Náhrada, nebo přídavek? Od roku 2025 by se mohl konat turnaj Masters v Saúdské Arábii

7. 11. 2023, 14:10
Aktuality 16
V tenisovém světě kolují spekulace o novém turnaji série ATP Masters 1000 v Saúdské Arábii. Premiérový ročník by se měl konat v lednu 2025 těsně před úvodním grandslamem sezony Australian Open. Není jasné, zda bude půjde o společný podnik pro muže i ženy. Mužská ATP bude pokračovat v diskusi se Saúdskou Arábií na blížícím se Turnaji mistrů v Turíně.
Diriyah Tennis Cup Riyadh 2022 (© AFP)

Zatím se jedná jen o spekulace, ale během, případně po Turnaji mistrů, jenž je na programu od 12. do 19. listopadu v italském Turíně, bychom mohli vědět víc. Dohady ještě více rozvířilo vyjádření Angela Binaghiho. "Doufám, že Masters, které budou mít v lednu 2025 uspokojí jejich touhu po tenise," řekl prezident Italské tenisové federace. Investice by mohla ATP vynést okolo půl miliardy dolarů.

Asociace tenisových profesionálů se zatím nijak nevyjádřila, ovšem Binaghi byl prvním, kdo oznámil, že se letošní ročník Turnaje mistrů do 21 let uskuteční v Saúdské Arábii. To se potvrdilo. Mladíci budou bojovat v saúdskoarabské Džiddě od 28. listopadu do 2. prosince, dotace činí dva miliony dolarů.

Okamžitě vyvstala otázka, jak bude případný nový turnaj pasovat do stávajícího kalendáře. Na začátku sezony totiž probíhá příprava na Australian Open a tenisté se obvykle ze svých domovů rozletí na australský kontinent. Saúdskoarabský podnik by například mohl ohrozit soutěž smíšených družstev United Cup, jelikož má skončit týden před začátkem úvodního grandslamu roku. Uskutečnit by se mohl v Rijádu, časový rozdíl mezi saúdskoarabskou metropolí a Melbourne je osm hodin a let trvá obvykle 15 hodin.

Během United Cupu startují první přípravné turnaje v Austrálii i v novozélandském Aucklandu, jedinou letošní výjimkou mimo australský kontinent bylo indické Puné. Dalším otazníkem je, zda se bude jednat o celkově 10. akci Masters, nebo nahradí některou ze stávajících (Indian Wells, Miami, Monte Carlo, Madrid, Řím, Toronto/Montreal, Cincinnati, Šanghaj a Paříž).

Saúdská Arábie má evidentně jasný plán se více zapojit do tenisového dění. Kromě pořádání Next Gen ATP Finals v letech 2023-27 by ráda v budoucnu hostila Turnaj mistryň. Navíc jedná o koupi prestižních "tisícovek" v Miami a Madridu, které v tuto chvíli vlastní gigant IMG, a pravidelně se v ní konají prestižní exhibice. Pokud dostane nový lednový podnik zelenou, může to velmi negativně ovlivnit Australský tenisový svaz.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

16
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Kozoroh
Když už Masters 1000 v arabském regionu, tak spíš povýšit Dubaj nebo Doha (tedy turnaje, které si vytvořily tradici v tenise), než vytvářet turnaj na zelené louce. A ten termín, který Saúdové údajně chtějí, je úplný úlet, rozvorají tím tradiční australský úsek sezóny. Je evidentní, že ti šejkové nemají cit pro tenis.
Reagovat
Kandinsky1
Prachy, prachy, prachy.
Ale vidět hrát tenistky v burkách by mohla bejt docela prdel
Reagovat
fandorin78
Ony snad v Kataru, Abu Dhabi nebo Bahrajnu hrají v burkách? Ani v Saúdské Arábii pro to není důvod.
Reagovat
Kandinsky1
Jenže SA není Katar nebo Emiráty.
Reagovat
fandorin78
Jistě, ale cizinky tam rozhodně nemusí chodit v burkách.
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Kandinsky1
Tak tenistky v burkách byla pochopitelně nadsázka.
Reagovat
Liverpool22
Přesně tak. Pidi státy jako Katar či SAE jsou defacto satelity Saudské Arábie. Takže když se můžou hrát turnaje v Dubaji, Dauhá...., tak proč by se nemohlo hrát v Rijádu. Prostě doba se změnila a pomalu mění o čemž mluvil i M. bin Salmán, že v horizontu pár let se v zemích jako Saudská Arábie, Katar, Jordánsko, Egypt...vše radikálně změní. Také je třeba si položit filozofickou otázku: Proč zrovna nyní cca v letech 2024 či 2025 se Saudská Arábie hlásí o pořádání velkých turnajů - nic se neděje náhodou a už jsem to tady na TP taky psal co se chystá kolem roku 2025 tzv. Velká intifáda - už nyní si muslimové dělají nácvik což každý může na základě vizualizace vidět - demonstrace muslimů ve Švédsku, Francii, Německu....
Reagovat
Marduch
Je to strašnej hnus a šok, co a kolik nenávistnýho vůči všemu neislámskýmu toho do Západní Evropy nalezlo. A pořád jich přibývá. Rozvrat je jen otázkou času, události jako teď v Izraeli tu zhoubu budou jen akcelerovat. Oni drží až fatálně při sobě, ve městech za chvíli nebude možný žít.
Reagovat
Nola
a kto si ich pozval? ked ich teraz stretavam v skupinkach na Slovensku, tak mi vsetko jedno nie je
Reagovat
Liverpool22
Na Slovensku jsou většinou migranti ze Sýrie a pak Afghánistánu, ale pozitivní je, že oni chtějí většinou do Německa, ale chápu, že je nepříjemné hlavně pro ženy, když člověk kdesi v parku potká nebo vidí poflakovat se mladé muže cca ve věku 18-40let. MY Československo + střed Evropy má ještě šanci se vyhnout islamizaci, ale západ už je ztracený - v Británii je např. mraky Pakistánců, ve Švédsku je hodně Somálců, Německo tam jsou hodně Turci a nyní Sýrie, Afghánistán, no a Francie např. Marseille to už je Afrika. Takže MY se snad islamizaci vyhneme - pokud budeme mít rozum - možná budeme muset vystoupit z EU atd.
Reagovat
makro99
Hotovej Houellebecq...
Reagovat
GaelM
Proč by se to nemohlo hrát v únoru, jako ostatní turnaje na Blízkém východě? Bylo by to lepší i pro ten samotný turnaj, když hráči nebudou mít dilema, jestli odepsat 1000 nebo kvalitní přípravu na GS. Australský leden je tradiční a velmi oblíbený začátek sezóny, do toho bych nesahal.
Reagovat
Jan
Reagovat
Krisboy
Simon ven!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist