Nadal je zvíře, může letos získat kariérní Grand Slam, tvrdí McEnroe

6. 7. 2010, 08:41
Aktuality 28
Bývalý skvělý americký tenista John McEnroe byl natolik uchvácen výkony Rafaela Nadala ve Wimbledonu, že přemožiteli Tomáše Berdycha z nedělního finále prorokuje už letos zisk kariérního Grand Slamu. Španělská světová jednička k dosažení tohoto cíle potřebuje triumf na US Open, kde se jí zatím příliš nedařilo.
Profily hráčů
John McEnroe

"Ten kluk je prostě zvíře. Je psychicky a fyzicky natolik skvělý, že může určitě US Open vyhrát," uvedl McEnroe. "Podmínky v New Yorku mu ale příliš nesedí, takže potřebuje, aby ho podrželo jeho tělo. Proto si myslím, že si dá po Wimbledonu pauzu a možná před US Open nebude moc hrát," dodal Američan, jehož bilanci sedmi vítězných grandslamů Nadal v neděli překonal. 

Po pěti triumfech na Roland Garros, dvou ve Wimbledonu a jednom v Austrálii chybí právě úspěch na US Open Nadalovi k tomu, aby se stal sedmým mužem v historii tenisu, jenž vyhraje všechny čtyři největší turnaje. "Myslím, že po tom hodně touží. Bylo by hodně těžké netipovat ho tentokrát za favorita, i když tam ještě nikdy nezvítězil," řekl McEnroe na adresu čtyřiadvacetiletého Španěla, jehož nejlepšími výsledky ve Flushing Meadows byla semifinále v posledních dvou letech.

Podle bouřliváka McEnroea ovšem nejsou ještě sečteny dny bývalé světové jedničky Rogera Federera, který v Paříži i Londýně vypadl ve čtvrtfinále a klesl na třetí místo žebříčku. "Federer byl tak úžasný, že cokoli jiného než zisk titulu je v jeho případě považováno téměř za špatný turnaj. Ale letos vyhrál Australian Open a byl ve čtvrtfinále dvou grandslamů - to by brali skoro všichni hráči," uvedl bývalý velký soupeř Ivana Lendla.

"Je neodvratitelné v určité fázi, když vyhrajete 16 grandslamových turnajů a překonáte téměř všechny rekordy, že možná v některých momentech vám chybí vůle," vysvětloval jednapadesátiletý McEnroe současné slabší Švýcarovy výsledky. "Ale myslím, že i když už asi nebude nikdy dominovat jako dřív, nějaké grandslamy ještě vyhraje. Má tolik talentu a tolik hrdosti, že najde způsob, jak zase vítězit," dodal čtyřnásobný vítěz US Open a trojnásobný šampion z Wimbledonu.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

28
Přidat komentář
Ananas
Sice beton není jeho oblibený povrch ale v minulosti už ukázal, že na betonech hrát umí důkaz toho titul na australian open 2009 nebo tituly v Indian Wells z roku 2007 a 2009,a i tendle rok na betonech nehrál špatně viz.finále Doha kde prohral s dvěma matchbally,ČF na asutralian open 2010 vzdal kvůli kolenům,Indian Wells 2010 kde podal ve 2. a 3. setu nepříliš dobrý výkon a RMiami 2010 3 sety s Roddickem sice vzačátku měl navrch ale Andy se pak zvednul a vyhral.Na antuce i trávě zahrál výborneě.Takže věřím že letos má na US OPEN velkou šanci na výhru.Moc bych mu přál aby zkompletoval všechny GS.:)
Reagovat
smazaný uživatel
Taky si myslím, že má Rafa letos největší šanci vyhrát US Open, ale na betonu se hrálo naposledy v březnu, na antuce hrál Nadal famózně, na trávě víceméně taky, je třeba podotknout, že všechno je ještě před náma, jak US Open series, tak samotné US Open.
Reagovat
smazaný uživatel
taky bych muto moc přal zasloužil bysito to matěj stím souhlasím Return by zlepšit mohl neni špatný ale taky není tak dobrý myslíš ze by mohl zlepsit i ten bekend ktery není tak dobrý jako jeho forhend jinak tam nevidím nic moc ke zlepšení
Reagovat
smazaný uživatel
Beton ve Flushing Meadows je asi rychlejší než dnešní tráva ve Wimbledonu (stále si myslím, že na staré, rychlé trávě, by Nadal neměl šanci Wimbledon vyhrát, protože přes veškerou úctu nereturnuje jako Agassi ani Borg). A na betonu je Nadalovu podání zřejmě méně nepříjemné.

Každopádně jsem hodně zvědav na letošní US Open.
Reagovat
Vojtiik
vitez: Tsonga/Federer/Roddick... i kdyz asi sem ovlivneny sympatiemi :)
Reagovat
Frantz
Matej: na Australian Open taky kvuli Nadalovi zpomalili povrch?
Reagovat
smazaný uživatel
Já si s odhady počkám až na to, jaké výkony kdo bude předvádět na amerických betonech před US Open. Jinak mám za to, že pokud by Tomáš v ČF US Open opět narazil na Federera a zahrál jako v posledních třech zápasech s ním, opět by jej mohl porazit, ledaže by se Roger dramaticky zlepšil. Přičemž připomínám svůj názor, že Aus. Open Roger například proti Davydenkovi nebo Murrayovi nehrál lépe než s Tomášem ve Wimbledonu, to spíš soupeři hráli hůř než Tomáš. Ani na Aus. Open to zdaleka od základní čáry nebyl ten "starej dobrej Federer". Přičemž připomínám, že v zápase s Murrayem během tří setů udělal 42 nevynucených chyb, kdežto v zápase s Tomášem ve Wimbledonu jen tuším 18 UE.

Tsonga by musel chytit životní formu, asi jako proti Nadalovi na Aus. Open 2008, kdy je doslova smetl z dvorce.
Reagovat
smazaný uživatel
Já nikde netvrdím, že trávu zpomalili kvůli Nadalovi. A na Aus. Open je ten povrch o něco pomalejší, než na US Open, i když jinak jsou dost podobné.
Reagovat
smazaný uživatel
OK, vezmi si starou, rychlou trávu a nadala proti Samprasovi, Ivaniševičovi nebo Krajickovi, hrajícími ve formě. Vsichni tito tenisté dokázali na trávě serváírovat a hrát tak, že jim bylo prakticky nemožné vzít servis /i.e. líp než Federer a Roddick). Zároveň byli schopni v případě potřeby hrát dostatečně razantně i od základní čáry včetně returnu. Považuji spíše za nepravděpodobné, že by s Nadalem na rychlé trávě prohrávali.
Reagovat
Matti
při vší úctě nereturnuje jako Agassi nebo Borg, promiň, ale jak tohle někdo jako ty může posoudit???
Reagovat
smazaný uživatel
Je to čistě můj názor. Zatímco Nadal bez debaty skvěle prohazuje, zejména return prvního servisu IMHo nepoatří k jeho nejsilnějším stránkám.
Reagovat
Matti
Já myslím, že patří i z prvního servisu soupeře dokáže krásně zakončit nebo si připravit vítězný úder.
Reagovat
smazaný uživatel
Ten levácký servis s velkou dávkou rotace ven z dvorce, to dělá hráčům velké problémy. Podobně nebezpečné podání mají Verdasco nebo Feliciano Lopez.
Reagovat
smazaný uživatel
delpotro je hodne dobrej ale uvidime jak natom bude po návratu on umí na rafu na betonu myslim ze na trave a na antuce by byl rafa lepsi asi ale další sezonu bude mít delpotro hroznou víhodu neobhajuje zadne body tak že jich hodne ziská pokud bude hrat aspon trochu dobre uvidime .
Reagovat
smazaný uživatel
Je to strašně zlý zvíře, John má pravdu :)
Reagovat
smazaný uživatel
rafa je hodně dravé zvíŕe co de za kořistí má podle vás nákou slabinu nebo něco coby mohl ješte zlepšit ve své hŕe? podle mě jeto bekend sije dobrej ale mohl by být i lepší aby zněj mohl taky tak durazně utočit jako s forhendu jinak nic jiného ješte ke zlepšení nevidím jaký nato máte vy názor
Reagovat
Vojtiik
odlehcit hru, taha to vsechno strasne pres silu...
Reagovat
smazaný uživatel
pokud by rafa ubral na síle tak nebude tak dobrej a to tělo by trpělo víc hral by jak před par lety kdy proste jen běhal a vracel míčky a čekal na chybu soupeŕe ted je duraznější čimš skracuje víměny protože dostane soupeře pod tlak a tvrdě zakončuje navíc má lepší servis coš mu taky pomáhá vtom skracování vímněn ted jeto pro něj a jeho tělo určite lepší
Reagovat
smazaný uživatel
Kamaráde, já přestávám věřit tomu, že ty pravopisné chyby neděláš schválně.
Reagovat
smazaný uživatel
podle mě pokud je ve formě, tak neni co přesně by byla slabina, spíš stále zdokonalovat a hrat ... a ráda bych ho občas víc viděla na síti :)
Reagovat
Vojtiik
nekdo tady nechape vyraz odlehcit hru, znamena to ubrat na hrube sile a pridat na švihu, odlehci tim celemu telu, s touto hrou je sice nejlepsi ale znova to neco nevydrzi, protoze takhle se proste porad hrat neda, zase si odvari kolena a vsichni tady budou nadavat jaky je pan X haluzak, ze se rafa zranil... zranil se on sam svou znicujici hrou takze by nebylo od veci si na to dat pozor znova ...
Reagovat
smazaný uživatel
to byl panečku talent, jakej se naroodí jednou, dvakrát za sto let. Osobně sice nevěřím tomu, že by Nadal US Open kdykoli vyhrál, stejně jako svého času Borg, s nímž je často srovnáván, ale Johnův názor respektuju. Uvidíme. Nesouhlasím ale s tou pauzou. Nadalův tenis se opírá o obrovské tréningové dávky na dvorci i mimo něj. Kdyby si dal před US Open pauzu, vypadne ve druhém kole. Nadal musí naopak trénovat jak o život. Příklad by si z něj mohl vzít i Federer, který poslední rok drží raketu v ruce zjevně jen na turnajích.
Reagovat
darek.vrana
Co karierni, on ted muze vyhrat i ten radnej.
Reagovat
smazaný uživatel
Musí to ale zvládnout dřín, než se v plné formě vrátí Del Potro.
Reagovat
smazaný uživatel
dřív
Reagovat
smazaný uživatel
pisal som to uz ale pokial sa fedex nenakopne a nezacne na sebe znovu makat a pokial zvysok top 10 bude v takej krize ako momentalne je rafa ma sancu ako uz dlho nikto dat kalendarny GS uz coskoro...rafa je na maxime svojej formy a zvysok top 10 je na tom tak zle ako uz davno nie- del potro zraneny, nikolaj tiez, djokovic, murray, roddick hraju ako to cesi vravia "tuzku"....soda a berda este nedorastli na championov... dufam, ze sa fedex dvihne, alebo niekto dalsi lebo to bude dost nuda...
Reagovat
smazaný uživatel
Naopak ja si myslím,že Davydenko sa teraz rozohrá na európskych antukách a potom na nich vyletí v halovej časti sezóny, netreba zabúdat ako minulý rok na konci sezóny mal najviac sily zo všetkých ,pretože prvú polovicu sezóny nútene oddychval.Pre mňa je to favorit na semifinále v NY.
Reagovat
smazaný uživatel
delpotro je hodne dobrej ale uvidime jak natom bude po návratu on umí na rafu na betonu myslim ze na trave a na antuce by byl rafa lepsi asi ale další sezonu bude mít delpotro hroznou víhodu neobhajuje zadne body tak že jich hodne ziská pokud bude hrat aspon trochu dobre uvidime
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist