Murray: Tenhle titul je pro Ivana. Hodně mi pomohl

7. 7. 2013, 22:34
Aktuality 13
Ivan Lendl jako hráč marně usiloval o wimbledonský titul, ale na londýnské trávě zanechal svoji nesmazatelnou stopu. V All England Clubu uspěl jako junior a nyní především jako kouč. Český rodák a bývalý první hráč světa stál za triumfem Andyho Murrayho, který dnešní výhrou ve finále nad Srbem Novakem Djokovičem ukončil 77 let dlouhé čekání na britského šampiona.
Profily hráčů
Andy Murray a Ivan Lendl

Murray vyzdvihl Lendlův význam na zlepšení jeho hry, jeho psychiky, což vedlo k tolik vysněnému triumfu ve Wimbledonu, krátce po proměněném mečbolu. 

"Naučil mě, jak se poučit z porážek, abych se vždy vracel na kurt ještě silnější," řekl Murray, který začal s osminásobným grandslamovým vítězem Lendlem spolupracovat od loňské sezony. Výsledek se dostavil ještě v témže roce v podobě prvního wimbledonského finále, zlaté olympijské medaile, kterou Murray získal ve Wimbledonu, a také titulem na US Open. 

Ivan Lendl"Ivan je vždy upřímný. Umí otevřeně říci, co si myslí, což v tenise není někdy snadné a trenéři to ne vždy dokážou," řekl Murray. "Když pracuju tvrdě, Ivan je šťastný a když ne, je zklamaný a vždycky to řekne. Po loňské prohře ve Wimbledonu mi řekl, že je na mě hrdý, protože jsem se snažil využít své šance a hrál takhle své první grandslamové finále. Změnil moji mentalitu v důležitých zápasech," řekl. 

Murray je rád, že může s Lendlem pracovat, i když se přiznal, že to s ním nemá jeho trenér někdy lehké. "Ale má se mnou trpělivost. Je na tréninku tvrdý, ale je s ním i legrace a tenhle titul je i pro něj. On se jako hráč snažil Wimbledon vyhrát, ale neuspěl a teď doufám, že má radost, že se mi to povedlo," řekl Murray. 

Lendl hrál finále Wimbledonu dvakrát, ale vždy odešel poražen. V roce 1986 nestačil na Němce Borise Beckera a o rok později na Australana Pata Cashe. 

Třiapadesátiletý Lendl sleduje vždy Murrayho zápasy s kamennou tváří v černých brýlích a čepici. Po dnešní výhře nad světovou jedničkou Djokovičem a splnění mise se i Lendl rozzářil, smál se a v loži řekl svému svěřenci do ucha, že je na něj pyšný.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

13
Přidat komentář
Torresek
Těžký trénink=výsledky....můj oblíbenec je Rafan Nadal kterého trénuje jeho strýc a co jsem četl od mala byl na něj tvrdý a nikdy mu nic nenechal jen tak vždycky ho nejvíc "trápil" ale udělal za Rafy vítěze!! To samé udělal Ivan s Andyho....když si vzpomenu co hrál předtím než ho netrénoval a jak hraje tedka...někdo řekne že hraje zadoura ale to Rafa taky :D každý ma prostě svůj styl a doufám že Ivan s ním zůstane až do konce a pak vezme někoho dalšího (: pomohl tenisu (zase)
Reagovat
smazaný uživatel
U Andyho to ale není o tréninku, on trénoval tvrdě vždy, potřeboval pomoct po psychické stránce hlavně.
Reagovat
Torresek
Máš pravdu je to u něj o psychice to ano al i o tréninku....hraje výborný tenis jak od základní lajny tak u sítě...umí číst soupeřovu hru je z něj prostě lepší tenista díky Ivánkovi
Reagovat
gigin
u jaké sítě, tvl.... :-OO
Reagovat
smazaný uživatel
u jaké sítě, tvl.... :-OO

U sítě, kde se dávají vítězné údery :DDD
Reagovat
gigin
Aha, já jsem myslel u tej sítě, jak někdy bývají za základní čárou, jako ochrana pro diváky... Tak to jsem se zase sekl. Takže Andy síťar, sběrač winnerů.. Ok, zase jsem vo kapánek chytřejší.
Reagovat
smazaný uživatel
Na tvém místě bych jako fanoušek Novaka o síti ani nemluvil. :DDD
Reagovat
gigin
Ale však já se nebavím o tom mém komikovi na síti, Mute.
Reagovat
Torresek
Net points won 26 of 37 = 70 % ve finále pro andyho takže nechodí na sít že??? Asi těžké uznat že Andy je světový hráč s celodvorcovým tenisem.
Reagovat
gigin
Ale nakonec máš pravdu, zbytečně rýpu a je mi po tom vlastně ho*no...
Reagovat
gigin
Ale že tam Djokovič byl 52x to už nenapíšeš. A to je Novak považován za jasného top hráče od bejzlajny.... Ale to je fuk. Já jsem nikde nenapsal, že Andy není kvalitní hráč. Ale prostě mi přijde jako světový hráč, spíše jako obranář.
Reagovat
Torresek
Omlouvám se ano Djoker tam byl 52x a byl 30x úspěšný....jasné já to chápu že Andyho hra se mnohým nemůže zdát dobrá protože je založená na obraně ale přeci jenom umí jít i do útoku a v tom mu hodně pomohl právě Lendl si myslím. Jinak ale djoker je prostě atlet a jak dokázal i klouzat po trávě to je nadlidské! Takže závěrem každý hráč má svůj styl a každý fanoušek má rád jiný styl (: Ale když je parádní tenis "neopvrhuji" ani hráčema které nemusím
Reagovat
smazaný uživatel
Tak jakože když už tam je, tak je docela jistý ale :D Ale raději si na síť přitahuje soupeře.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist