Nadal síly na první finále po dvou letech nenašel, Borges v Bastadu slaví premiérový triumf

21. 7., 15:49
Aktuality 47
ATP BASTAD - Rafael Nadal (38) antukový turnaj ATP 250 v Bastadu znovu po 19 letech nevyhrál. Španělský veterán ve svém prvním finále od Roland Garros 2022 nenašel po náročných bitvách v předchozích dvou dnech síly na o 15 let mladšího Portugalce Nuna Borgese (23), který hned své premiérové finále přetavil v triumf a navíc po skalpu hvězdného soupeře.
Profily hráčů
Nuno Borges a Rafael Nadal po finále v Bastadu (© Profimedia)

Borges – Nadal 6:3, 6:2

Rafael Nadal kvůli operaci kyčle přišel o téměř celou loňskou sezonu a letos si pohrává s myšlenkou, že rok 2024 bude jeho posledním na profi okruhu. S ohledem na olympijský turnaj konaný na milované antuce v areálu Rolanda Garrose se dokonce vzdal travnatých akcí s vyvrcholením ve Wimbledonu a měsíc a půl po French Open se znovu představil až tento týden na menším podniku ATP 250 v Bastadu.

Osmatřicetiletý Španěl ve Švédsku poprvé od července 2022 vyhrál čtyři zápasy po sobě a poprvé od triumfu na French Open 2022 postoupil do finále, v něm mu ale došly síly. Po třísetových bitvách ve čtvrtfinále a semifinále, v nichž na kurtu strávil v předchozích dvou dnech dohromady šest hodin, nestačil na Nuna Borgese.

Nadal v  úvodním gamu nevyužil brejkbol, třikrát po sobě neudržel podání a když na celkově třetí třetí ztrátu servisu nedokázal zareagovat třetím rebrejkem, první sadu prohrál. Spáchal během ní 12 nevynucených chyb a trefil jediný vítězný úder.

Ani ve druhé sadě zkušený Španěl nedokázal zvýšit úroveň své hry. Od stavu 2:2 už neuhrál ani game a po hodině a půl prohrál 3:6, 2:6. Zahrál jen 5 winnerů a 19 nevynucených chyb.

"Hlavně teď gratuluju Nunovi a přeju mu, ať si užije tento výjimečný moment," řekl Nadal s trofejí pro poraženého finalistu. "Bylo to pro mě strašně složité. On hrál skvěle a mě nic nefungovalo."

Statistiky zápasu Nuno Borges – Rafael NadalStatistiky zápasu Nuno Borges – Rafael Nadal (@ Livesport)

Nadal v Bastadu startoval počtvrté v kariéře a poprvé od roku 2005, kdy ve Švédsku porazil ve finálovém souboji dvou teenagerů Tomáše Berdycha a získal tehdy svůj 'teprve' 8. titul a jednu z 11 trofejí během jedné sezony.

Dnes hrál vítěz 22 grandslamů své celkově 131. finále a marně usiloval o 93. titul. Finále na antuce prohrál poprvé od Madridu 2015, kdy nestačil na Andyho Murrayho, a následně sérii 17 triumfů.

Vyčerpaný Rafael Nadal během finálového dueluVyčerpaný Rafael Nadal během finálového duelu (@ Profimedia)

Sedmadvacetiletý Borges si až dosud zahrál na okruhu ATP jen dvě čtvrtfinále - letos v Los Cabos a Estorilu. Při premiéře ve Švédsku své maximum hned třikrát překonal a zaznamenal životní úspěch.

"Nevím co říct. Když proti mě nastoupil Rafa, tak i část mého já si přála, aby Rafa vyhrál," přiznal Borges.  "Ale jsem šťastný, že jsem takového hráče porazil a došel si pro svůj první titul. Po celý turnaj jsem se cítil skvěle," dodal portugalský tenista v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

"Porazit Rafu na antuce je splněný sen. Moc si tuhle chvíli užívám a nikdy na ni nezapomenu. Rafa je inspirací pro další generace a velkou legendou," uvedl Borges již se svou první trofejí pro vítěze turnaje ATP v náručí.

Výsledky turnaje ATP 250 v Bastadu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

47
Přidat komentář
Pe3k
From Poverty to Tennis STAR | The Incredible Story of Dustin Brown

https://www.youtube.com/watch?v=4RoPaqmkr7g
Reagovat
Vlk-v-trave

Chyběl pouze zápas s Kyrgiosem ve Wimledonu... to byla neskutečná jízda...:)
Reagovat
paddy
kdo by si chtěl ještě připomenout wimbledonské finále mužů, tak níže je celý záznam smile

stručně řečeno: Alcaraz Djokoviče doslova na kurtu znásilnil smile

Carlos Alcaraz v Novak Djokovic | Gentlemen's Singles Final | Full Match Replay | Wimbledon 2024
https://www.youtube.com/watch?v=2L06HxxP1jM
Reagovat
Marduch
už se na to vyser
Reagovat
Krisboy
Už nad tím onanuje přes týden
Jestli je to jeho jediná radost, nechme mu ji.
Reagovat
stefankelner
Včera sa vyjadril: "Soupeř má jeden z nejlepších bekhendů, co jsem kdy zažil" NAOZAJ?! ... A dnes jasne prehrá a ... a zase táre! NIE JE UŽ TRÁPNY? Trochu sebareflexie
Reagovat
Vlk-v-trave
Berrettini Titul!!! - Djokovič, Nadal, Tsitsipas, Zverev Budíček !!!
Reagovat
Pe3k
Měl se dívat na zápas Zverev Fils!
Reagovat
Vlk-v-trave
Také jsem se díval... závěr, třetí set.

Filse nejen Yannick Noah považuje za velmi slibného hráče, a největším tenisovým idolem Arthura Filse je právě sám Noah... takže neboj...:) Jak se něco točí kolem Yannicka jsem ve střehu...
Za mně Fils, to nej. na co se dá dívat z těch mladých... vliv Noaha je vidět... ale uvidíme, doufám, že mu to půjde dobře a bude tou nej. konkurenci vs. Sinner, Alkáč ...

Ve finále měl proti sobě celou halu... Zverev dost neunášel... ty jeho poznámky k němu... dost z frustrace...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
K čemu tam došlo, 3.set jsem moc neviděl, jen otrávený Zvíře. Asi barbituráty
Fils ho brutálně vyškolil v TB.
Jinak mi přijde podobně namachrovaný jako Zvíře a do Yannickových rybiček má teda hodně daleko, spíš je úporný od BL a snaží se zakončovat FH. Jinak houževnatec s obstojným servisem.
To byl jeho 1. 2.titul na ATP?
Reagovat
Pe3k
Za důležitého stavu ke konci 3. setu (6:5 15:30 to myslím bylo) zahrál Fils servis spodem, který sice netrefil, ale Zvereva tím dost rozhodil. Když si šel po gemu Artur sednou Zverev si na něj počkal a řekl mu, že nemá žádný respekt. You have no respect!
Tohle zase rozhodilo Filse a šel si pobrečet k rozhodčímu...Od té doby byl zápas skutečně hodně napjatý (drama jak kráva), škoda že to skončilo drtivým tb. Sice jsem rád, že Frantík vyhrál, ale doufal sem v pokračování dramatu i v závěrečném tiabreaku a nic byla to jednostranná záležitost. Filse sleduju druhým rokem, ale nedovedu odhadnou jeho možnosti...Je mu 20 a je 19 v race, tak teoreticky to bude top 10 materiál.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jo, celkem dokáže udržet level, ale jak nebude chodit na sako, tak mě neosloví. Dalšího pinkala od BL nepotřebuju

Podání spodem jsem zaznamenal, ale pak jsem je nemohl sledovat, takže jsem o ty šaškárny přišel. No, Zvíře na řetězu vs Kohout A ještě Němec vs Frantík.

O respektu to byl teda blábol. Zahrát spoďáka na break na 5:6 je spíš troufalost. Oba byli zbytečně předrážděný
Reagovat
Vlk-v-trave
Takže poute Mpetshi a Comesaňa na trávě...:)))
Pak Cressy, a skončili jsme... s výčtem...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Mno, skoro A HuHu i Tomáš (i když tu trávu zatím moc neochutnal )...
Pak je pár latentních nebo lunatických síťařů
Reagovat
Vlk-v-trave
Tohle zase rozhodilo Filse a šel si pobrečet k rozhodčímu...???

To jsem nezanamenal, pouze to, že empajrový slezl dolů a letěl za Filsem, aby ho odtáhl od Zvereva,...který seděl na lavičce a gestikuloval ironicky, že to je sráč...
Empajrový ho odtáhl a ten po něm řval...proč se tam hádali... empajrový to nakonec nějak spec. neřešil...a dobře... stačilo sejít a Artura od něj odtáhnout...
Reagovat
Pe3k
Jo máš pravdu. Pobrečet tím sem myslel, že si u rozhodčího stěžoval.
Reagovat
Vlk-v-trave
No, ukázal, že jednak umí hodně dobře servis spodem ale také serv-volej...
Letos Fils na trávě Hubiho dost drtil, hrál skvěle, nevím jestli jsi viděl...
Jak se píše níže, naštval se na ten serv spodem, ale spíš frustrace...
Ten Fils to neměl také jednoduché... hala proti němu dost drsně...
Reagovat
darek.vrana
Já jsem ho pořádně viděl jen jednou loni proti Jirkovi Veselému a nepřišel mi teda nic extra. Ale třeba jsem měl jen smůlu na blbý zápas. Nicméně Veselý, který v té době nebyl schopný porazit skoro nikoho, ho set a půl solidně vyučoval.
Reagovat
Vlk-v-trave
tak J1rka je GOAT o tom žádná :) ten vyučuje i Djokoviče... :)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Náhodou jsem ale koukal, jak Němci tleskali i jeho winnerům...
Možná je naštval až téma plačtivýma scénama. Ty dělá v každém třetím zápase...
Reagovat
paddy
Budíčka jsem v top 100 nenašel
to je ta tvoje tenisová periferie smile
Reagovat
com
Budicek je ten, kterej od Zvereva dostane na budku
Reagovat
fialka
Čo už, vek nezastavís a opotrebovanie je viditeľné. Znovu ako posledne, 12 ponúknutých brejkbalov.
Len ma mrzí, že z tenisovej scény bude odchádzať s takýmito ponižujúcimi porážkami. Fandím mu takmer 20 rokov, ale s odchodom sa zmierim. Teraz už len dúfať v úspešnú kariéru Carlosa. Vamos.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Xisca a Tony mu dobře radili, aby se na to už vykvajz, ale on ne, on tam stál a stále dupal dupal dál. Tak se ho ptám, proč... aha, to je asi jiná story

Každopádně, možná chtěl ztrestat pýchu svého skalního fanouška Forehanda, a tak mu připravil pár hořkých porážek. A ty ATP250 byly Forehandovy oblíbené
Reagovat
Pe3k
Reagovat
paddy
letos se potvrzuje, že Big3 éra je u konce smile

Djokovič i Nadal se zatím dostali pouze do jednoho finále
pro Djokoviče může být reálná šance na titul v Astaně, Tel Aviv je kvůli válce mimo hru
uvidíme, zda turista bude letos moci slavit tu 99, zatím to tak nevypadá smile
Reagovat
fialka
Všetko raz skončí. Nastupuje nová generácia. Výnimočných hráčov okolo 20 rokov je však stále málo. Carlos a Jannik, ostatní ako Zverev 27, Daniil 28 rokov musia makať.
Reagovat
Patik
Jeden však prehral finále 250ky s hráčom ktorý získal svoj prvý titul v kariére a druhý prehral finále Wimbledonu s GS šampiónom..u jedného je to koniec kariéry u druhého klasická finálová prehra ktorá sa v tenise často deje.
Reagovat
Amputace
Taky je Nadal o rok starší. Za rok bude Djokovič na podobném bodě.
Reagovat
turista
Je to možné. Nadal aspoň nemá svého hrobaře. Hrobařem Federera byl Hurkacz. Hrobařem Djokoviče není Alcaraz ale Sinner. Ten mu překazil úspěšný začátek sezóny a od té doby to Novakovi nejde tak jako by mělo. Kdyby Nole vyhrál tehdy AO tak je dnes někde jinde.
Reagovat
Ondra979
tak ten rozdil tam jiste je, ale ze by to byla pro Djokovice "klasicka finalova prohra" to bych rozhodne nerekl, i to finale mel "temer zadarmo"..pristi rok uz podle me neudela ani F, ted uz se nezlepsi, a s touto formou by ho musel udelat i ten Medvedev, o Zverevovi ani nemluve, to je prece uplne jasne
Reagovat
Patik
Ťažko predpovedať on nemá zlú formu pretože je starý toto nemá s vekom nič spoločné..už od AO je nejak herne mimo.. proste strata motivácie aj keď tvrdí že motiváciu má podľa mňa nemá..mal najlepšiu sezónu a už upustil od snahy.. nakŕmil sa titulmi v 23 a už proste není hladný.
Reagovat
Ondra979
tak samozrejme ze ma...jsi opravdu dost naivni,jestli si myslis, ze treba pristi sezonu se vrati Djokovic minimalne ze sezony 2023, to je opravdu nesmysl. podivej se na Nadala, ma 38, a uz neni schopny vyhrat ani antukovou 250, bojuje dre, je to sympaticke, ale ta vykonnost jako jeste pred dvema lety tam neni a uz nikdy nebude. a na te same sestupne trajektorii je Djokovic, muze ji mit pozvolnejsi, ale nepochybne uz tam je taky, podobne jako byl Federer po 37...tam uz je jasny limit i pro legendy
Reagovat
turista
Proč by Djokovič tak spěchal s rehabilitací a návratem na kurty po arthroskopickém zákroku kolena kdyby neměl motivaci? On ji má. Ale už mu to prostě tak nejde jako dřív.
Reagovat
Pe3k
Borges je teprve pátý hráč co kdy porazil Nadala ve finále antukového turnaje
Nejdelší zápas na 2 vítězné hráli Federer a Del Potro na OH 2012 4 hodiny a 26 minut.
Reagovat
australan.tenis
PUTA Nadal. xD

Takže nejvýše žebříčkově postavený hráč, kterému Rafa Dopal čelil na této bezcenné 250ce byl labilní beta cuck Navone, 36. hráč světa. A i tak nebyl Nadal schopný vyhrát tento bezcenný titul na úrovni OH a pod úrovní ATP 500. Nejenom to, přes každé kolo šel Řiťdal přes klinickou smrt. Naprosto patetické. Hihi.

Nadull je opravdu kus bezcenného hovna. Vamos býček. TAM MÁŠ! Dopadl jsi přesně jako Federer, v trofejích z velkých turnajů jsi daleko za GOATkovicem. Tam máááš. :)))

Ani tradiční vyhýbání se nejlepším hráčům světa nepomohlo tentokráte nepomohlo. Hihi.
Reagovat
com
no jo, puta Nadal prohral, tak si vylez ze sve nory
Reagovat
fandorin78
Kde se jen ta nenávist bere?
Reagovat
dejwo
to je klasickej australan, nejistota a mindrák z dětství, který si tady denně kompenzuje a asi mu nedochází, že tady z neho mají ostatní jenom prdel
Reagovat
Rada68
Australan je to nemocny clovek,toho nemuzete brat vazne,on za to nemuze
Reagovat
Martan1
Co to zase kecáš za ptakoviny, má 36 krát masters. Ty jsi se bouchl do čela cestou k mobilu?
Reagovat
farr
DMFD a nepouštět už z kazajky... Moc prosíme za celý
TP australské ošetřovatele z místních Sydney-Bohnice.
Reagovat
Patik
Reagovat
Krisboy
Premiérový titul přes Nadala na antuce
To je srandovní.
Reagovat
Tomas_Smid_fan

A champagne sprcha do očí... nezapomenutelné
Reagovat
com
..ale fakt sem myslel, ze by ten titul moh ziskat a nakonec je na tom jak Djok

..kdyby neodstoupil z debla, moh treba slavit titul aspon s Casperem
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Asi by to měl s OH udělat obráceně.
Škoda toho kurzu na Nuna
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist