Navrátilec Vinciguerra je už v semifinále, Verdasco odstoupil

17. 7. 2009, 21:30
Aktuality 2
ATP BASTAD - Švéd Andreas Vinciguerra vinou zranění na dva roky zmizel z očí tenisových fanoušků. Tento týden se vrátil na první turnaj ATP od podzimu 2006 a postoupil již do semifinále. Poprvé po osmi letech.
Andreas Vinciguerra

Osmadvacetiletý Andreas Vinciguerra získal svůj první titul již v 19 letech, když vyhrál halový turnaj v Kodani. Další už ale nepřidal. V roce 2002 na sebe naopak upozornil nechtěně, když i vinou zdravotních problémů prohrál 15 utkání v řadě. Na grandslamech se mu dařilo nejvíce v Melbourne, kde byl dvakrát ve třetím kole a jednou i v osmifinále. Jako junior dokonce ve finále.

Nejen pokles formy ale znamenal pro Švéda ústup ze scény. V roce 2006 odehrál poslední zápas, aby se pak dvě sezony kvůli vážnému zranění zad na kurtech neobjevil.

Velkého comebacku se dočkal letos, když si vysloužil pozvánku do švédského daviscupového týmu. Vinciguerra mohl být hrdinou, ale v pěti setech padl s Izraelci Selou i Levym. Švédy tak do čtvrtfinále neposunul.

Na jaře začal objíždět antukové challengery , v Římě prohrál až ve finále. Nyní jako 460. hráč světového žebříčku dostal divokou kartu na start v hlavní soutěži domácího turnaje ATP v Bastadu, kde hrál v letech 1999 a 2000 ve finále.

Za důvěru se rodák z Malmö odvděčuje se vší parádou. S výraznou podporou publika zahájil výhrou nad šestým nasazeným Florentem Serrou, aby následně porazil i Argentince Caňase. Také dnes prohrál první set, ale i s turnajovou čtyřkou Jürgenem Melzerem utkání otočil a poprvé po osmi letech postoupil do semifinále podniku ATP.

V něm se potká s krajanem Robinem Söderlingem. Překvapivý finalista letošního French Open zvládl i druhý letošní vzájemný souboj se Španělem Nicolasem Almagrem a oživil šance na prvního domácího vítěze po devíti letech. Posledním švédským šampionem v Bastadu byl jeho současný kouč Magnus Norman.

"Musím říct, že jsem hrál dobře. Sice nemůžu být spokojený se svým pohybem, ale dařilo se mi trefovat ideálně většinu úderů," pochvaloval si zanedlouho pětadvacetiletý Söderling. "Almagro je skvělý antukář. Ale porazil jsem ho ve dvou setech a to mi zvedlo sebevědomí," dodal.

Zřejmě uvítal vyřazení nejvýše nasazeného Fernanda Verdaska. Španělský tenista sice ve čtvrtek odvrátil mečbol s Koellererem a po více než tříhodinovém boji postoupil, náročná bitva ho však zřejmě připravila o další učinkování v turnaji. Dnešní zápas s Argentincem Juanem Monakem totiž za stavu 1-6 1-4 vzdal. Jihoameričan vyhrál už šesté z osmi vzájemných duelů.

"V prvním gamu úvodního setu mě píchlo v lýtku. Pak s tím bylo opravdu těžké hrát. Při podání mě to hodně bolelo," vysvětloval devátý hráč světa Verdasco.

V semifinále se ho pokusí pomstít krajan Tommy Robredo, jenž dnes nezaváhal v zápase s Gruzíncem s ruským pasem Gabašvilim.

- ATP BASTAD (Švédsko, antuka, 450.000 eur) -
páteční výsledky

Dvouhra - čtvrtfinále:
Monaco (Arg.) - Verdasco (1-Šp.) 6-1 3-1 skreč V.
Söderling (2-Švéd.) - Almagro (5-Šp.) 7-5 6-3
Robredo (3-Šp.) - Gabašvili (Rus.) 6-4 6-0
Vinciguerra (Švéd.) - Melzer (4-Rak.) 2-6 6-4 6-3

Semifinálové dvojice: Monaco - Robredo, Söderling - Vinciguerra.

Čtyřhra - semifinále:
Levinský/Polášek (3-ČR/SR) - Almagro/Ventura (Šp.) 6-4 6-7(5) 10-7

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

2
Přidat komentář
skott
Primadone Verdascovi by meli sebrat startovne a dat ho Koellererovi, ktery utkani dohraval utkani den predtim i pres prah bolesti.
Reagovat
dabelsobul
No, v tomhle pripade bych tomu trotlovi Koellererovi nedal vubec nic :) Za to jeho vystupovani.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist