Nadal se už s pozicí jedničky rozloučil, Djokovič je na dostřel

9. 5. 2011, 11:48
Aktuality 20
Pořadí v čele mužského tenisového žebříčku se bude pravděpodobně brzy měnit. Na světovou jedničku Rafaela Nadal se bleskově dotahuje letos stále neporažený Novak Djokovič, který by se měl na první místo dostat nejdéle po French Open. Teoretickou šanci zaútočit však má už tento týden v Římě.
Profily hráčů
Novak Djokovič

Novak Djokovič letos ještě nenašel přemožitele a díky 32 vyhraným zápasům získal už 6 titulů. Díky famózní formě by mu již neměl unikout premiérový posun na post světové jedničky. Na dosud vedoucího Rafaela Nadala, jehož mimochodem letos už třikrát porazil - naposledy včera v Madridu, sice v dnešním vydání žebříčku ztrácí ještě 1.805 bodů, pro třiadvacetiletého Srba by však neměl být problém tuto ztrátu během následujícího měsíce smazat.

Následující 4 týdny:
Současná situace:
Rafael Nadal 12.470 bodů
Novak Djokovič 10.665 bodů
- rozdíl 1.805 bodů

Kdo o kolik bodů přijde?
Nadal o 3.000 bodů za Madrid a FO
Djokovič o 360 bodů za FO
- Djokovič bude mít k dobru 835 bodů

O kolik se kde hraje?
FO - V 2000, F 1200, SF 720, ČF 360, OF 180...
Madrid - V 1000, F 600, SF 360, ČF 180...

Aby Nadal post jedničky uhájil i po French Open, musí v Madridu a Paříži získat v součtu alespoň o 835 bodů více, než Djokovič. Jistotu má dávají pouze triumfy z obou turnajů.

Důvod je jednoduchý: zatímco Nadal během následujících čtyř týdnů přijde o 3.000 bodů za loňské tituly v Madridu a na French Open, Djokovičovi se odečte jen 360 bodů za čtvrtfinále na Roland Garros. Bez těchto turnajů tak má třiadvacetiletý Srb k dobru 835 bodů, které bude hájit během nadcházejících podniků série Masters v Římě a antukového grandslamu v Paříži. Tam tenisté hrají až o 3.000 bodů. 

Djokovič se světovou jedničkou může stát už za sedm dní, v Římě by však musel uhájit svou letošní neporazitelnost a o rok starší Španěl nesmí postoupit do semifinále (na cestě do něj může potkat ve 2. kole v životní formě hrajícího Bellucciho, ve čtvrtfinále pak krajana Davida Ferrera). Rodák z Bělehradu by si ale měl v italské metropoli vytvořit zatím pouze slibnou výchozí pozici pro French Open, kde by měl mít útok na trůn tenisového krále ve vlastních rukách. Pokud by se srbský tenista na post světové jedničky neposunul po antukových turnajích, bude mít další šanci na trávě. 

"Když budu pokračovat na vítězné vlně, tak se můžu ještě přiblížit, ale snažím se na pozici jedničky nemyslet," řekl Djokovič. "Pokud se chci stát světovou jedničkou, musím hrát pořád konzistentně, protože právě to je to, co dělá Rafa a zbytek nejlepších hráčů. Změnil jsem své myšlení, hraju stabilně a vím, jak se správně soustředit."

Nadal se víceméně s pozicí jedničky rozloučil. "První místo není v nebezpečí, to už je pryč," pronesl rodák z Mallorky. "Pokud ztratím pozici jedničky, nebude to konec světa. Budu stále druhý a za to budu šťastný. I nadále se budu snažit tvrdě pracovat, být trpělivý a věřím, že zase přijde chvíle, kdy ho porazím."

Pokud by se pořadí měnilo už příští týden, stalo by se tak poprvé od roku 2004 (po 380 týdnech), kdy by byl světovou jedničkou jiný hráč než Federer, či Nadal. Předtím vládl 13 týdnů Američan Andy Roddick.

Nejlepším Čechem zůstává sedmý Tomáš Berdych, Radek Štěpánek je jednašedesátý. Na 105. místě (se ztrátou 1 bodu na Top 100) je pak Jaroslav Pospíšil, jemuž tak zřejmě těsně unikne start v hlavní soutěže Wimbledonu. Může však ještě doufat, že se minimálně čtyři soupeři před ním kvůli zranění ze slavného grandslamu odhlásí a sám si poprvé zahraje na grandslamovém turnaji. V podobné sitauci je také James Blake, který je na 103. příčce.

Díky spanilé jizdě Madridem, kde vyřadil Murrayho i Berdycha a v semifinále měl nakročeno ke skalpu Djokoviče, se třiadvacetiletý Brazilec Thomaz Bellucci posunul už na 22. místo. To je jeho nové maximum.

Poprvé od zavedení mužského (1973) a ženského (1975) žebříčku chybí v nejlepší desítce zástupci USA. Serena Williamsová je sedmnáctá a Mardy Fish jedenáctý.

Žebříčky ATP k 9. květnu 2011:

Dvouhra:
1. Nadal (Šp.) 12.470 b.
2. Djokovič (Srb.) 10.665
3. Federer (Švýc.) 8900
4. A. Murray (Brit.) 5905
5. Söderling (Švéd.) 5265, 6. Ferrer (Šp.) 4420, 7. Berdych (ČR) 4035, 8. Melzer (Rak.) 3020, 9. Monfils (Fr.) 2645, 10. Almagro (Šp.) 2495, 11. Fish 2366, 12. Roddick (oba USA) 2280, 13. Južnyj (Rus.) 2045, 14. Wawrinka (Švýc.) 1920, 15. Troicki (Srb.) 1780, 16. Gasquet (Fr.) 1710, 17. Verdasco (Šp.) 1665, 18. Tsonga (Fr.) 1535, 19. Simon (Fr.) 1520, 20. Dolgopolov (Ukr.) 1465, ...61. Štěpánek (ČR) 848., 105. Pospíšil 508, 116. Rosol (ČR) 476, 119. Hájek (ČR) 471, 131. I. Minář (ČR) 431.

Čtyřhra: 1. B. Bryan a M. Bryan (oba USA) oba 11.300
3. Nestor (Kan.) 7620
4. Zimonjič (Srb.) 7060
5. Bhúpathí (Indie) 6500, 6. Mirnyj (Běl.) 6140, 7. Paes (Indie) 5620, 8. Melzer 5115, 9. Petzschner (Něm.) 4160, 10. Matkowski (Pol.) 4120, ...20. Dlouhý 3120, 29. Čermák 2640, 84. Štěpánek 875, 94. Friedl (všichni ČR) 789.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

20
Přidat komentář
smazaný uživatel
Novak ma nepřekonatelnou cestu do final v Roma...to je škody to je škody
Reagovat
smazaný uživatel
Je to katastrofalni režie, ale uz je to tak. Taky jsem presvedceny-Roger Federer vyhraje v Paris. Snad to přežiju...
Reagovat
smazaný uživatel
však počkejte bambulky az rogi vyhraje FO a wimby a vyfoukne jim to obema :D
Reagovat
a.magerova
Jj moje slova :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Federer-FO? V jaký dimenzi?
Reagovat
smazaný uživatel
Já mám teda Rogera rád, ale sci-fi moc nemusím :o)
Reagovat
ReadyTeddy
Pořadí žebříčku se může brzy měnit. No, to se může, ale jak v článku sám Djoker říká, je třeba hrát konzistentně a já si rozhodně nemyslím, že v téhle formě může Djoker hrát celý rok. Tipnul bych si, že v první polovině roku to zůstane tak jak je. Rafa první, Nole druhý, Fedex už na to asi dlabe :)
Reagovat
smazaný uživatel
Zní to spíš jako "wishful thinking" než jako "tip". :-)
Reagovat
Ananas
Nevim jestli se to zdá jen mě ale příde mi že inteligence a smysluplnost těchto debat je čím dál tím nižší. Copak to máte zapotřebí? :)
Reagovat
smazaný uživatel
vzdyt jsou to deti. podle me nactileti tenisti. dospelych je tady zrejme malo...myslim tech prispivajicich
Reagovat
Vojtaakk
Prosil bych pana Luboše Zabloudila o zopakování si významu slov dlouho a pozdě.
Na první místo by se neměl dostat "nejdéle" po French Open, ale "nejpozději" po French Open.

Děkuji
Reagovat
smazaný uživatel
Spíše bych pana Zabloudila prosil o zpřísnění slušnosti zdejší komunikace...!!!!!!!!!!!! ( viz včerejší Rimidus ) Opravdu nechapu, jak můžete tolerovat takovou uroveň.
Reagovat
smazaný uživatel
Zrovna od tebe to teda sedi. Ty, ktery tady plives po Rogerovi a po jeho fanouscich a zastavas se nadalista, coz je jeden z potrhlych nadalovcu, ktery si tady skoro vzdy po Rogerove prohre vybiji sve komplexy.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty musiš bejt važně narušenej !! a nebo komouš jako prase. Vím, primitiv Rimidus je tvuj oblibenec do debat....jak sis s nim krasne dopisoval. Ty mas neuveritelnou drzost, vyčitat jinemu jeho Vlajku. Smiř se s tím, Švycar je v druhe řadě a ty maš problem prazdnoty. Najdi si třeba toho Federer trapnyho imitátora Dimitrova ! Nebo jak tvuj soukmenovec Pe3k hleda a hleda mezi mladyma...a vyzdvihuje naprosto bezduvodne kanadana z Černe Hory, o kterem nevi vubec ale vubec nic, jen to, ze se docetl o jeho talentu a očekava, ze bude ! JEHO ! Šampion. Si totalní ŽEBRÁK
Reagovat
smazaný uživatel
Zklidni se, blbecku. ted si myslis, jak si mi to nadnal, co? :-) Ale ja se takovych ubozakum jako jsi ty jenom smeji.

Jedno si vsak neodpustim. Uz nekolik mesicu ti vysvetluji, ze Rimidus alias pep123 NENI muj partak do debaty. Venoval jsem mu jeden komentar, ve kterem jsem se jej zeptal, proc si mysli i Rogerovi to, co si mysli. Ostatne si to vsichni mohou dohledat. Takze pokud ti to po peti mesicich vazne jeste nedoslo, tak je to jasny dukaz toho, ze jsi TOTALNI PABLB A BEZMOZEK, ktery umi jen hlupe zvatlat a napadat bez znalosti kontextu.
Reagovat
smazaný uživatel
ale ale ty ses ale rozlobenej :) nahodou ma armstrong pravdu!
Reagovat
smazaný uživatel
Nazdar ty špínáčku, kam se poděl tvuj famozní humor ??!! polepši se
Reagovat
smazaný uživatel
Tak tuto osobu bych tipnul tak na 14 let, nemá co dělat tak tady ventiluje svoje dojmy, protože když mluví tak ho nikdo neposlouchá... jo a prosím tě... znáš význam slova "komouš" a víš ty vůbec kdo to je?
Reagovat
smazaný uživatel
Psal jsem již dřive, ze konkretne me je 12 let...
Reagovat
smazaný uživatel
tzv "komouš ?? člověk pomatený, fanatický až hloupý
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist