Na první čtvrtfinále si musí počkat. Brenda Fruhvirtová v Aucklandu proti Gauffové nepřekvapila

4. 1., 06:12
Aktuality 18
Brenda Fruhvirtová (16) si na sedmý pokus připsala své premiérové vítězství v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu, ovšem do svého prvního čtvrtfinále nepostoupila. Česká teenagerka, která začínala v Aucklandu v kvalifikaci a vlastní už 15 profesionálních titulů, nestačila ve druhém kole 3:6, 0:6 na obhájkyni titulu a nasazenou jedničku Coco Gauffovou (19). Největší favoritka si o semifinále zahraje s Varvarou Gračovovou (23).
Profily hráčů
Brenda Fruhvirtová si v Aucklandu první čtvrtfinále na okruhu WTA nezahraje (© AFP)

Gauffová –⁠ B. Fruhvirtová 6:3, 6:0

Brenda Fruhvirtová má na kontě už 15 profesionálních titulů, dokonce je v 16 letech ve finále ženských turnajů neporažená. V sezoně 2022 triumfovala osmkrát na antukových podnicích série W25 a loni přidala dalších sedm trofejí, většinu z nich posbírala na akcích W40 a vyšších a také poprvé slavila mimo oblíbené antukové dvorce.

Stále však čeká na nějaký výraznější průlom na nejvyšším okruhu. První krok k němu udělala v Aucklandu. Zatímco loni v novozélandské metropoli startovala na divokou kartu a dostala v prvním kole pořádnou lekci od Leylah Fernandezové, letos na ABS Classic zapsala tři výhry i mnohem větší bodový zisk a dočkala se důležitého milníku.

Statistiky utkání.Statistiky utkání. (@ Livesport)

Mladší z talentovaných sester, která není daleko od debutu v TOP 100 žebříčku, zvládla bez ztráty setu dvoukolovou kvalifikaci a do rozhodující sady nemusela ani na úvod hlavní soutěže proti 48. hráčce světa Anně Blinkovové. V souboji s Ruskou si na osmý pokus připsala svůj premiérový skalp TOP 100 a na sedmý pokus své první vítězství v hlavních soutěžích na nejvyšší tour.

Ve druhém kole ale dle očekávání nepřekvapila. Proti nasazené jedničce, grandslamové šampionce a obhájkyni titulu Coco Gauffové dokázala uhrát jen tři gamy a ve druhé sadě schytala kanára. Do utkání vstoupila skvěle a jako první šla do brejku. Ve čtvrtém gamu však nevyužila tři gameboly, v tom následujícím promarnila dva brejkboly a ve zbytku zápasu už získala jen jednu hru. Nyní se přesune do Melbourne, kde se v příštím týdnu pokusí znovu po roce projít kvalifikací grandslamového Australian Open.

"Odehrála dobrý zápas," pochválila soupeřku Gauffová. "Znám ji od 10 let, ve Francii jsme i s její sestrou trénovaly ve stejné akademii. Je skvělé ji vidět na tour a jsem si jistá, že to dotáhne daleko," doplnila.

Gauffová v Aucklandu vyhrála už sedm zápasů v řadě a všechny ve dvou setech. V posledních měsících prožívá nejlepší období své kariéry, v létě poprvé triumfovala na akcích WTA 500 (Washington), na prestižních "tisícovkách" (Cincinnati) i na grandslamech (US Open) a je na Novém Zélandu jasně největší favoritkou. Světová trojka se ve čtvrtfinále střetne s Varvarou Gračovovou.

Z kvarteta českých tenistek pokračuje v Aucklandu už jen Marie BouzkováNasazená pětka bude pokračovat ve svém debutu v Aucklandu čtvrtfinálovým soubojem s turnajovou dvojkou Elinou Svitolinovou. Ukrajinka, která se loni vrátila po mateřské pauze, zdolala ve čtvrtečním šlágru druhého kola 6:7, 7:6, 6:1 grandslamovou šampionku Emmu Raducanuovou, jež po sérii operací absolvovala svůj první turnaj od dubna.

Další čtvrtfinálové duely obstarají Emma Navarrová s Petrou Martičovou a Xiyu Wang s Diane Parryovou.


Výsledky turnaje WTA 250 v Aucklandu

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

18
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Sinuhet1
videl jsem prvnich par gamu, Brenda utocila a Gauff se branila - moc pekny , pak Gauff zapnula vyssi level, ale i tak myslim ze ma Brenda dobrou formu
Reagovat
tommr
Brenda začala nebojácně a soupeřku ve třetí hře brejkla. Škoda že se jí nepodařilo brejk potvrdit i když na to měla 3 gameboly a že pak neproměnila 2 brejkboly hned v následující hře. Gauffovou, která vypadala v úvodu trochu zaskočená to uklidnilo a pak už se projevila větší fyzická vyspělost Američanky ...
Ve druhým setu se mi navíc zdálo že Brenda rezignovala a nehrála úplně naplno. Vzhledem k tomu proti Gauffový byla stejně bez šance a že jí příští týden čeká důležitá kvalifikace na AO to ale plně chápu ...
Reagovat
Mantra
osobně si myslím, že na hardu, který je trendem tenisu, to bude mít sakra jiný vizuál než doteď na itf antukách. Ale rád bych se mýlil.
Reagovat
Mantra
Věkem nejsou daleko. Jak na tom byla Gauf v 16?
Reagovat
victim
Myslím že tam byl OF Wimbledon a titul někde v Rakousku?
Reagovat
lvicek
A co tim chces rict? Videl jsi Gauff v 16 letech?
Reagovat
Mantra
já se ptám, protože jsem ji neviděl, říct nechci nic, jen jsem se snažil o porovnání, protože tam není rozdíl 18let jako od Kvitové např.
každej vztahovačnej, hned si myslí, že na jeho ideály zrovna někdo zautočil.
Reagovat
Mantra
a byl bych tuze rád, kdyby Brenda na tom byla jako Gauff nyní... což se predikovalo veřejně. Ale jak ukazuje Linda F. a zpívá Rišo: "nebude to také lahké drahá."
Reagovat
lvicek
No ja se taky ptam, co tim chces rict :D. Ja jen poukazovala na jeji fyzicno, byla proste mnohem drive vyspela, ja kdyz jsem ji videla prvne, tak jsem vubec nemohla uverit, ze ma 16/17 let, mela neuveritelne namakanou muskulaturu. Mozna bych spis srovnavala s Marketou, ktera ve velmi brzkem veku, ktery Brenda brzy dosahne, vyhrala WTA turnaj a pak byla brzy ve finale GS ;). No a pak se zas nekolik let az tak moc nedarilo... Tak to holt chodi ;).
Reagovat
lvicek
Chtela jsem rict Brendu srovnavala s Marketou, ne Gauff. Ta je kategorie sama pro sebe.
Reagovat
lars
rozdil veku 19-16 ma v tenise jiny vyznam nez napr. 29-26 :)
Reagovat
Blondie
Mrzí mě, to mám z ní kvitovský pocit, že jsem přinesla smůlu.
Nicméně mě naprosto šokovalo, že v prvním setu Brenda Cori docela honila + rozhodně se jen nebránila + dávala pořádné šlupky.
V šok jsem nevěřila, ale moc jsem si ho přála.
Každopádně i přes prohru (a kanára, chjo, snad se oklepe) to byl nadějný match.
Reagovat
GaelM
Jj byla konkurenceschopná, i když jen chvíli. Ale proti hráčce z aktuální top3 se i to výrazně počítá. Kvalda AO by měla být s touto úrovní kvality jen rozcvička...
Reagovat
Blondie
Snad, snad!
Reagovat
Ondřej.Jirásek
ohromná spokojenost s prvním turnajem. vidím obrovské zlepšení na forhendu, kromě bekhendu už tam umí pálit koule i z druhé strany. servis šlape pořád velmi dobře a bude to snad jen lepší. akorát mám trochu obavy, aby to nebyla další skleněnka, má pořád něco, snad se s věkem její kondice zlepší. na 16 let opravdu skvělé vystoupení...

gauff je ještě moc velké sousto a v tuhle chvíli přesně ten nejhorší možný typ hráčky pro mladou Brendu. jsem zvědavej, co přinese letošní sezona, snad víc výher na WTA a nějaké to kolo na GS a usazení v TOP 100. bylo by fajn na AO zvládnout kvaldu a uhrát aspoň jedno kolo, ale štěstí na losy Brenda moc nemá.
Reagovat
tommr
já od Brendy letos taky žádnej raketovej vzestup nečekám. Pokud se dostane do top-100 a vyhraje pár zápasů na GS budu úplně spokojenej ...
Reagovat
EllNino
Brenda

Tohle už je trochu velké sousto zatím ... i tak super turnaj a 2. kolo WTA na začátku roku úěpšch, nemus řešit, kdy se to povede prolomit, rovnou se to povedlo :) Tak hodně štěstí v kvaldě na AO
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist