Murrayho další velký obrat. Sonegovi v Dauhá utekl ze tří mečbolů

20. 2. 2023, 20:39
Aktuality 7
ATP DAUHÁ - Brit Andy Murray si v pátém letošním utkání připsal třetí vítězství a opět po velkém obratu. Už podruhé a opět italskému soupeři utekl z mečbolu, dnes v Dauhá proti Lorenzu Sonegovi dokonce třikrát, než zvítězil 4-6 6-1 7-6. Ve druhém kole dvojnásobný šampion narazí na Alexandera Zvereva.
Profily hráčů
Andy Murray (© AFP)

Andy Murray na Australian Open udolal Itala Mattea Berrettiniho, přestože ztratil vedení 2-0 na sety a čelil mečbolu. Následně ve svém nejdelším zápase kariéry udolal po 5 hodinách a 45 minutách boje domácího Thanasiho Kokkinakise, byť byl za stavu 4-6 6-7 a 3-5 dva míčky od porážky.

Už potřetí v sezoně prezentoval svou nezlomnost dnes v Dauhá. 35letý Brit,
který v roce 2019 kvůli nesnesitelným bolestem kyčle málem ukončil kariéru a nyní už čtvrtým rokem hraje s kovovou kyčelní náhradou, v 1. kole odvrátil tři mečboly proti Lorenzu Sonegovi

Murray vstoupil do prvního vzájemného střetnutí ztraceným servisem čistou hrou, ale o další podání už nepřišel. Další brejkboly Italovi nabídl až ve třetím setu za stavu 4-5, kdy se celkem třikrát ocitl míček od porážky.

Všechny situace ale ustál, v rozhodujícím tie-breaku otočil vývoj z 0-3 na 6-3 a svůj druhý mečbol proměnil po 2 hodinách a 30 minutách boje připraveným náběhem na síť.


"Byla to opravdu dřina. Nikdy jsme spolu nehráli ani netrénovali, takže jsem nevěděl, co od zápasu očekávat a chvíli mi trvalo, než jsem se přizpůsobil," komentoval Murray. Sonego ho na vítězné údery přestřílel výrazným rozdílem 34-20, ale také udělal více nevynucených chyb (26-14).

"On (Sonego) je velmi agresivní tenista. Vypracuje si spoustu šancí, ale je to hra na velké riziko. Na konci mě válcoval a vypadalo to, že je v laufu. Naštěstí tram udělal pár chyb a mně se to podařilo otočit," dodal trojnásobný grandslamový šampion, který popatnácté v kariéře vyhrál zápas po odvrácení alespoň jednoho mečbolu.



O postup do čtvrtfinále si šampion z let 2008 a 2009 Murray zahraje se čtvrtým nasazeným Alexanderem Zverevem (h2h 3-1), který je po loňském zranění kotníku a dalších zdravotních problémech bez formy. Německý tenista po půlroční pauze prohrál 5 z 8 zápasů.

"Je to jeden z nejlepších hráčů na světě. Minulý rok se vážně zranil a není teď na úrovni, na které byl v polovině loňské sezony. Takový proces návratu nějakou dobu trvá, ale každý týden se bude zlepšovat. Bude to další skvělý zápas a doufám, že na něm budu moct stavět," těší se bývalý první hráč světa Murray.

Na štědře dotovaném turnaji ATP 250 se pokusí prodat skvělou formu z úvodu sezony Jiří Lehečka, jenž se v prvním kole utká s kvalifikantem Damirem Džumhurem (h2h 1-1).

Nejvýše nasazenými jsou šampion z roku 2020 Andrej Rubljov, Félix Auger-Aliassime a čerstvý šampion z haly v Rotterdamu Daniil Medveděv. Z bývalých šampionů startují ještě Roberto Bautista (2019 a 2022) a Nikoloz Basilašvili (2021), jenž startuje jako lucky loser po nezdaru v kvalifikaci.

• ATP 250 DAUHÁ •
Katar, tv. povrch, 1.485.775 dolarů
pondělní výsledky (20. 02. 2023)
• Dvouhra - 1. kolo •
Davidovich (7-Šp.) - Lestienne (Fr.) 6-4 6-3
A. Murray (Brit.) - Sonego (It.) 4-6 6-1 7-6(4)
Kubler (Austr.) - Karacev (Rus.) 7-6(4) 1-0 skreč K.
O'Connell (Austr.) - Verdasco (Šp.) 6-1 3-6 6-0
Broady (Brit.) - Krutych (Ukr.) 6-0 4-6 7-6(2)
• Čtyřhra - 1. kolo •
Nys/Zieliński (2-Mon./Pol.) - Jebavý/Pavlásek (ČR) 6-4 7-6(4)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

7
Přidat komentář
Krisboy
Sir Terminátor. smile
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
S Hewittem mají opravdu velice podobné kariéry. Ten taaké ke konci paběrkoval, ale srdnatě bojoval každý zápas a sem tam připsal velký skalp a i menší tituly.
Reagovat
soloo
Hewitt si te mensi tituly pripisal Murray zatim ne
Reagovat
Davor1
No až na tie zranenia tam veľká podobnosť nie je. Hewitt hral svoj top maximálne do 24-25 rokov, potom už nepatril k užšej špičke, aj keď v kariére pokračoval ďalších 10 rokov. Všetky úspechy ale v podstate dosiahol v krátkom časovom období v mladom veku. Po roku 2005 už vyhral len zopár 250tok a na GS sa nepresadzoval prakticky vôbec.

Murray bol v tridsiatke ešte svetovou jednotkou a medzi najužšou špičkou sa držal od začiatku kariéry až do doby, kým mu kompletne neodišla kyčel a to už predtým absolvoval v najlepších rokoch operáciu chrbta. U neho sa dá povedať, že mu top kariéra skončila už v roku 2017, nikto by sa po takých operáciách nemal šancu vrátiť na top úroveň. On by s tou umelou kyčlou ani medzi zdravými hráčmi hrať nemal, že to dokáže ešte na takej úrovni je úplne neskutočné...
Reagovat
smazaný uživatel
To, že Nadal je najväčší tenisový bojovník historicky, je z veľkej časti dogma. Ako sa definuje bojovnosť? Kľudne by som sa v tejto ankete priklonil k Andymu Murraymu, nielen kvôli zápasom podobným dnešnému, ale aj nezlomná vôla, ktorá ho zdobí posledné roky hovorí v jeho prospech. Kvalitatívne už stráca, ale srdce tam stále je.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile jj, to tenisové srdce až skoro hraničí s mánií, ale klobouk dolů za ty výkony a hlavně za fyzičku, kterou už přitom málem ztratil.smile
Reagovat
Tennisfan77
Dá se souhlasit. Nadal má v sobě bojovnost také, ale není nijak větší než ta Murrayho. On sice bojoval mega, nicméně to bylo takové kino v zápase, kdy stejně věděl, že to ten druhý hráč dojebe. Já jsem u Nadala téměř vždy poznal duel, kde bojuje ale stejně na 99% prohraje, nebo bojuje a vyhraje. Jediné co mě vyvedlo z omylu bylo AO2022, tam jsem myslel že je vážně hotovo, ale Rafa to nějakým způsobem otočil ve svůj prospěch.

Obrácený pól je třeba AO17, tam bojoval taky, ale celý zápas a zejména pátý set bylo vesměs asi jasné, že to nevyhraje.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist