Nejstarší šampion v historii turnaje! Gasquet v Aucklandu porazil Norrieho a slaví první triumf po skoro pěti letech

14. 1. 2023, 04:43
Aktuality 6
ATP AUCKLAND - Richard Gasquet si v Aucklandu zahrál své první finále od července 2021 a získal svůj 16. kariérní titul, první od června 2018. Šestatřicetiletý veterán byl přitom čtyřikrát jediný míček od stavu 0-4 v rozhodujícím dějství, ale favorizovaného a letos neporaženého Camerona Norrieho nakonec po dvou a půl hodinách boje zdolal a stal se druhým francouzským a nejstarším šampionem této akce.
Profily hráčů
Richard Gasquet (© AFP)

Richard Gasquet to v žebříčku dotáhl až na sedmé místo a připsal si ve své kariéře nejeden cenný skalp. Už nějakou dobu však kvůli pokročilejšímu tenisovému věku a častým zdravotním potížím nepatří do užší špičky.

V Aucklandu se ovšem vrátil zpět v čase. Ve svém prvním finále od července 2021 zdolal 4-6 6-4 6-4 letos neporaženého Camerona Norrieho, na kterého v United Cupu nenašli recept Alex de Minaur, Taylor Fritz ani Rafael Nadal, a získal svou 16. trofej, první od června 2018. Na venkovních betonech triumfoval poprvé po téměř deseti letech.

Šestatřicetiletý Francouz nedovolil o devět let mladšímu Britovi dopodávat úvodní dějství, jenže brejk nepotvrdil a set ztratil. Ve druhé sadě měl naopak od začátku navrch a po necelé hodině a půl přišlo na řadu rozhodující dějství. V něm Gasquet prohrával už 0-3 0-40 a byl čtyřikrát jediný míčet od manka 0-4, místo toho ale skóre snížil a od stavu 1-4 získal pět her v řadě.

Gasquet se stal teprve druhým francouzským a nejstarším šampionem v 66leté historii ASB Classic (poprvé se hrálo v roce 1956). Poslední ročník 2020 (v předchozích dvou letech se kvůli koronaviru turnaj nekonal) vyhrál Ugo Humbert. Právě se svým krajanem se v úterý střetne v prvním kole Australian Open. Do Melbourne Parku pojede coby staronový člen Top 50 žebříčku.

Norrie si před čtyřmi lety v Aucklandu zahrál své premiérové finále na nejvyšším okruhu a ani na druhý pokus zde neuspěl. Jihoafrický rodák, jenž v novozélandské metropoli od tří do 16 let vyrůstal, a dokonce Nový Zéland v letech 2010-13 reprezentoval, našel prvního letošního přemožitele a zhoršil si svou finálovou bilanci na 4-8. Přesto bude na úvodním majoru roku jedním z černých koňů. Už v pondělí nastoupí proti talentovanému francouzskému teenagerovi Lucovi Van Asschemu.

• ATP 250 AUCKLAND •
Nový Zéland, tv. povrch, 642.735 dolarů
sobotní výsledky (14. 1. 2023)
• Dvouhra - finále •
Gasquet (Fr.) - Norrie (2-Brit.) 4-6 6-4 6-4
• Čtyřhra - finále •
Mektič/Pavič (1-Chorv.) - Lammons/Withrow (USA) 6-4 6-7(5) 10-6
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

6
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
smilesmilesmile
Reagovat
Patik
Norrie chce vyhrať wimbledonské finále a nevie poraziť ani Rišárda vo finále 250ky.
Reagovat
Marduch
Kourova clona před AO.
Reagovat
turista
Je to překvapení. Gasquet už je delší dobu neškodný.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Ještě Isner, Verdasco, Wawrinka, Murray jeden rozlučkový titul pro každého a děkujeme.
Reagovat
Krisboy
Alléz Richard! smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist