Nadal na úvod ztratil šest servisů a zahrál jen 18 'winnerů'

31. 8. 2011, 09:46
Aktuality 43
US OPEN muži - Tak takový začátek turnaje od Rafaela Nadala čekal asi málokdo. Před rokem španělský tenista US Open vyhrál, přičemž v sedmi zápasech jen pětkrát prohrál podání. Letos v úvodním zápase porazil Kazacha Golubjova 3-0 na sety, o servis však přišel hned šestkrát a během takřka tříhodinového boje zahrál jen 18 vítězných úderů.
Profily hráčů
Rafael Nadal

Obhájce titulu Rafael Nadal vstoupil do US Open rozpačitým výkonem. Druhému hráči světa se příliš nedařilo už během přípravných turnajů, na nichž ze čtyř duelů vyhrál jen dva a padl s Dodigem a Fishem. V 1. kole US Open sice vyhrál 3-0, výkonem ovšem rozhodně nenadchnul. 

Španělský tenista přitom čelil Andreji Golubjovovi, který letos na 20 turnajích postoupil jen čtyřikrát do 2. kola. Víc nic. Jenže rodák z Malorky se trápil a nepředváděl nikterak útočnou hru. Zatímco Golubjov zaznamenal 41 'winnerů', Nadal během tříhodinového zápasu pouhých 18!

Úterý na US Open:

44 minut drtil Djokovič soupeře, než mu první Ir na US Open vzdal

Ve statistikách pětadvacetiletého Španěla zaujme především úspěšnost podání. To si v úvodním zápase prohrál hned šestkrát, zatímco během cesty za loňským titulem o něj přišel jen pětkrát v sedmi zápasech. "Podání jsem si podle mého mínění neprohrál, důvodem šesti ztrát byl jeho vynikající a rychlý return," řekl po utkání Nadal.

Rafael NadalO postupujícím tak rozhodlo množství nevynucených chyb. Nadal zbytečně chyboval jen šestnáctkrát, Golubjov si oproti tomu připsal 59 zkažených úderů. 

"Měl jsem štěstí, že jsem vyhrál ve třech setech," uvědomuje si Nadal, který prohrával v druhém i třetím setu 2-5, ale vždy koncovku zvládl. V druhé sadě odvrátil dokonce celkem sedm setbolů.

Golubjov, který výrazně přispěl k výhře Kazachů nad Českem v 1. kole Davisova poháru, diktoval proti Nadalovi tempo a vítěze Roland Garros se snažil rozhodit i několika přesnými kraťasy. Jeden přišlo i za stavu 5-5 ve druhé sadě. Nadal sprintoval, míč stihl přehodit přes síť na poslední chvilku a Golubjov pak pokazil smeč. Kazach si u rozhodčího stěžoval, že míč Španělovi spadl na zem dvakrát, ale televizní záznam potvrdil, že nikoliv. "Byl to těžký zápas," ocenil Nadal soupeře.

Desetinásobný grandslamový vítěz utkání ukončil přesným prohozem. Po zápase připustil, že ho trápí pět letošních finálových porážek se Srbem Novakem Djokovičem, který ho sesadil z tenisového trůnu. "Z porážek, jako byla ta ve Wimbledonu, se člověk musí vzpamatovat. Není to snadné," řekl Nadal.

Teď ho čeká Nicolas Mahut, se kterým jediný vzájemný souboj - před čtyřmi lety na trávě v Quuensu - prohrál. Francouzský tenista v New Yorku začal pětisetovým obratem, když Kolumbijce Faraha zdolal 3-6 6-7 6-2 6-4 6-0.

- GRANDSLAM US OPEN MUŽI -
(USA / New York, tv. povrch, 23.700.000 dolarů)
úterní výsledky (30. 08. 2011)

Dvouhra - 1. kolo:
Djokovič (1-Srb.) - Niland (Ir.) 6-0 5-1 skreč N.
Nadal (2-Šp.) - Golubjov (Kaz.) 6-3 7-6(1) 7-5
Ferrer (5-Šp.) - Andrejev (Rus.) 2-6 6-3 6-0 6-4
Tsonga (11-Fr.) - Yen-Hsun Lu (Tchaj-wan) 6-4 6-4 6-4
Wawrinka (14-Švýc.) - M. González (Arg.) 3-6 6-4 6-1 6-3
Gulbis (Lot.) - Južnyj (16-Rus.) 6-2 6-4 6-4
Melzer (17-Rak.) - Prodon (Fr.) 6-2 7-6(4) 6-2
Verdasco (19-Šp.) - Nieminen (Fin.) 3-6 6-4 6-1 6-4
Chela (24-Arg.) - Matosevic (Austr.) 3-1 skreč M.
Mayer (26-Něm.) - Mannarino (Fr.) 6-2 6-0 6-1
Davyděnko (Rus.) - Dodig (32-Chorv.) 6-7(6) 6-3 6-0 2-6 6-2
Ljubičič (30-Chorv.) - Kavčič (Slovin.) 7-6(5) 3-6 6-1 7-5
Bubka (Ukr.) - Haider-Maurer (Rak.) 6-3 6-2 3-6 6-4
Starace (It.) - Berrer (Něm.) 6-4 4-6 6-3 6-2
Ilhan (Tur.) - Dancevic (Kan.) 6-3 6-2 1-0 skreč D.
Kunicyn (Rus.) - Bachinger (Něm.) 2-6 1-6 6-1 6-4 6-4
Young (USA) - Lacko (SR) 6-4 6-2 6-4
Muller (Luc.) - Roger-Vasselin (Fr.) 7-6(5) 6-4 6-4
Lisnard (Mon.) - O. Rochus (Belg.) 7-6(5) 6-2 6-4
Darcis (Belg.) - Tursunov (Rus.) 6-7(4) 4-6 7-5 6-1 7-6(0)
Mahut (Fr.) - Farah (Kol.) 3-6 6-7(4) 6-2 6-4 6-0
Berlocq (Arg.) - Riba (Šp.) 7-5 6-0 6-1
Blake (USA) - Huta Galung (Niz.) 6-4 6-2 4-6 6-4
Nalbandian (Arg.) - Reynolds (USA) 4-6 6-3 6-4 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

43
Přidat komentář
smazaný uživatel
Bez ohľadu na pomer, platí že niekedy sa tam nedostal jeden, niekedy druhý :)..Nenapísal som nič, čo nie je pravda...Apropos, porovnávať túto štatistiku nie je vzhľadom na ich vek relevantné..treba vyčkať..
Reagovat
spaniel
Co to furt splétáš? Roger se tam dostal až na lonský rok pokaždé, Nadal jen loni...
Reagovat
smazaný uživatel
Nechápeme?..Roger sa tam prvýkrát dostal približne v rovnakom veku ako Nadal, takže treba vyčkať a potom môžme bilancovať..Rozumeno?
Reagovat
spaniel
Ty jsi haluzák... v tom případě platí, že pokud budeš mít ty a Nadal štěstí, tak bude platit to co píšeš. Momentálně to rozhodně neplatí a ty jsi nikde nenapsal, že je to hypotéza do budoucna, alias co by, kdyby.
Reagovat
smazaný uživatel
Mimochodom, minulý rok vyhral Rafa v 1. kole s Gabashvilim 7:6,7:6,6:3..A nakoniec celý turnaj vyhral..Takže pre poverčivých dobrá šanca :)..samozrejme, kto videl zápas musel si všimnúť, že Rafa nemá servis, pri šanciach útočiť neútočí precízne a celé je to také vydreté...Snáď sa zlepší..
Reagovat
smazaný uživatel
K tvojmu príspevku dole..To že Roger nikdy neporazil Nadala v Paríži je fakt, podľa mňa ho ani nikdy neporazí..To že Nadal nikdy neporazil Federera v NY nie je fakt, lebo sa nikdy nestretli..Niekedy sa nedostal do finále jeden, inokedy druhý...No každopádne by som sa na tvojom mieste tomu argumentu vyhol, keďže Roger je krstný otec všetkých Rafových úspechov..Bol pri jeho prvom GS na betóne, bol pri jeho prvom GS na tráve a bol pri niekoľkých GS na antuke..Som si istý, že ak by sa stretli v NY pred rokom, Roger by mu potriasol pravicou aj tam..
Reagovat
Pe3k
Kapku to přehodnoť. Federer byl 6 krát řadě ve finále US open a 5krát ho vyhrál. Nadal byl jen jednou. Souhlasím minulý rok by Nadal Federera porazil, všechny ostatní by ovšem dostal od Rogera pořádnou latu 2005 - 2009. A jinak souhlasím.
Reagovat
smazaný uživatel
Sám uznáš, že čo by bolo, keby je hypotéza je to všetko postavené na reatívnych základoch..Uznávam, že Federer by bol pravdepodobne favoritom, no nie je isté, že by vyhral..Nadal ho porazil na betóne už v 17r., o rok neskôr vyhral svoj prvý betonovy Masters, takže ako by to dopadlo v NY je vo hviezdach...
Reagovat
spaniel
"Niekedy sa nedostal do finále jeden, inokedy druhý..."
Sorry, ale toto je dobrá blbost :D Můžeš mně rozepsat, jak se střídali v tom dostávání se do finále? Rafa to prostě nikdy nezvládal a i to je argument pro Rogera.
Reagovat
Matti
hm, takže teď už budeme argumentovat tím, co by kdyby? Argument pro Rogera na grandslamech je jediný - vyhrál nad ním 2x ve Wimbledonu - argument pro Rafu - porazil Rogera nesčetněkrát na Roland Garros, vyhrál nad ním i na australian open a dokonce i ve Wimbledonu. Takže dobré argumenty pro Rogera.
Reagovat
spaniel
A ultimátní argument - 16GS :)
Reagovat
Pe3k
Až Nadal vyhraje 17 grand slamů a 6 x turnajů mistrů a bude 6 let světová jednička, pak bude lepší než Roger. Do té doby keep dreaming silly kids.
Reagovat
smazaný uživatel
nejuspesnejsi hrac historie, neni nejlepším hračem sve doby !!!!!! ty jeden překrvenej s tvrdym pyji
Reagovat
misoSK
Golubev vcera ukazal ze herne ma na viac ako na 98. miesto, ale potrebuje si to upratat v hlave, zahodit 7 setballov v druhom sete a prist o double break v tretom tak taky kolaps som davno nevidel medzi muzmi
Reagovat
skott
Ja myslim, ze Andrej hral lonskou sezonu vyrazne nad svoje moznosti, nadruhou stranu stejne tak jeho schopnostem neodpovida ani to, cim prochazi letos, tzn. nevyhrat na ATP defacto zapas.
Co se tyka ¨velke ctyrky¨, tak je pravda, ze Nadal mel v 1.kole zdaleka nejtezsi los.Ovsem narozdil od ostatnich take na dlouho jediny tezky souper pro nej.Federer dostal nevyrazneho objizdece Giralda, Djokovic Conora Nilanda, ktereho mam sam rad, ale je opravdu spis stale chellengerista (a jeste skrec) a Murray zatim nehral, nicmene Dev Varman by mel byt pro nej idealni, ve vymenach neaktivni souper.
Koukal jsem na pulku Nadalova utkani, nez jsem sel spat a Andrej Nadala zaskocil podobne jako loni Gaba.Svoji typickou agresivni hrou, maximlani risk a navic vedomi, ze nema absolutne co ztratit.Pritom Golubev by byl schopny takto odehrat klidne i pet setu, kdyby Nadal nezvladl zavery druheho, tretiho nebo v prvnim neprisel hned rebreak.Nadal muze byt rozhodne rad, jak to dopadlo.
Reagovat
skott
jinak ten kolaps, mi tak velky neprisel, ikdyz jsem az do konce utkani nevidel.Proti Nadalovi je to vzdy tezke vyuzit setbol, mecbol..a Golubev neni zrovna odolny hrac.
V nedavne dobe jsem videl treba vetsi od Robina Haaseho minuly tyden ve Winston Salem nebo jak psal Mutademus - Troicki predevcirem.
Reagovat
misoSK
no ale v druhom sete to mal Andrej 5:3 a 40:0 na podani, to povazujem za kolaps ze tento naskok dokazal premarnit, lebo tak ako sa skvelymi tromi vymenami dostal k 40:0 tak to dalsimi zbrklymi chybami stratil, ale u andreja to v tejto sezone nie je prvykrat co podobne nezvladol koncovky setov
Reagovat
Pe3k
Zasílám highlights ze zápasů prvního kola Federara a Nadala. Nejlepší kvalita na youtube.

http://www.youtube.com/watch?v=Qff5oP3K6yE&feature=feedu

http://www.youtube.com/watch?v=ad0bYLpo5Yg&feature=feedu
Reagovat
spaniel
Njn, muse7222 je borec...jeho tribute videa jsou jedny z nej.
Reagovat
Pe3k
Je sice jeden z nejlepších, ale moc na jeho videa nekoukám, protože on dělá převážně o RN...Mojí oblíbenci jsou spíše RubinJJ, Jackietennis25, RFmaestro, ervan a další :) Ve svém channelu je mám všechny :)
Reagovat
tito
Díky za tip.
Reagovat
Pe3k
:)
Reagovat
spaniel
Tak já fandím RF, takže všechny cos uvedl znám samozřejmě... U muse7222 jsem jen ocenil kvalitu, kterou má, holt ale fandí RN :)
Jinak už snad zbývá jen RFoverever101 a nver.
Reagovat
Pe3k
Tak to se jukni na můj kanál. Mám tam to nejlepší z RF co bylo kdy vydáno. Většinu asi budeš znát. Vůbec nejlepší video vyšlo tento měsíc - Roger Federer PeRFection Video (HD 720p) od ervana141.

Jinak klasicky GOAT videa od RubinJJ. Můj nick je DuchDoby. Mám tam toho více takže si to projdi vynech Natalii Imbruglii a Bjork a hledej videa s Federerem :)
Reagovat
steve79
Hlavně, že postoupil. Federer měl taky výpadky. Jinak Nadal má pěkný hadry a líběj se mi jeho boty.
Reagovat
Pe3k
Jsem opravdu rád, že Rafa už není světová jednička. Jeho hra je hrozná, více chyb než winerů, vleklé zápasy, vleklé prostoje mezi podáním, neustálé hekání, o vytahování trenýrek nemluvě.

Minulý rok měl Rafa velké štěstí, že vybojoval titul a zkompletoval kariérní grand slam. Neuvěřitelně lehký los ( semifinále s Južnym) a nepotkal za celou dobu Del Potra či Federera. Juan by jej o5 smetl ve 3 setech. Krom toho měl i velkou formu a jeho tenis nebyl tak žalostný jako nyní, dokonce se na to dalo i dívat.

Letos má zase ultra lehký los, ze všech favoritů nejlehčí, ale mám pocit, že hraje tak špatně, že na titul nedosáhne a můj tip je, že prohraje v semifinále.
Reagovat
Lamps
Můj tip je, že mu nefadníš a jenom závidíš co dosáhl.
Reagovat
Frantz
Prej loni mel stesti,ze nepotkal Federera,tak to je zase vyvedenej frk :-D Vzdyt ten labilni duchodce by se z nej zase dosral uz v satne! Co vyhral egoista z jejich poslednich ctyr duelu na GS?????
Reagovat
smazaný uživatel
Hohoho, hlasný rehot...Argumenty o hekaní, trenírkach a postojmi sú tak silné, že som stratil reč a nemám čím oponovať...

Veľké šťastie nemal Rafa, ktorý mohol vyhrať US Open ako jediný bez straty setu, ale Federer, ktorý by s Nadalom nikdy nevyhral Paríž a aj bez neho mal namále (2x 5 setové zápasy)..Našťastie to všetci vedia a celkom pravidelne to pripomínajú, takže u mňa spokojnosť..+ Áno Rafa to asi nevyhrá, ale Federer už vôbec nie...
Reagovat
spaniel
Podle článku měl 18 winnerů a 16 UE... Ale je pravda, že je Rafa z formy, což i sám řekl před US Open, takže vy ostatní byste se mohli zklidnit. Zejména postižený Franta.
@ forehand: Federer už není co býval, ale historie US Open je rozhodně na jeho straně a řekl bych, že vzhledem k Nadalově formě jsou na tom s šancemi minimálně stejně.
Reagovat
tito
Bohužel jsi se přes svojí přechodnou částečnou objektivitu vrátil do starých kolejí.
1)Minulý rok vyhrál Rafa naprosto zaslouženě a s největší pravděpodobností v případě Rogera a DelPotra by porazil oba bez větších problémů. Koneckonců ve finále porazil 3:1 Novaka.
2)Nejlehčí los dle mého názoru má Djokovič- ale je to velmi subjektivní. SF bude těžké pro každého.
3) Ano, letos je Rafovo hra hrozná - pro nás fanoušky. Nicméně krom Novakovo fanklubu nám mohou ostatní jen závidět. Když se zběžně podívám na letošní výsledky, tak kromě Novaka není lepšího hráče....Takže pokud nejsi Djokovičův skalní fanda- což nejsi- a tvůj favorit je někdo jiný, doporučuji příliš nekritizovat.
Reagovat
Pe3k
Nefandím. Závidím. To se dá nezávidět 10 grand slamů + kariérní Grand Slam ve 25 letech? To mu musí závidět každý, kromě Roda Lavera :)
Reagovat
Pe3k
Bez komentáře.
Reagovat
tito
souhlas. Ale uvidíme jak v následujících kolech (pokud se tam dostanou) budou hrát (R+R)- většinou v průběhu velkých turnajů zrajou jak víno. I když v případě Rafy jsem opravdu skeptik.(((
Koneckonců myslím si, že velikánským favoritem je Andy Murray a přál bych i Roddickovi minimálně SF.
Reagovat
Pe3k
Nadal měl štěstí. Jeho první a jediné finále US open + protihráč, který jej nikdy nevyhrál. Federer Nadala v Paříži neporazil, to je známy fakt a Nadal nikdy neporazil Federera na US open, protože nebyl nikdy schopen se do finále vůbec dostat. Nevím kdo co Federerovi přimonímá a zajímalo by mě to. Federer má větší šanci vyhrát US open 2011 než Nadal.
Reagovat
Pe3k
1. Vyhrál zaslouženě. Del Potro by jej porazil, ale ten ani nehrál, takže je to jen rovina co by kdyby.

2. Nadal jej má lehčí. Ale né nějak markantně.

3. Objektivní kritika je pro mne jediná volba.
Reagovat
tito
:))
Reagovat
spaniel
Souhlas s Murraym, má formu, mohl by to dotáhnout daleko...
Reagovat
Pe3k
Taky souhlas, ale v případném finále by Andy asi o5 prohrál. S Djokovičem určitě a s Federerem nejspíše taky.
Reagovat
misoSK
s najvacsou pravdepodobnostou ani Nadal ani Federer us open nevyhraju, najvacsim favoritom sa popri Djokovicovi javi Murray, len ci bude schopny konecne zvladnut posledny krok na ceste za GS titulom je otazne, potom bude ciernym konom turnaja jeden z dvojice Tsonga-Fish, zial, stretnu sa uz v osemfinale
Reagovat
spaniel
Doufám, že se pleteš. Věřím že Roger na to má, stačí když to zvládne v hlavě a zahraje jak v prosinci v Londýně, nebo na RG, tak je šance tady.
Reagovat
misoSK
semifinale RG proti Djokovi bol jeho najlepsi vykon tohto roku, len ci ho zopakuje je otazne, hlavne ked mu na stvrtfinale hrozi Tsonga alebo Fish, myslim ze pre Rogera by bol prijatelnejsi Fish
Reagovat
spaniel
Heh, vzhledem k posledním měsícům určitě Fish ;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist