setu začal Andy chybovat méně a skvěle útočit, navíc se nebál útočit i do forhendu, začal mu chodit servis a hlavně return. Klíčový byl game za stavu 3:1, kdy Murray podával a stav byl 0:40. Pak ale přišlytři esa, odvrácení dalšího brejkbolu a nakonec vedení 4:1. Pak už set dohrál.

Třetí set už byl vysloveně koncert, Rafa odešel, Adny takřka nechyboval, z bekhendu Nadala vysloveně ničil, bekhendy křížem byly úžasné, navíc z bekhendu přišlo hafo vítězných returnů, Rafa měl na konci po 1. podání jen 47% vyhraných míčů. Rafa tak pdoruhé utrpěl po Rotterdamu 2009 v Andym kanára ve 3. set.

Come on Andy! Forma je úžasná, škoda, že to tak nejde na granslamu, uvidíem co Šanghaj, Paříž a hlavně co Turnaj mistrů.
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě dodám, že velmi blízko je i třetí místo, jelikož Roger neobhájí 600 bodů z Šanghaje, kdežto Andy mnimálně do finále musí dojít, takže neztratí moc. Do konce rouk neobhajuje tolik, takže je to víc než reálné.
Reagovat
smazaný uživatel
A ještě bych podotkl, že Nadal málo využíval toho, co mu na US Open s Andym přinášelo ovoce a to čopy z bekhendu do bekhendu Murrayho.
Reagovat
Pe3k
Vstal jsem na začátek třetího setu a dobře jsem udělal. To jak Andy zničil Nadala se jen tak nevidí. Udělal z něj trhací kalendář. Nadal byl naprosto bez šance. Během celého třetího setu zahrál Nadal jen 3 nebo 4 míče. Andy ho zničil ještě více než ho ničí Djokovic. Byl to těžký výprask pro hafíka. Nadal už půl roku nic nevyhrál a pochybuju, že do konce sezóny něvo vyhraje...

Příští sezóna bude velice zajímavá. Pokud Andy udrží takovou formu (což se nestane) tak může i zaútočit na post světové jedničky. Nadal může porážet max Federera, protože ten jeho přeliftovaný forehand účinkuje jen na jednoruční backhand. Jsem opravdu zvědavý co bude Rafík další sezonu vyhrávat, když ho Djokovic vyklepe na všech površích a mám pocit, že po dnešním zápasu si na něj bude i Andy dost věřit...

Gratulace Murraymu.
Reagovat
Interista
souhlas...Nadal hraje moc pasivne a kdyby to hral aspon k zakladce ale vsechno mmu to skace kolem midlajny a to ti nejlepsi proste zamaznou...Nadal musi hrat mice trochu vic po odskaku a hrat vic na riziko jinak s Djokovicem nema moc sanci...
Murray nevim...na "mensich" turnajich zahraje vyborne ale jak jde o Grand Slam tak vetsinou prcka
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist