Náhradník Macháč získal skalp Wawrinky, ve Stockholmu si zahraje o první semifinále

19. 10. 2023, 19:16
Aktuality 15
ATP STOCKHOLM - Tomáš Macháč (23) na halovém turnaji ve Stockholmu využil své druhé šance k cennému skalpu. Ve formě hrající český tenista, který byl po nezdaru v kvalifikaci nasazen do hlavní soutěže jako náhradník místo nemocného Alejandra Davidoviche do druhého kola, porazil 6:4, 6:1 trojnásobného grandslamového šampiona Stana Wawrinku (38) ze Švýcarska a postupem do čtvrtfinále vyrovnal své maximum na okruhu ATP. O jeho překonání se utká se Srbem Laslem Djerem.
Tomáš Macháč (© Profimedia)

Tomáš Macháč na přelomu září a října vyhrál ve Francii dva halové challengery během dvou týdnů a ve světovém žebříčku se vyšplhal poprvé do TOP 100 (aktuálně na 81. místo).

Následně se rozhodl neobhajovat semifinále v Bratislavě a dát si pár dnů odpočinku před odletem na turnaj ATP 250 ve Stockholmu. Ve Švédsku sice v neděli v rozhodujícím duelu kvalifikace podlehl po třísetové bitvě osmnáctiletému Chorvatu Dinu Prižmičovi a po sérii třinácti výher poznal hořkost porážky, ale nakonec dostal druhou šanci prodat svou skvělou formu i v hlavní soutěži.

Do té se dostal díky odhlášení nemocného Alejandra Davidoviche jako lucky loser a navíc obsadil Španělovu pozici v pavouku ve druhém kole. V něm ve čtvrtek po třech dnech volna vyzval bývalou světovou trojku a vítěze tří různých grandslamů Stana Wawrinku a po velmi dobrém výkonu ho dokázal porazit.

Zlomovým bodem utkání byl sedmý game. Macháč za stavu 3:3 odvrátil všechny tři brejkboly, žádnou další šanci na brejk soupeři nenabídnul, získal 9 z 11 následujících her a po hodině a čtvrt zvítězil nad o patnáct let zkušenějším Švýcarem 6:4, 6:1.

Statistiky utkání.Statistiky utkání. (@ Livesport)

"Od začátku se mi dařilo na servisu i returnu, se svým výkonem jsem tedy spokojený. Na konci prvního setu jsem hrál opravdu dobře, ve druhém jsem nevzdal žádný míček. Úroveň mé hry byla dobrá," pochvaloval si výhru nad 46. hráčem světa Macháč, jenž zaznamenal svůj teprve druhý skalp člena TOP 50 a první mimo Davis Cup.

Po neúspěchu ve třetím kole kvalifikace US Open Macháč odehrál 20. zápas a připsal si 18. vítězství. Ve světovém žebříčku se díky němu posune poprvé do TOP 80.

Třiadvacetiletému rodákovi z Berouna stačila jediná výhra k vyrovnání maxima na okruhu ATP. Postupem do čtvrtfinále zopakoval výsledek z dubnového Houstonu, kde se hraje na antuce.

O premiérové semifinále si Macháč zahraje v pátek v prvním vzájemném souboji se Srbem Laslem Djerem (h2h 0:0).

Výsledky turnaje ATP 250 ve Stockholmu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

15
Přidat komentář
Krisboy
Stan ten závěr pěkně odfláknul, ale Tomáš ho k tomu víceméně donutil. Skvěle! smile
Reagovat
Lad
Tomasovi velka gratulace. Zacina se zakusovat do zebricku a dobrych hracu jak ledoborec. Mam radost. Maka.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tomášovi patří gratulace!
Za výhru, ale hlavně za předvedenoi hru. Teprve 2.výhra nad hráčem top50 - to mi přijde až neuvěřitelné. Doufám, že své možnosti konečně naplno ukáže a hlavně, že mu bude držet i zdraví.
Jinak, výborný servis navíc bez df, solidní return, chytrá mezihra a excelentní přechody na síť se zakončením. Ty zaujaly i komentátora, který chválil perfektní dokluzy do pozic a jisté voleje i z nesnadných pozic. Já jen dodám, i velmi elegantní, moc pěkně se na Tomášovu hru dívá. Jen tak dál!
Reagovat
Nenela
Na tenhle prulom u Tomase cekame uz tri roky a konecne je tady! Potreboval na to trochu vic casu, nez jsme cekali, o to stabilnejsi ted muze byt. Skvela jizda Tome, jen tak dal
Reagovat
Blondie
Já jsem se na to tak těšila, a pak jsem zapomněla. NÉÉÉÉÉÉ
Reagovat
Nenela
Ja jsem musela na deb*ilni firemni akci, takze i kdyz jsem nezapomnela, NIC jsem nevidela
Reagovat
annah
Já jsem viděla druhý set. Hezké to bylo...
Reagovat
EllNino
Semifinále v Santa Fe ... stovka je zase blíže smile
Reagovat
GaelM
Ani moc ne, ani výhra by zdaleka nestačila. Přes malé challengery se do stovky dostává těžko a pomalu.
Reagovat
Pe3k
Makáč dneska zamakal a má skalp All time great Wawrinky
Reagovat
smooke1
Hala mu sedí no,jeho nejlepši povrch
Reagovat
Dobry-den
Tomáš stoupá dál. smile

Ale Tomáš hrál výborně, druhou příležitost chytil za pačesy. Wáwra viděl, že to nemá smysl, tak to raději vzdal.
Teď antukář Djere, toho snad taky dá.
Jedem! smile
Reagovat
Dobry-den
to ALE tam být nemá, ale to je jedno. :))
Reagovat
karlosray
Pěkná práce jen tak dal
Reagovat
Ianny
Tomáš předvedl místy až neuvěřitelný pasáže. Pokud bude takhle pokračovat, vůbec bych se nedivil, kdyby byl v DC za českou jedničku. Macháč je prostě machr:)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist