Nadalovi se povedla sladká odplata. Po skalpu De Minaura si znovu prodloužil poslední start v Madridu

27. 4., 18:40
Aktuality 24
ATP MADRID - Rafael Nadal (37) znovu po týdnu narazil ve druhém kole na Alexe de Minaura (25). Světovou jedenáctku tentokrát porazil 7:6, 6:3 a nejlepšímu Australanovi v žebříčku oplatil porážku z domácí pětistovky v Barceloně. Antukový král si tak znovu prodloužil svůj poslední kariérní start na Masters v Madridu, v osmifinále se pětinásobný šampion utká s Pedrem Cachínem (29).
Nadal si znovu prodloužil svůj poslední start na Masters v Madridu (© AFP)

De Minaur – Nadal 6:7, 3:6

Pro Rafaela Nadala je vystoupení na probíhajícím Masters v Madridu velmi důležité. Zaprvé se jedná o jeho poslední start na domácím podniku série Masters 1000 a zadruhé může být klíčový pro jeho působení na následující tisícovce v Římě, kde se antukový král rozhodne, zda bude startovat na milovaném French Open.

Své poslední představení v Caja Mágica může zatím hodnotit na jedničku. Po suverénním vítězství nad nezkušeným teenagerem Darwinem Blanchem znovu po týdnu narazil ve druhém kole na Alexe de Minaura a tentokrát světovou jedenáctku dokázal porazit a zapsal svůj nejcennější skalp od Turnaje mistrů 2022. Utkání pod zataženou střechou nabídlo jen dva sety, nicméně o postup se bojovalo přes dvě hodiny.

Už v úvodním dějství vyhrál více gamů než v týden starém duelu a prezentoval se agresivnější a přesnější hrou než v Barceloně. V první sadě oba aktéři prohospodařili náskok brejku a musel rozhodnout tie-break. V něm se Nadal dostal do vedení 6:2, ovšem vlastními chybami se o něj připravil. V pořadí pátý setbol však po chybě De Minaura proměnil a šel do vedení.

Rovněž ve druhém setu se dostal jako první do brejku Nadal, a to hned po skončení úvodního gamu. Tentokrát si náskok uhájil a soupeře nepustil k ani jedné šanci vrátit se zpět do zápasu. Na podání ztratil jen čtyři fiftýny a duel ukončil již na returnu.

"Myslím si, že některé pasáže zápasu nabídly opravdu dobrý tenis. Ale pořád to byl ode mě nevyrovnaný výkon. Jsem každopádně moc rád, že dokážu být konkurenceschopný i proti tak skvělému hráči jako Alex. Navíc jsem zvládl dvě hodiny na kurtu. Atmosféra byla neskutečná," řekl Nadal po postupu.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

V Madridu startuje 14násobný šampion antukového majoru podvacáté v kariéře. V tomto dějišti pětkrát triumfoval, naposledy v roce 2017. Po sobotním vítězství stále platí, že dříve než ve třetím kole se s tímto turnajem rozloučil pouze při debutu v roce 2003 a ještě v následujícím ročníku.

Nadal v letošní sezoně absolvuje svůj teprve třetí turnaj. V lednu v Brisbane se vrátil po téměř roční pauze způsobené zraněním kyčle a ve čtvrtfinále neproměnil mečboly proti Jordanovi Thompsonovi. Poté zrušil účast na několika akcích včetně Australian Open a další podnik odehrál až v Barceloně.

O již 18. osmifinále na Mutua Madrid Open bude bývalý lídr žebříčku bojovat s Pedrem Cachínem. Argentinec dorazil do hlavního města s letošní bilancí 0:11 a sérií 15 porážek, ovšem po cestě do třetího kola vyřadil Sebastiana Ofnera a nasazeného Francese Tiafoea.

 

Sinner – Sonego 6:0, 6:3

Jannik Sinner letos odehrál 28 zápasů a zaznamenal pouhé dvě porážky, nejprve proti rivalovi Carlosovi Alcarazovi v semifinále na Masters v Indian Wells a tu poslední před dvěma týdny na antukové tisícovce v Monte Carlu proti pozdějšímu šampionovi Stefanosovi Tsitsipasovi.

Na vítěznou vlnu se vrátil v Madridu, kde je poprvé v kariéře nasazenou jedničkou na podnicích série ATP Masters 1000. V italském derby deklasoval chybujícího Lorenza Sonega. Zatímco sám trefil 16 vítězných úderů a jen 10 nevynucených chyb, jeho krajan zaznamenal pouhých devět winnerů a spáchal 25 minel. S takovým výkonem nemohl favoritovi v žádném případě vzdorovat.

Sinner je bezpochyby nejlepším hráčem dosavadního průběhu letošní sezony. Na všech turnajích prošel minimálně do semifinále, na Australian Open se stal zbrusu novým grandslamovým šampionem a titul si odvezl také z Rotterdamu a Miami. Během antukového jara může z tenisového trůnu sesadit Novaka Djokoviče, manko na světovou jedničku by měl výrazně stáhnout právě v Madridu.

V Caja Mágica startuje potřetí, debut v roce 2021 zakončil ve druhém kole a loni schytal výprask v osmifinále s Félixem Augerem-Aliassimem. O vyrovnání zdejšího maxima si zahraje s Pavlem Kotovem.


Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Madridu

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

24
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Walda58
RAFA smile
Reagovat
Amputace
Tradiční kecy o tom, jak Minotaur hrál houno a totální tragédii, protože Rafa jiné, než tragicky hrající tenisty neporáží, ponechám stranou a zkusím zhodnotit jeho výkon. Úderově je to dobré, za mě těžce nad očekáváním. Údery mají razanci, většinou i dobrou délku, snaha o agresivitu je evidentní, trošku by to chtělo zefektivnit BH. Servis nakonec jakž takž, postupem zápasu se do toho Rafa dostal, ale většinu prvního setu servisem jen uváděl míč do hry, pak naštěstí pochopil, že už si nemůže každý fiftýn uběhat jako ve dvaceti a začal se pokoušet o něco jako o umisťování. Nicméně servis určitě spíše slabina, zvláště pak v kombinaci s největším průserem, kterým je pohyb. To je prostě až nevídané (vzhledem k okolnostem však zcela pochopitelné), jak moc šel Nadal za ty cca 2 roky pohybově dolů. Tohle bude důvod, proč už nic velkého nevyhraje, protože úderově je to pořád top kvalita, ale bez zabijáckého servisu s tímto pohybem nemá šanci. V každém případě jsem rád, že ještě vidím Rafu hrát. Je to pořád dobré, jeho hra má stále úroveň a určitě to není žádná ostuda, jak si jistě mnoho lidí přálo.
Reagovat
Patik
V porovnaní s tým čo Minaur predvádzal pár týždňov dozadu to bolo ako deň a noc..nech mi niekto nehovorí že Nadal len zmenil taktiku a Minaur nenašiel odpoveď..je to len chvíľa čo hralibproti sebe Nadal sa nezlepšil natoľko aby mal Minaur problém uhrat set..Minaur hral pod svoje možnosti nehral vyslovene tragicky ale bol proste len polovičný.
Reagovat
Amputace
Mě tohle už nebaví, je to pořád dokola. Ne, Nadal nezměnil taktiku, jenže v barcelonském zápase udělal snad 40 UE, tentokrát hrál daleko vyrovnaněji a hlavně neprohrál těsný první set (k čemuž znovu neměl daleko). Proti Nadalovi z druhého setu v Barceloně by vypadal jako TOP úplně každý, kdo někdy držel raketu v ruce. Vždy je to o obou hráčích. Minaur hrál v obou zápasech úplný standard; to, že v Barceloně hrál skvěle, proto Nadala porazil, zatímco v Madridu hrál spíš špatně, proto vyhrál Nadal, je totální pi.čovina. Když někdy čtu některé komentáře a názory, říkám si, jestli vůbec sledujeme stejný sport.
Reagovat
Patik
Minaur nasypal 34 ue lebo Nadal hral vyrovnanejšie.
Reagovat
paddy
protože byl pod tlakem, hraješ vždy to, co ti dovolí soupeř smile

až příště Djokovič porazí Ruuda, tak řekni, že Ruud hrál pod své možnosti, Djokovič se nezlepšil natolik, aby Ruud měl problém uhrát set smile smile
Reagovat
Patik
Rozmýšľam pod akým tlakom musel byt keď bol v strede kurtu a ľahkú loptu do prázdneho kurtu dal 2 metre do outu..a spravi to tak 5 razy.
Reagovat
Amputace
Ano a Nadal nasypal v Barceloně 40 chyb, protože De Minaur hrál skvěle, aby se o dva týdny později z nějakého záhadného důvodu diametrálně zhoršil.

Oba ty zápasy zcela evidentně rozhodl první set, který byl v obou případech hodně vyrovnaný. V obou případech hráč, který první set ztratil, v tom druhém zcela odpadl a začal kupit chybu za chybou. Kdyby Nadal v Madridu nakonec ten TB prohrál, téměř jistě by to už neotočil a nikoho by ani nenapadlo psát, že Minaur hrál špatně.
Reagovat
srnecek
S týmto môžem súhlasiť. Videl som väčšiu časť zápasu a Rafa hral dobre. Oproti Barcelone to bolo sebavedomejšie, a hneď sa to prejavilo na viacerých aspektoch hry. Ten pohyb - áno, lepšie to už asi nebude, ale zase úplne tragické to nie je (nebolo). Na pár dobrých zápasov, a možno aj turnajov, to možno vyjde. Tituly (väčšie) už nie, ale dôstojná rozlúčka by to mohla byť ...
Reagovat
Teo
Cachin ho klepne
Reagovat
paddy
Rafani slaví smile
v posledních dvou gemech si De Minaur musel připadat, jako když se shýbá pro mýdlo ve vězeňské sprše smile
aj taký je život smile
potvrdilo se, že by bylo hříchem nevsadit na Nadala na antuce při tak zajímavých kurzech - ze dvou zápasů s De Minaurem vyšlo ROI 25%, zadarmenko smile

každopádně do RG zbývá málo času a nerozehranost a slabší fyzička bude překážkou pro zisk titulu, ale na QF by to mohlo stačit, los bude důležitý

nicméně Nadal výhrou vyslal štiplavý pozdrav do australského blázince, kde budou muset některých pacientům zdvojnásobit dávku léků smile
reakci zjistíme, až budou vycházky smile
Reagovat
turista
Novaku budíček!
Reagovat
Patik
Reagovat
Patik
Gratulácia Rafaelovi bolo vidieť úprimnú radosť..predsa len je úspech postúpiť na turnaji do tretieho kola.
Reagovat
Hector17
Fakt hnus od Minotaura. Nedivil bych se kdyby dostal balík bokem, ať to pustí.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Démona tímto do napravení reputace přejmenovávám na DeMňouk, jelikož s démonem to nemělo nic společného. Naprostá tragédie, co dnes (ne)předvedl.

Navíc asi dostal bonus za každou UE, že jich tam za 2sety nasázel 33...
Věřím, že i Kuba by dneska Nadala dal.
Reagovat
Patik
Je to tak..dneska úplná tragédia z jeho strany.
Reagovat
Ela-fon-isi
Reagovat
Nola
LOL, s tym knirkem sa skor podoba na vladcu tretej rise ako na demona, keby sa stretli obaja vo vrcholnej forme, tak s nim Rafa pozameta kurty, o.i. on nie je ziadny antukar, je to behal a vracac, sice sa velmi zlepsil, ale ja ho mam uz tak zaskatulkovaneho
Reagovat
paddy
Rafa ho nenechal si ani mňouknout smile smile
Zvonimír Mňouk & Wolfgang Šmekoralda - Papa-oom-mow-mow smile
https://www.youtube.com/watch?v=ULkaQfKJ1G0
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nakonec teda i ten Mňouk je pro něj zbytečně lichotivej Ale on se zas na 250 proti soupeři svého levelu zvedne, voto nemám strah.
Btw, kam vlastně zmizel Brix? Chytil ho manžel sousedky nebo snad zmizel v Bermudském trojúhelníku?
Reagovat
paddy
Jo brix tu chybí a nejvíc Čenda smile smile smile
Mňouka by na srazu TP mohl zahrát mahycek smile
Reagovat
Walda58
Gratulace RAFOVI, super. smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist