Nadal poprvé končí v prvním kole Roland Garros. Příště tu už zřejmě hrát nebudu, přiznal

27. 5., 18:49
Aktuality 71
FRENCH OPEN - Rafael Nadal (37) poprvé v kariéře prohrál svůj úvodní zápas na French Open. Čtrnáctinásobný španělský šampion týden před 38. narozeninami podlehl po více než třech hodinách boje 3:6, 6:7, 3:6 světové čtyřce a čerstvému šampionovi Masters v Římě Němci Alexanderu Zverevovi (27) a poprvé na pařížské antuce nevyhraje alespoň dvě utkání.
Profily hráčů
Rafael Nadal odehrál své zřejmě poslední French Open (© Profimedia)

Zverev – Nadal 6:3, 7:6, 6:3

Rafael Nadal loni přišel o téměř celou sezonu, po operaci kyčle se marně vrací do obvyklé formy a pomalu se smiřuje s koncem kariéry. I když si stále nechává pootevřená dvířka, rok 2024 je zřejmě jeho posledním mezi profesionály a s jednotlivými turnaji se neoficiálně loučí.

Pro pravděpodobnou rozlučku se svým milovaným French Open k němu los nebyl vůbec milosrdný, neboť hned pro první kolo vyfasoval jednoho z největších favoritů Alexandera Zvereva. Byť světové čtyřce a vítězi poslední generálky v Římě vzdoroval přes tři hodiny, nabídl mu 18 brejkbolů, třetinu nezlikvidoval a prohrál 3:6, 6:7, 3:6.

Nadal vstoupil do zápasu ztrátou servisu, při němž neuhrál ani jeden fiftýn. Úvodní sadu už nezachránil, ale ve druhé se mu povedl v pátém gamu brejk a za stavu 5:4 podával na vyrovnání na 1:1 na sety. Jenže o servis podruhé přišel a opět čistou hrou. Následně nevyužil dva brejkboly a po neúspěchu v tie-breaku stál před těžkou výzvou.

Sedmatřicetiletý Španěl během kariéry vyhrál pouze 4 z 25 zápasů, v nichž prohrával 0:2 na sety, přičemž za posledních 17 let se mu velký obrat povedl pouze jednou. Na Roland Garros se v této situaci ocitl teprve podruhé a znovu to skončilo třísetovou porážkou. Byť na začátku třetího dějství vedl 2:0, na obrat proti o téměř 11 let mladšímu Němci neměl síly.

Statistiky zápasu Alexander Zverev – Rafael NadalStatistiky zápasu Alexander Zverev – Rafael Nadal (@ Livesport)

"Nevím, co teď říct. Díky Rafovi, za to co ty dlouhé roky předváděl. Bylo mi velkou ctí s ním hrát. Když jsem vyrůstal, tak jsem Rafu sledoval. Ze mě se stal profesionál a měl jsem možnost si s ním také zahrát. Nemám víc, co bych řekl, tohle je Rafova chvíle," řekl Zverev bezprostředně po postupu a předal slovo svému soupeři.

"Chci říct děkuju. Dnes jsem z vás cítil úžasnou energii," dostal možnost promluvit k fanouškům mimořádně také poražený Nadal. "Nevím, co teď říct. Nevím, jestli jsem tady naposledy. Pokud ano, tak jsem si to užil. Poslední dny byly úžasné. Ale momentální pocity jsou takové, že se těžko popisují. Ale je jedinečné, jakou lásku z tohoto místa cítím," přiznal rodák z Mallorky.

"Musím teď hlavně pogratulovat Sašovi ke skvělému zápasu a vítězství. Přeju mu všechno nejlepší do dalšího průběhu turnaje i sezony," nezapomněl Nadal poděkovat svému přemožiteli za zápas, který pod zataženou střechou kurtu Philippea Chatriera sledovali i Novak Djokovič či Carlos Alcaraz.

Vítěz rekordních 14 ročníků chyběl na French Open za posledních 20 let pouze loni. Letos při celkově 19. startu zaznamenal svůj nejhorší výsledek, když poprvé se nepodívá alespoň do 3. kola. V celkově 116. utkání na pařížské antuce prohrál teprve počtvrté, Zverev se stal jeho teprve třetím přemožitelem z celkově 74 vyzývatelů po Robinu Söderlingovi (osmifinále 2009) a Novaku Djokovičovi (čtvrtfinále 2015 a semifinále 2021). V sezoně 2016 Nadal nenastoupil k utkání 3. kola.

"Poslední dva roky pro mě byly těžké. Ale dokázal jsem všechno překonat, dokázal jsem se vrátit na Roland Garros. Jen jsem neměl ideálního soupeře pro první kolo. Dokázal jsem být konkurenceschopný, ale nebyl jsem tak dobrý, jako Saša," uznal Nadal.

V úvodním kole grandslamu ztroskotal teprve potřetí v kariéře a podruhé se loučí bez zisku alespoň jednoho setu. Na Australian Open 2016 podlehl v pětisetové bitvě Fernandu Verdascovi a ve Wimbledonu 2013 prohrál 0:3 s Belgičanem Stevem Darcisem.

"Je pro mě těžké říct, co bude následovat. Je ale vysoké procento, že už tady příště hrát nebudu. Užívám si cestování s rodinou a tělo se cítí lépe než před dvěma měsíci. Ale možná za pár měsíců řeknu, že je konec," uvedl Nadal.

"Ale ještě mám před sebou pár cílů, rád bych se sem v létě na tehle kurtu vrátil na olympijský turnaj. Pokud budu dobře připraven, budu rád za tu šanci. Během kariéry jsem tady prožil spoustu nádherných momentů, které jsem si jako dítě ani neuměl představit," dodal bývalý nejlepší tenista světa.

Dvojnásobný vítěz Turnaje mistrů či majitel olympijského zlata Zverev v Paříži zvládl velmi těžký krok na cestě za prvním grandslamovým titulem a definitivně zahnal vzpomínky na jejich poslední vzájemné utkání v Paříži. Semifinále v roce 2022 nedohrál kvůli vážnému zranění kotníku, které ho do konce sezony vyřadilo ze hry.

Ve druhém kole se sedmadvacetiletý Němec střetne s domácím Giovannim Mpetshim Perricardem, který v sobotu v Lyonu slavil premiérový triumf na okruhu ATP, nebo s Belgičanem Davidem Goffinem.

Výsledky French Open ve dvouhře mužů


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

71
Přidat komentář
a.magerova
Njn... čas nezastavíme... dokázal toho víc než mnoho (i proti mé vůli)...

Přeji mu hlavně zdraví a pohodu
Reagovat
Ereinion
Kdyby měl Rafa lehčí los, klidně to mohl dotáhnout někam do QF...hrál fakt celkem dobře, jen Zverev v hale je prostě brutal - Nadal s ním měl koneckonců obrovské problémy už na RG 22, pro něho možná nejhorší možný soupeř do 1. kola.

Jsem zvědav, jestli Rafa zkusí ještě Wimbledon, no a na Olympiádě bych ho určitě neodepisoval...
Reagovat
australan.tenis
Zvědav? Tady máš odpověď na svou otázku.

https://youtube.com/shorts/vIhbqx4Zso4?si=iiEZUCV6Y6PAyf70

Coward Nadal už si zase hledá důvody, aby vynechal nejprestižnější tenisový turnaj GS planety. Nadal se bojí hrát proti rivalům na jeho slabších površích. Ten by vyfasoval proti Nolemu minimálně další 4 porážky, kdyby se k němu dostal do finále Wimbledonu v poslední dekádě.
Reagovat
Stan_Borowitz
Ta statistika o vyhraných zápasech na GS turnajích je fakt zajímavá. NIkdy bych neřekl, že má Roger na AO víc vyhraných zápasů než Novak. Navíc to vypadá, že Roger má i nejvíc vyhraných zápasů na grandslamech celkem?
Reagovat
No-le
Na AO? No Wimbledonu snad...
Reagovat
Pe3k
na obou
Reagovat
ipko
na AO vedie tiež Roger 102 a Novak zatiaľ iba 94, takže to je stále rozdiel viac ako jedného titulu(7 víťazstiev) a pritom naozaj paradox, keďže Novak vedie na AO tituly 10:6, ale tá konzistencia a dlhokovekosť Rogera dokázala túto nevýhodu úplne zmazať.. no a celkovo Novak stráca na Rogera ešte 150 víťazstiev, čo je naozaj ešte poriadny rozdiel a s ohľadom na jeho výrazný pokles formy v tejto sezóne by som povedal, že je to takmer nemožné dobehnúť..
Reagovat
australan.tenis
To jde hodně i za tím, že Djokovic musel na operaci s loktem. Problémy s loktem Djoko ztratil možnost na vyšší počet vítězství na AO 2017 i 2018. Ona to byla hezká pohádka, jak Roger vyhrál proti Nadalovi... Neo backhand a bla bla bla, ale realita je taková, že byl jenom prozatímním šampionem, zatímco si skutečný král lízal své rány. AO 2017 a 2018 trochu připomínalo letošní MS v hokeji, kde nastoupili asi jen 2 hráči z TOP20 nejlepších hokejistů planety plus žádní Rusáci. On ten titul taky nemá takový lesk, když tam přijede Kanada a c-tymem.
Reagovat
ipko
samozrejme áno, prehra s Istominom v 2 kole a nasledujúci rok s Chungom v osemfinále nepochybne uľahčili cestu k dvom titulom pre Rogera.. ale na druhú stranu si treba uvedomiť, že Roger sa na AO dostal v rokoch 2004-2020 vždy aspoň do semifinále s dvomi výnimkami(2015 v 3. kole prehral so Seppim a 2019 v osemfinále s Tsitsipasom), čo je proste obdivuhodné, pretože Novak tam tiež predtým párkrát vypadol už vo štvrťfinále
Reagovat
australan.tenis
Ok, to Rogerovi těžko vzít.
Reagovat
sojka1
proste jde vsechno za kralem..... :-) a je i nejstarsi... ;-)
Reagovat
ipko
ako pozerám tak celkovo je to 369 u Rogera a Novak má už 366 víťazstiev, takže relatívne ho môže predbehnúť už teraz postupom do osemfinále..
Reagovat
Stan_Borowitz
Tak to ho určitě překoná, koukám, že Roger (nepřekvapivě) hodně ztrácí právě na RG...
Reagovat
ipko
tak to je zasa ovplyvnené tým, že Roger tam už úmyselne vynechal tri ročníky RG 2016-2018, aby sa prichystal na Wimbledon, inak by tam podľa mňa mohol vždy dať aspoň osemfinále a to je hneď o pár dôležitých víťazstiev v štatistike menej..
Reagovat
sojka1
Rafa ma moc hezky strizena ta byci trika, ale uz je to korida.... :-(
Reagovat
srnecek
Kvitujem, že Rafa hral, a že zápas dohral. Nebola to žiadna blamáž. Vzhľadom na všetky okolnosti - vekové i zdravotné - to bolo vo viacerých fázach z jeho strany viac ako vyrovnané. Tie tenisové schopnosti tam stále sú. Bohužiaľ jeho telesná telesná schránka mu už neumožňuje ich naplno využívať. To je normálne. Nie som jeho fanda, nikdy som nebol. Ale posmešky na jeho adresu, znevažovanie, nehovoriac o urážkach....smutné. Nemôžem ani povedať, že to nechápem. Chápem to. Ľudia sme už takí. Ale fanúšik tenisu by mal predsa len mať pred sebou tenis ako taký, a ten oslavovať. RG je sviatok. Nadal je legenda. Pomaly sa lúči. Naozaj sú potrebné kopance?
Reagovat
Tennisfan77
Pod tohle bych se asi podepsal. Klobouček že to Rafa normálně dohrál a soudě dle atmosféry v jeho boxu byly od začátku do konce všichni smíření s tím, že tento zápas prostě nemůže vyhrát. Zverev byl hodně pod tlakem a šlo to vidět, zachránil jej servis. Domnívám se, že spousta hráčů by se tam poskládala a "poslala" Rafu do druhého kola.
Reagovat
No-le
Reagovat
Amputace


Vidím to stejně. U odcházení těchto tří legend by zkrátka měly jít fanouškovské preference stranou. Měl jsem to tak u Federera, budu to tak mít i u Djokoviče, byť fandím Nadalovi.
Reagovat
Kandinsky1
Poznamenejte si to někdo
Reagovat
elsky
Reagovat
victim
Taky tak.Vždyť je to kus života co jsme s nima prožili.
Reagovat
Mistic
Presne tak!!!
Reagovat
alcaraz.dva
Reagovat
turista
Před dvěma dny jsi ale bohužel napsal - cituji: "srbský podvodník".
Reagovat
Amputace
Ach jo, to je zbytečné. Byla to reakce na australské hovado, nic víc. Jak chceš reagovat na někoho, kdo tady v každém příspěvku píše, jaká je Nadal svině, navíc kdo mě v jednom kuse osobně uráží, ačkoli o mně neví vůbec nic?
Reagovat
turista
No jo. Ten chlápek to fakt přehání. I Djokovič považuje Nadala za megahvězdu, která ovlivnila tento sport.
Reagovat
alcaraz.dva
pravděpodobně kratce zmiňujete o osobách s poruchou osobnosti. Mají tendenci STÁLE OPAKOVAT stejné způsoby chování, i když jim společnost dává jasně najevo, že se tento vzorec chování výrazně odchyluje od očekávané normy... Nikdy nevidí problém u sebe, ale u ostatních...
Reagovat
makro99
Baez v 5 setech s kvalifikantem. Cerundolo hladce.
Pedro byl bohužel (tak jako dycky poslední půlrok) bez šance...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Hmm, Pedro toho moc neuhrál...
Frantovi pořád ještě schází kiusek k tomu být na antuce nebezpečný i pro favority. V poslední době se ale zvedá.

Varillas je ztracený případ.
Tabilo se asi na posledním přípravném ožral a další Chilani taky nic moc, i když Jarry snad teda povinné první kolo vyhrál.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
tak ne, i on vyletěl. Tak si může s Nadalem podat ruce.
Reagovat
Patik
Ako môže byť niekto vo finále Masters v Ríme a potom dostať kanára v prvom kole French Open a hned vypadnúť.
Reagovat
Krisboy
Třeba byl ještě opilý z oslavy.
Reagovat
makro99
a věřte nebo ne, bylo opravdu co slavit...:)
Reagovat
Krisboy
...a právě proto bych mu nevyčítal porážku v prvním kole FO.
Reagovat
australan.tenis
Ok...... Takže Cheatdal to dneska Nedal.

Viděl jsem jen začátek a pak nějaké delší highlights.... Zaujalo mě pár věcí.

1) gratulace Zverevovi, že vyhrál.... Už jsem to zmiňoval v článku pod Římem, že Zverev se dostává do nejlepších let své kariéry. Vidět takového hráče naživo byl zážitek..... Nebýt puchyřů, tak seknul i Danilaa na AO. Ten GS bych mu přál podobně.... jako jsem přál svého času Thiemovi. Dneska dobře bránil, byl schopný zakončovat z FH i BH. Nutil Nadala k chybám. A hlavně nehrál jenom proti zákeřné manacorské sketě, ale i publiku, které šlo jasně proti němu..... O to sladší je vidět Nadala na kolenou, protože celá fanatická sekta RG drží klapačku (a rovněž neobjektivní komentátoři lol).

2) v Barceloně či Římu ten trapnej Nenandálek skoro nemohl běhat, ale tady zase běhal jako totální magor. A ještě k tomu byl schopný plynule přecházet na síť a zakončovat. Klasická zákeřná manipulativní technika z jeho strany i ze strany jeho týmu, kde bylo zase to prapodivné stvoření v jeho boxu s bílými brýlemi vypadající jako Juchelka z ANO.... Fuj ty vle, bych blil. A samozřejmě stupidní patetický Moya smějící se na dvojchybu Zvereva. Morální mrzák. Juana Carlose Ferrera jsem měl vždy radši.

3) takže king of clay ..... Bez bolesti, podobně hrající jako v roce 2022 či 2021, ale ani set neuhraje? Bravo.

4) kde jsou fanoušci Nadulla? Jakmile se má řešit tenis, tak mlčí.
Kde je Amputácia, která si chce vychutnat poslední zápasy svého guru? Ne, on raději v předchozím článku vede s jinými uživateli bezpředmětnou diskusi, která je tak dlouhá, že poslední příspěvky ve vláknu jsou dlouhé jako nudle s jedním slovem na řádek. Zkrátka naprosto patetické galapředstavení zkrachovalého divadelního zvukaře. Ten je opravdu hoooodně nad věcí hihi. Snad ho Forehand před spaním aspoň obejme, když má amPUTAce potřebu vytahovat vyřízenou slovenskou položku. :)))
Reagovat
australan.tenis
Btw. Viděl jsem statistiky Nadala na síti........ Viděl jsem možná jen dva jeho náběhy na síť, zbytek ne..... Ale dle statistik ten hajzl nebyl limitovaný pohybem. I ta statistika na síti a highlighty ukazují, že se hýbal jako ryba ve vodě. Prostě falešník!

PUTA NADAL!
Reagovat
Kandinsky1
Já, Alexe Corretju, to byl spíš jeho vrstevník. To jak s ním prohrál finále RG jsem málem oplakal
Reagovat
PTP
Hele, jak odcházel Rafa z kurtu, nebyl tam mezi diváky nad tím východem vidět přikrčenej Nole s flaškou?
Reagovat
Kandinsky1
To nevím, ale v hledišti ho ukazovali.
Což je tedy dost neobvyklé, ani si nevybavuji, že bych někdy viděl jak někdo z top3 sleduje jiného. Když nepočítám nějaké exhibice.
Reagovat
RFanousek
Já jo. Nadal jednou sledoval Federera v Dauhá.
Reagovat
Krisboy
To je něco jiného, Federera sledovali všichni.
Reagovat
dappe
Od Zvereva typicky špatný výkon, který pravidelně v prvních kolech GS předvádí. Nadal není ve stavu, aby toho alespoň částečně využil. Celkově po herní stránce slabý zápas.
Reagovat
No-le
Jako za špatný výkon bych to fakt neoznačoval kdyby měl Nadal Djokovičův los, pravděpodobně bychom ho viděli i ve druhém týdnu.
Reagovat
Patik
Nadalovi chýbalo v drvivej väčšine výmen pol kroku až krok navyše k správnemu tajmingu..jeho servis bol len úder ktorým uvádzal loptu do výmeny.. s tým sa nedá vyhrávať zápas proti top hráčom..možno že keby vyhral tiebreak v druhom sete naklonil by to trošku na svoju stranu otázkou je či by však zvládol zase ďalšie sety kondicne ...ono by mu možno na staré kolená sadli viac rýchle povrchy lebo na antuku už nevyvinie takú silu... každopádne schytat do prvého kola nejakého kvalifikanta verím tomu že by sa aspoň trošku herne vybrusil a to štvrťfinále by spravil..ten zreb bola fakt smola no..ale nemá čo ľutovať vyhral to tam 14 krát..
Reagovat
Patik
Ináč strýko Toni povedal že Rafa by tam nejazdil len kvôli prvým kolam.. nuž strýko..stalo sa..
Reagovat
paddy
šance, že dostane top4 byla 6,25 %, nenasazeného 50 %
a takových 90 % pole by porazil
takže nebylo, co řešit
Reagovat
PTP
Nepochopitelně to 14 násobnému vítězi při losování zavařili, přitom Standu se Sirem dali tak pěkně spolu.
Reagovat
dappe
Na postup do čtvrtfinále nemá výkonnost. Dostat kvalifikanta, byla by z toho spíše trochu ostuda.
Reagovat
Patik
Toho by porazil ten by sa ho zľakol aj keď asi záleží kto by to bol niektorí sa vedia hecnut
Reagovat
trener
kdyby Ti chyběl jen půlkrok, tak nic nezahraješ, natož celý krok, hrál jsi to někdy???
Reagovat
Patik
Hral..ale snáď bolo vidieť že je neskoršie pri úderoch.
Reagovat
Kandinsky1
Cukal se víc, než jsem čekal. Ale v závěru druhého setu mu dost pomohl vyklepanej Zverev.
Komu asi fandil Djokovič
Reagovat
Martan1
No řekl bych že Rafovi. On není jako jeho fandové. Zverev je pro něho opravdová hrozba
Reagovat
Pe3k
Rafa neuhrál set v prvním kole RG? Aj taký je šport.
Zápas jsem viděl, z obou stran zklamání z výkonu. Zverev kupil chyby hlavně z fh. Nadal je už jen stín hráče kterým býval. Uvidíme jak bude hrát Djokobitch.
Reagovat
Stan_Borowitz
Zraněnej Roger se na svém nejlepším povrchu rozloučil kanárem, Rafa po zranění na svém nejlepším povrchu končí 0:3 v prvním kole. Tak jakou rozlučku nám na AO připraví Novak?
Reagovat
Kandinsky1
Třeba už proběhla.
Reagovat
turista
Neproběhla.
Reagovat
QacO
Krása Krása nádhera......
Snáď už mu to dôjde a keď ne dostane znovu po čuni a bude jupiiiii
Reagovat
George_Renel
Na kurt přiběhl jako nadržený hřebec, odcházel jako zmoklá slepice.
Nevím z čeho bylo komentátoři ES tak unesení. Pár krásných výměn, ale ty se vyskytnou v každém antukovém zápasu.
Reagovat
PTP
Ale napětí to mělo, všichni na to čuměli, nikdo sem nic nepsal
Reagovat
George_Renel
Těžko hovořit o napětí když po pár gamech víš jak to dopadne.
Reagovat
PTP
To neznáš? Prvek očekávání a prvek zklamání!
Reagovat
Kandinsky1
Myslíš Cimrmanovu frustrační kompozici ?
Reagovat
PTP
Jasně, Rafa jí dnes pěkně rozvinul
Reagovat
Alien
Cože? To nééééééééééééééééééééééé, Rafo?
Reagovat
Stan_Borowitz
Ve všem je třeba hledat to pozitivní. Rafa sice vypadl na RG, ale těch pohárů má už víc, než se mu vejde na polici, kde naopak jeden chybí. Poprvé v kariéře teď může požádat o divokou kartu do Prostějova...

Btw, za časů starého TP tady byly články po takových historických zápasech pár minut po skončení...
Reagovat
PTP
Úplně vidím jeho zápas s J1rkou v tý Prostějovský kryptě
Reagovat
Soptik
poslední zápas a taková škoda, měl skončit dříve
Reagovat
com
vsechno je jednou poprve
Reagovat
PTP
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist