Nejlepší možná premiéra! 19letá Timofejevová coby lucky loser senzačně ovládla antuku v Budapešti

23. 7. 2023, 19:30
Aktuality 13
Maria Timofejevová (19) prohrála na akci WTA 250 v Budapešti už ve finále kvalifikace, ale druhou šanci využila na maximum. Teenagerka si při prvním startu v hlavních soutěžích na nejvyšší tour došla pro titul, když ve finále přetlačila 6:3, 3:6, 6:0 Katerynu Baindlovou (29). Z pozice lucky losera se naposledy na této úrovni povedlo triumfovat Cori Gauffové v roce 2019. Ruska se může těšit na raketový vzestup žebříčkem, v němž se posune o více než 100 míst.
© Hungarian Grand Prix

Maria Timofejevová nestačila ve finále kvalifikace v tie-breaku rozhodující sady na českou tenistku a 377. ženu pořadí Annu Siskovou. Ani na pátý pokus tak boje o hlavní soutěž na této úrovni nezvládla. Ruska se však do ní dostala jako lucky loser a senzačně svou premiéru v hlavních losech na nejvyšším okruhu přetavila v triumf. To se v minulosti povedlo pouze osmi hráčkám, naposledy Olze Danilovičové na antuce v Moskvě 2018 (také lucky loser).

Moskevská rodačka našla v hlavní fázi recept na bývalou světovou dvacítku Darju Savilleovou, krajanku Dianu Šnajderovou, Kaju Juvanovou, semifinalistku French Open 2020 Nadiu Podoroskou i Katerynu Baindlovou. Ve čtyřech z pěti zápasů potřebovala všechny tři sety.

Statistiky zápasu Timofejevová - Baindlová

Lucky loser se dostal do finále na hlavní tour poprvé od Jaqueline Cristianové v Linci 2021. Timofejevová je první šťastnou poraženou z kvalifikace od Lince 2019 (Cori Gauffová), která dokázala v této pozici ovládnout některý z turnajů na nejvyšší úrovni.

Talentovaná teenagerka odehrála své 10. profesionální finále a vybojovala šestý titul. Na antuce triumfovala už jen předloni na nejmenších akcích W15, konkrétně v egyptské Káhiře. V žebříčku se posune o více než 100 míst, v pondělí by měla figurovat na 129. příčce.

Baindlová neuspěla ani ve svém druhém finále na okruhu WTA, před pěti a půl lety v hale v Tchaj-peji prohrála ve dvou setech s Tímeou Babosovou. Na prvenství na jakékoli úrovni čeká od roku 2017, kdy se radovala na 125k v čínském Dalianu.

Také Anna Sisková, jediná přemožitelka Timofejevové na turnaji, se probojovala do finále, ale ve čtyřhře. Dvaadvacetiletá Češka si v tomto týdnu v Budapešti poprvé zahrála hlavní soutěž na nejvyšším okruhu v singlu i deblu. Zatímco ve dvouhře skončila už ve druhém kole, ve čtyřhře padla až ve finále, v němž po boku Američanky Jessie Aneyové nestačila na polsko-maďarskou dvojici Katarzyna Piterová, Fanny Stollárová.

• WTA 250 BUDAPEŠŤ •
Maďarsko, antuka, 259.303 dolarů
nedělní výsledky (23. 7. 2023)
• Dvouhra - finále •
Timofejevová (-) - Baindlová (Ukr.) 6:3, 3:6, 6:0
• Čtyřhra - finále •
Piterová/Stollárová (Pol./Maď.) - Aneyová/Sisková (USA/ČR) 6:2, 4:6, 10:4
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

13
Přidat komentář
Vidite_mojeregistracebylauspesna
Poláci pro jistotu zakázali vstup ruským hráčkám, aby jim nevyhráli WTA Varšava! Ubohost ne na druhou ale na třetí! smilesmilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A co by asi tak vítězce řekli? A jako cenu by jí dali raketu, ne?smile
Reagovat
Petr_Fisk
S plochou dráhou letu...
Reagovat
IngStavinoha
zvrácený aktivismus toho nejhoršího kalibru
Reagovat
vladka
smile
Reagovat
Dobry-den
Proč tu šíříš fake news?

Rusky i Bělorusky tam hrát můžou. Hrají proti sobě v kvaldě + Běloruska Sasnovič v hlavní soutěži...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile
Reagovat
IngStavinoha
prázdné gesto úplné stopky by už bylo i na pšonky zřejmě moc - proč na východ bez papíru kálet jak to umí nekontrolující se pravičácký dobytek, když eusa "lepšolidem" mnohdy stačí i rádoby korektní a "hygienický" veřejnoprávní pšouk, spolehlivě zasmrádající dostatečně daleko smile
Reagovat
magnus
mladej Ruske k zisku titulu. smile
Reagovat
vladka
smile
Reagovat
tommr
tak tomu se říká chytit příležitost za pačesy ... smile
Pořád mi ale nejde do hlavy jak mohla prohrát s Annou Siskovou která je veskrze průměrná hráčka ...
Reagovat
hanz
Tak vona tahleta taky nic extra nepředváděla... má akorát dobrý dlouhý údery, jinak je to průměrná vracečka.
Reagovat
tommr
je to dobrá hráčka. Trochu mi připomíná Brendu Fruhvirtovou ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist