Murray: Nechtěl jsem být první, kdo prohraje pět grandslamových finále

11. 9. 2012, 10:17
Aktuality 47
Především úlevou je pro čerstvého vítěze US Open Andy Murrayho titul z posledního grandslamového turnaje sezony. "To je asi to nejlepší slovo, které vystihuje, jak se cítím," řekl první britský grandslamový vítěz po 76 letech po triumfu ve Flushing Meadows. Murray doufá, že mu výhra dodá sebevědomí do dalších bitev o velké vavříny.
Profily hráčů
Andy Murray

"Člověk si pořád říká: 'Dokážu to někdy?' A já jsem teď ukázal, že umím vyhrát grandslam," řekl Murray, který Djokoviče porazil v pětisetovém maratonu bez šesti minut po pěti hodinách boje. "Přesvědčil jsem se, že vydržím fyzicky i psychicky proti jednomu z nejlepších hráčů, jakého kdy tenis viděl, a to je povzbudivé."

Murray před titulem v New Yorku nezvládl už čtyři grandslamová finále, naposledy před dvěma měsíci ve Wimbledonu. Pět prvních finále po sobě nikdo v historii neprohrál a Murray nechtěl být první. "Jsem moc rád, že to nejsem já. Říkal jsem si, že udělám vše, abych se tomu vyhnul," usmál se.

Britové že neumějí vyhrávat? To už neplatí
V souboji s Djokovičem Brit dobře začal, ale po dvou těžce vydřených a vyhraných setech další dva ztratil. V pátém ovšem ukázal velkou touhu po úspěchu a z posledních sil soupeře udolal. Při slavnostním ceremoniálu byl rád, že vůbec chodil.

"Prohrát z vedení dva nula by bylo strašné, z toho bych se asi složil. Ale teď je jasné, že mi tahle výhra moc pomůže. Nemusím o sobě příště pochybovat, že na to nemám fyzicky i psychicky, a doufám, že se to v budoucnu ukáže," řekl Murray. "A taky doufám, že inspiruju hodně dětí, aby začaly hrát tenis, protože odteď už neplatí, že britský tenis je přidušený nebo že Britové neumějí vyhrávat," řekl Murray.

Ivan LendlMurray udělal před sezonou odvážný krok angažováním Ivana Lendla, aby se mohl radovat z grandslamového titulu. Plán vyšel, dvaapadesátiletý ostravský rodák a osminásobný grandslamový vítěz pozvedl psychickou odolnost Murrayho.

"Je jasné, že mi výrazně pomohl. Těžko se to vyjadřuje procentuelně, ale spolupráci s ním si užívám. Hodně mu naslouchám, protože mít Lendla na své straně je pro hráče velký přínos a doufám, že se to ještě ukáže," řekl Murray.

Spojení mnozí po prvních měsících kritizovali, ale od Wimbledonu se ukazuje jeho přínos. Murray ještě finále v All England Clubu prohrál, ale o měsíc později na stejném místě získal zlatou olympijskou medaili a nyní dosáhl na grandslamový titul.

Murrayho cesta za slávou nebyla jednoduchá. Skotský rodák z Glasgow vyrostl v Dunblane, kde byl jako školák přítomen řádění šíleného střelce, který zabil 16 studentů a učitele. Mladý Andy se tehdy schovával za lavicí a měl štěstí, že přežil.

V patnácti letech se Murray přestěhoval do Barcelony, kde tenisově vyrostl, a před čtyřmi lety už hrál své první finále, ale na US Open hladce prohrál. "Dlouho jsem nemohl překonat poslední překážku, protože ta je vždy nejtěžší," řekl.

Murray bojoval nejen se svými touhami, ale v Británii byl pod velkým tlakem veřejnosti. V momentu, kdy vyrostl v elitního hráče, neustále slýchal otázku, když už vyhraje grand slam. Čekání Britů na nástupce Freda Perryho už bylo dlouhé.

"Nikdy jsem se s ním nepotkal, což je škoda, protože by bylo určitě motivující, kdybych mohl mluvit s Britem, který vyhrál major," řekl Murray, který jako malý alespoň oblékal Perryho kolekci. "Jsem si jistý, že teď se někde shora na nás usmívá, a já doufám, že taky jednou uvidím svého následovníka vyhrát grandslam."

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

47
Přidat komentář
Pe3k
S OPEN 2012 FINAL Murray Vs Djokovic Highlights [HD] Part 1

http://www.youtube.com/watch?v=5FDlL5_QH2g&feature=g-all-u
Reagovat
dappe
Když už mě zklamal výsledek Federera na turnaji, tak aspon vítězství Murrayho je taková malá útěcha.
Reagovat
a.magerova
http://www4.pictures.zimbio.com/gi/Andy+Murray+2012+Open+Champion+Andy+Murray+wdZgoX7XPJRl.jpg
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
a.magerova
Nevím jestli už to tu někdo nedával, ale to musíte vidět.
P.S. Holky ty boty jsou boží :-)))
http://www.sport.cz/ostatni/tenis/clanek/433791-video-serena-williamsova-se-hodila-do-gala-v-central-parku-pri-pozovani-byla-samy-usmev.html#hp-sez
Reagovat
smazaný uživatel
No, ale asi se v nich moc dobře nechodí. :D Rád bych viděl takhle pózovat Viku, ale to je asi každému jasné... Sereně to sekne a víš, co se mi na ní strašně líbí? Její vlasy, ty jsou super! :)
Reagovat
smazaný uživatel
Nejen pro fanoušky Andyho povinně shlédnout:http://www.youtube.com/watch?v=cH-K3MU7-fA
Reagovat
smazaný uživatel
Tak pozor Andy si nezaslouží titul, protože jako jediný umí hrát ve větru. Myslím, že J.M. má nového konkurenta v boji o blábol roku.
Reagovat
Nola
prečítaj si, čo som napísala o OH ak tvoja reakcia smerovala ku mne....

ty ako fanynka Rogera vidíš aj rebríček ATP, tak si samozrejme fandila Andymu, ja ti to neberiem, ja som iba z môjho pohľadu napísala ako som to celé cítila ja, to snáď môžem, či?
Reagovat
Nola
som smutná z tohto výsledku
niekto tu písal, že Andymu tu skoro nikto negratuluje

ja nebudem gratulovať niekomu, kto pri postupe do finále nenarazil okrem vetrom handikapovaného Tomáša na žiadneho hráča TOP 10, ktorý mu navyše odklidil Federera z cesty, mal navyše deň oddychu, v každom druhom zápase predvádzal nevyrovnané výkony...

ak dokáže cestou za titulom poraziť v rade aspoň dvoch hráčov TOP 4, tak ako to dokázal Nole, Fedex a Rafa na GS v tomto roku, potom bude jeho titul mať ten pravý lesk

navyše Nole hral dva turnaje pre US open, Fedex jeden, Murray vypadol v oboch turnajoch v prvých kolách, alebo skrečoval, ak chce byť svetovou jednotkou, tak s takouto taktikou o tom môže iba snívať...
Reagovat
smazaný uživatel
:D Bože můj.

Je Djokovičův problém, kolik toho odehrál a ty necelé dvě hodinky, které hrál s Ferrerem den předtím ho neovlivnily. Přesně jsem čekal, kdo začne s pdoceňovaním toho, co dokázal, ať už díky větru, nebo nyní, soupeřům. Taky jsi to říkala, když Federer vyhrál 1. finále s Philippoussisem, Nadal s Puertou třeba? Djokovič na AO 2008 taky porazil Federera s mononukleózou a pak Tsongu, zhnehodnocval se jeho úsěch? Ne, protoež tohle je lůzr Murray a vždycky se musí jeho úspěch znehodnotit.

Navíc na OH porazil 2 nejlepší hráče ve 2 dbech. Murray porazil dva nebezpečné servismany, Čiliče ve formě a hráče, který mu z top 10 svědčí možná nejméně.

A co je hlavní, dokázal svou odolnost a zlepšenozu psychiku ve finále, Djokovič se blížil obratu, ale on opět přepnul a dokázal vyhrát, něco, čemuž by před nedávnem nevěřil žádný Murrayho fanda včetně mě. Pokud si nezaslouží gratulaci ani za to, jaký neuvěřitelný posun udělal, tak už nevím. Samozřžejmě mu na první tři hráče pořád něco chybí, ale jako takhle znehodnocovat životní úspěch, to je fatk moc.
Reagovat
Nola
samozrejme som čakala, že načneš OH, ten titul mal zaslúžený, k tomu som mu aj pogratulovala ak sa nemýlim

nebodaj tu nechceš zrovnávať Čiliča a Raoniča s takým Del Potrom, alebo Ferrerom, je to smiešne, predsa týto dvaja sa stabilne nachádzajú v TOP 10 Del Potro je držiteľom GS a aj Federer mal s ním veľké problémy na OH, bol na pokraji vyradenia... prepáč Andy mal viac šťastia ako rozumu
Reagovat
a.magerova
Murray mě ve finále OH tak naštval, že si to ani nedovede nikdo (kromě fanoušků Federera) představit, je jedno, že Andy hrál skvěle a Roger hrozně, prostě chtěla jsem zlato za každou cenu!!!
A i přes tuto "nenávist" k Andymu by mě nikdy nenapadlo napsat, že si Andy tu zlatou nezasloužil.
To jak se včera za pohár rval zaslouží maximální uznání (i Nole to říkal) a né takové řeči, je mi z takových keců opravdu zle :-(((
Reagovat
rubens
Samo Andy je šumák a měl by se jít nad sebou zamyslet. Usmevne. Na první tři hráče mu pořád něco chybí... no nevím.
V mužském tenise se něco děje, ti první tři, jak říkáš, to
v budoucnu budou mít mnohem těžší. Si myslím.
Reagovat
Nola
prosím ťa prečítaj si čo som napísala o OH, ja som jedným slovom nehanila výkon Andyho, naopak...

ty ako fanynka Rogera vidíš aj rebríček ATP, možno by som sa chovala podobne ako ty a fandila v tomto prípade Andymu, ak by bol na jeho mieste Andy, ja som iba popísala ako to celé cítim, a to snáď môžem, či?
Reagovat
Mayo
niekto nevie stráviť prehru svojho obľúbenca, ale šak netreba plakať :D
Reagovat
firestarter
Tak ten jeden z těch tří oslavil nedávno 31, ten to prostě mít v budoucnu těžší bude:-) Ale to je přeci samozřejmý. Nadal - toho si už nedovoluji odepisovat, udělal jsem to několikrát a pak jsem čuměl. Myslím, že v budoucnu bude světovou špičku ovládat Novak i Andy. Zajímalo by mne, kdo z mladíků se vyšvihne (Dolgopolov, Tomič...)
Reagovat
smazaný uživatel
Čilič s Raonicem jsou horšími hráči než Ferrer, ale mají zraběm které když fungují, mohou potrápit kohkoliv. To Noel s Ferrerem problémy mít nemohl. Del Potro je jiná káva. A Federer s ním na pokraji vyřazení jenom proto, že hrál tužku. Jako promiň, ale štěstí, no, na tohle prostě není rozumná odpověď. Jenom bych se zase nervoval.
Reagovat
a.magerova
Četla jsem důkladně a právě proto jsem napsalo to co jsem napsala.
Chtěla jsem Ti popsat svůj pocit neskutečného zklamání a naštvání, když Andy porazil Rogera na OH a i přesto jsem tady nehlásala, že Andyho zlatá nemá ten pravý lesk.
Ano, nemusíš tady Andymu gratulovat, ale neznevažuj jeho výkon a zasloužené vítězství!!!
Reagovat
Heather_Fedex
"ak dokáže cestou za titulom poraziť v rade aspoň dvoch hráčov TOP 4, tak ako to dokázal Nole, Fedex a Rafa na GS v tomto roku, potom bude jeho titul mať ten pravý lesk"
jen chci rict, ze rafa musel take z top 4 porazit "jen" 1 hrace na rg, aby ho ziskal. david ferrer do top 4 nepatri.
k ostatnemu, co si napsala se ani nema smysl vyjadrovat.
Reagovat
smazaný uživatel
Tome, nemáš rád, keď niekto znehodnocuje Andyho zásluhy a potom napíšeš, že Delpo hral s Federerom vyrovnane, len preto, že hral Roger tušku..To je to isté, len v opačnom garde.

Každopádne, ja by som tomu dal čas. Andy bude musieť svoj GS obhájiť ďalšími víťazstvami, nemyslím si, že psychický tlak pominie. Ak do konca kariéry už žiaden GS nepridá, tak ten jediný bude v sebe niesť určitú negatívnu stopu zlých podmienok. Ak dokáže pridať aj ďalšie GS vavríny, tak sa na to rýchlo zabudne..Je to na ňom.
Reagovat
smazaný uživatel
Za nějakou dobu bude každému jedno, jaké byly podmínky. Za pár let, jak píše Mayo, bude v kolonce vítězů Muray a nikdo nebude řešit, jak toho dosáhl. Navíc vzhledem k neustálým výmluvám na podmínky, což je jenom a jenom Djokovičova chyba.
Reagovat
smazaný uživatel
A ano, protože Del Potrův úspěch na trávě ničím jiným být nemohl, dva sety byl Roger úplně mimo a Del Potro jen vracel. 3. set už byl dobrý, ale v životě by nedokázal na trávě Federera takhle prohnat, kdyby ten nehrál takhle. Znehodnocuju to, ale neznehodnocuju úspěch, on přeci prohrál.
Reagovat
smazaný uživatel
Ničím iným byť nemohol?..to mi príde dosť zaslepené, to si určite tak nemyslel..A myslím, že Roger hral prvé dva sety bližšie k svojmu štadardu, než trebars NOLE na USO...Ale to môže byť vec názoru..
Reagovat
smazaný uživatel
Výkony Federera z 2 setů proti Del Potrovi a z finále proti Murraamu byly snad nejhorší, co jsem u něj viděl za poslední roky. Rozhodně nehrál hůř než Djokovič ve finále.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak konečně Andy vyhrál nad svou hlavou :-)Moc jsem mu to přála. I když nervy to byly. Ale zápas to byl nádherný a se super diváckou kulisou. Sice čas vysílání smrtící, ale spánkový deficit se časem dožene. Jen vstříc dalším takovým tenisovým lahůdkám,. Obě finále se moc vydařily,.
Reagovat
Padme
jsem to moc přála. Když už to nemohl být Roger, tak je to aspoň "ten zrzavý, co nikdy nic nevyhrál". Nevím, kdo to tu tenkrát napsal, ale hrozně mě to pobavilo. Každopádně bych řekla, že nehledě na žebříček je to rok Andyho a Rogera:) Což by po loňské stereotypní sezóně nikdo nečekal. Ale pánové tomu dodali grády a za to jim patří dík. Takže tentokrát gratulace Andymu.
Reagovat
Pe3k
Reagovat
smazaný uživatel
Proč si třeba Lendla nevybral jako trenéra TOMÁŠ?
Reagovat
smazaný uživatel
kazdy coach vyhovuje kazdemu jinak. tomas hraje dobre a porad ma sanci. je mlady.
Reagovat
smazaný uživatel
je lepsi Annacone nez Nadal?? mohl by Annacone trenovat Nadala, nebo Kotyza Serenu??
Reagovat
rib
moje teorie je, že Ivan si s Andym sedí právě proto, že jsou hodně uzavření, přesto citliví atd. Myslím o tom mluvil Andy i v nějakém rozhovoru. Tomáš je na Ivana moc ukecanej, rád se předvádí a i když mu fandím, tak myslím že po zápase s Rogerem vypustil zbytečně mnoho velkých slov na svůj výkon... Lendlův způsob je hodně jiný...
Reagovat
smazaný uživatel
Opravdu těžko říct, každopádně Annacone je nepochybně vynikající kouč. Pomohl Henmanovi a Rogerovu kariéru zachránil.
Reagovat
smazaný uživatel
Berdych ukecaný a rád se předvádí? Vždyť to je introvert jako prase...
Reagovat
smazaný uživatel
protože Lendl si vybral Murraye
Reagovat
smazaný uživatel
protože Lendl si vybral Murraye
Reagovat
VlS
Ty asi nepamatuješ dobu, kdy na USO vyhrál Ivan poprvé s Connorsem, viď?
Connors před USO šil do Ivana, že vypadá jak chcíplé kuře. Po výhře Ivan Jimmimu poslal na podnosu pečené kuře, samozřejmě s doprovodem novinářů a Ivan vždycky prohlašoval, že z něj soupeři musí mít aspoň strach, když ne hrůzu. Taky se mu říkalo Ivan Hrozný.
Tomáš je introvert jako hrom, možná větší než Andy. Směšuješ trochu dohromady, co hráč říci chce a co musí, protože z něj novináři mámí nejakou odpověď. Nesuď tak snadno.
Reagovat
Fandina
Tak ona je otázkou toho co říci novinářům, jestli zůstat u zdvořilostních frází, nebo víc konkrétně a nebo se držet doporučení mediálních poradců.
Reagovat
rib
v každém případě - já Tomášovi moc fandím, ale z některých jeho prohlášení (jako např. o tom, jak rozboural Federerovi hru) mi opravdu vstávají vlasy hrůzou...
Reagovat
VlS
A obloukem jsme zase u novinářů. Když si přečteš co Tomáš řekl v kontextu řečeného, tak to má logiku a nezní to strašně. Když to novinářské pako vytrhne ze souvislosti a udělá z toho titulek, tak to vyppadá příšerně nafoukaně. Ale to není o tom, co řekl Tomášč, ale o tom, co z toho udělala novinářská hyena.
Reagovat
Fandina
Tak nějak. Já celkem kvituji :-), že se dovídám co tenisté řekli konkrétně k průběhu zápasu, nebo jak to viděli oni. Dá se z toho udělat obrázek i o taktice jakou zvolili na kurtu a to bývá celkem pro fanouška zajímavé. Samozřejmě, že nejlepší je, když to člověk slyší sám ne zprostředkovaně. A zajímavé je, jak jednotlivá média, podle toho jaká, zpravodajská, seriozní, bulvární s tím nakládají a jaké dávají třeba nadpisy, které hodně ovlivňují čtenáře, bez ohledu na obsah článku. Po těchto zkušenostech, že jedno vyjádření může různý novinář i různě upravovat nebo uvádět, dokomentovávat, si buď přečtu více zdrojů, nebo si vezmu jen to vyjádření dotyčného tenisty a i tady nevím, jestli bylo autentické. Když si dělám obrázek o tenistech, tenistkách, tak vždyxcky, když je mám na záznamu nebo bezprostředně live i s obrazem. V tomto beru Tomáše jako věcného stručného a přímého respondenta ... úsměv
Reagovat
Denis92
Gratulacia Andymu! treba vsak priznat ze mal aj velku davku stastia..vo stvrtfinale sa Cilic psychicky zosypal,v semifinale mu pomohol vietor a vo finale v prvych dvoch setoch tiez.avsak podmienky boli pre vsetkych rovnake a on sa im dokazal lepsie prispobit
Reagovat
dadaft
Ivan a Andy
hodně dobrá parta
dělali z nich srandy
teď je z toho grandslam
Reagovat
Mercury
Mistr Yoda z tebe radost muset míti.
Reagovat
Pe3k
Yoda fandí Federerovi...Tak jako každý Jedi!
Reagovat
smazaný uživatel
A teď by mohl Ivsn jít trénovat Tomáše :)
Reagovat
smazaný uživatel
mno gz andy :) je pravda ze mi pripadal na kurtu nesympaticky, ale po vcerejsku sem musel zmenit nazor, byl jsem rad ze vyhral. zaslouzil si to :) taky se mi libilo ze novak porazku prijal v pohode, je to taky borec :) (btw RF je stejne best! :-D)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist