Nadal si dal postupem dárek k narozeninám. Melzer zázračně otočil a bude jeho soupeřem

2. 6. 2010, 21:22
Aktuality 28
Sny Rafaela Nadala o zisku pátého titulu z Roland Garros a znovuusednutí na tenisový trůn stále žijí. Druhý hráč světa dnes sice absolvoval svůj nejtěžší zápas na letošním French Open, ani v něm ale neztratil set a postoupil do semifinále. O finále se utká s překvapením turnaje Jürgenem Melzerem. Rakušana dnes nezastavil ani Novak Djokovič, proti kterému Melzer otočil stav 0-2 na sety a po více než čtyřech hodinách ho porazil.
Rafael Nadal (© FFT)

Rafael Nadal, který zítra oslaví své 24. narozeniny, si dal předčasný dárek vítězstvím, kterým si vylepšil svou letošní bilanci na antuce už na 20-0. Soupeřem, který se musel poklonit před jeho uměním na pomalém povrchu, byl tentokrát jeho krajan Nicolas Almagro.

Nadalova výhra se ale nerodila lehce. Už v prvním gamu čtvrtfinálového utkání Almagro slavnějšího Španěla zaskočil, sebral mu podání a ujal se vedení 3-0. Vystartoval tak podobně jako před čtrnácti dny v Madridu, kde proti němu jako letos teprve druhý hráč dokázal uhrát set.

Tentokrát se ale Nadal rychle vzpamatoval, rychle srovnal a až do stavu 6-6 si už oba tenisté své servisy udrželi. Rozhodnout tak musela zkrácená hra, v níž světová dvojka nechala uhrát svého soupeře pouhé dva body.

Podobně vyrovnanou bitvu viděli diváci v Paříži i ve druhém setu. Almagro, který bojoval o první účast v semifinále grandslamového turnaje, měl sice brejkbol za stavu 4-4, Nadal ale nebezpečí zažehnal a sada tak opět dospěla do tie-breaku. A v něm se znovu radoval favorit, který v klíčových momentech dokázal vytáhnout některý z neuvěřitelných úderů.

Ve třetím setu už potom Nadal žádné tie-breakové drama nepřipustil. Podruhé v zápase prorazil Almagrův servis a utkání už bez komplikací dotáhl do vítězného konce.

"Byl to těžký zápas a byl jsem nervóznější, než na začátku obvykle jsem a rychle jsem prohrával 0-3," řekl Nadal po své výhře. "V tie-breaku jsem byl ale agresivnější a díky tomu jsem zápas dostal pod kontrolu. Teď se může stát cokoliv. Všichni hráči v téhle fázi turnaje tu jsou proto, že jsou nejlepší. Viděl jsem zápas Federer-Söderling a Söderling na mě udělal dojem," dodal Španěl.

Melzer řádí dál, vyřadil i Djokoviče
Zatímco Nadalův postup mezi nejlepší čtyři zřejmě nikoho nepřekvapil, jméno jeho semifinálového soupeře by před turnajem tipoval málokdo. Podle papírových předpokladů měl Nadal o finále hrát s třetím hráčem světa Novakem Djokovičem, čáru přes rozpočet dnes ale teorii udělal Rakušan Jürgen Melzer, který se ani po dvou prohraných setech nevzdal a po čtyřech a čtvrt hodinách dosáhl nejdůležitějšího vítězství ve své kariéře.

Melzer, který ve svých 29 letech hrál vůbec poprvé ve čtvrtfinále grandslamového turnaje, nezačal proti Djokovičovi vůbec dobře. V prvních dvou sadách si sice vypracoval pět brejkbolů, ani jeden ale neproměnil, zatímco Djokovič byl při využívání svých příležitostí stoprocentní. Po hodině a sedmi minutách tak prohrával 3-6 2-6 a zdálo se, že čtvrtfinále je pro Melzera konečná.

Tím spíš, že i ve třetí sadě začal Djokovič lépe a ujal se vedení 2-0. Dvaadvacátého nasazeného hráče ale nepříznivý vývoj nesrazil, naopak. Podobně jako v předcházejících zápasech trápil Djokoviče dlouhými, přesně umístěnými míči a konečně se začal prosazovat i při podání srbského tenisty. Třetí set vyhrál hladce 6-2 a dál tak byl ve hře o semifinále. Svého životního výsledku se zarputile nechtěl vzdát ani ve čtvrté sadě, která po více než hodině a čtvrt dospěla do tie-breaku. V něm se Melzer ujal vedení 5-0 a když za stavu 6-3 proměnil svůj setbol, začalo se schylovat k překvapení.

O něm se rozhodlo v devátém gamu velmi vyrovnaného pátého setu. Rakušan si vypracoval dva brejkboly, které Djokovič ještě odvrátil a po čtyřech hodinách hry se mohl ujmout vedení 5-4. Srb ale při svém servisu v důležitých momentech pokaždé zaváhal a další nabídnutou šanci už Melzer díky zkaženému voleji Djokoviče nezahodil a svůj celkově 24. brejkbol proměnil.

Vedení se tak ujal on a po více než čtyřech hodinách mohl zápas při svém servisu dotáhnout do vítězného konce. V nervydrásajícím závěru nejprve Djokovič reklamoval aut, který mu ale rozhodčí neuznal. Melzer si tak za stavu 40:30 vypracoval první mečbol, ten ale snadným volejem do sítě trestuhodně zahodil. I tentokrát ale Rakušan prokázal pevné nervy, odvrátil dva brejkboly svého soupeře a po 255 minutách poprvé v kariéře postoupil do grandslamového semifinále.

Posledním Rakušanem, kterému se to povedlo, byl v roce 1995 Thomas Muster. Ten také později turnaj vyhrál.

"Je to nejneuvěřitelnější moment mé kariéry," neskrýval po zápase nadšení Melzer. "Je to historický úspěch. Byl to strašně těžký zápas, ale vydržel jsem bojovat. Když jsem prohrával nula dva na sety a ještě mě brejknul, řekl jsem si jen 'Proč ne?'. Tak jsem trochu změnil taktiku a fungovalo to. Je to fantastické."

Výsledky - French Open - muži:

Dvouhra - čtvrtfinále:
Nadal (2-Šp.) - Almagro (19-Šp.) 7:6 (7:2), 7:6 (7:3), 6:4, Melzer (22-Rak.) - Djokovič (3-Srb.) 3:6, 2:6, 6:2, 7:6 (7:3), 6:4.

Semifinálové dvojice:
Berdych (15-ČR) - Söderling (5-Švéd.), Nadal - Melzer.

Komentáře

28
Přidat komentář
Frantz
Rafa v pondeli no.1 a lapidusi nebou stacit odvazet RF fanatiky :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Díky za upozornění,raději jsem se nechal preventivně hospitalizovat již dnes,aby to se mnou případně v pondělí neseklo,ta šance je totiž veliká a nás RF fanatiky by záchranky nestačily hromadně odvážet...:-DDD
Reagovat
a.magerova
Hodně štěstí, zdraví a sportovních úspěchů.

P.S. Ale RG bys mohl letos, prosím, vypustit, my Ti pak pustíme Wimbledon :-))
Bo rekord je rekord :-)) Dík
Reagovat
smazaný uživatel
souhlas s dapem...je nesmysl odepisovat Federera...vzpomínám si jak po prohraným French Open a Wimbledonu s Nadalem byl kdekdo přesvědčenej že už žádnej grandslam nevyhraje. Podle mě Federer prohrál s abnormálně dobře hrajícím soupeřem. Jestli Soderlingovi vydrží taková hra co předváděl s Fedexem tak je podle mě jednoznačný vítěz French Open a nic s tim nenadělá ani Nadal...
Reagovat
raduz
když jsem vloni tipoval,že letos bude světovou jedničkou Murray nebo Djoker,škaredě jsem se mýlil.Murray se od AO,kde hrál dobře a nevyhrál, psychicky sesypal a djokerova nevyrovnanost se ještě stupnuje.Naopak mě překvapil nadal,který opět ukázal,jak je houževnatej.Pokud bude zdráv, může být na pozici1 fakt dlouho.Na hardu zářit sice nebude,ale na antuce nevidím kromě 2zraněných hráčů a soderlinga,nikoho kdo by ho mohl ohrozit.S federeremn saopak už nepočítám.myslím,že už definitivně ztratil motivaci. jeho abnormálně šikovné ruce už uplatní pouze ve wimbledonu.Na hardu i antuce už v těch výměnách nemá vůli pokračovat.
Reagovat
raduz
Ty zápasy španělských hráčů jsou děsně nudné.Vydržím se dívat 1set a jdu od toho.Navíc,když hraje Nadal s ferrerem,Verdascem či Almagrem,vždy oni diktují tempo zápasu a když se láme chleba ,najednou všichni španělští protihráči chybují.Už je to fakt klišé a mě to nudí.Djoker včera byl lepším hráčem a opět mě přesvědčil,že hazarduje se svým talentem,jak nejvíce může.Ten zápas s melzerem byl ale vysoké urovně.Melzer takto dobře už nikdy nezahraje.Berdych je tak nakopnutej,že pokud přejde přez Soderlinga,může Nadala porazit.Pokud postoupí Soderling,vsázím na něho jednoznačně
Reagovat
smazaný uživatel
Suhlasim so vsetkym
Reagovat
smazaný uživatel
Já zase moc nesouhlasím.Odepisovat Federera po jednom vypadnutí ve čtvrtfinále, navíc se skvělým soupeřem a na antuce.Na AO nevypadal, že by měl s hardem problémy.Píšeš o dvou zraněných hráčích.Davydenko na AO s Fedexem prohrál 15 gamů v řadě a od té doby tvrdím, že někdo takovej nikdy nic nedokáže.Motivaci určitě ještě na GS turnajích má a Wimbledon a US Open má zase velkou šanci vyhrát.On tady v Paříži letos hrál lépe než loni, ale...Příliš silný soupeř.Jinak Djokovic je slaboučký, Melzer včera nehrál zdaleka nejlépe co umí, byl nervozní a absolutně mu nešlo podání.Naštěstí Djokovice přehrával ve výměnách a to výrazně.Djokovic nenarazil do včerejška na RG na silnějšího soupeře a díky tomu došel do 1/4finale, při trochu horšim losu by skončil v prvním týdnu.
Reagovat
smazaný uživatel
Já Melzerovi věřil i za toho hrozivého stavu po hodině hry.Ze zcela jednoznačného zápasu je to vyvinulo v nervydrásající bitvu která nakonec skončila dobře pro Rakušana.
Reagovat
Stan_Borowitz
Berdychovy šance v případném finále vidím tak 1:10. Bude proti němu hrát příliš mnoho okolností - tréma z prvního finále GS, jeho bilance s Nadalem, Nadalova touha stát se opět jedničkou a získat pátý titul atd. ONavíc se dá čekat, že Nadal bude po třídetovém vítězství nad Melzerem odpočatější než Berdych po případném pětisetovém boji se Söderlingem. Ale přál bych mu to. No, uvidíme...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak jestli by zapasy spanelu byly takova nuda jako vcera tak se schuti budu divat dal.
Reagovat
smazaný uživatel
Jestli se Berdych dostane do finále s Rafou,tak se o nějakém vítězstžví nedá vůbec mluvit,strašně bych mu přál titul z Rolland Garros,ale Nadal by si svoji šanci určitě nenechal vzít.
Kdo ví,jestli jeho konečná nebude už v zápase se Sodou.Jeho jediná šance by byla,kdyby Nadal senzačně prohrál s Melzerem.
Reagovat
tito
souhlasím, Almagrova hra se od Berdychovo či Soderlingovo hry příliš nelišila/ mimochodem - hodně mi připomíná Federera/. O nudě se rozhodně nedalo hovořit a myslím si, že je jen otázkou času, než Almagro Nadala porazí.
Reagovat
majjkaa
Asi budem najstrucnejsia.....vsetko najlepsie :)
Reagovat
smazaný uživatel
I já mu přeji všechno nejlepší hlavně hodně zdraví a štěstí!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Jaké jsou podle vás šance Samanthy proti JJ? Hrozně bych to přál Sammy, ale mám obavu, aby to Jankovič všechno neuběhala... Kruciš, ten její forhend a kickserv, to je masakr a poměrně speciální záležitost na současném ženském okruhu... Parádní pocit, když se vaše oblíbenkyně dostane do SF takového turnaje a ještě přitom porazí Serenu (kterou já dost nemusím)! Doufám, že na Wimbledon bude Kim v pohodě a že budou obě v různých částech pavouka, aby bylo každý den komu fandit:)
Reagovat
Mercury
Obe zenske semifinale se mi zdaji pomerne tezke z pohledu sazkare. Z teto ctverice je mi nejsympatictejsi Samantha, takze ji zrejme budu fandit a mozna si zkusim vsadit jeji vyhru 2-1 na sety, tak jako dnes proti Serene, ale jeste nevim. Jelena, kdyz ma dobry den, dokaze ubehat skutecne spoustu micku a je potom otazka, nakolik presne udery tam Sam bude schopna posilat. Sance vidim tak 60/40 pro Stosur s tím, že mám obavy z dobré dne Srbky a take z mozne unavy z delsich zapasu u Samanthy. Snad jeste horsi mi potom prijde odhadnout vysledek druheho semifinale mezi Schiavone a Dementievou. Tohle bud nebudu hrat vubec nebo zkusim over, pripadne Schiavone, bude-li nekde kurz pres 2. Kazdopadne ocekavam hodne vyrovnana utkani.
Reagovat
smazaný uživatel
Dneska udelal Almagro z potencialne nudnyho zapasu zapas skutecne vybornej, coz se mi fakt libi. Letos strasne moc hracu slo do zapasu s Nadalem na antuce bud se silenym strachem a z toho vychazejicim debaklem a nebo pro jistotu z pozice predem porazenych.

Ale presne tak, jak se dnes prezentoval Almagro, by to podle me melo vypadat. Sel do zapasu s tim, ze nema co ztratit, dovolil si o hodne vic, nez si dovoli v zapase s nekym jinym, ale ne takovou formou, aby riskoval druhy podani na brejkbolu. Snazil se, neustale se snazil hecovat a at to pro nej vypadalo jakkoliv spatne, tak se proste nevzdal. Nejvetsi poteseni v zapase mi udelalo, jakou se prezentoval radosti kdyz odvracel matchball - kazdy hrac to umi kdyz je to patej set, ale v tom tretim, to ukazuje vazne naprosto predpisovej pristup k tenisu a zapasu. A presne diky tomu pak ma fanousek nejakej pozitek i z predem rozhodnutyho zapasu a muze si rict takovy to "chybelo malo a Nadal vypadl" i kdyz to vubec neni pravda a mel to pod kontrolou. Takze kdyby si me Almagro uz davno neziskal, tak dneska musel vsechny vuci nemu neutralni dostat na svoji stranu. A prave o to v podobnych zapasech jde - kdyz nekdo hraje s Federerem a Nadalem, prohrou nijak nezaujme, ani debaklem - dostava ho kazdy, ale podobny vykon proste na hrace upozorni. Nejednou jsem si nekoho oblibil prave statecnym vykonem proti nekomu favorizovanymu. A Almagro se nevzdal od prvniho momentu az do posledniho, takze potlesk jemu a podekovani za paradni vykon. Urcite z toho bude tezit nejakym prirustkem do fanouskovskych rad.

Jinak celkove me tohle RG bavi, miluju turnaje kde vyleti favoriti a je to o prekvapenich jako Melzer.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak takové překvápko jako Melzer, to beru. Postupuje turnajem a ukazuje se, že to nebyl prostě jen "dobrý den", kdy porazil favorita. Daleko častěji se ale stává, že outsider skolí favorita a v následujícím kole se pakuje. A kde nic, tu nic - není tam ani ten senazční vítěz, ani velký favorit, který mu padl za oběť. A výsledkem občas bývají (samozřejmě kromě mnoha jiných důvodů) poloprázdné tribuny. Pro pořadatele není nic horšího, než když divácké tahouny pokosí hráči, jež ten den prostě jen vstali tou správnou nohou :)
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal - Almagro. Super zapas Almagro fakt potrapil Rafu neskutocne a len skoda jeho psychiky kludnemohol jeden tie-break vyhrat v 2. sete bol jednooznacne lepsi na servise- zase Rafa ukazuje ze na servise musi zabrat hlavne v zapase proti Berdychovi ci Soderlingovi bude vidno ten rozdiel ked Rafa sa bude trapit kazdy fifteen pri svojom servise a naopak Robin s Tomasom mu to tam napeckuju 210 pravidelne a moc tam neni co returnovat. Almagro nemal na to vyradit Rafu ale mal na to zobrat mu set co som aj cakal skoda velka skoda keby mu zobral set nikto nemoze povedat nic lebo by to bolo zasluzene. Melzer som cakal ze postupi cez Djokovica a ma sklamal na zaciatku ze prehraval 2:0 potom v 3 a 4 sete bol Melzer lepsim hracom a iba to ze je chuj a nevedel vyuzit kopu breakballov ho stalo vela sil klludne mohol 3a 4 set vyhrat skorej. 5 set uz bol totalne vyrovnany a dufal som nech ho Melzer breakne co najskor lebo keby bol uz stav 6:6 7:7 atd tak by Melzer kazde svoje podanie bol pod situaciou ze musi udrzat servis lebo vypadne, nastastie ho stihol breaknut. Djokovic odohral dobry turnaj vzhladom k tomu ako hral predtym a s tymto QF moze byt spokojny aspon si neurobi hanbu na Rafu by urcite nemal a dostal by 3:0. Melzer s Rafom prehraje ale ten set by mu mohol zobrat viac ne.
Reagovat
skott
To vyuzivani brekballu je sileny, 4/24 vazne raritka:-)) Osobne jsem taky cekal, ze Melzer by mel vyhrat, videl jsem jeho utkani s Gabou + cast s Ferrerem a proti tomu, co predvadel Djokovic daleko lepsi tenis.Z toho pohledu me vic zarazilo, kdyz jsem prisel k televizi na posledni set a bylo to 2-2, ze Djokovic vyhral prvni dva...Ten konec byl hodne blaznivy, lidi hnali Djokovice a Melzer to mel fakt tezky ustat, jako by hral proti domacimu.Kdyby prohral svy podani asi by se z toho neevzpamatoval.Myslim, ze mel i kousek stesti pri tom mici, co umpire opravil v jeho prospech misto 0-30 na 15-15, to bylo vazne o fous:-)) Kazdopadne Nadalova cesta do finale, kdyz nepotkal hrace z dvacitky je smesna a ukazuje jak moc chybi Delpo s Davydenkem a spol.
Reagovat
smazaný uživatel
Nezlobte se na me, ale on nemuze za to, ze vypadl Verdasco a Djokovic a dalsi... Mohl je klidne potkat, ale bohuzel jejich souper byl uspesnejsi.
Reagovat
Mercury
To je pravda. Na to se vymlouvat nedá. Každopádně je pravda, že Davydenko, Del Potro, ale i hráči z druhé části pavouka jako je Soderling by Rafovi zatopili urcite minimalne stejne jako dnes Almagro. Ale los je los, pokaždé má cestu do finále nakonec lehčí někdo jiný.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak tak, soupeři byli prostě úspěšnější, Rafa nemůže za to, že pokračuje, kdežto oni vypadli. Fanouška Federera potěší, když tohle čte od fandy Rafy... mnoho z nich totiž kolikrát snižovalo vítězství Rogera na minulém FO, i na jiných turnajích. Že nemusel hrát s Nadalem, že mu někdy silné soupeře odstavili outsideři atd. Ale on za to, stejně jako Rafa nyní, nemůže.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak je to fakt sila ak Nadal bud ehrat finale co na 99% bude ze dostat sa do finale RG a najsilnejsi papierovy super je Almagroako 19nasadeny tak to je fakt ze daco:D:D No ja som velke nadeje daval do Davida Ferrera hral dobre pocas antukovej sezony a veril som ze bude vladat- u Verdasca bol predpoklad ze neni zdravotne uplne fit cakal so ze Ferer v SF vyzve Nadal a zobere mu set a proste vyrovnany zapas ale Almagro ho dostojne zastupil ale proste ti Spanieli oni nevedia dat Nadala- raz som cital rozhovor s dakym ze proste v ESP je Nadal proste najvacsia star a oni su vsetci v jeho tieni a tak to aj vyzera psychicky si na neho nikto z nich neveri.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím si, že Almagro by v budoucnu proti Nadalovi mohl mít šanci, pokud zvýší úspěšnost prvního podání a hlavně bekhend (resp. začne jej mít méně chybovej).

Na tom, že postoupil Melzer, je pozitivní aspoň to, že je levák, takže Nadal nebude získávat tolik "trapných" :-) bodů z podání ven z kurtu do pravákovy bekhnendové strany ... doufám, že si povede podstatně lépe, než by odpovídalo dosvadnímu průměrnému zisku dvou gamů / set v zápasech s Nadalem.
Reagovat
nando
Ten zápas jsem neviděl, ale první dva sety 6:2 6:3, to pak začal hrát Novak levačkou nebo co ???
Reagovat
smazaný uživatel
kdepak hrál ten svůj tipicky nevyrovnanej tenis jednou si dole jednou nahoře :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist