Nadal ve světě bolesti: První zranění v 17 letech, následovalo 16 vynechaných grandslamů

8. 1., 16:30
Téma 31
Měl to být jeden z největších tenisových návratů roku. Rafael Nadal (37) stále touží hrát grandslamové turnaje a comeback naplánoval na australskou túru, kde před rokem absolvoval svůj poslední soutěžní zápas. Jenže všechno je jinak. Španělská tenisová ikona v neděli oznámila, že se návrat na Australian Open konat nebude. Opět ji totiž zradilo zdraví.
Profily hráčů
Nadal se nechává ošetřit během zápasu s Jordanem Thompsonem v Brisbane (© AFP)

Úvod sezony měl Nadal snový, vždyť v Brisbane porazil i Dominica Thiema. Jenže ve čtvrtfinálovém zápase s Jordanem Thompsonem přišla další nepříjemnost, legendárního Španěla zradil sval v oblasti levé kyčle. Nadal při aktuálním návratu odehrál sedm setů a na kurtu strávil v ostré hře šest hodin a 14 minut.

Držitele 22 titulů na turnajích velké čtyřky po celou kariéru trápí zranění, vynechal kvůli nim 16 dalších grandslamů a ze dvou dalších kvůli zdravotním problémům odstoupil. Důvody byly různé – od problémů s koleny, chodidly či kotníky po trable s břišními svaly a zápěstím. Poslední ve výčtu je trhlina ve stehenním svalu.

Za vše ostatně hovoří výčet Nadalových velkých zdravotních problémů.

 

2003: Loket

Už dva roky po svém debutu ve světě profesionálního tenisu postihly Nadala první zdravotní problémy. Bylo ještě před jeho prvním grandslamem, z French Open se musel odhlásit poté, co si v tréninku přivodil zranění lokte.

2004: Levá noha

Ani napodruhé mu nevyšel start v později milované Paříži. V pouhých 18 letech Nadal vynechal French Open a následně i Wimbledon kvůli zlomené kosti v chodidle.

2009: Koleno a břišní sval

Poté, co čtyři roky na French Open neprohrál, přichází první nezdar: Skalp fantoma Paříže získává Robin Söderling. Nadal trable tajil, ale v červnu vychází najevo, že trpí zánětem šlach v koleni. To ho připravuje o možnost obhájit wimbledonský titul, který získal o 12 měsíců dříve v epickém finále proti Rogeru Federerovi.

V září je Nadal vyřazen ze semifinále US Open a přiznává, že hrál s natrženým břišním svalem.

Nadal na US Open 2009.Nadal na US Open 2009. (@ AFP)

2012: Levé koleno

Zánět šlach v levém koleni vyřadí Nadala z londýnských olympijských her, kde měl obhajovat čtyři roky staré zlato z Pekingu. Následně španělská hvězda kvůli problémům s levým kolenem vynechává také US Open.

2014: Záda a zápěstí

Navzdory problémům se zády se Nadal v lednu probojuje do finále Australian Open, kde je však silnějším hráčem Stan Wawrinka. V únoru už je zase zpět na kurtech, v červenci ho však zranění pravého zápěstí donutí vynechat US Open.

2016: Zápěstí

Zranění levého zápěstí nutí již devítinásobného šampiona turnaje odstoupit z French Open. Ve dvou kolech sice ztratil pouhých devět gamů, do třetího utkání už ale nenastupuje a nechává postoupit krajana Marcela Granollerse. Pauza se protáhne i na následný Wimbledon.

2021: Chodidlo

V srpnu Nadal předčasně ukončuje sezonu kvůli dalším problémům s levým chodidlem a vysvětluje, že již několik let trpí Mallory-Weissovým syndromem. Toto onemocnění postihuje jednu z kostí v chodidle a způsobuje chronickou bolest. V září se Nadal podrobil operaci.

2022: Žebro, chodidlo, břicho

Poté, co v semifinále turnaje v Indian Wells porazil Carlose Alcarase, prohrává ve finále s Taylorem Fritzem. Následně vynechá několik turnajů včetně Masters v Monte Carlu kvůli prasklině v žebru.

V květnu a červnu Nadal opět musí čelit bolestem v levém chodidle. Po zisku 14. titulu na French Open, který je zároveň 22. grandslamovou korunou, prozrazuje, že si před každým zápasem musí dávat "anestetické injekce", aby nohu uspal, a jen díky tomu může hrát. "Tušíte, že za těchto okolností nemohu a ani už nechci pokračovat ve hraní," vysvětloval.

Nadal na tiskové konferenci oznamuje odstoupení z Wimbledonu 2022.Nadal na tiskové konferenci oznamuje odstoupení z Wimbledonu 2022. (@ AFP)

Přesto za pár týdnů míří do Wimbledonu a dokráčí až do semifinále, jenže na očekávanou bitvu s Nickem Kyrgiosem nedojde. Tentokrát není problémem chodidlo, ale trhlina v břišním svalu. Tu si přivodil ve vyčerpávajícím čtvrtfinále s Fritzem.

2023: Kyčel

V lednu Nadal prohrává ve druhém kole Australian Open a vysvětluje, že ho trápí kyčelní kloub. Původním předpokladem je pauza na šest až osm týdnů, nakonec ale Španěl sezonu ukončí a v průběhu roku absolvuje operační zákrok.

2024: Trhlina ve svalu

Po téměř roční pauze se Nadal vrací do hry v Brisbane a dostává se do čtvrtfinále, kde prohrává s Jordanem Thompsonem. Cítí bolest v oblasti levé kyčle a vyšetření magnetickou rezonancí odhalí mikrotrhlinu svalu. Odstupuje z Australian Open a vrací se do Španělska, aby se poradil se svým lékařským týmem. "Budu se léčit a odpočívat. Sice mám mikrotrhlinu ve svalu, ale ne ve stejné části, kde jsem měl zranění. A to je dobrá zpráva," uklidňoval fanoušky na sociální síti X.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Livesport / Tomáš Rambousek

Komentáře

31
Přidat komentář
Patik
Všetko zranenia privodene z jeho herného štýlu a mentality ..krom teda toho chodidla možno.. 4 5 turnajov po sebe ide každoročne ako motorová myš za vyhraty fiftin by vymenil toniho babku a nakonci po antukovom maratóne pri ktorom nedopustil stratu setu ani za cenu života začne plakať ze ma bobo na tele..nuž..keby to aspoň pred médiami poňal v tom zmysle ze trebárs ťahal som teraz zapasovu šnúru celé antukove jaro predtým som urobil nejaké finále AO Sunshine double proste ak chcete dážď musíte počítať s blatom mam cenné trofeje ale zranil som sa moja chyba.. Ale nie on to hral vždy nato ako mu panbozko nenadelil do vienka..
Reagovat
Amputace
Zranění pravého zápěstí, tedy ruky, ve které ani nedrží raketu, těžko vycházelo z jeho herního stylu a mentality.

V čem je například Djokovičův styl méně brutální, fyzicky náročný a sebedestruktivní? Podle toho, jak se pohybuje na kurtu, jak vše dokluzuje a v každém zápase udělá minimálně deset rozštěpů, měl mít dávno ukončenou kariéru s náběhem na invalidní důchod. On má však na rozdíl od Nadala skvělé genetické předpoklady. Jinak by ostatně nemohl být v 36ti letech stále na vrcholu (herně i výsledkově).

Jestli on nebude rozdíl také v tom, že Djokovič na rozdíl od Nadala dokáže nejen vyhrávat, ale i podávat top výkony s trhlinami ve svalech. To Nadal holt neumí, takže je věčně zraněný a vynechává turnaje.
Reagovat
hippos
Ale v pravé ruce drží něco jiného.
Reagovat
Amputace
Wow. Že by
Reagovat
Kozoroh
Nejenom genetické předpoklady, No1e často cvičí jógu, strečink a má přísný jídelníček. To vše mu pomáhá být i ve vyšším (tenisovém) věku konkurenceschopný.
Reagovat
Amputace
On není konkurenceschopný, on bezmála dominuje. To je velký rozdíl a rozhodně to není normální. Budiž, cvičí jógu a zdravě jí, ale ať mi nikdo netvrdí, že jeho herní styl není na rozdíl od Nadala brutální a sebedestruktivní. Pokaždé se to zmiňuje u Nadala, že hraje fyzicky, náročně pro tělo, ale u Djokoviče to nikdo neřeší, protože na ta zranění zkrátka tolik netrpí. Přitom je to v podstatě to samé v bleděmodrém. Výměny 20+ úderů úplný standard, dobíhání každého míče taktéž, styl spíše upracovaný a založený na postupném budování útoku než nějaké ladné a efektivní ofenzivní hře. Je to v tomto ohledu skutečně nebývalý úkaz.
Reagovat
sojka1
nekde jsem videla fotku, ze ma Djokovic pod trickem nalepene na hrudi takove zahadne kolecko.... jestli to nebude tim.... :-))
Reagovat
sojka1
Djokovic ale vsim, co jsi vyjmenoval, udrzuje (posiluje, rozviji) prave svoje geneticke predpoklady. Rafa neni diletant, ktery se o sebe neumi postarat, ale kdyby na sobe pracoval zrovna timhle zpusbem, je z nej matoha bez svalu, rychlosti, sily.... Vzdyt je to porad dokola, jsou proste uplne odlisne somatotypy s uplne odlisnymi naroky, hrajou odlisne a jsou tomu umerne zrasovany. Djokovic se sebou sice zachazi chytre, ale je mladsi (kazdy tyden dobry) :-)) a moc bych si ty bryle nenasazovala, zadny strom neroste do nebe..... :-)
Reagovat
Krisboy
U Nadala hraje velikou (možná rozhodující) roli také to, že je pravák hrající levou rukou. To mu muselo tělo převrátit úplně naruby a vzhůru nohama.
Reagovat
sojka1
spis bych to pricitala tem zvlastnim vnejsim (nechci rovnou psat obsedantnim) projevum v chovani, takze zasah do psychiky to je urcite obrovsky, ale taky zalezi na vyhranenosti hemisfer daneho jedince atd... Rafa ale hraje fakt technicky jinak a vic potrebuje svalovou silu, ma i jine teziste tela a pohybuje se jinak nez Djokovic, je to atlet a ne pavouk.... :-))
Reagovat
Krisboy
Ale nejen psychiku, ale i ty pohyby...od držení rakety až po protažení úderu je ovlivněné tím, že je přeučený pravák.
Reagovat
sojka1
ale jo.... Kerberka je, myslim, to samy. Taky bych jeji styl do zadne tenisove ucebnice jako vzor nedala, ale jinak mi prijde v pohode.... ;-)
Reagovat
turista
Tak rozdíl je v tom, že Nadal má muskulární somatotyp těžící ze síly a rychlosti v kombinaci s vynikajícími tenisovými dovednostmi zatímco Djokovič má šlachovitý somatotyp kde kromě skvělých tenisových dovedností hraje velkou roli také elasticita a vytrvalost. Šlachovitý somatotyp je lepší pro tenisovou dlouhověkost. Je to podobně jako v atletice rozdíl mezi sprinterem a vytrvalcem.
Reagovat
Kandinsky1
Nadal do třiceti vypadal spíš jako kulturista než tenista. To že vydžel hrát tak dlouho, je zázrak medicíny.
Reagovat
Mistic
Súhlas
Reagovat
Patik
Reagovat
Pe3k
Jogu cvičí každý druhý kre-tén (i já), nemysli si, že to z tebe udělá nějakého goata...
Reagovat
GaelM
Vždycky mě fascinuje, když někdo začne vypočítávat, kolik GS Nadal mohl mít, kdyby nebyl zraněný. Kdyby nehrál ten brutálně fyzický sebedestruktivní styl, tak by si sice aktivní kariéru o dost prodloužil, ale GS by měl tak do 10...
Reagovat
Mantra
16 je dost, to by (pravděpodobně), tak 2+ dal
Reagovat
Mantra
myšleno 2 a více
Reagovat
aligo
Dle mě klidně 4 a víc.
Reagovat
Krisboy
Úspěšnost na GS má stejnou, jako Djokovič, tak proč ne?
Myšleno poměr tituly/účasti.
Reagovat
Krisboy
Djok i Nad vyhráli třetinu GS, kterých se zúčastnili, takže z 16 by jich měl vyhrát pět.
Reagovat
Kozoroh
A které konkrétně? Třeba u jeho absence ve Wimbledonu 2009 je patrné, že zraněna byla především Rafova pýcha, kdy rozdýchával první prohru na RG.
Reagovat
Krisboy
Dělal jsem si srandu, promiň. Vyhrál by jich z těch šestnácti šestnáct.
Reagovat
peRFect
Takto se to přeci počítat nedá. Kdyby Rafa nehrál ten svůj brutál tenis, je velmi pravděpodobné, že by měl výrazně méně slamů. Jeho jistým způsobem sebedestruktivní styl mu zajistil všechny slamy, tzn. benefity. Ty vynechané jsou jen důsledkem těch benefitů. Vždycky se říkalo, že kdyby Kimi Raikkonen nejezdil přes čáru a tím nedrtil jeden motor McLarenu za druhým, tak toho mohl mnohem více vyhrát. No pravděpodobně by vícekrát dojel, ale vyhrál by toho méně.
Jinak ano, Novak hraje také fyzicky náročný tenis, ale on netahá tu zbytečnou svalovou hmotu a obecně je jeho tělo pro atletický tenis výrazně lepší konstituce, než to má malorčan. Bohužel, Rafa tuhle sezónu nějak dopaběrkuje a konec. Neberu to jako úpadek velkého šampióna, ale jako poslední rozloučení. Sláva jemu!
Reagovat
Amputace
Souhlas s tou fyzickou konstitucí. Djokovič to zkrátka po genetické stránce vyhrál, navíc i tím, jak se svým tělem pracuje a co vše pro něj dělá mimo kurty, si výrazně pomohl. Naopak Nadal pro vrcholový sport vůbec neměl tak ideální předpoklady. Proto mi přijde směšné, jak se mu někteří omezení jedinci ještě dokážou vysmívat, že toho vyhrál vlastně málo.
Reagovat
turista
Nadal toho vyhrál hodně a když se to dobře sejde tak ještě může nějaké tituly získat. Záleží na tom zda bude chtít ještě jezdit po turnajích a zkoušet to někde to dotáhnout k titulu.
Reagovat
Ondra979
jj tak nejak to bude..podle me on se dostal temer na maximum,mozna az skoro za nej,je neuveritelne,ze vydrzel tak dlouho coz se nepredpokladalo. navic mu asi jen jeden GS takzvane protekl mezi prsty,a to AO2012...to Roger je na tom podstatne hur, ten doslova provaril hned 3GS (AO05, USO09, W19), z techto mel brat ne jeden ale 2, a mohl vyhrat jeste urcite aspon jeden navic z nekterych tesnych proher at uz z Djokem nebo NAdalem..njn on proste na ty koncovky a vypjate momenty byl bohuzel nejhorsi z tech 3, navic ma vlastne i pomerne spatnou bilanci v 5 setacich takze to to jen potvrzuje..ale stejne jeho hra chybi a Rafova bude taky
Reagovat
Ondra979
no tak u Rafy je to ale zkreslono brutalni dominanci na FO...takze no chance, on dosahl temer maxima...a jak spravne podotykaji ostatni, jeho styl hry si vybral nezbytnou dan v podobe zraneni..ale snad se da jeste na antuku jakztakz do kupy, i kdyz uz asi nebude valcovat, bylo by to dobre pro tenis
Reagovat
wojtop
Kolko z tych 16 GS by sa hralo na antuke (teda v RG)? Pretoze na inych povrchoch by ta uspesnost bola asi nizsia.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist