Murray: Vyhrát grandslam? Možná to nedokážu

6. 9. 2010, 16:00
Rozhovory 11
Andy Murray byl jedním z favoritů letošního US Open, v soutěži ale nevydržel ani do druhého týdne. Už ve třetím kole nestačil na Švýcara Wawrinku, když v zápase bojoval hlavně s bolavým stehnem. A už o sobě začal pochybovat, zda vůbec má na to, aby někdy grandslamový turnaj vyhrál.
Profily hráčů
Andy Murray

Měl jste dnes nějaký fyzický problém?
Ne. Byl to jen následek dlouhého zápasu.

Kdy jste začal pociťovat problémy?
Na začátku třetího setu.

Ovlivnilo to váš pohyb na kurtě?
Ne, ne. Pohyboval jsem se skvěle.

Byl pro vás dnešní zápas vyčerpávající?
Nevím. Necítívám se unaven ani při hodně dlouhých zápasech.

Tak v čem byl dnes problém? Stanislas Wawrinka?
Ano, hrál lépe než já. Měl šanci vyhrát první set, ale nevyužil toho. Naopak já jsem měl potom šanci vyhrát druhý set, ale také jsem ji nevyužil.

Při zápase jste měl nějaký incident se sběračem míčků. Co se stalo?
Já měl něco se sběračem míčků?

Myslím, že ano.
Měl jsem trochu krve na prstě a sběrač mi řekl, že ručník nemůže použít, pokud je na něm krev. Tak jsem požádal o nový. Ale žádný problém jsem se sběrači míčků neměl.

Říkal jste, že Stan hrál lépe než vy. Navzájem se znáte. Někdy s ním trénujete. Všiml jste si v jeho dnešní hře nějaké změny?
Ne. Dnes hrál prostě dobře. Když potřeboval, tak skvěle zaservíroval. Hrál lepší tenis než já.  

Musíte být hodně zklamaný. Co si myslíte, že ještě musíte udělat pro to, abyste vyhrál?
Nevím, jestli vůbec dokážu grandslam vyhrát. Bohužel neznám tu záhadnou odpověď. Myslím, že jedinou cestou jak vyhrát, je hrát svůj nejlepší tenis během celého turnaje. Je tu spoustu těžkých soupeřů. Pokud nehrajete dostatečně dobře, nemůžete vyhrát.  

John McEnrou řekl, že jste bojoval více se sebou než s Wawrinkou. Je to pravda?
Možná ve třetím a čtvrtém setu ano. Byl jsem zklamaný, šlo o fyzický boj. Snažil jsem se najít způsob, jak se zase dostat do hry. Dlouho už jsem v této pozici nebyl.

První dva zápasy to vypadalo, že máte skvělou formu. Dnešní výkon se ale předchozím zápasům vůbec nepodobal.
Nemyslím si, že bych dnes předvedl zas až tak hrozný výkon. Je velký rozdíl, jestli hrajete proti soupeři, kterého jsem měl ve druhém kole, nebo jestli hrajete proti Wawrinkovi. Je to mnohem lepší hráč.

Vypadalo to, že jste dnes frustraci nedokázal přemoci. Je to důvod, proč jste prohrál?
To si nemyslím. Není to důvod proher některých mých zápasů. Poslední dva, tři roky to není důvod, proč utkání prohraji.

Já mám na mysli ale právě tento zápas. Vypadal jste hodně zklamaně.
Jak jsem řekl, ve třetím a čtvrtém setu jsem měl trochu fyzické potíže a byl jsem z toho frustrovaný. Ale v této pozici jsem nebyl už hodně dlouho. Prostě se to stalo. Myslím, že to se stává i ostatním.

Na amerických turnajích se vám velice dařilo, našel jste opět svou formu. Musí to tedy být pro vás dvojnásobné zklamání.
Vypadnout z grandslamu - to je zklamání vždycky. Nehledě na to, zda jste v posledním měsíci hrál skvěle. Rád bych zde skončil s lepším výsledkem, ale prostě to nešlo.  

Víte, už se docela těším domu. Teď jsem dlouhou dobu jen jezdil po turnajích. Těším se, až si doma odpočinu a budu přemýšlet nad tím, co potřebuji ještě zlepšit. Ale celkově letošní léto nebylo tak špatné, hrál jsem spoustu skvělých zápasů. Teď jsem ale zklamaný, že jsem tu nepředvedl svůj nejlepší tenis.

Tohle byl letos poslední důležitější turnaj. Jak byste tuto sezonu zhodnotil?
Hrál jsem skvělý tenis v Austrálii i ve Wimbledonu. Vydařila se mi série Masters. Bídné bylo období v době mezi Australian Open a French Open. Dva turnaje se mi povedly, další dva byly naopak hrozné. Prohrál jsem s Rogerem, pravděpodobně nejlepším hráčem. Prohrál jsem s Rafou, druhým nejlepším hráče nebo jestli ne dokonce nejlepším. Pak s Berdychem, který hrál letos opravdu skvělý tenis. Ale tento turnaj jsem měl vyhrát. Jsem zklamný.

Říkal jste, že takhle jako teď jste se necítil už hodně dlouho. Ve třetím a čtvrtém setu jste se cítil unavený. Dalo by se to srovnat s dobou před třemi, čtyřmi lety, kdy jste ještě nebyl v perfektní kondici?
Ne. Stále se cítím v perfektní kondici. Jen dnes to nebylo úplně ono. Na kurtu je spousta věcí, které to ovlivňují. Ale že bych se cítil jako před několika lety, to ne.

Co se vám dnes dařilo a naopak nepovedlo?
Myslím, že první dva sety byly vyrovnané, ale ve třetím a čtvrtém setu začal Stan mnohem lépe servírovat než já.

Neměl jste pocit, že Wawrinka dnes hrál mnohem agresivněji než obvykle?
On hraje vždycky agresivní tenis. Byl si na kurtu jistý a velice rychlý. Možná zahrál více es a "kraťasů". Ale jestli hrál agresivně než obvykle, to nevím.

V dalším kole čeká Wawrinku Querrey.
Ano, bude to těžký zápas. Oba mají dobré servisy. Řekl bych, že Stan hraje lépe od základní čáry, také se možná lépe pohybuje. Ale Sam perfektně podává.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, usopen.org

Komentáře

11
Přidat komentář
smazaný uživatel
Ja mu to teda nepreju ani dost malo, mam jiny kone na GS:), tim nechci shazovat jeho kvality, vynikajici tenista to je bez debat...
Reagovat
nando
Murray neřekl, že nikdy nevyhraje GS, jen řekl že:

Nevím, jestli vůbec dokážu grandslam vyhrát. Bohužel neznám tu záhadnou odpověď.

Podle mě konečně ukázal trošku pokory a respektu k soupeřům a došlo mu, že se může stát nejen to, že se nikdy nestane No.1, ale také to, že nikdy nemusí vyhrát GS.
Reagovat
smazaný uživatel
Good work, Cibulkova! :)
Reagovat
Mercury
!! :)
Reagovat
smazaný uživatel
Cibule, Monfils... A ted c'mooooon Caroline!
Dnes se mi to zatim vysledkove hodne zamlouva, tak se to snad nepokazi. :)
Reagovat
smazaný uživatel
no Murray by to neměl vzdávat... není to můj kůň, ale myslím, že kvality na to vyhrát grandslam má, navíc i čas má na své straně... je stále mladý, asi musel být hodně zklamaný a zoufalý, když tohle řekl v tak mladém věku...
Reagovat
smazaný uživatel
Když se naučí hrát pořádnej tenis a nebude furt čekat na chyby soupeřů tak se třeba jednou dočká. Předpoklady na to určitě má
Nadal se to taky naučil a pořád se zlepšuje..
Reagovat
smazaný uživatel
a ja s tebou velice souhlasim.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak jak nemám Murrayho rád, tak musím říct, že být na jeho místě, určitě flintu do žita házet nebudu. Tenista to je sakra kvalitní, to musím teda uznat i já, a že mu teď jeden zápas nevyšel - no a co. Já myslím, že jednou nějaký grandslam urve. Nebudu mít z toho teda radost, ale jednou mu to vyjde.
Reagovat
a.magerova
Jj mám stejný názor.
Vyhraje, ale doufám, že nééé na úkor mého koně :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Musel byť hodne sklamaný, keď povedal takýto nezmysel.Musí si počkať, kým odídu do dôchodku obidve legendy, potom verím, že to príde.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist