Nečekané strasti už ve 3. kole proti Djeremu. Djokovič poosmé utekl ze stavu 0:2 na sety

2. 9. 2023, 07:32
Aktuality 38
US OPEN - Novak Djokovič ve třetím kole US Open čelil nečekané výzvě. S velmi dobře hrajícím krajanem Laslem Djerem musel zařadit na vyšší rychlostní stupeň, neboť prohrával 0:2 na sety a takový stav na tvrdém povrchu otočil dosud jen jednou. V New Yorku se mu to povedlo podruhé a celkově poosmé v kariéře, trojnásobný srbský šampion nakonec v půl druhé v noci zvítězil 4:6, 4:6, 6:1, 6:1, 6:3 a postoupil do osmifinále.
Novak Djokovič (© Profimedia)

Novak Djokovič se po letošních triumfech na Australian Open a French Open stal s 23 grandslamovými trofejemi nejúspěšnějším mužem v historii a od vyrovnání absolutního rekordu Margaret Courtové nebyl daleko hned ve Wimbledonu, kde ve finále prohrál pětisetovou bitvu s Carlosem Alcarazem.

Druhou šanci získat 24. titul má nyní na US Open, na který má od posledního a celkově třetího triumfu v roce 2018 hořké vzpomínky. V osmifinále 2019 musel vzdát kvůli zranění, v osmifinále 2020 byl po nešťastně odpáleném míčku a trefení lajnové rozhodčí diskvalifikován, předloni prohrál finále s Daniilem Medveděvem a nezkompletoval jako třetí muž v historii kalendářní Grand Slam a loni ve Flushing Meadows nesměl startovat kvůli odmítavému postoji k vakcíně proti Covidu-19.

Před letošním ročníkem si sebevědomí zvedl vítězstvím na Masters 1000 v Cincinnati po finálové bitvě s Alcarazem a už po úvodní výhře v New Yorku měl jistotu, že Španěla letos počtvrté sesadí z čela světového žebříčku.

Po suverénních výhrách nad Francouzem Alexandrem Müllerem a Španělem Bernabém Zapatou si i při 17. startu na US Open zahrál třetí kolo a popatnácté v řadě v něm byl úspěšný. Proti krajanu Laslu Djeremu se však nečekaně nadřel, zvítězil až po 3 hodinách a 37 minutách boje 4:6, 4:6, 6:1, 6:1, 6:3.

V úvodních dvou setech se Djokovičovi nedařilo prolomit soupeřův servis a o svůj vždy jednou přišel. Až od třetí sady našel na houževnatého krajana recept. Dvaatřicátý hráč světa Djere ještě v páté sadě zabojoval a za stavu 3:5 měl brejkbol, Djokovič jej však odvrátil a vzápětí v půl druhé v noci proměnil druhý mečbol.

"Doufám, že se vám ta show líbila. Pro mě to zas tak příjemné nebylo, zvláště v prvních dvou setech. Byl to jeden z nejtěžších zápasů, které jsem tu za spoustu let odehrál," řekl Djokovič v rozhovoru na kurtu.

"Po druhém setu jsem si trochu povídal před zrcadlem. Trochu jsem se na sebe smál, protože jsem byl z výsledku naštvaný. Musel jsem se povzbudit, abych se sebral a zvedl si náladu," přiznal rodák z Bělehradu.

Djokovič odehrál 34. zápas na tři vítězné sety, v němž prohrával 0:2 na sety, a poosmé v kariéře včetně jedné skreče soupeře z něj odešel jako vítěz. Na tvrdém povrchu se mu to podařilo teprve podruhé poté, co v semifinále US Open 2011 udolal Rogera Federera dokonce až po odvrácení dvou mečbolů a nakonec dokráčel až k titulu.

V minulosti nedokázali dotáhnout skvěle rozehraný zápas k vítězství proti srbské hvězdě kromě Djereho a Federera ani Guillermo García-López, Andreas Seppi, Kevin Anderson, Lorenzo Musetti, Stefanos Tsitsipas a Jannik Sinner.

Minimálně jednou Djokovič prohrával 0:2 na sety na celkově šesti turnajích a čtyřikrát to pak dotáhl k triumfu. Kromě US Open 2011 také ve Wimbledonu 2015, na Roland Garros 2021 (z nepříznivého stavu unikl dvakrát) a ve Wimbledonu 2022.

Z Big 4 má druhou nejlepší úspěšnost v zápasech, v nichž prohraje první dva sety: Andy Murray 25,6 % (11:32), Djokovič 23,5 % (8:26), Roger Federer 21,7 % (10:36) a Rafael Nadal 14,8 % (4:23).

V boji o místo ve čtvrtfinále šampiona z let 2011, 2015 a 2018 Djokoviče čeká chorvatský kvalifikant Borna Gojo (h2h 0:0), který vyřadil bez ztráty podání Jiřího Veselého a připsal si šestou výhru v řadě.

• US OPEN 2023 •
USA / New York, tv. povrch, 22.350.000 dolarů
úterní výsledky (29. 08. 2023)
• Dvouhra mužů - 1. kolo •
Fritz (9-USA) - Menšík (ČR) 6:1, 6:2, 6:0
Gojo (Chorv.) - Veselý (ČR) 6:4, 6:3, 6:2
Djokovič (2-Srb.) - Djere (32-Srb.) 4:6, 4:6, 6:1, 6:1, 6:3
Tiafoe (10-USA) - Mannarino (22-Fr.) 4:6, 6:2, 6:3, 7:6 (8:6)
Paul (14-USA) - Davidovich (21-Šp.) 6:1, 6:0, 3:6, 6:3
Shelton (USA) - Karacev (-) 6:4, 3:6, 6:2, 6:0
Hijikata (Austr.) - Zhizhen Zhang (Čína) 6:3, 6:3, 4:6, 6:3
Stricker (Švýc.) - Bonzi (Fr.) 2:6, 7:5, 7:6 (7:4), 3:6, 6:2
• Čtyřhra - 2. kolo •
Lammons/Withrow (15-USA) - Pavlásek/Behar (ČR/Urug.) 7:6 (7:3), 6:4

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

38
Přidat komentář
bobisek7373
Alcatraz se začal opičit po Nadalovi? Že má najednou trika bez rukávu smile
Reagovat
Pe3k
Nadal byl první v historii lidstva co měl tričko bez rukávu. On dokonce vymyslel slovo vamos!
Reagovat
GaelM
smile
Reagovat
Ondra979
tak se nam rysuje QF Djokovic - Fritz..a to by mohl byt zajimavy zapas..treba Fritz prekvapi :)
Reagovat
bardunek666
Všichni jsme si přáli, aby Djokovič vypadnul, ale nevyšlo to. No snad příště
Reagovat
street4
všichni?
Reagovat
Liverpool22
všichni určitě smile Já přál Nolemu stejně jako Kozoroh a mnoho dalších smile
Reagovat
Marie9
smilesmilesmile
Reagovat
turista
Všichni to teda ne. Já si přeju aby Novak tenhle turnaj vyhrál a jistě nejsem sám.
Reagovat
Liverpool22
smile smile smile
Reagovat
Marie9
smile
Reagovat
killer123
Přeji Djokovi už kvůli debi*ním restrikcím ohledně očkování minulý rok.
Reagovat
Liverpool22
smilesmile
Reagovat
GaelM
smile
Reagovat
turista
Počkej si na rok 2030. To už Novak zaručeně nebude hrát a jeho hateri budou šťastní.
Reagovat
Orgasmator
https://www.facebook.com/reel/296750232809103 ale Wimbledon si občas ještě střihne...smilesmile
Reagovat
R01316
tak me mezi ty 'vsechny' taky rozhodne nepocitej
Reagovat
GaelM
všichni u vás v léčebně?
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat
Patik
Djere nehral prvé dva sety vôbec zle.. Bola z neho celkom dobrá stena miestami..Djokovic potreboval takýto zápas lebo mam pocit ze tie prve kolá začal brať nejak viac ľahkovážne akoby sa popredu pripravoval na finále s Alcarazom ale pozor Novak najprv tam musíš vôbec dôjsť.
Reagovat
Marduch
Zaplatpambu za postup, pro Noleho připomínka, že se hraje GS turnaj a všichni do toho jdou na max od prvního míče. S pořízkem Gojem to bude zajímavá konfrontace, Chorvat drží šnůřu 14 setů a s Veselkou nečelil BB. Počítá se postup jakkoli a v těhle podmínkách i každá hodina na kurtu navíc..
Reagovat
Kozoroh
No1e patrně podcenil svého krajana, který na něj vyjel agresivním FH a celodvorcovou hrou. Djere výborně pokrýval kurt a měnil směr míče. No1eho ho to na ty dva sety zaskočilo, ale pak se vzpamatoval, přidal na razanci, délce míčů a otočilo se to v jeho prospěch. smilesmile

No1e čas od času potřebuje na GS dostat facku, čili jedním zápasem se protrápit, aby jeho tažení dospělo až k triumfu. Taková facka ho nakopne k lepšímu levelu hry.
Reagovat
turista
Souhlasím. Džere kladl tak velký odpor, že málem sahal po postupu. Snad to Novaka tady nesemele ale zocelí.
Reagovat
Pe3k
S tím, že potřebuje dostat facku souhlasím. smile
Reagovat
turista
Tohle byl pro Djoka potřebný budíček. Idemo Novak!
Reagovat
Liverpool22
Dnes hrál Ježíš s krajanem psycho hru na kočku a myš. Na začátku zápasu dal myšce čuchnout a za stavu 0:2 přepnul na vyšší level a v klídku zápas otočil - typické Noleho divadlo - myšleno v dobrém
Reagovat
Amputace
Myšleno v dobrém :D
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Se nesnazit nasrat Novaka, pak to takhle dopadá v posledních třech setech.
Reagovat
Melisska
Sirotek kladl nečekaně tuhý odpor...
Reagovat
Hector17
Trápit se s takovým máslem Laslem. No nevím nevím.
Reagovat
bIbec
61 61 63

Pohodová výhra smile
Reagovat
kolapse
No tyvoe ještě že taksmile
Reagovat
GaelM
Byl na začátku Djere tak dobrý, nebo Djoker tak slabý?
Reagovat
Krisboy
Djok nevěděl, že J1rka už vypadl, tak si dělal alibi.
Reagovat
No-le
Tak trochu obojí. Novak hrál takový ospalý tenis. Djere trpělivě vracel a nakazil, občas to proložil pár skvělými údery. Po druhém setu Novak zpřesnil hru, začal být razantnější a Djere brzy začal tahat za kratší konec...
Reagovat
GaelM
Díky smile
Reagovat
turista
Djere není žádné ořezávátko.
Reagovat
Krisboy
To je ale máslo, ten Laslo smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist