Navrátilová má rakovinu prsu. Její šance na uzdravení jsou velké

7. 4. 2010, 15:43
Aktuality 11
Tenisová legenda Martina Navrátilová má rakovinu prsu. Třiapadesátiletá česká rodačka řekla časopisu People, že díky včasnému odhalení nemoci jsou její vyhlídky na uzdravení vynikající.
Martina Navrátilová

U bývalé československé a později americké tenistky odhalili lékaři bulku v levém prsu při rutinní kontrole v únoru. "Plakala jsem," řekla časopisu Navrátilová. "Úplně mě to posadilo na zadek. Cítila jsem, že mám svůj život a tělo naprosto pod kontrolou, a najednou přišlo něco, co vůbec nemohu ovlivnit," dodala rodačka z Prahy, jež patří mezi propagátorky zdravého životního stylu a poslední ze svých 59 grandslamových titulů získala krátce před padesátinami.

Lékaři Navrátilové diagnostikovali neinvazivní formu rakoviny prsu zvanou duktální karcinom in situ (DCIS), který se nerozšířil do tkáně prsu. "Je to ta nejlepší možnost, jakou si dovedete představit, když vám objeví rakovinu prsu," řekla magazínu People doktorka Mindy Nagleová, dobrá přítelkyně a gynekoložka Navrátilové.

Bývalá dlouholetá světová tenisová jednička už se podrobila operačnímu zákroku, při němž jí lékaři nádorové ložisko odstranili, a v květnu zahájí šestitýdenní léčbu ozařováním. "Prognóza pacientky s DCIS je vynikající. Je tu pouze jednoprocentní možnost, že někdo s touto diagnózou na rakovinu prsu zemře," citoval web specialistku Shelley Hwangovou.

Devítinásobná wimbledonská šampionka Navrátilová, jež stále hraje tenis, lední hokej a účastní se triatlonů, měla štěstí v neštěstí. Podcenila totiž pravidelné kontroly. "Nebyla jsem na ní čtyři roky. Jsem ve formě, zdravě se stravuji, a stejně se mi to stalo. Stačil rok a byla bych ve velkých problémech," dodala jedna z nejslavnějších tenistek historie, která ukončila kariéru ziskem titulu ve smíšené čtyřhře na US Open 2006.

Sportovci, kteří překonali rakovinu:

Lance Armstrong - americký cyklista v říjnu 1996 oznámil, že trpí rakovinou varlat a s padesátiprocentní šancí na přežití podstoupil náročnou léčbu. Znovu závodit začal po 518 dnech a díky rekordním sedmi triumfům na Tour de France se zařadil mezi největší postavy silniční cyklistiky.

Dick Fosbury - legendární americký výškař Dick Fosbury se v dubnu 2008 dozvěděl, že trpí rakovinou lymfatických uzlin. Vynálezce skokanského stylu flop nemoc po několikaměsíčním léčením překonal.

Saku Koivu - finskému hokejistovi zjistili lékaři v září 2001 rakovinu mízních uzlin. Musel absolvovat sérii chemoterapií, uzdravil se a po půlroční pauze mohl znovu hrát.

Mario Lemieux - jednomu z nejslavnějších hokejistů všech dob objevili lékaři v roce 1993 rakovinu lymfatických uzlin (tzv. Hodgkinsovu chorobu). Kanaďan se podrobil operaci, po níž následovala léčba ozařováním, a již po dvou měsících se úspěšně vrátil na led.

Eddy Merckx - legendární belgický cyklista prodělal v nedávné minulosti rakovinu tlustého střeva. V únorovém rozhovoru řekl, že se mu vede dobře, ale nemůže si dovolit tolik co dříve.

pva, ČTK

Komentáře

11
Přidat komentář
smazaný uživatel
To je dost drsné, jak celebrity hovoří o opravdu intimních věcech zcela veřejně, Ale ted, když to víme, tak ji samnozřejmě přeji ať je v těch 99%, které se uzdraví. Hodně štědtí do dalšího života,
Reagovat
smazaný uživatel
Tak zrovna Navrátilová neměla nikdy problém říkat věci na plnou hubu.
Reagovat
smazaný uživatel
Ne, že bych jásal, když celebrity mluví o svém soukromí. Ale speciálně o tomto problému by se mělo mluvit naopak co nejvíc, i kdyby to mělo přimět jen pár lidí k preventivní prohlídce. Vím, o čem mluvím. Tady nějaký ostych není namístě.
Reagovat
smazaný uživatel
Hlavně, že aspon vyhlidky jsou dobre. Hlavně at to rychle překona a je v pořadku. Rakovina je jedna z nemoci u kterych je lidstvo častokrad bezmocne. Sice ano, medialně to hřmi, ale zas když už je člověk takhle slavny, tak se spousta věci zatajit prostě neda..
Reagovat
smazaný uživatel
;(((
Ty mamografy jsou pěkně nebezpečný a při častých "preventivních prohlídkách" můžou napáchat víc škody než užitku. Jenomže rakovina je především velkej farmaceutickej byznys, výnosnější už je snad jen diabetes.
Reagovat
smazaný uživatel
Diskutovat lze o pojmu "časté". Žádné vědecké statě pojednávající o vlivu mamografu na vznik rakoviny jsem nečetl. Ano, četl jsem spoustu názorů o škodlivosti mamografů v zábavných časopisech, ale to pro mě není vědecký důkaz. Zato však ze svého okolí znám mnoho lidí, kteří nikdy nešli na žádnou preventivní prohlídku. Už mezi námi nejsou.
Reagovat
smazaný uživatel
Zkorumpovaná medicína, zajímavé pojednání i když ZJEDNODUŠENÉ o tom, jak ten mechanismus funguje v reálu, ve sloveštině

http://www.auria.sk/blog/wp-content/uploads/korrupte_medizin_und_kollaborierende_behoerden.pdf

Výňatek a odkaz na oficiální žalobu Dr. Ratha (tento člověk už dnes neopouští byt bez ochranky), ve které obviňuje světové farmaceutické korporace a vedoucí světové politiky ze zločinů spolčení, genocidy, zločinů proti lidskosti ..atd

http://www.freshfood.sk/index.php?ref=clanky&act=detail&id_skupina=20&id=66

Ale jsme MIMO TENIS, takže končím debatu :D
Reagovat
smazaný uživatel
No, je vidět, že osobní zkušenost nemáš. Leč kdybys náhodou onemocněl některou z těch závažných chorob, budeš si vědět rady a vyléčíš se sám. Hodně zdaru! :)
Reagovat
smazaný uživatel
Já už se léčim jenom sám, ale dost těžko můžu mít osobní zkušenost s mamografen na vyšetření ženského poprsí, to je teda fakt :DDD. Jinak díky za optání na podzim mi rakovinou onemocněl otec a byl jsem velmi rád, že se nám ho podařilo přesvědčit na alternativní léčbu bez chemoterapie.
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud je to pravda, tak přeji úspěšné uzdravení.
Reagovat
smazaný uživatel
Samozřejmě, že je to pravda a děkuji za přání ;).
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist