Na druhý pokus to vyšlo! Krejčíková se Siniakovou na Australian Open získaly čtvrtý grandslamový titul

30. 1. 2022, 07:57
Aktuality 47
AUSTRALIAN OPEN - Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou se na Australian Open znovu po roce dostaly do finále a tentokrát uspěly. Nasazené jedničky po více než dvouapůlhodinovém boji přetlačily 6-7(3) 6-4 6-4 letos neporažené Annu Danilinovou a Beatriz Haddadovou Maiaovou a získaly čtvrtý grandslamový titul. V Melbourne triumfovaly jako teprve druhý ryze český pár.
B. Krejčíková a K. Siniaková (© AFP)

Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou potvrdily, že se v Melbourne Parku každým rokem zlepšují. Po osmifinále 2018, čtvrtfinále 2019 a semifinále 2020 loni v souboji o titul nestačily na Elise Mertensovou a Arynu Sabalenkovou.

Letos však v roli nasazených jedniček své maximum opět vylepšily. Ve finále po více než dvou a půl hodinách boje přetlačily 6-7(3) 6-4 6-4 letos neporažené Annu Danilinovou a Beatriz Haddadovou Maiaovou.

Český pár na cestě do finále neztratil ani set, ale dnes se proti překvapení turnaje dostával do hry pomaleji. Soupeřky nastoupily bez respektu, byly aktivní a méně chybovaly. Ve třetí hře ztratily Češky při podání Siniakové servis a následně prohrávaly 2-4. Pak otočily na 5-4, jenže v jedenáctém gamu přišly o podání znovu a na returnu odvracely ztrátu setu. Ještě si vynutily tie-break, ale v něm ztratily prvních šest výměn a pak jen zkorigovaly na 3-7.

Poprvé v zápase se olympijské vítězky dostaly do výraznějšího vedení v úvodu druhé sady, kdy hned Brazilce Haddadové Maiaové sebraly podání, a náskok brejku udržely až do konce. Ubojovaly i šestou hru, kdy Krejčíková udělala dvě dvojchyby za sebou a musely odvracet brejkbol.

Outsiderky finálového duelu dál vzdorovaly a v rozhodující sadě měly jako první šanci na brejk, protože Siniaková udělala ve čtvrté hře tři dvojchyby. Češky s vypětím sil podání udržely a získaly převahu na kurtu i díky tomu, že Krejčíková hrála svou nejlepší pasáž ve finále. Dostaly se do vedení 5-2, ale napoprvé duel nedopodávaly. Uspěly až v desáté hře při podání Krejčíkové.

Závěrečná výměna byla plná vysokých úderů z obou stran, přičemž ten poslední z rakety Krejčíkové dopadl k základní čáře a Danilinová na něj nedosáhla. "Musím říct, že tohle bývala moje hra, když mi bylo někdy do dvanácti let," komentovala Krejčíková poslední výměnu. Tehdy to bylo účinné, protože dívky nebyly ještě tak vysoké. "A byly to kurty, kde nebylo tolik místa. Byl tam plot nějaké tři metry za základní čarou. Takže když člověk hrál tyhle míče, tak to odskakovalo přes plot," vyprávěla. Důležité pro ni bylo získat poslední míč jakýmkoliv způsobem. "Jsem ráda, že to v sobě pořád mám, a vidíte, že i takové míče vyhrávají trofej," poznamenala.

Zápas byl velmi vyrovnaný. "Dnes jsme opravdu tvrdě bojovaly. Musely jsme jedna druhou tlačit," řekla Siniaková v rozhovoru před převzetím trofeje. "Chci poděkovat své partnerce (Krejčíkové), že se mnou hraje velmi dlouhou dobu. Jsem strašně šťastná, že spolu pořád tak dobře spolupracujeme a jde to pořád nahoru. Těším se na další dobrodružství," dodala.

"Loni jsme tady hrály finále, předtím semifinále, na trofej jsme útočily docela dlouho. Po tak dlouhém finále nám určitě zůstanou hezké vzpomínky, máme velkou radost, že titul konečně máme," řekla Radiožurnálu Siniaková.

Češky vybojovaly svou 11. společnou trofej, čtvrtou na grandslamech (French Open a Wimbledon 2018, French Open 2021), do sbírky jim tak chybí už jen US Open. "Bylo by pěkné sbírku zkompletovat, ale nemáme to v hlavě. Jen se budeme snažit odehrát příští grandslam co nejlépe," uvedla Krejčíková, která se navzdory vzestupu v singlu chystá pokračovat i ve čtyřhře. "Myslím, že to můžu zvládnout, ale taky vím, že to bude velmi složité. V deblu se budeme soustředit na grandslamy a velké turnaje WTA 1000. A když už s Katkou budeme hrát, chci si vést dobře. Stejně tak udělám všechno pro to, abych byla úspěšná i v singlu," plánovala.

Pětadvacetiletá Siniaková získala svůj 16. vavřín, o rok starší Krejčíková jich má o pět méně. "Dnes jsme opravdu tvrdě bojovaly. Musely jsme jedna druhou tlačit," řekla Siniaková v rozhovoru před převzetím trofeje.

Krejčíková se Siniakovou jsou teprve druhým ryze českým párem, který Australian Open ovládl (Jana Novotná, Helena Suková 1990). V této disciplíně Česko slaví posedmé (Renáta Tomanová 1978, Helena Suková 1992, Jana Novotná 1995, Lucie Šafářová 2015 a 2017).

Danilinová s Haddadovou Maiaovou za sebou mají výborný start jejich spolupráce. Po senzačním triumfu na generálce v Sydney našly své první přemožitelky až ve finále úvodního grandslamu roku.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

47
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
gratulace!smilesmile Super výsledek a teď už chybí poslední GS ke kariérnímu. Nejlépe letos;)

A k tomu pořadí našich deblistek - GS je prostě prvořadý a víc jich mají jen Šafi, Novotná, Suková a Navrátilová. Holky navíc jako první český debl triumfovaly na Turnaji mistryň a tedy se spolu se Šafi řadí hned za naše nejúspěšnější deblistky v historii.

Ještě jednou bravo a díky! Přiznám se, že jsem vydržel jen první set, usnul s vírou, že to snad bude lepší a vývoj zápasu nechal koňům, páč mají větší hlavu:D Nicméně už v tomhle setu holky zahrály pár skvostných míčů.
Jen tak dál!smile
Reagovat
tommr
Bára s Katkou jsou z tý první smile desítky jediný který ještě aktivně hrajou a pokud se nestane nic mimořádnýho tak si svojí titulovou bilanci ještě hodně vylepší. Novotnou a Sukovou už asi nedostihnou, ale ty ostatní by měly dohnat a předehnat ...
Reagovat
blixa
Safra, "dohnat a předehnat", to už tu bylo ... smile, snad se to nezmění na "neztratit stopu" ... smilesmile
Reagovat
Jan
Stopu ztratit nesmí, jinak by nemohly dohnat a předehnat smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
každopádně je to paráda. A k tomu Bára No3.smile Tak si to užívejmesmile
Reagovat
a.magerova
smile smile smile
Reagovat
FulnekUltras
pohár útěchy smile
Reagovat
blixa
Post demence .. smile
Reagovat
FulnekUltras
konkurence v deblu mluví sama za sebe smile
Reagovat
peggy
Blahopřání,Siniakova by měla mít jinou partnerku,nenadrela by se.Snad si Krejcikova koupi lepší triko.
Reagovat
horska.kraslice
Zatraceně zamotané blahopřání. Chápu to tak, že kdyby si Bára pořídila jiné tričko, tak by se Katka nenadělá. smile
Reagovat
horska.kraslice
Oprava: nenadřela. To mobil....
Reagovat
Nenela
smilesmilesmile
Reagovat
tommr
počet deblových titulů našich nejlepších deblistek:

Novotná - 76 (z toho 12 GS)
Suková - 69 (z toho 9 GS)
Peschke - 36 (z toho 1 GS)
Strýcová - 31 (z toho 1 GS)
Hlaváčková - 27 (z toho 2 GS)
Hradecká - 26 (z toho 2 GS)
Mandlíková - 19 (z toho 1 GS)
Siniaková - 16 (z toho 4 GS)
Šafářová - 15 (z toho 5 GS)
Krejčíková - 12 (z toho 4 GS)

Bára s Katkou mají tudíž ještě co dohánět ... smile
Reagovat
Jan
Gratulace k nějakému tomu GS smile Dalšímu. smilesmile
Reagovat
Jan
Které z nich mají tituly ze všech 4 GS ?
Reagovat
GaelM
První dvě, Novotná a Suková. Tři z nich vyhrály dokonce spolu smile
Reagovat
tommr
Novotná se Sukovou měly dokonce náběh na kalendářní GS ale prohrály ve finále USO a pak se nějak rozkmotřily a odmítaly spolu hrát i ve FC ...
Lucce Šafářový chyběl ke kariérnímu GS Wimbledon ...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
a tak jsem ho Šafince přálsmile
Reagovat
Jan
Ve sbírce nemají jen trofej z US Open. "Bylo by pěkné sbírku zkompletovat, ale nemáme to v hlavě. Jen se budeme snažit odehrát příští grandslam co nejlépe," uvedla Krejčíková, která se navzdory vzestupu v singlu chystá pokračovat i ve čtyřhře. "Myslím, že to můžu zvládnout, ale taky vím, že to bude velmi složité. V deblu se budeme soustředit na grandslamy a velké turnaje WTA 1000. - potvrdila tvoje slova.
Reagovat
Dr.Folklori
Pokud Bára s Katkou získají ještě US Open, stanou se historicky první dvojicí, která dokázala vyhrát všechny Grand Slamy, Turnaj mistryň a olympijské zlato. smile
Samozřejmě musím zmínit ještě Pam Shriver a Gigi Fernandez, těm se to už povedlo též, ale ne pokaždé se stejnou spoluhráčkou.
Reagovat
tommr
naše nejúspěšnější deblistky na AO za poslední dekádu:

Šafářová - 2 tituly
Krejčíková, Siniaková - 1 titul + 1 finále
Hlaváčková - 2 finále
Hradecká, Strýcová - 1 finále
Reagovat
Dobry-den
Neviděl jsem to. To musel bejt porod. smile
Reagovat
tommr
na deblovej žebříček je radost pohledět:

1. Siniaková 8785
2. Krejčíková 8460 (-325)
3. Hsieh 6344 (-2441)
4. Mertens 6275 (-2510)
5. Aoyama 5575 (-3210)
6. Shibahara 5575 (-3210)
...

Čísla v závorce znamenají bodovou ztrátu na Katku ...
Obrovskej náskok kterej mají jim zaručuje první dvě místa až do letošního FO ...
Reagovat
EllNino
Velká gratulace smile
Reagovat
sojka1
pridavam se... nevidela jsem, ale ta posledni vymena... :-))) jak kdysi v zakach, taky nas to nakonec preskocilo... :-))
Reagovat
EllNino
Me by to preskocilo i dnes smile
Reagovat
vojta91
Ten MP úplná reklama na tenis.. v O2 by trefily kostku nad kurtem smile
Reagovat
PetaM
Proto je O2 úplně na nic. ;)
Reagovat
vojta91
Napsal bych k tomu titulu něco vtipneho, pohoršil bych se nad ženskou ctyrhrou, schytal hate od místní uderky v cele s Fandinou, ale neudělám to.

Pouze pogratuluji Česko ruskému páru k titulusmilesmile
Reagovat
Jan
Nevadí ti, že má Kateřina českou matku ?
Reagovat
blixa
Dementům, jako je Vojtíšek nevadí nic smile
Reagovat
RF46
Velka gratulace! Ten MB smile
Reagovat
HAJ
Dnes střídaly dobré momenty s nevynucenými chybami. Ale ubojovaly to. Gratulacesmile .
Ještě ke komentátorům ES - raději ztlumit zvuk anebo přepnout na jinou verzi než českou.
Reagovat
mahycek
Podivuhodný matchball, ale je to tam !!
Počtvrté děvčata vyhrála GS a k tomu
ještě olympiádu a Masters. Bravo, bravo,
bravo.smilesmilesmile
A teď přepneme na muže, historický
milník v tenise se blíží, ale nikdy
se nenaplní.
Reagovat
aligo
Ta poslední výměna byla psycho ze starých časů smile
Reagovat
capjar
smile
Nejtěžší vyhrané finále.
Reagovat
Krisboy
Bylo to trochu těžší, než jsem čekal, ale je to tam. Super!! smilesmilesmile
Reagovat
annah
Paráda!!! Gratulace!
Místy to teda bylo hodně na hraně, holky vyhrály fakt o prsa.
A komentátor ES je nějaký divný ... slabota...
Reagovat
brixner
No, jestli vo ty tvoje, tak to bylo vo třídu!
smilesmilesmile
Reagovat
annah
????????
Reagovat
annah
Melo tam byt:smilesmile
Reagovat
brixner
Už sem se lek, že budeš jako moje sousedka, která si furt stěžuje, že tam má kulový a přitom tam má krásný nulčičky!

No nejsi!!!

smilesmilesmile
Reagovat
vladka
smilesmileGratulace holkám smilea komentátora z Eurosportu vystřelit na měsíc - nejmíň
Reagovat
tommr
našim to dneska vůbec nešlo ale o to cennější je vydřenej titul ... smile
Soupeřky překvapily dobrým výkonem. Jsem zvědavej jestli spolu budou pokračovat i nadále ...
Reagovat
jirkaS
ten mečbol smile
Reagovat
Krisboy
smilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist