Necítím se jako součást týmu, říká Hernych po odmítnutí pozvánky

25. 2. 2011, 14:55
Aktuality 36
Českým davicupovým týmem nehýbou jen zdravotní problémy opor, ale také nechuť Jana Hernycha reprezentovat v roli náhradníka. Zkušený tenista dostal dodatečnou pozvánku za nemocného Štěpánka, ale odmítl ji. Nelíbí se mu způsob komunikace a výše odměny, za kterou by měl nastoupit. S Hernychem už v budoucnu nepočítám, vzkázal naštvaný kapitán Navrátil.
Profily hráčů
Jan Hernych

Český daviscupový tým v posledních letech stojí na výkonech Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka. A pokud jeden z nich nehraje, má nehrající kapitán Jaroslav Navrátil problémy. 

Ty nastaly právě nyní před prvním letošním zápasem proti Kazachstánu, který se koná 4. až 6. března v Ostravě. Štěpánek je nemocný a tak byli dodatečně nominováni deblista Lukáš Dlouhý a Jan Hernych. Ten však pozvánku nečekaně odmítl. 

Účastník třetího kola Australian Open Hernych podle svých slov nominaci nepřijal ze dvou důvodů: komunikaci a finačním podmínkám.

"Člověk se dozvídá, že je v nominaci, od cizích lidí, aniž by měl kontakt s kapitánem. Myslím si, že komunikace tady vázne, že by se to mělo řešit dopředu a ne na poslední chvíli," řekl Hernych ČTK.

Uvedl, že se o nominaci dnes dozvěděl od kamarádů a hráčů z týmu. "Všichni víme, že na mě tým nestojí, ale člověk by měl vědět, že už je v širším týmu, což jsem se od kapitána taky nedozvěděl, abych mohl být připraven a nebyl páté kolo u vozu," uvedl. 

Druhým důvodem byly i finanční podmínky. Když byl v týmu poprvé v roce 2005, tak měl fixních 10.000 dolarů. Nyní měl dostat 10.000 pokud by nastoupil do dvouhry, 7.000 pokud by byl v týmu a 2500 jako pátý člen výběru. "Tenkrát to byl fix a bylo jedno, jestli člověk bude hrát, nebo ne. Přišlo mi to lepší, člověk se cítil jako součást týmu a nebyl odstrkovaný," konstatoval Hernych, který odehrál v Davisově poháru tři dvouhry a jednu čtyřhru a všechny zápasy prohrál.

Navrátil: Hernych už šanci nedostane
"Jsou určité meze, které nebudu překračovat. Proto jsem mu oznámil, že národní reprezentace není o penězích a v nouzi se nenecháme tlačit do kouta," prohlásil kapitán Jaroslav Navrátil na Facebooku českého daviscupového týmu.

"Já jako kapitán s ním ani do budoucna nepočítám. Na Kazachy bude čtyřčlenná sestava - Berdych, Hájek, Dlouhý, Veselý - a jsem přesvědčen, že uspějeme," dodal naštvaný Navrátil.

V podobné situaci jako Hernych byl tak například loni Ivo Minář před čtvrtfinále v Chile. Tenista, který nabídku hrát dostal prakticky den před odletem do Jižní Ameriky, startoval podle informací iDNES.cz ještě za nižší částku, která byla nyní nabízena Hernychovi.

Bude chybět i Berdych?
Další ránou do českého výběru by mohlo být zranění Berdycha, který dnes v Dubaji nedohrál semifinálový zápas proti Djokovičovi. Kvůli problémům se stehenním svalem by proti Kazachům nemusel nastoupit ani on. 

V úvahu by pak připadala zřejmě další dodatečná nominace Iva Mináře. Ve hře by mohl být ještě Lukáš Rosol, s Jaroslavem Pospíšilem, jenž dnes dohrával challenger v Casablance s bolestmi zad, se pravděpodobně nepočítá.

Náročný program, vzájemné neshody či otázka finančních odměn byly důvody, proč někteří čeští tenisté již v minulosti odmítli nastoupit v Davisově poháru. Dnes k nim přibyl Jan Hernych, který nechce startovat v blížícím se ostravském utkání 1. kola s Kazachstánem.

Prosinec 1994 - Vyhrocená atmosféra zavládla na domácí tenisové scéně před únorovým zápasem 1. kola s Itálií, z něhož se už předtím z programových důvodů omluvili Petr Korda s Karlem Nováčkem. Čtveřice hráčů Martin Damm, David Rikl, Daniel Vacek a Cyril Suk následně kvůli nedostatečnému finančnímu ohodnocení odmítla reprezentovat, start potvrdil pouze Ctislav Doseděl. I když Damm, Vacek a Suk nakonec v Itálii nastoupili (Rikla nehrající kapitán Vladislav Šavrda již nepozval), Češi prohráli 1-4 a poprvé po osmi letech nepostoupili do čtvrtfinále.  

Říjen 1996 - Daniel Vacek avizoval, že se chce v dalším roce soustředit jen na turnaje ATP a nepočítá s účastí v týmové soutěži. "Start v Davisově poháru mě stál pokaždé hodně sil a na turnajích jsem pak nehrál v optimální formě," uvedl tehdy. Další rok se do daviscupového týmu vrátil, po porážce v 1. kole se Švýcarskem ale odmítl hrát v boji o záchranu proti JAR.

Únor 2005 - Touhou dostat se do elitní dvacítky světového žebříčku zdůvodnil svoji omluvu před duelem 1. kola s Argentinou Radek Štěpánek. Kapitán Cyril Suk jej vzápětí vyřadil z reprezentace, Štěpánek soutěž odepsal a svůj postoj nezměnil ani před utkáním o udržení s Německem. Bez tehdejší jedničky Češi prohráli 2-3 a poprvé v historii sestoupili z elitní Světové skupiny.  

Únor 2011 - Nominaci na zápas 1. kola Davis Cupu s Kazachstánem odmítl Jan Hernych, jenž nesouhlasil s finančními podmínkami startu. "Já jako kapitán s ním už ani do budoucna nepočítám," vyjádřil se týmový šéf Jaroslav Navrátil.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

36
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tohle celé pomohlo více věcím: za 1. Zabrání to hráčům, aby si "vyskakovali."(Nevidím důvod, proč tady na Hernycha nadávat, že odmítl repre. Štěpánek jí taky odmítl okolo roku 2005 a kde je teď.. teď se s ním počítá do každého zápasu..) a za 2. To zviditelnilo víc DC klání. Teď se bude většina lidí chtít podívat, jak to celé dopadne..
.. Tak snad to kluci zvládnou a VYHRAJOU!
Reagovat
smazaný uživatel
A jsme u toho Weak,tak se podle toho chovej když přiznáváš že o tom víš h.....Navrátil nic nemorálního neudělal,tak prosím bez těch přiblblých poznámek na jeho adresu!
Reagovat
smazaný uživatel
řešit peníze za reprezontování? To si snad dělá srandu ne? já bych jim nedával nic. Kdo reprezentuje za peníze, tak mu evidentně nejde jde jen o ty peníze.
Reagovat
smazaný uživatel
Slabomyslný Lopata opětovně v akci. :-)

užitečná analogie pro tebe: své zaměstnání bych zadarmo nevykonával, ale to samo o sobě neznamená, že jej vykonávám JEN pro peníze, resp. že mi "jde jen o peníze".
Reagovat
smazaný uživatel
at je lopata jakej je,tak s ním souhlasím...hrát za svoji zemi,je čest a o peníze,tu nemá jít...Hernych je pako...
Reagovat
smazaný uživatel
Patrně se do diskuse připojili Hernychovi kamarádičkové....,tak vlastně chudák Hernych,on za nic nemůže,chyba je v Navrátilovi,Kaderkovi,možná i v Machovi se Šebestovou,prostě všichni jen Hernych je obětní beránek????Chápu že ho nějakou dobu bude bavit hrát si na mediální hvězdu,když svým trapným tenisem se na stránky novin nedostane.Plně souhlasím s Jardou Navrátilem,tohoto člověka do týmu už nikdy!!!!...a propo tenistů jeho úrovně máme v jakémkoliv klubu několik!
Reagovat
weak
...lajk se diví, odborník žasne... kolik že zášti a žluči, navíc s 37-mi otazníky a vykřičnáky se dá nacpat do jediného přípěvku... víš o tom houby, stejně jako většina z nás a vynášíš soudy? Navrátil je křívák a lhář, který nemá ani na to zvednout telefon a říct něco narovinu, raději pošle svoje dojmy pomíchané s pojmy do medii a má pocit, že tomu všichni budou věřit... Myslím, že si tím u spousty lidí podříznul větev a ztratil veškerý kredit...
Reagovat
smazaný uživatel
Hnusnej hon na čarodějnici (Honzu Hernycha)..je mi na blití z toho, jak to Navrátil a posléze některá média prezentovala.
Reagovat
smazaný uživatel
Hnusnej hon na čarodějnici (Honzu Hernycha)..je mi na blití z toho, jak to Navrátil a posléze některá média prezentovala.
Reagovat
weak
http://www.sport.cz/clanek/183022-hernych-nekdo-si-potrebuje-dokazat-jakou-ma-moc.html
Reagovat
weak
pardon, omlouvám se, už je ten link níže...
nicméně to, že by si jej měl KAŽDÝ ZDEJŠÍ PŘISPIVATEL, který Honzovi nadával, přečíst, platí...
Reagovat
smazaný uživatel
Článek jsem si přečetl a mrzí mě moje včerejší reakce způsobená návalem emocí a zklamání. Asi v tom bude opravdu něco hlubšího, do čeho většina z nás nevidí. Média totiž mají v dnešní době neuvěřitelnou sílu a potenciál. Na Honzu mi takové jednání prostě nesedí..Jak to bylo doopravdy se každopádně z médií jen těžko dovíme..
Co se týče tvého názoru z 26.02.2011 11:14, tak to jsi napsal moc hezky a pravdivě. Nestuduješ náhodou masmediální komunikaci?:)
Reagovat
smazaný uživatel
Samozřejmě jsem měl na mysli příspěvek z 26.02.2011 10:19
Reagovat
weak
...osobně bych čekal, že tady, kde se schází skuteční tenisoví příznivci, najdu trochu jinou diskuzi, než na bulvárním idnesu, kde samotný titulek "ZA 10 TISÍC DOLARŮ nehraju, urazil se HERNYCH" je novinářská prasárna hodná RYTMU ŽIVOTA nebo BLESKU, ale ne rádoby seriozního media... ale bohužel i tady je vás většina ovcí, kteří si nedokáží udělat vlastní názor a jen tupě přejímají slova FIGURKY a PODRŽTAŠKY navrátila, který jen díky těmto svým vlastnostem se drží na své pozici... komu dělá figurku a podržtašku asi není třeba zdůrazňovat... Českému tenisu vládne dlouhodobě jediný člověk - autokrat, despota a demagog s iniciály I.K.
Kdo zná osobně Honzu Hernycha, tak ví, že je to skromný a poctivý kluk, skutečný týmový hráč, byť to v tomto případě vypadá přesně naopak... A jen idiot věří tomu, že repre odmítl jen kvůli penězům... Ty byly jen jakousi poslední kapkou, ale rozhodně ne tím hlavním... Žádná týmovost v českém tenise nevládne už dlouhé roky, nikdo s nikým narovinu nekomunikuje, jsou to jen samé intriky, neúcta k bývalým hvězdám, špína a pomluvy do medii... takže se osobně vůbec nedivím Herňovi, že na tento titanic, když už je skoro pod vodou, odmítl na "příkaz" zoufalého kapitána lodi nastoupit... Navratil je skutečně zoufalý a tak kolem sebe kope a snaží se najít viníka problému...
Já samozřejmě ani zdaleka nevím, co se tam všechno stalo, to neví nikdo z nás, ale o to víc se zdržuju nějakých soudů, které zatracují Hernycha a prezentují jej jako největšího hajzla, který se kdy v českém tenise objevil...
takže na závěr jen přání: zkuste trochu číst mezi řádky, nebuďte tak naivní a nevěřte hned všemu, co vám media naservírují a uvažujte v souvislostech....
Reagovat
smazaný uživatel
weak
naprostý souhlas není to takové jednoznačné jak z toho udělali novináři kteří hledali senzaci a sežrali to navrátilovi i s navijákem přečtěte si rozhovor s hernychem na a možná změníte názor. http://www.sport.cz/clanek/183022-hernych-nekdo-si-potrebuje-dokazat-jakou-ma-moc.html
Reagovat
smazaný uživatel
Navratil s Hernychem nejednal ani osobne, ani telefonicky. O tom, ze je v tymu, mu pry povedel daviscupovy ridic. To byla chyba. Z toho vyplyva, ze o nej Navratil tak moc velky zajem nema...
Reagovat
smazaný uživatel
Hernych no jo.... Co si myslí trapák, jestli má neshody s navrátilem - budíž ale tahat do toho výši odměn?! Si trapnej a trapnym zůstaneš ! Tyhle prachy si vyděláš za půl roku na těch challengerech kam patříš !
Reagovat
smazaný uživatel
Na co si Hernych hraje?,chová se jak nějakej fotbalista!!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
No jo, Hernych je velkej pan.
Reagovat
smazaný uživatel
Podle mě je za tím něco jiného co nechce ventilovat. Např. jak už tu někteří psali neshody s Navrátilem, ale samozřejmě do toho nevidím a nevím jak to je doopravdy, ale že by to odmít kvůli penězům? To mi k němu nesedí. A jinak je mi zle z lidí jako Standaa nebo Mark976, kteří vůbec neví jak to je doopravdy je a vyplachujou si tu držku takovejma kecama.
Reagovat
smazaný uživatel
Taky bych řek...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak tohle zklamalo i mě,Honzovi jsem fandil,ale tohle....Nečekaná podpásovka všem millovníkům tenisu.Kolik lidí má takové finanční ohodnocení??Hráč,který v poháru nevyhrál zápas a nikdy nebyl přínosem si diktuje podmíky???Ubožák,dneškem pro mě končí,ať bude hrát proti komukoliv,vždy budu fandit soupeři!
Reagovat
Karolko2
ale tohle je přeci tenista,který už nemá žádné ambice,chce se tenisem nějak živit,dokud to jde...a ještě něco,kdyby hrál tenis jako Berdych a nebo Štěpánek,tak by po něm jistě šáhli i v rostějově :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Zase ty ubohý nečitelný slitky! Kdo tyhle pubertální plácanice má luštit? Vám nikdo nikdy neřekl, že za tečkou, čárkou, vykřičníkem a otazníkem musí být mezera?
Reagovat
smazaný uživatel
Honza Hernych me opravdu zklamal. Hráč, který ani nepatří do světové 100 a zachová se takhle arogantním a namyšleným způsobem a dovolí si nesouhlasit s přijatelnými a Hernychovi odpovídajícími finančními podmínkami, tak ten opravdu do našeho DC týmu nezapadá...
Reagovat
smazaný uživatel
Honzo do dnešního dne jsem ti fandil, ale tímto jsi mě ztratil veškeré sympatie - je sice možná pravda, že způsob komunikace ze strany Jardy Navrátila nebyl úplně nejštastnější, na druhou stranu "hádat" se o navýšení finančních podmínek je více než smutné..Jsou sportovci z některých malých sportů, kteří za reprezentování nedostano nic, případně nepoměrně nižší částku, než jsi měl nabídnutou ty..Jsem tímto přístupem zklamaný..Copak je dnes již všechno jen o těch penězích??
Reagovat
smazaný uživatel
Ta já myslím, že o peníze zase až tak nešlo. Asi se moc s Navrátilem nemusí. A jestli tomu dobře rozumím, Hernych chtěl tutéž částku, jakou dostane Hájek, ne?
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak, Honzovi zcela rozumím, nejednal bych jinak i když bych v hloubi duše, tak jako on reprezentovat chtěl.
X let zpátky si z toho pánové dělají skoro soukromý podnik, upředňostňují si prostějovský chov, a pak budou očerňovat, když jim někdo nezobe z ruky. Je v tom zcela něco jiného. Raději bych se zajímal o pana trenéra, než něco napíšete...
Reagovat
misoSK
To ze sa mu nepaci sposob komunikacie sa da pochopit, aj to ze sa nemusi s Navratilom, ale DC je predsa o reprezentovani svojej krajiny, ma reprezentovat Cesku republiku a nie Navratila, na druhej strane si vsak myslim ze vam velmi chybat nebude
Reagovat
smazaný uživatel
A co je na tom špatného, že upřednostňuje prostějovské tenisty, když musí být každému nad slunce jasné, že všichni naši nejlepší tenisté jsou právě z tebou zmiňovaného prostějovského chovu.
A navíc přesně jak píše MisoSK, tak Hernych nebude reprezentovat Navrátila, ale svou vlast..Měla by být pro něj čest, že byl povolán, je celá řada hráčů, na které se nedostane a brali by to všemi deseti..Absolutně tedy rozumím reakci Jardy Navrátila..
Reagovat
smazaný uživatel
máš pravdu, že reprezentovat je čest pro každého komu se to povede, ale právě proto mi nikdo nenamluví, že zrovna Honzovi šlo o peníze, spíš bych řekl, že je v tom nějaká levá ...
Reagovat
smazaný uživatel
No mně to na Hernycha také vůbec nesedí, vždycky mi připomínal spíše takového typického českého nekonfliktního a pohodového Honzu..
Reagovat
smazaný uživatel
Hráč, který je rád že proleze kvalifikací, by měl být vděčný za takovou šanci. Ale on je to přece takovej machr, co si vydělá milióny na okruhu ATP, tak co by reprezentoval, když má na víc. Idiot.
Reagovat
smazaný uživatel
Idiot si ty
Reagovat
smazaný uživatel
To ze Hernych odmitl si vysvetluji jedine tim ze si precetl stejny rozhovor s Kaderkou jako ja kde rikal ze za nejmenovanou hracku (vsichni vime o koho jde:)) se platilo 750 000 Kč za zápas:))
No tak to Honza zkusil taky akorat mu to nevyslo:))
Kazdopadne at tak ci tak tak je pro me uplnej imbecil jestli to odmitl kuli tomu!!!!
A pekne lituju toho ze jsem ho hajil jako nejlepsiho nahradnika misto Stepce:((
Reagovat
Mark976
asi tam chybět nebude - frajer. Má to brát jako čest a ne, že se mu nelíbí finanční podmínky....já osobně s ním nepočítám už ani jako s čechem:o)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist