Murray: Lendl mi pomohl vyhrát grandslam. A teď chci dobýt Wimbledon a být jedničkou

27. 12. 2012, 11:22
Aktuality 10
Britský tenista Andy Murray po nejúspěšnější sezoně kariéry vyzdvihl zásluhy trenéra Ivana Lendla. S pomocí českého daviscupového vítěze z roku 1980 dokázal získat v Londýně olympijské zlato a na US Open se posléze radoval i z prvního grandslamového titulu.
Profily hráčů
Ivan Lendl a Andy Murray

Pětadvacetiletý Murray tvrdí, že mu Lendl během roční spolupráce dobře poradil ve spoustě detailů. "Ať už to byly fyzické záležitosti, technické věci, psychika nebo taktika. V součtu mi to v mojí hře přidalo pět nebo deset procent, což byl právě ten kousek, který jsem potřeboval k prvnímu triumfu na velkém turnaji," řekl Murray před exhibičním turnajem v Abú Zabí. 

Přínos osminásobného grandslamového šampiona Lendla si současná světová trojka nemůže vynachválit. "Opravdu si tu spolupráci nesmírně užívám. Všechno se to pohnulo žádoucím směrem, takže doufám, že to bude pokračovat," uvedl Murray, který s Lendlem počítá v dlouhodobém horizontu

Krok angažovat Lendla vidí jako velký přínos i Andyho matka Judy. "Rozhodujícím faktorem Andyho zlepšení a úspěchů je právě Ivan. Nejlepší na něm je, že má podobný charakter a smysl pro humor jako Andy. Spolupráci dává maximum, je cílevědomý, houževnatý a jeho práce má smysl. Andymu hodně pomohl s psychikou, naučil ho zapomínat na neúspěchy a hrát nejlepší tenis v delším období," řekla matka pětadvacetiletého Skota. 

Z Murrayho prý po prvním grandslamovém vítězství spadl psychický tlak, který pociťoval v minulých letech. "To býval opravdu významný faktor, ale po US Open se teď cítím mnohem víc v pohodě. Takže doufám, že to zúročím na nějakém dalším grandslamu," prohlásil. 

Cíl? Vyhrát Wimbledon a být jedničkou
První pokus navázat na triumf z newyorského areálu Flushing Meadows bude mít v lednu na Australian Open v Melbourne. "Zatím ale samozřejmě nevím, jak se tam budu cítit před zápasem prvního kola. Bude to pro mne něco nového a musím se s tím vyrovnat," dodal Murray. 

V nadcházející sezoně má dva velké cíle - vyhrát jako první Brit od roku 1936 Wimbledon a stát se světovou jedničkou. "Wimbledon bych opravdu moc chtěl vyhrát, tam ten tlak každoročně býval logicky ještě větší. A být číslo jedna, to chce přece každý tenista, ale hrát ještě víc turnajů kvůli tomu rozhodně nehodlám," konstatoval.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

10
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Dufam ze nikdy... Tak nesympatickeho hraca si nepamatam...
Reagovat
smazaný uživatel
Nechcem byť zlý, ale myslím, že to sú veľmi prestrelené ambície. Hlavne, ak to chce stihnúť za jeden rok.
Reagovat
smazaný uživatel
Ono to může jít v pohodě ruku v ruce podle mě, na jaře až do Wimbledonu nemá extra co obhajovat. IW vypadl loni hned, akorát Miami má finále. Na antuce může body jenom získávat. A Wimbledon je podle mě hodně reálný cíl, když pořád myslím, že na trávě je lepší akorát Federer a i na toho umí. Úspěch na grandslamech jde s pozici v žebříčku ruku v ruce.

A co má mít podle tebe hráč v jeho postavení za ambice? To má říkat, že mu stačí být třetí, nebo že chce být druhý? A že nechce vyhrát největší turnaj, který pro něj navíc znamená fakt hodně?
Reagovat
smazaný uživatel
Sú to absolútne legitímne ambície, ktoré Andy vo svojom postavení musí vyslovit, bez ohladu na fakt, ako moc im verí..Hlavne ak Tsonga, ci Berdych deklarujú zisk GS..

Ja sa len zamýšlam, do akej miery sú reálne..Ak by mal tieto ciele v horizonte celej svojej kariery, aj tak je velká sanca, ze sa mu to nemusí podarit..Vyhrat konkretny GS je velmi tazké..No a pokial chce hrac, co vyhral jediny GS splnit tieto ciele uz v najblizsej sezone, tentokrat uz aj s Nadalom, sance sa dramaticky blizia k nule..Moj nazor..
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, hráč, který vyhrál jediný, ale ten nejdůležitější. První krok je vždycky nejdůležitější, proto si teď bude daleko více věřit. Já bych Nadala raději zatím nezmiňoval, nevíme, jak bude vůbec vypadat a jak dlouho mu bude trvat, než se dostane na své maximum, které potřebuje, aby další z té čtverky porážel. Pokud jde o horizont celé kariéry, nepochybuju o tom, že minimálně ten Wimbledon vyhraje, na to bych vsadil všecko. A nřekl bych, že ani jednička není nereálná. Samozřejmě to ale chce udělat ještě ten jeden posun vpřed, pořád tam jsou hlavně vůči Djokovičovi rezervy, propasti, které musí stáhnout. Jiné cíle si letos fakt dávat nemůže.
Reagovat
Mayo
wimblas že si dáva za cieľ mi príde úplne normálne lebo po RF to je najlepší hráč na tráve si myslím...a jednotka to bude ťažšie ale nie nemožné
Reagovat
smazaný uživatel
You can do it!
Reagovat
Mayo
máš nato tenisové kvality rozhodne
Reagovat
Bob
Nejdříve by to chtělo začít s tím Jankelem.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist