Na Li zastavila Bouchardovou a je potřetí ve finále Australian Open

23. 1. 2014, 05:11
Aktuality 7
AUSTRALIAN OPEN - Číňanka Na Li v Melbourne zastavila devatenáctiletou Kanaďanku Eugenii Bouchardovou a potřetí během posledních čtyř sezon postoupila do finále Australian Open. O druhý grandslamový titul se utká s vítězkou duelu Radwaňská-Cibulková
Rafael Nadal (© Tennis Australia)

Ve třetím kole ji centimetry dělily od porážky s Lucií Šafářovou, uplynulo však šest dní a Číňanka Na Li se raduje ze třetího postupu do finále Australian Open během posledních čtyř let.

"Po tom zápase s Šafářovou jsem získala pocit, že jsem na tomto turnaji dostala druhý život. V Číně říkáme, že když zvládnete těžké časy, přinese vám to štěstí," řekla světová čtyřka, jež si v dnešním semifinále poradila s devatenáctiletou Kanaďankou Eugenií Bouchardovou, jež na grandslamu v Austrálii debutovala.

A právě nezkušenosti a nervozita mladé Kanaďanky se podepsaly na začátku utkání. Na Li získala 20 z 23 fiftýnů a vedla už 5-0. Pak se do hry dostala i Bouchardová, jež sice první set už nezachránila, ale díky zisku čtyř z pěti gamů se ve druhé sadě ujala vedení 2-0. Ovšem jednatřicetiletá Číňanka zdramatizování zápasu nepřipustila, znovu převzala otěže utkání a nakonec po necelé hodině a půl zvítězila 6-2 6-4. Zápas ukončila 35. vítězným úderem.



"Myslím, že jsem dnes hrála velmi dobře už od začátku zápasu. Druhý set byl trochu vyrovnanější, protože jsem se už cítila být jednou nohou ve finále, ale ona (Bouchardová) hrála také dobře. Pouze jsem se snažila jít bod po bodu, protože zápas stále pokračoval," komentovala Na Li, která letos vyhrála všech 11 zápasů.

Na Li"Hraju od prvního míče stabilně, jsem na kurtu celkově silnější. Není to jen o technice, víc se znám a hraju podle toho," pochvaluje si svou formu rodačka ze Shenzhenu. Dnes ukončila naděje Bouchardové, první kanadské grandslamové semifinalistky po Carling Bassettové, která prošla mezi čtyři na US Open v roce 1984, stát se první kanadskou grandslamovou finalistkou.

"Omlouvám se, ale má před sebou velkou budoucnost," řekla Na Li v rozhovoru na kurtu směrem k tzv. "Genie Army", fanouškům Bouchardové v Melbourne Parku.

Bouchardová, vítězka wimbledonské juniorky z roku 2012, byla na grandslamu nejdál ve 3. kole loni ve Wimbledonu, nyní při svém premiérovém startu v Melbourne ale své maximum hned třikrát překonala a ve světovém žebříčku vyletí už na 19. místo.

Eugenie Bouchardová a Na Li"Neřekla bych, že jsem tu překonala svá očekávání, ale jsem moc šťastná za to, čeho jsem tu dokázala. Vždycky chcete být ještě lepší, pro mě to (semifinále) není překvapení. Celý život tvrdě pracuju, abych hrála dobře na grandslamech," řekla stále usměvavá a zároveň sebevědomá Kanaďanka. "Teď zase půjdu zpátky na tréninkové kurty a budu se tvrdě připravovat na další turnaje."

Na Li znovu potvrzuje, že jí horké australské počasí vyhovuje. Už potřetí za poslední čtyři roky na Australian Open postoupila do finále, v roce 2011 v něm ale podlehla Kim Clijstersové a loni Viktorii Azarenkové. Svůj jediný grandslamový titul jednatřicetiletá Číňanka získala před třemi lety na antukovém Roland Garros.

"Tohle je potřetí, co jsem tu ve finále, takže jsem se znovu dostala velmi blízko trofeji. Teď se minimálně budu snažit neupadnout, protože minulý rok jsem ve finále hrála dobře, ale musím říct, že jsem měla smůlu., protože jsem během zápasu dvakrát upadla. Tentokrát se budu snažit, abych zůstala zdravá´," vrátila se Na Li k loňskému nešťastnému finále.

Třetí pokus získat první trofej z Melbourne Parku bude mít Na Li v sobotu od 9:30 SEČ proti o sedm let mladší Dominice Cibulkové, kterou porazila ve všech čtyřech vzájemných zápasech. Slovenka dnes smetla světovou pětku Agnieszku Radwaňskou a poprvé v kariéře postoupila do grandslamového finále.

- AUSTRALIAN OPEN 2014 -
(Austrálie - Melbourne, tv. povrch, 33.000.000 austr. dolarů)
čtvrteční výsledky žen (23. 01. 2014)
Dvouhra - semifinále:
Na Li (4-Čína) - Bouchardová (30-Kan.) 6-2 6-4

Esa: 4-2
Dvojchyby: 5-4
Vítězné údery: 35-10
Nevynucené chyby: 23-14
Brejkboly: 6/10 - 3/7
Vyhrané výměny: 71-49

.
Cibulková (20-SR) - A. Radwaňská (5-Pol.) 6-1 6-2

Esa: 0-2
Dvojchyby: 2-2
Vítězné údery: 21-12
Nevynucené chyby: 20-24
Brejkboly: 6/9 - 1/9
Vyhrané výměny: 63-40

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

7
Přidat komentář
horska.kraslice
Těším se na finále, doufám, že obě holky ze sebe vymáčknou to nejlepší a že to bude bitva. Domčo a Nanynko, do boje!
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda Genie. Pracuj, makej na sobě a uvidíš, že i tobě se splní tvůj sen. Na Li je moc dobrá a prohrát s ní není žádná ostuda. Jede si po titul (při vší úctě k Dominice).

Ale jinak jsem s turnajem spokojený. Je dobře, že Genie využila dobrého losu a ve čtvrtfinále otočila zápas s rozjetou Ivanovičovou.
Věřím, že jí tyhle výsledky nakopnou a dostane se v žebříčku co nejvýše.
Reagovat
smazaný uživatel
Li stratila jenom jeden set s Luckou Safarovou!
Cibulkova porazila Mariu a Agu.
Reagovat
smazaný uživatel
Dobré fináličko..
Reagovat
smazaný uživatel
Na Li nevyhra vo finále domca hra agresivnejsi znici ju !!aspon dufam
Reagovat
Fandina
Linka potvrdila moje předpoklady. Ale měla bych radost i v případě Eugenie. Obě moje oblíbenkyně v semi. A výborný výkon NaLi. Super!
Reagovat
smazaný uživatel
a když jsem dneska viděla natěšenou Domču, nebudeš to mít holka lehké :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist