Muster se na tenis na Štvanici těší, v Praze se mu vždy líbilo

3. 5. 2008, 07:30
Aktuality 0
Před dvaceti lety rakouský tenista Thomas Muster triumfoval na turnaji Czech Open na pražské Štvanici, pak zde startoval ještě několikrát a nyní se těší na návrat na centrální dvorec. V sobotu po semifinálových zápasech ženské dvouhry si na něm zahraje exhibici s domácím Ctislavem Dosedělem.
Profily hráčů
Thomas Muster

"Je tady velmi hezké prostředí, hrál jsem tady rád. Vždycky to byl dobrý turnaj. Sehrál jsem tady pár bitev, třeba když jsem prohrál s Karlem Nováčkem. Ten se mnou má dobrou bilanci," vzpomínal Muster po dnešním příletu na rok 1991 a jednu ze čtyř proher s tímto českým tenistou.

Zatímco před pár lety Muster vážil bezmála sto kilogramů a kouřil dvě krabičky cigaret denně, dnes je ve vynikající fyzické kondici. Propadl běhání. "To je můj největší koníček, běhám osmdesát kilometrů týdně. Když si ráno jdu na hodinku a půl zaběhat, je to pak v kanceláři lepší," řekl. Na žádný z velkých maratonů se však nechystá. "Nebojím se té vzdálenosti, ale běhám jenom pro sebe. Neláká mě to," vysvětlil.

Také tenis je stále jeho koníčkem, ale nevěnuje mu tolik času. "Hrál jsem naposledy v únoru a pak včera. Dneska si ještě půjdu zatrénovat," řekl. O svých ambicích pro sobotní exhibici proto raději nemluvil. "Nevím, jak často teď Sláva hraje. Uvidíme, bude to pohodový zápas. Je hezké se vrátit na tento centrální dvorec. Budu se snažit hrát co nejlépe."

Bývalou světovou jedničku momentálně zaměstnává práce ve společnosti prodávající produkty jeho vlastní značky TOMS, mezi které patří víno, voda, oblečení i brýle. Tenistům v roce 1996 Muster kraloval, ale v oblasti vinařství nemá podobné cíle. Především proto, že tam se ten nejlepší tak snadno neurčuje. "Nedá se říct, které víno je nejlepší. Některé někomu chutná a jiný ho považuje za strašné, to je stejné jako se ženami. V tenise je jasné, kdo vyhrál. Je to černobílé," vysvětlil.

Podnikání je podle něj jiné než tenis i v jiných ohledech. "V tenise je člověk závislý jenom sám na sobě, dělá vlastní rozhodnutí. V obchodě je závislý i na ostatních, na počasí a jiných faktorech. Už to nezáleží jen na něm."

Muster sleduje současnou tenisovou scénu, ale nechtěl se srovnávat se Španělem Rafaelem Nadalem, který v této době podobně jako on dříve kraluje na antuce. "Každé generaci by se měla nechat její sláva. Změnily se materiály a trénink. Já jsem vyrostl s dřevěnou raketou, ale Nadal už ji nepoznal," řekl.

Jednačtyřicetiletému Rakušanovi se ale Nadalův styl líbí. "Má stejné zbraně jako já. Hodně běhá, hraje výborně od základní čáry. I když samozřejmě hraje rychleji, to je dané vývojem tenisu," řekl.

Domnívá se také, že španělský tenista může jednou vystřídat Švýcara Rogera Federera na postu světové jedničky. "Čas hraje v jeho prospěch, tedy pokud si udrží současnou formu. Stejně jako já musí udělat spoustu bodů na antuce, Federer má více šancí," dodal.

ČTK

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist