Nadal v 38 letech přežil v Bastadu čtyřhodinovou přetahovanou s Navonem a po dvou letech je v semifinále

19. 7., 17:46
Aktuality 49
ATP BASTAD - Rafael Nadal (38) se ve své možná poslední sezoně vrátil poprvé od triumfu v roce 2005 na podnik ATP 250 do Bastadu a po třetí výhře na švédské antuce ukončil dvouleté čekání na semifinále. Ale že se na něj pořádně nadřel. Španělský veterán osm dní před startem olympijského turnaje otestoval svou fyzickou kondici v čtyřhodinové bitvě, ve které navzdory osmi ztraceným servisům udolal 6:7, 7:5, 7:5 nasazeného Argentince Mariana Navoneho (23) a zaznamenal teprve druhý letošní skalp hráče TOP 40.
Rafael Nadal (© Profimedia)

Nadal – Navone 6:7, 7:5, 7:5

První vzájemný duel Rafaela Nadala s Marianem Navonem nabídl festival ztracených servisů a obratů. Zkušený Španěl v úvodu třikrát po sobě neudržel podání a prohrával 1:4. Po zlikvidování manka dvou brejků a dvou setbolů sice vedl 6:5 a dvakrát ho dělil jediný míček od vedení 1:0 na sety, ztratil však osm bodů po sobě i celý set.

Ve druhém i třetím dějství to byl naopak Nadal, kdo neudržel náskok tří gamů s dvěma brejky v zádech. Nejprve ztratil vedení 3:0, v rozhodující sadě pak neměl vyhráno ani po obratu z 0:2 na 5:2. Když však podesáté o 15 let mladšímu Argentinci sebral servis, na třetí pokus už zápas při svém podání po 3 hodinách a 59 minutách bez potíží ukončil.

"Jsem šťastný, že ten zápas skončil, Bylo to opravdu vyrovnané. Chvíli jsem to měl po kontrolou já, chvíli on. A nakonec to neměl pod kontrolou ani jeden," rozesmál Nadal publikum. "Ve druhém setu jsem vedl 3:0, ve třetím 5:2. Pokaždé jsem měl náskok dvou brejků, ale své šance jsem neproměnil. Bylo to těžké, ale jsem šťastný, že jsem nakonec vyhrál."

Osmatřicetiletý Španěl absolvoval svůj druhý nejdelší zápas na dva vítězné sety. Jen semifinálová bitva s Novakem Djokovičem v Madridu 2009 trvala ještě o tři minuty déle. Také tehdy Španěl zvítězil, než ve finále podlehl Rogeru Federerovi.

"Celý zápas jsem koncentraci neudržel, ale fyzicky jsem vydržel až do konce. Uvidíme, jak se budu cítit zítra. Dnes žiju a jsem v semifinále. To je super důležité," dodal vyčerpaný rodák z Mallorky, který se letos vrátil na okruh po téměř roční pauze zaviněné operací kyčelního kloubu.

Nadal postoupil do semifinále poprvé od Wimbledonu 2022, ze kterého pak před soubojem o finále proti Nicku Kyrgiosovi odstoupil kvůli natrženému břišnímu svalu.

V Bastadu startuje počtvrté v kariéře a poprvé od roku 2005, kdy ve Švédsku porazil ve finálovém souboji dvou teenagerů Tomáše Berdycha a získal jeden z 11 titulů během jedné sezony. Letos na severu Evropy ladí formu před olympijským turnajem, kvůli antukové přípravě se vzdal i start ve Wimbledonu.

V boji o první finále od svého celkově 14. triumfu na French Open v roce 2022 si Nadal zahraje se 130. hráčem světa Dujem Ajdukovičem. Chorvatský kvalifikant ve svém premiérovém čtvrtfinále na okruhu ATP zdolal 6:2, 4:6, 6:4 Brazilce Thiaga Monteira, který nenavázal na skalp bývalého šampiona a nasazené dvojky Caspera Ruuda.

V soutěži zůstal poslední zástupce z TOP 100 a to 51. hráč světa Nuno Borges z Portugalska. Ten si o finále zahraje s třiadvacetiletým Argentincem Thiagem Agustinem Tirantem, který zdolal i třetího soupeře po třísetovém boji. Ve svém prvním čtvrtfinále na okruhu ATP porazil Španěla Roberta Carballése 6:3, 2:6, 7:5, byť ve třetí sadě prohrával 2:5, navázal na životní skalp Andreje Rubljova a podruhé překonal své maximum na hlavním okruhu.

Výsledky turnaje ATP 250 v Bastadu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

49
Přidat komentář
George_Renel
Nebyl to hezký tenis. Přepadala mě u toho dřímota.
Reagovat
mendrit
Jestli chce Nadal vyhrávat alespoň nějaké zápasy na ATP turnajích tak tento turnaj si dobře vybral, na OH takové šance mít nebude.
Reagovat
Vlk-v-trave
THIAGO AGUSTIN TIRANTE
akce na 3 sety mu jde dobře... finále je blízko...
...myslím, že Rublev bude v prvních kolech za chvíli Argentince zbožňovat:)))

Mimo jiné, zajímavostí určitě je, že je z La Platy..:) stejně jako Etcheverry, Pančo Spina, Tarabini nebo fotbalista Veron...

...ale nejvíc mě zaujalo, že jeho trenérkou byla teta Vanesa... v roce 2021 překonal rekord Pelly v úpěšnosti prohraných zápasů na okruhu ATP.
Ale... Pella měl víc turnajů,...a na počet zápasů, tam to jen tak někdo nedožene v prime tajmu... ještě mel štěstí,,, na konci sezóny, mu skrečoval jeden soupeř,,,

,,,každopádně vypadá to na slušný materiál... ale Comesaňa, to prostě není...
Reagovat
FedError
úspešnosť prohraných zápasu, co to je? Fakt tomu nerozumiem
Reagovat
Vlk-v-trave
ironie, že prostě nic nevyhrál...
Reagovat
FedError
Díky za odpoveď????
Reagovat
FedError
*
Reagovat
Trojchyba_Mat
Teď jsem mrknul na pavouka do Umagu, Rublev by se mohl už klidně odhlásit, vypadá to na Uga Carabelliho Jinak Tomáš má Monteira a Kuba Popyrina
Reagovat
Vlk-v-trave
Ano, koukl jsem na to a Carabelliho mu celkem hrozí To bude mít radost...
Monteiro bude náročný... Popyrin, to může být velmi zajímavé srovnání...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Navone jak jsem říkal před zápasem. Je to marný, je to marný.....
Reagovat
Vlk-v-trave
Není to asi typický Argentinec, jak by jedl ty stejky, tak by určitě vydržel a nebyla z něho na konci mátoha...
Reagovat
fialka
Bolo to hrozné. Hlavne, že to ustál. Kopec premarnenych šancí. Budeme si musieť zvykať aj na 4-hodinove duely, lebo on to nikdy nevzdáva.
Reagovat
GaelM
Zkušeně NAboDAL
Reagovat
Pe3k
Zítra Rafu čeká dvouhra i čtyřhra
Reagovat
PTP
A ještě horská etapa na Td'F
Reagovat
paddy
World No.1188 breaks Del Potro's record smile

The result saw Opelka become the lowest-ranked player to reach the semi-finals of an ATP Tour-level event. His current ranking of 1188th is lower than Del Potro's ranking of 1042nd when he made it to the last four of the Delray Beach Open in 2016.
Reagovat
paddy
Reagovat
com
stoji mu ten titul z 250 za to, ze se tam utaha a na OH bude tak vystavenej, ze skonci v prvnim kole
Reagovat
turista
To ví jen on sám. Ale asi mu to za to stojí když řekl, že je moc rád, že tenhle zápas vyhrál. Navone nakonec prohrál. Ale dostal 38-letého Nadala na hranici jeho fyzických možností. Vycucnul z něj ohromné množství energie.
Reagovat
Amputace
Každý zápas, ve kterém ještě dokáže takto zabojovat, mu za to stojí. Tohle už není o titulech.
Reagovat
Marduch
Ale je. On se nevrací, aby si 4 hoďky zaběhal.
Reagovat
Amputace
Takže se vrací ,aby vyhrál 250 v Bastadu? Ne, hraje, protože ho to pořád baví a nemůže bez tenisu být. To přece není tak těžké na pochopení, že když jsem něco dělal od tří let a nic moc jiného neznal, těžko se mi s tím bude loučit. Pro něj každý zápas už je svátek, tělo už samozřejmě stagnuje. Takže znovu: ne, tohle už není o titulech.
Reagovat
Marduch
To ne, kvůli titulu 250 ani ne, i když se samozřejmě taky počítá:) Podle mě kdyby necítil, že je nějaká šance něco většího vyhrát, tak už všechnu tu těžkou dřinu v přípravě neabsolvuje. OH na antuce, v Paříži, na dva sety, v jeho situaci ideální turnajová konstelace, však o OH jako o cíli mluví už půl roku! Hlavně proto se vyslal na slavný W, vše podřídil OH. Ano 4 z 5 TP expertů mu nedávají šanci, ale já jsem přesvědčený, že on si na titul na OH myslí, ale nutně k tomu potřebuje cítit se rozehraný a věřit si, proto hraje Bastad.
Reagovat
Amputace
Reagovat
Patik
Je to len o jeho egu..aby sa mohol ešte buchnúť do hrude..inak je to všetko zbytočné nemá to žiadnu hodnotu a nič to neznamená..inde mu aj tak len narezu top hráči do vyšších kol GS sa nedostane a len riskuje že si obnoví zranenie pred OH..nic viac klasický zadubenec.
Reagovat
Marduch
Bastad hraje kvůli rozehrání se a nabytí sebevědomí (včetně zabúchanie do hrudě) směrem k OH. Plán zatím vychází.
Reagovat
turista
Vychází. Ale bude hodně unavený. A na Carlose, Sašu a další to stačit nebude. Na zápis do tabulek nejstarších vítězů jakéhokoliv turnaje Bastad může posloužit. Bude před ním už je Gonzales, Rosewall a Federer. Novak Djokovič bude zase mít co dohánět. Dokonce může přeskočit i Ivo Karloviče, kterému bylo 37 let a 4 měsíce. Je mi líto Berdycha. Skončil už před 5 lety a to byl celou kariéru zdravý. Nadal mu zmařil několik významných úspěchů.
Reagovat
Vlk-v-trave
No Djokovič taky:)
Reagovat
turista
Ano. Nakonec i Federer. Ale Nadal ho připravil dokonce o GS.
Reagovat
Vlk-v-trave
No stačil jeden fiftýn v TB s Wawrinkou a mohl ten GS vyhrát a právě ve finále a vklidu přez toho Nadala v Austrálii... to by asi přez Djokoviče ve finále šlo jen těžko... takže zase ten váš oblíbený Standa:)
Reagovat
Marduch
Přes Nadala ve finále? Nikdy:) Ani by nedonutil Nadala se zranit:) Že se to Nadalovi stalo s Stanimalem ve vrcholný formě, přece neznamená, že by se to automaticky stalo proti komukoli, kdo by s Nadalem hrál to finále.
Reagovat
Vlk-v-trave
Aspoň tedy za mně a názory mohou být různé a respektuji...

za mně....Berdych na AO14 měl své GS kariérní momentum... řekl bych asi nejlepší v kariéře na GS.
Nikdy..., ani před tím, ani potom jsem ho neviděl tak skvěle hrát na GS... a říkám bohužel... ale mentál, charakter ho asi prostě nepustil... krom toho AO14,,, tkové momentum, no...

...to SF se Standou bylo skvělé...asi 10 x lepší než ten nudný fedal... kde to dopadlo jako obvykle a celkem usínačka. SF bylo prostě o pár fiftýnech v tb...a Standa to tam sázel v módu living on the edge... klidně to mohlo dopadnout naopak...

... O rok pozeději zkoušel Berdych navázat, no navázat...
...byl zase tam jako obvykle... prostě daleko k tomu, co předváděl na AO14, chyběla mu více agresivní hra na saku, uvolněnost... atd. změna rytmu hry... kterou v tom AO14 exceloval... mimo to s Nadalem na AO15 ve QF vytřel drsně kurt... ale v tom SF se to poznalo na Andym dobře, že to prostě není BerdychAO14 mód...
sice to nebyl propadák, ale ikdyby se mu to nějak podařilo urvat zase tou svou hrou 1. fh strojírenská...na Djoka by něměl ani náhodou...ani náhodu... říkma jen, že si myslím, Nadala by dal...

Většinou se bere jeho nej. úspěch finále W., ale tam měl trochu i štěstí, a tráve je prostě jiná hra, hlavně ve finále... on jakby prostě nebral v úvahu, že už jsou na hlíně... plus Wimbl... jiná disciplína než AO...
Reagovat
Marduch
Máš výbornou paměť, taky si už vybavuju tu Austrálii 2014, že tam opavdu začal sezonu skvělými výkony. Na druhou stranu, kromě několika skalpů Big3, relativní dlouholeté konzistence a skvělého FH ze stoje si Berďu osobně pamatuju jako hráče, který když na GS nebo Masters někdy skvěle zahrál proti hráči z top 5, top 7, tak jsme všichni nadrženě čekali, že jízda bude pokračovat i v dalším kole proti třeba i trochu horšímu hráči.. a mnohdy nepokračovala:) Prostě skvělý výkon nezaručoval svělý výkon i v dalším kole:)
Reagovat
Vlk-v-trave
Nemám vůbec dobrou paměť... všechny věci, ...takové komu fandím, kdo mi je blíž, komu jsem fandil v různých finále, nebo historických období, érách atd. tam se prosím obracet na mého manažera Petříka, ten všechny a ještě víc otázek, na které ani nezmám odpověď... rád zodpoví:)))

Mám pouze paměť na nestandartní věci... které vybočují z určitých kolejí.
Pella, který cestuje na GS autem, Smyczek, který nechá opakovat sporný míč v úplném závěru zápasu na AO Nadalovi, čehož by nebyl schopen snad nikdo, krom Isnera... a schopen toho je hráč, který se málem nedostavil na USO v prvním kole, neboť mu došel benzín, všechny nestandartní akce Kyrgiosa, nestandartní progress Isnera, Pellu který poráží na trávě Raoniče nebo Andersona... a plno jiných podobných akcí...

Pamatuji si Berdycha jen proto, neboť to byl jediný moment, kdy mě opravdu nestandartně zaujal...:), obecně mi chybělo větší zaujetí a pochopení pro jeho hru, spíš jsem ho podporoval z pouhé empatie, neboť si do něj rádo koplo hodně kolemdoucích na různých portálech... a neprávem... jakby sami hráli lépe než on, ale byla taková móda, ...kopněte si do berdycha:)

Z tohoto pohledu to byl právě jeho kariérní moment... a prostě měl asi nejblíž k tomu GS.... paradoxně ho zastavil ultimátní hrou Standa...a né někdo z B4, ale není to tak, žebych to Stanovi nepřál, určitě zaslouženě, neboť bitvy z Djokem byly asi nej. v tom období na AO...
...ale jen z toho pohledu na Berdycha, měl v tom AO14 ke GS nejblíž...
...proč nedokázal jít dál tím směrem, tak na to zase je třeba se ptát sojky:) Vysvětlila mně, přijal jsem, a asi úplně nepochopil...:)...a už nikdy se nedočkal... pokračování... pouze návaratu do standartní hry...
Reagovat
Amputace
No nejblíž... těžko říct. Ve finále by hrál s Nadalem, se kterým měl kariérní bilanci na GS kolik? Leda bychom to brali tak, že stejně jako se Nadal zranil s Wawrinkou, zranil by se i s Berdychem :)
Reagovat
Vlk-v-trave
Kde nic není ani smrt nebere: níže jeho stats bez RG, tam se shodnem, že asi těžko... USO jsem vzal, ikdyž ho moc nemusel, ale je to Skreč Open... takže mohlo se něco stát, ale žádné spec momentum tam nikdy neměl... krom jednoho vydařeného GS v r. 2012, jenže na slow hardu Murray, a finále s Djokem asi dost těžko... tam bych mu ani nevěřil proti Nadalovi...

Níže je vidět, že jeho strojová hra platila tak max. na trávě do chvíle než z toho byla hlína...v SF, Finále... zůstává mu de facto AO...

... jenže mimo stats pořád počítám s tím kariérním momentem... on ho prostě chytl ve chvíli, kdy ho měl Wawrinka taky... předčasné finále AO14 bylo Wawrinka x Djoko... s tím počítám...takže v tom roce se tam sešly ty věci dobře,...proto říkám nejblíž... a paradoxně ho o to připravil hráč mino B3. V tom Wimbledonu by musel porazit za sebou Fedexe, Djokoviče a Nadala... tam se shodnem, že neběhá moc hráčů po světě, co v jednom GS po sobě dali všechny B3 v jejich dobrém období... a ještě v záverečné fáti... A o to jde, toho jednoho si ještě dokážu představit v rámci GS...i to finále by bylo přívětivější než ten Wimbl na hlíně...i s tím útočnějším stylem, který hrál pár týdnů...
...se zraněními nechci počítat... ty mu přeci i trávě k těm některým finálním úspěchům...rozhodně víc než na AO...

Berdych x Nadal GS
1 / 4 (win AO)

Berdych x Federer GS
1 / 4 (win Wimbl, hrali na AO)

Berdych x Djokovic GS
2 / 3 (win 2x Wimbl, hrali na AO)

Berdych x Murray
0 / 3 (bez vyhry, vcetne AO)

Berdych x Warinka
1 / 2 (win AO)

Berdych x DelPo
1 / 0 (win AO)

Berdych x Cilic
0 / 2 (nehrali na AO)
Reagovat
Amputace
Já ti rozumím, ale nesouhlasím zkrátka s tím, že na tom AO byl nejblíže, protože nebyl. Vypadl v semifinále, přičemž ve finále by ho čekal Nadal. Neřeknu, kdyby ve finále čekal Anderson třeba, pak bych souhlasil, jenže tam čekal Nadal, se kterým před tím prohrál nějakých 13 zápasů v řadě. Přes veškeré tvé argumenty byl zkrátka nejblíže ve Wimbledonu 2010, kde ho dělil od vítězství jediný zápas a v tom finále na rozdíl od AO 2014 už byl.
Reagovat
turista
Ale já jsem měl na mysli finále Wimbledonu 2010, kde Tomáš Berdych zbabral big pointy. Kdyby je nezkazil tak by vyhrál Wimbledon. Federer na lopatkách, Djokovič na lopatkách a ve finále Nadal. To měl Berďa zvládnout.
Reagovat
Amputace
To je zase co za žvást, že kdyby nezbabral big pointy, vyhrál? V tom finále neměl vůbec šanci, big pointy nebig pointy. Nadal naprostá kontrola zápasu. Mimo AO19, US17, RG20, RG08, W17 a letošního Wimbledonu mě moc jednoznačnějších GS finále nenapadá. Vždyť v tom zápase Berdych neměl ani break. Kdyby nakrásně Nadal třeba prohrál set, tak okamžitě přepne a Berdycha by rozebral na součástky, herně byl někde úplně jinde a dělal si s ním celý zápas doslova co chtěl.
Reagovat
turista
Žádný žvást. Nadal proměnil 4 ze 6 brejkbolů, Berdych žádný ze 4 brejkbolů. Na winnery vyhrál Nadal 29/27, UE spáchal Nadal o 4 víc v poměru 21/17. Bylo to o neproměnění Tomášových brejkbolů. Zvládnout to Berďa mohl. Ale nepodařilo se to. Je to dávná historie.
Reagovat
turista
Nemáš přesné informace. Berdych měl 4 brejkboly z nichž bohužel žádný neproměnil.
Reagovat
Patik
Zajtra hra ďalší zápas po 4 hodinách a ešte tuším aj štvorhru..môžu to byť ďalšie 4 hodiny na kurte a vo finále to isté..aj keby to fyzicky zvládol na OH ho čaká úplne iná realita s inými hráčmi..ak sa dovtedy samozrejme nezraní zbytočne v Bastade.
Reagovat
turista
Tak nějak. Ale rozumím mu. I v 63 letech se snažím chodit na běžecké a chodecké závody a turistické pochody přestože už mi uběhnout 10 km trvá o 25 minut delší dobu než před 40 lety.
Reagovat
com
ty uz to mas za par.. Za chvili budes mit pohodu v duchode
Reagovat
turista
Budu přesluhovat. Děti právě dokončili první ročník VŠ studií a maminka jim před pěti lety bohužel zemřela. Tak to musím vydržet ještě čtyři až pět let.
Reagovat
Amputace
V čem by bylo zranění v Bastadu, kde je alespoň minimální šance na titul, zbytečné, když na OH stejně nemá šanci? Nějak se v těch tvých rozborech a predikcích už nevyznám.
Reagovat
Amputace
Co to je zase za moudra, Paťo? Že to nemá žádnou hodnotu... Pro miliony lidí na celém světě má hodnotu už to, že vůbec ještě hraje.
Reagovat
Patik
No tak to áno pre jeho fanúšikov to hodnotu má to nepochybne..
Reagovat
Amputace
Nemusí to být jen jeho fanoušci. Já si například Federerovy poslední zápasy coby fanoušek Nadala taky užíval a cítil jsem, že odchází tenisová legenda. Popravdě nechápu, jak může mít někdo radost z nezdarů 38ti letého hráče takového kalibru na sklonku kariéry. To zkrátka nepoberu. To přece už není o tom, kdo komu fandí.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist