Na Li je poprvé v semifinále US Open, vyzve suverénní Serenu

3. 9. 2013, 23:42
Aktuality 32
US OPEN - První semifinalistkou letošního US Open ve dvouhře žen je Na Li. Čínská tenistka dnes v zápase plném nevynucených chyb zdolala 6-4 6-7 6-2 Rusku Jekatěrinu Makarovovou a vylepšila tak své newyorské maximum. O finále se utká zřejmě se Serenou Williamsovou, kterou však čtvrtfinále proti Suárezové teprve čeká.
Na Li

Na Li i Jekatěrina Makarovová letos na US Open ve čtyřech zápasech neztratily ani set, jejich osmifinálový souboj ale nabídl spíše urputný boj se spoustou nevynucených chyb, než představení dosud suverénních tenistek.

Jednatřicetiletá Číňanka mohla zápas ukončit už ve druhém setu. Jenže v něm třikrát promarnila výhodu brejku a ve zkrácené hře neproměnila v úspěch vedení 3-0. Ruska hrající své první čtvrtfinále na US Open a bojující o první grandslamové semifinále tak vycítila šanci, favoritku ale nekonec nevyřadila. Na Li ve třetí sadě zúročila své zkušenosti, když po servisu ztratila už jen čtyři míčky, získala poslední čtyři gamy zápasu a po dvou a půl hodinách boje zvítězila 6-4 6-7 6-2. 

"Potom, co jsem prohrála druhý set, jsem byla trochu smutná. Ale řekla jsem si, že pořád musím jít míček po míčku," komentovala Na Li. "Dnes jsem byla dost nervózní," přiznala světová pětka, jež postoupila do svého prvního semifinále na US Open. Na grandslamech to ale její maximum není; před dvěma lety vyhrála French Open a ve stejném roce i letos byla ve finále Australian Open.

V semifinále se Na Li utká s největší favoritkou Serenou Williamsovou, se kterou vyhrála jediné z devíti vzájemných utkání. Domácí obhájkyně titulu v osmifinále deklasovala dvakrát 6-0 Španělku Carlu Suárezovou-Navarrovou, když v prvním setu ztratila jen pět fiftýnů. 

"Bylo to dobré utkání. V prvním setu to bylo dost rychlé,ale ve druhém jsem už musela bojovat," komentovala jednatřicetiletá Američanka, jež cestou do semifinále ztratila v pěti zápasech celkem jen 13 gamů.

"Hrála jsem hodně dobře, ale věřím, že mám ještě prostor ke zlepšení," přesto řekla světová jednička, která pokazila Suárezové pětadvacáté narozeniny. "Je to dobrá hráčka, ale v těžký podmínkách jí to nešlo," dodala Američanka.

Až dnes dohrávaly poslední zápas 4. kola bývalé světové jedničky Viktoria Azarenková a Ana Ivanovičová, které se včera na kurt nedostaly kvůli dešti. Souboj nabídl vyrovnanou bitvu, v jejímž úvodu byla lepší Srbka. Ta nastřílela celkem 41 winnerů a udělala 42 nevynucených chyb, zatímco Azarenková byla s vítěznými údery na polovině a chybovala třicetkrát.

Ivanovičová především v prvním setu trefovala parádní forhendy, zatímco Běloruska postrádala koncentraci a pustila se i do hádky s umpirovou rozhodčí. Logickým vyústením vývoje tak bylo vedení pětadvacetileté Srbky 1-0 na sety.

Jenže vítězka Roland Garros z roku 2008 nedokázala vysokou úroveň své hry udržet. Od druhé sady často chybovala a nechala loňskou finalistku US Open vyrovnat. Ve třetím dějství se hráčky přetahovaly o servisy. Ivanovičová třikrát dotáhla manko brejku, když za stavu 3-5 odvrátila i dva mečboly. jenže v následné hře neudržela vedení 30-0, počtvrté v setu ztratila podání a nadějně rozehrané utkání prohrála.

"Ana hrála skvělý. Já jsem se po prvním setu potřebovala vzbudit." komentovala světová dvojka Azarenková, která se už zítra utká se Slovenkou Danielou Hantuchovou o semifinále.

- GRANDSLAM US OPEN 2013 -
(USA / New York, tv. povrch, 34.300.000 dolarů)
úterní výsledky žen (03. 09. 2013)

Dvouhra - 4. kolo:
Azarenková (2-Běl.) - Ivanovičová (13-Srb.) 4-6 6-3 6-4

Dvouhra - čtvrtfinále:
S. Williamsová (1-USA) - Suárezová (18-Šp.) 6-0 6-0
Na Li (5-Čína) - Makarovová (24-Rus.) 6-4 6-7(5) 6-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

32
Přidat komentář
smazaný uživatel
Slíbil jsem komentář k zápasu a svůj slib taky dodržím. :) Asi už tady bylo hodně řečeno včera, ale já se k tomu ještě vrátím... Úvodem musím napsat, že jsem to oběma holkám strašně přál, i když mi bylo jasné, že postoupit může jenom jedna. Tleskal jsem každému pěknému úderu na obou stranách. No ale jenom trošku, abych tu druhou neranil. :) Vika byla v tomto zápase favoritkou, od které se postup očekával a taky jsem si uvědomoval, že je větší kandidátkou na celkově vítězství. Ovšem pro Aničku mohl být ten postup do čtvrtfinále taky zlomový. Zaprvé by obhájila loňský výsledek a zadruhé mohla mít šanci na semifinále grandslamu poprvé po pěti letech. Při vší úctě k Daniele, ve čtvrtfinále by určitě nebyla nepřekonatelnou soupeřkou (ve srovnání s loňským US Open, kde Anička narazila ve čtvrtfinále na Serenu)... Nakonec tedy podle předpokladů postoupila Vika, takže mám naprosto jasno, komu budu fandit ve čtvrtfinále (věřím, že i v semifinále a finále). :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ana začala opravdu skvěle. Určitě si byla vědoma toho, že proti Vice jí nesmí uniknout začátek zápasu, protože pak už by to bylo hodně těžké. Ana byla výborná hlavně z forehandu. Ten když jí funguje, tak bezesporu patří mezi nejlepší forehandy na okruhu. K tomu Ana přidala velmi dobrý servis a výsledkem bylo vedení 5:2 v 1. setu. Vika se ovšem nikdy nevzdává a ukázala to i ve chvíli, kdy Ana měla navrch. Vika snížila na 5:4 a vzala si zpátky ztracený servis. Vzápětí ale zase přišla o podání, takže 1. set přece jenom ukořistila Anička... Začátek 2. setu byl víceméně o tom, kdo se jako první chytne na podání. Výměny začaly být kratší a většinou dominovala hráčka, která byla právě na returnu. Ana možná propásla svou šanci za stavu 1:1, když měla při vlastním podání dva gemboly a mohla se chytnout na podání jako první. To se ale nestalo a první využitý servis zaznamenala v šestém gemu Vika, když zvyšovala na 4:2. Ana udělala hlavně na konci druhé sady hodně chyb, a tak Vika získala set poměrem 6:3 a ukončila ho čistou hrou na příjmu... Šlo se do 3. setu a spíš se asi očekávalo, že teď už to bude mít Vika jednodušší. Začátek rozhodující sady se navíc odvíjel v tom samém duchu, v jakém končil druhý set. Vika brzy vedla 2:0, když ve druhém gemu získala brejk čistou hrou. Anička se ovšem nevzdávala a následovala další brejkovaná. Tu ukončila právě Ana, když srovnala z 1:3 na 3:3. Vika si pak ale podržela podání a následně opět získala brejk, který znamenal její vedení 5:3. Vika šla podávat na vítězství a během dlouhého gemu měla dva mečboly, které však neproměnila. Anička tak mohla při vlastním podání zase srovnat na 5:5, ale to se jí nepovedlo. Vika se dostala nejprve ke třetímu a poté ke čtvrtému mečbolu, který už využila.
Reagovat
smazaný uživatel
Utkání se asi muselo většině diváků líbit. Některé momenty byly parádní, jiné zase trochu slabší, ale celkově to byl zápas na velmi dobré úrovni. Hlavně to bylo asi zajímavé pro ty, co čekali jednoznačnou záležitost. Právě naopak, byl to napínavý zápas až do posledního míčku... Holky se chvílemi docela trápily na podání, hlavně co se týče dvojchyb (Ana 8, Vika 9). Některé nepovedené momenty ale bohatě vynahradily mnoha zajímavými výměnami... Po zápase se mi moc líbilo, jak Anička odcházela z kurtu a Vika jí zatleskala. :)

Anička se za svůj výkon rozhodně nemusí stydět. Určitě to zamrzí, ale když jsem četl slova Any po zápase, tak si z toho bere opravdu hlavně to pozitivní. Přestože to zase o kousek nevyšlo (stejně jako před necelým měsícem proti Na Li v Torontu - 6:7 ve třetím), tak si zase ověřila, že může hrát proti absolutní světové špičce naprosto vyrovnanou partii a v některých fázích zápasu může být i lepší. Já věřím, že s takovým výkonem by většinu osmifinalistek tohoto US Open porazila... Taky se mi líbil její tweet, který asi nejlépe vyjadřuje, jak se Anička těší na další zápasy. :)
https://twitter.com/AnaIvanovic/status/374997062859124737

Vika určitě může být spokojená s postupem do čtvrtfinále a taky hlavně s tím, že opět dokázala otočit zápas, který se pro ni nevyvíjel příznivě. Ana ji dokázala potrápit ještě víc než Alizé... Ve výkonech Viky jsou určitě rezervy (hlavně v efektivitě podání), ale vždycky je důležitý postup, bez ohledu na výsledek a průběh zápasu. Každý zápas je jiný a já věřím, že v noci proti Daniele se Vika zase chytne a vyhraje ve dvou setech. Může být trošku nevýhoda, že Vika hraje druhý zápas během dvou dnů, ale podle mě to žádná nevýhoda není. Vika sice hrála tříseťák, ale fyzickou kondici má dobrou natolik, aby to bez problémů zvládla. :)
Reagovat
tommr
dneska budu výjímečně přát tvojí oblíbenkyni i když jí jinak moc rád nemám. Petra se s Azarenkovou momentálně nemůže poměřovat a tak je jedno o kolik bodů jí Vika uteče. Naopak případný vítězství Hantuchový na USO by jí mohlo posunout až před Petru a tak bude lepší když vypadne už dneska ...
Osobně si myslím, že to bude dost jednostrannej zápas s podobným průběhem i výsledkem jako byl zápas Sereny se Suarez Navarrovou ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Asi víš, že nejsi na TP můj největší oblíbenec, ale tvoje příspěvky a kalkulace s žebříčkem mi v poslední době vážně chyběly. :D
Reagovat
misa
bydlištěm z mladších let ve Fulneku. Věčná škoda, že jsem zrovna nejel kolem :-)

https://sphotos-b-cdg.xx.fbcdn.net/hphotos-ash4/q71/s720x720/1185573_587719707958779_351771715_n.jpg

Dárky jsou rozdány, na facebooku vystaveno, teď už by to fakt chtělo začít pořádně makat.
Reagovat
tommr
průběžnej stav žebříčku WTA k dnešnímu dni. Čísla v závorce znamenají bodovej náskok nebo ztrátu na Petru. 1 hvězdička znamená, že hráčka postoupila do SF a ještě může na USO získat další body (maximálně 1100 bodů za titul), 2 hvězdičky znamenají, hráčka postoupila do ČF a ještě může na USO získat další body (maximálně 1500 bodů za titul):

1. Williams, S. 11160 (+7990) *
2. Azarenka 8605 (+5435) **
3. Sharapova 7866 (+4696)
4. Radwanska, A. 6335 (+3165)
5. Li 5565 (+2395) *
6. Errani 4325 (+1155)
7. Bartoli 3746 (+576)
8. Wozniacki 3645 (+475)
9. Kerber 3420 (+250)
10. Jankovic 3245 (+75)
------------------------------
11. Kvitová 3170
------------------------------
12. Vinci 3065 (-105) **
13. Stephens 3045 (-125)
14. Flipkens 2806(-364)
...
30. Hantuchova 1680 (-1490) **
...
42. Pennetta 1261 (-1909) **
...

Petra Kvitová na USO neobhájila lonský body (což se jí mimochodem ?povedlo? už na čtvrtým turnaji po sobě) a v žebříčku už tak vypadla z první desítky ...

Navíc jí hrozí další propad pokud Vinciová postoupí do semifinále (což je velice pravděpodobný) a dostat se před ní může i Hantuchová (což je naštěstí jen málo pravděpodobný). Dneska by tudíž bylo z jejího pohledu dobrý, aby vyhrály Pennettaová a Azarenková ...
Reagovat
pepin
Tak vítám Tě zpátky, již jsi mi tady chyběl, byl jsem tu s Oscarem v opozici sám, tedy myslím jak se říká v konstruktivní.
Reagovat
tommr
no myslím, že ted už pochopili i ti nejfanatičtější fanoušci Petry to co my normální říkáme už dlouho. S Petrou je to opravdu špatný a pokud se něco zásadního nezmění tak její postupnej propad žebříčkem bude pokračovat i nadále. Hlavně doufám, že Kotyza je natolik soudnej, aby už konečně odstoupil. Škody už napáchal víc než dost ...
Reagovat
smazaný uživatel
tommre! :D vítám tě zpěět!:D
a hned na začátku tvé nejobvyklejší komenty- žebříček a napsat jak je na tom Petra špatně :D
Reagovat
dadaft
kolik bodů je za jednotlivá kola GS?
vždycky to bývá napsané na rozlosování dole, teď ne...
Reagovat
smazaný uživatel
Nie som tommr, ale snáď môže byť:

http://www.atpworldtour.com/Rankings/Rankings-FAQ.aspx#points
Reagovat
misa
Jsem rád, že jsi zase zpět. Přece jenom to tu bez tvých komentářů nebylo ono. Teď když Petra vypadne z top 10, mohl bys mít na ni trochu menší požadavky a občas ji povzbudit :-) Nějaké změny Petra dělá, bude mít nového kondičního kouče místo tragického Bajzy.
Reagovat
smazaný uživatel
Zabudol som na dámy:

http://www.wtatennis.com/all-about-rankings
Reagovat
smazaný uživatel
Vítej zpět! :-))
Reagovat
tommr
za ČF na GS žen je 500 bodů, za SF 900, za F 1400 a za titul 2000 ...
Reagovat
tommr
no moje nároky na Petru jsou čím dál tím menší. Ted už jen doufám, aby se udržela v top-20. Vzhledem k tomu, že na ní ted dvacátá Kirilenková ztrácí pouhých 550 bodů je docela možný, že jí to potká ještě letos a to by bylo opravdu velice nepříjemný ...
Co se týče změny kondičního trenéra tak ta je sice taky potřebná ale podstatný je, aby změnila hlavního trenéra - pod Kotyzou to už nikdy lepší nebude ...
Reagovat
Bob
Uvidíme, jak to ovlivní Kotyzovo situaci u něj doma. Vzhledem k tomu, že je čerstvý otec, mohl by svoji pozici přenechat někomu jinému.
Reagovat
tommr
no hlavně aby to nakonec nedopadlo tak, že Kotyza jako hlavní trenér zůstane, ale nebude s Petrou nikam jezdit, protože na ní kvůli tomu svýmu děcku nebude mít čas ... :)
Reagovat
slacker
Petra z TOP20 letos vypadnou uz nemuze ani kdyby trakare padaly. To by takovy zebrickovy fanatik mel umet propocitat.
Reagovat
J.M.
Jenom taková drobnost mimo téma, protože to je v každém příspěvku dokola celé měsíce - pozor na ty 4. pády zájmen (ji, ni, moji, tvoji, naši atd.) Ono to dává úplně jiné, někdy i skandální významy. Například když je Kotyza "na ní", znamená opravdu na ní, na Petře (3. pád). Přitom snad má svůj vlastní spokojený rodinný život. :-)
Reagovat
J.M.
(A samozřejmě když opravuji, sám to napíšu špatně - na Petře leží v 6. pádu.)
Reagovat
LukasH
Vím, že je to možná blbý, ale fandím Sereně. Li Na hraje poslední dobou moc dobře a určitě je tam, kde je, zaslouženě. Jenže když hraje Serena, to je nadpozemskej tenis. Jako Rafa u chlapů.
Takže Sereno, pojď.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja som na tom rovnako, Rafa a Serena - to je iný level.
Reagovat
pepin
Tak já Sereně fandím normálně, co podstoupila pro svůj návrat a jak se v tomto věku drží na pozici 1 je úctyhodné. Li mnoho šancí asi mít nebude, Serena je na tento GS hodně namotivována, to je vidět vždy, když má nějaký problém jako třeba s očičkama. Proto si myslím, že to zvládne bez velkých problémů a to co provedla s Nav. bylo brutální.
Reagovat
dadaft
pro případného zájemce o shlédnutí ze záznamu lze doporučit poslední čtyři gemy zápasu. tam Li Na ukazovala, proč byla ve finále AO a proč je dnes v semi USO.
i konec prvního setu nabídl poměrně zajímavý tenis (a vůbec, první set ještě ušel), a v průběhu zápasu se jistě také našly hodně povedené výměny, ale také hromada chyb. tajbrejk byl hypernervózní.
Pokud jde o Serenu, opět se ukázalo, že pokud ji soupeřka nerozhýbe, není žádná šance.
ona v podstatě není šance ani když ji člověk rozhýbe, ale je prostě aspoň o něco větší než žádná. )) vzpomeňme na Klárku Zakopalovou v Bastadu - první set od Kláry pasivní = 0:6, ve druhém mnohem aktivnější hra do stran a přes chybičky 4:6 !!
takže Li Na si musí vzpomenout na svůj výkon z AO proti Šarapovové - pak bych zde jisté malé šance viděl.....................
a dneska::
((( davaj Flavia )))
Reagovat
Sonja
Hlavně ať Nalinka doservíruje, když se do té pozice dostane (viz Cincy)!!:-(:-D Nepochybuju, že když bude hrát svou rychlou, agresivní hru, mohla by se Serenou hrát minimálně vyrovnaný zápas...Uvidíme.
Jinak dnes taky přeju Flavii, když už podává tak skvělý výkony, semifinále musí bejt:-)
A z druhého duelu samozřejmě Vice.
Reagovat
dadaft
budu vyvažovat::
http://oidnes.cz/13/091/org/ELV4da118_USO74_TENNIS_OPEN_0902_11.JPG
Reagovat
smazaný uživatel
Držím Flavii a Daniele, obidve si semifinále zaslúžia, hlavne Flavia po tých peripetiách dokazuje, prečo bola v top 10, klobúk dole!
Reagovat
tommr
za jinejch okolností bych dneska taky fandil Daniele, ale byl bych opravdu nerad, aby se dostala v žebříčku před Petru a tak musím chtě nechtě přát Azarenkový ... :)
Reagovat
dadaft
budu fandit Dance a přát Vice - přece jen finále Serena Vika je nejlepší ze zůstavších možností.
Reagovat
kada.tom
Veliká gratulace :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist