Murray: Hraju skvěle. Ale chválit se chci až po turnaji

30. 6. 2010, 14:45
Rozhovory 0
Andy Murray může po 74 letech ukončit čekání Britů na domácího vítěze Wimbledonu. Letos postoupil do čtvrtfinále jako jediný bez ztráty setu a sám je se svou hrou spokojený. Hodnotit a chválit ale můžu až po skončení turnaje, říká třiadvacetiletá světová čtyřka.
Profily hráčů
Andy Murray

Jak byste zhodnotil dnešní zápas?
Já myslím, že jako dobrý. V některých věcech se ale od těch předešlých zápasů lišil. V prvních třech utkáních jsem skvěle servíroval, zato dnes se mi servis moc nedařil. Ale hrál jsem dobře od základní čáry. Nedělal jsem tolik chyb a v delších výměnách jsem se dobře bránil.

Na konci prvního setu jsem ale trochu ztratil koncentraci. Querrey měl pár šancí, ale já jsem se opět dostal do hry a set vyhrál.

Co se stalo, když jste šel podávat na vítězný set?
Tak někdy se samozřejmě stane, že některý game zahrajete špatně. Nejde po celý turnaj hrát svou nejlepší hru a předvádět svůj nejlepší servis. V některých zápasech se mi nedaří ani mé 'sekané' údery.

Pokud se dostanete do takovéto situace, tak se musíte rychle vzchopit. Ale dnes jsem předvedl dobrou práci. Po vítězství 6-3 ve druhém setu to pro Sama muselo být psychicky těžké, protože měl spoustu šancí, ale nevyužil je.

Jste si vědom toho, že ne vždy se vám údery vydaří tak, jak byste chtěl. To je podle mě určitá známka toho, že už jste vyzrálý hráč.
Ano, asi to tak bude. Myslím, že čím více zápasů hrajete, tím víc si uvědomujete, že ne při každém zápase se vám věci daří tak, jak byste chtěli.

Dnes jsem musel o trochu více běhat. Jindy zas můžete diktovat celý zápas a ani se u toho tolik nenaběháte.

Musíte být připravený během hry měnit svou taktiku a způsob hry, pokud chcete vyhrávat tyto velké turnaje.

Jak se vyrovnáváte s tím, že tady v Anglii je na vás upřená veškerá pozornost a jste jedinou britskou nadějí?
Nevěnuji tomu pozornost. Když turnaj začne, snažím se dostat zase do té rutiny. Snažím se to nevnímat, protože pak bych si připadal pod tlakem. To vás může pouze rozptýlit. Ale letos bych řekl, že reklamy jsou mírnější, je méně novinářů a fotografů.

Cítíte se ve stejné formě, v jaké jste byl na Australian Open?

Nevím. Už jste se mě ptali před třemi zápasy, nemám tušení. Hraji dobře. Víte, je mnohem jednodušší formu hodnotit až po skončení turnaje. Ale začal jsem tu rozhodně dobře, ještě jsem neztratil ani jeden set.

Jsem spokojený, jak tady hraji. Ale teď je pro mě těžké srovnávat to s Australian Open.

Tohle je vaše třetí wimbledonské čtvrtfinále v řadě.
Ano, je to skvělé. Posledních pár let jsem hrál výborně. Jsem rád, že jsem tu opět dobře začal.

Ale chci se pokusit dojít ještě dál než v předešlých letech. Další kola budou těžká, ale věřím, že mohu vyhrát.

Jak moc vám může pomoct to, že jste už na tomto kurtu hrál už třetí zápas po sobě?
To si myslím, že nerozhoduje o úspěchu. Větší zkušenosti získáte tím, že budete často hrát na grandslamech a větších turnajích. Ve všech sportech se musíte naučit, jak se s danou situací vyrovnat co nejlépe.

Bude váš příští soupeř Jo-Wilfried Tsonga těžkým protihráčem?
Velice těžkým. Podobně jako Sam Querrey hraje velmi dobře na síti. Je velmi všestranný. Bude to opravdu hodně těžký zápas.

Kdy se plánujete oholit?
To nemám tušení. Nad tím teď nepřemýšlím.

Vypadá to, že vám to přináší štěstí. Možná byste se měl oholit až po skončení turnaje.
Jo, možná to tak udělám.

Ve vašem loži bývají dvě ženy.
Ano, jsem rád, když je tam se mnou mamka. Bývají tam oba mí rodiče, prarodiče, teta i strýc. Samozřejmě i má přítelkyně. Mám rád kolem sebe rodinu a hodně přátel.

Je to příjemné, cítíte to domácí prostředí. Ve zbytku roku už většinou takový pocit nezažiji.

Před turnajem jste říkal, že nejste daleko od svého nejlepšího tenisu. Vyhrál jste čtyři zápasy, neztratil žádný set. Je tohle ten váš nejlepší tenis?
Hraji skvěle, ale musíme počkat do konce turnaje, abychom viděli, jak dobrá hra to byla. Potřebuji si být jistý, že ve vypjatých situacích dokáži svou hru pozvednout. Je důležité, že jsem schopen pokračovat a ve hře nepolevit.

Jsem si jistý, že v dalším kole zažiji těžké chvíle. Budu muset chodit do střel, dobře podávat a pohybovat se po kurtu. Pokud se mi tohle povede, tak mám velkou šanci.

Ale nikdy nevíte, jak budete hrát, je to individuální sport. Mezi dvěmi dny může být obrovský rozdíl.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, wimbledon.org

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist