Nejmladší světová jednička v historii. Hingisová slaví 40. narozeniny

30. 9. 2020, 07:30
Legendy tenisu 6
Ještě než se Martina Hingisová narodila, byla její matka přesvědčena o tom, že z ní bude profesionální tenistka. Jméno dostala rodačka z Košic po Martině Navrátilové, raketu poprvé držela ve dvou letech a v 16 se stala nejmladší světovou jedničkou v historii. Už o šest let později vítězka pěti grandslamů ve dvouhře poprvé ukončila kariéru, ale na kurty se ještě dvakrát úspěšně vrátila. Švýcarská hvězda s československými kořeny dnes slaví čtyřicátiny.
Profily hráčů
Martina Hingisová

Hingisová byla v životním roce 1997 blízko k tomu, aby jako třetí tenistka získala kalendářní Grand Slam. Vyhrála Australian Open, Wimbledon i US Open, pouze v Paříži ztroskotala ve finále. V Melbourne později triumfovala ještě dvakrát, celkem si ve dvouhře připsala 43 titulů. V čele singlového žebříčku strávila na přelomu milénia dohromady 209 týdnů.

Na vrchol to Hingisová, jež vynikala hlavně perfektním technickým projevem a chytrostí na kurtu, dotáhla i ve čtyřhře. V deblu vybojovala 64 titulů včetně 13 grandslamů, dalších sedm přidala v mixu. Na olympijských hrách 2016 v Riu de Janeiro slavila po boku Timey Bacsinszké stříbro.

"Martina uměla pracovat naplno, dát tenisu všechno, ale taky si ho vychutnat," řekla o Hingisové jedna z jejích spoluhráček Jana Novotná. "V deblu to byla po jejím boku zábava, ne práce. Ona vždy zahrála, co bylo potřeba," dodala Novotná, která Švýcarce podlehla ve finále Wimbledonu 1997.

Hingisová vyrůstala v Rožnově pod Radhoštěm, v roce 1987 emigrovaly s matkou, jež byla i její trenérkou, do Švýcarska. Oba její rodiče hráli tenis na vrcholové úrovni a ona sama překonala několik věkových rekordů. Ve 12 se stala nejmladší vítězkou grandslamové juniorky, ve 14 debutovala na profesionálním okruhu, o další dva roky později slavila ve Filderstadtu první singlový triumf a v březnu 1997 se poprvé stala světovou jedničkou.

Po přelomu milénia čelila nástupu silového tenisu, navíc se musela vyrovnat s řadou zdravotních problémů. V roce 2003 kvůli opakovaným zraněním kotníků ukončila v pouhých 22 letech kariéru, avšak po dvou letech se na kurty vrátila a znovu pronikla do elitní desítky žebříčku.

V dalším rozletu jí vedle dalších zranění zabránil pozitivní test na kokain, který měla v těle během Wimbledonu 2007. Hingisová vědomé užití drogy odmítla, kvůli podezření z dopingu však s tenisem skončila. O rok později dostala dvouletý trest.

Životního partnera hledala dlouho
Po druhém comebacku v roce 2013 se zaměřila na čtyřhru, v níž od té doby vyhrála čtyři grandslamy a dalších šest v mixu. Zároveň se věnovala i trénování, v říjnu 2017 jako úřadující světová jednička definitivně uzavřela kariéru, během níž si na odměnách vydělala téměř 25 milionů dolarů.

Zatímco na kurtech Hingisová zářila, v osobním životě se jí dlouho nedařilo. K jejím partnerům patřili například hokejista Pavel Kubina, španělský golfista Sergio García nebo anglický fotbalista Sol Campbell, s tenistou Radkem Štěpánkem byli dokonce zasnoubeni. Zkrachovalo i manželství s francouzským reprezentantem v jezdectví Thibaultem Hutinem. Předloni se velká milovnice koní podruhé vdala za sportovního lékaře Harryho Leemanna, s nímž má roční dceru Liu.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

6
Přidat komentář
smazaný uživatel
Díky za nezapomenutelné chvíle na olympiádě 2016smilesmile
Reagovat
Krisboy
Copak jste tam spolu vyváděli? smile
Reagovat
FulnekUltras
přesně tak - pro mě jeden rádoby kosmopolitní afektovaný HNUS smilesmilesmile
Reagovat
Mayo
Iba 40? Ja, že už pomaly 50 smile
Reagovat
Mantra
nojo začínala mladá, takže toho stihla víc a taky to stálo víc energie v kratším čase, to se ukáže, holt vofoukaná větev smile (taky na tom nejsem dobře, mám to samé numero už za 5 dní smile)
Reagovat
brixner
Cucákusmilesmilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist