Nešťastná koncovka. Krejčíková se Siniakovou triumf na Turnaji mistryň neobhájily

8. 11. 2022, 02:25
Aktuality 35
TURNAJ MISTRYŇ - Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková titul na Turnaji mistryň jako sedmý pár v historii neobhájily. Ve finále v texaském Fort Worth české tenistky podlehly 2-6 6-4 9-11 dvojici Veronika Kuděrmetovová a Elise Mertensová, když v rozhodujícím super tie-breaku neudržely vedení 7-2 a nedokonaly obrat po mizerném první setu.
B. Krejčíková a K. Siniaková (© AFP)

Sedminásobné grandslamové šampionky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková letos vyhrály Australian Open, Wimbledon a na US Open zkompletovaly kariérní grandslam.

Počtvrté v řadě tak nechyběly na Turnaji mistryň a mohly se stát sedmým párem v historii, který dokáže obhájit titul. České tenistky k tomu měly skvěle našlápnuto, bez ztráty setu se potřetí dostaly až do finále, ale podobně jako při debutu v roce 2018 poslední krok na cestě k triumfu neudělaly.

Veronika Kuděrmetovová a Elise Mertensová (© AFP)26leté Češky v texaském Fort Worth nestačily v repríze semifinále lednového Australian Open na Veroniku Kuděrmetovovou s Elise Mertensovou. Po mizerném začátku a pasivní koncovce prohrály 2-6 6-4 9-11.

V úvodu zápasu se Češkám vůbec nedařilo. Velmi rychle ztratily čtyři gamy a po půl hodině hry i celý set. Ve druhé sadě prohrávaly po ztrátě podání 3-4, ale pak vyhrály 19 z 22 výměn a rázem v rozhodujícím super tie-breaku vedly 7-2. A to mohlo být ještě veseleji, kdyby Krejčíková nezkazila relativně jednoduchou smeč.

Velký úspěch byl blízko, Krejčíková se Siniakovou ale obrat nedokonaly. Vinou přehnané pasivity prohrály šest míčků v řadě a byť ještě dokázaly odvrátit mečbol a byly pouhé dvě výměny od vítězství, poslední slovo měly soupeřky.

Oba páry ve stominutovém zápase zaznamenaly 21 vítězných úderů, ale Kuděrmetovová s Mertensovou udělaly o tři nevynucené chyby méně a využily všechny tři brejkboly.



"Bylo to vyrovnané až do konce a věřím, že jsme fanouškům nabídly pěknou show. Tentokrát jsme my ty smutné, ale vrátíme se zpět. Soupeřkám gratulujeme, měly skvělý týden. Těším se, že nás příští rok čeká další úspěšná sezona a zahrajeme si proti sobě ve finále víckrát," řekla v pozápasovém rozhovoru na kurtu Krejčíková.

Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková"Byl to těžký zápas. Soupeřky hrály tvrději a zasloužily si to. Věřím, že se vrátíme příští rok ještě silnější. Jsem na nás s Bárou hrdá. Máme za sebou dlouhou cestu, ale vedeme si dobře," doplnila Siniaková.

České tenistky letos vinou zranění Krejčíkové odehrály jen osm společných turnajů, ale hned tři z nich a pokaždé na grandslamu dokázaly proměnit v triumf. Zápasovou bilanci v roce 2022 mají 27 výher a pouhé 4 porážky.

Sezona však pro ně ještě nekončí. Nyní je čeká rychlý přesun do skotského Glasgow, kde se pokusí pomoct českému výběru na finálovém turnaji Billie Jean King Cupu. Tým kapitána Petra Pály narazí v základní skupině na Polsko a USA.

Už před finálovým duelem bylo jisté, že české tenistky zakončí sezonu jako nejlepší pár roku a Siniaková potřetí v kariéře a druhý rok po sobě jako deblová jednička. Jen na druhé místo před Krejčíkovou se posunula Kuděrmetovová a vyrovnala své žebříčkové maximum.


Kuděrmetovová s Mertensovou odehrály první společnou sezonu a po loňském triumfu v Istanbulu a letošním vítězství v Dubaji získaly třetí a dosud nejcennější trofej. Obě vyhrály Turnaj mistryň poprvé.

26letá Belgičanka Mertensová, jež strávila už 23 týdnů v čele deblového žebříčku, přidala do sbírky další cenný pohár ke třem trofejím ze tří různých grandslamů. Finále na Turnaji mistryň hrála druhý rok po sobě, loni proti Češkám neuspěla po boku Su-Wei Hsieh z Tchaj-wanu.

"Minulý rok jste mě porazily, takže to letos byla trochu odveta. Pořád jste ale nejlepším týmem na světě a můžete na sebe být pyšné. Vždyť jste tento rok vyhrály tři grandslamy," řekla českým tenistkám Mertensová. "Na konci zápasu jsem byla hodně nervózní a teď tomu ani nemůžu uvěřit," doplnila.

25letá rodačka z Kazaně Kuděrmetovová zaznamenala nejcennější úspěch, dosud bylo jejím maximem ve čtyřhře wimbledonské finále.

• TURNAJ MISTRYŇ 2022 •
Fort Worth (USA / Texas), tv. povrch / hala, 5.000.000 dolarů
pondělní výsledky (07. 11. 2022)
• Dvouhra - finále •
Garciaová (6-Fr.) - Sabalenková (7-) 7-6(4) 6-4
• Čtyřhra - finále •
Kuděrmetovová/Mertensová (4-/Belg.) - Krejčíková/Siniaková (1-ČR) 6-2 4-6 11-9
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

35
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
paddy
taky se mrknu na ty naše hvězdy smile

https://www.youtube.com/watch?v=E5Vgjfudr3E
Reagovat
Alien
Kačka halt zatínala vítězné pěstičky jaksi předčasně, no! Nejlepší hráčka ne dvorci jednoznačně Kuděrmedovová, která dominovala!
Reagovat
com
smilesmile
Reagovat
Pavol
Stále sú najlepší deblový pár. Ich prehra vo finále je prekvapivá ale dá sa vydržať. smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Prohrát MTB ze 7:2, to by se tak zkušené dvojici stát nemělo. Nicméně, stalo se. Na druhou stranu to byl aspoň po strašlivém prvním setu, který jsem viděl, vyrovnaný zápas a i finále se počítá. Aspoň si nemusely nasazovat ty příšerný kovbojský klobouky.
K prvnímu setu asi jen to, že Bára byla (ne poprvé) na síti jen na výstavu, jenže v deblu by prostě měly umět na síti obě hráčky. Když zatlačily a blokovaly u sítě, soupeřky měly problém.
No nic, mají Goldslam, tak třeba ještě přidají nějaký ten GS.
Reagovat
paddy
Co bys chtěl od Texasu, prázdné publikum, ale hlavně klobouky smile smile smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Palmface. Až jak jsem rozlepil oči, tak to vidím - naše, že prohrály, tak si musely potupně nasadit ty kovbojákysmile Snad aspoň nemusely tančit pro vítězkysmile
Reagovat
paddy
Jak jsem tady čítával, tak v poslední době neměli moc formu. Pamatuji, jak za 20 minut otočily celý zápas (konec 2. setu a STB), i když byly zbytek zápasu horší. Ve skupině málem ztratily set ze stavu 4:0.
Nic neroste do nebe smile
Reagovat
Mony
Takže nejen ve fotbale se pasivitu trestá... Jinak hezká přehlídka sestadvacitek. Ty holky se už musejí znát od babytenisu.
Reagovat
Dobry-den
Nepovedlo se, je to dost hloupá prohra, třešničku na dortu na konci povedené sezóny nepřidaly, ale budiž, hlavně ať se takovým kolapsům vyhýbají na GS. smile
Reagovat
Drzymalski
Hloupá. Podle předvedené hry měly prohrát hladce 0:2. To že soupeřky doslova zahodily brejk za stavu 4:3 ve druhém setu byla hlavně zásluha slabosti Mertens. Ta se celý špil vezla na úspěšnosti Veruny.
Reagovat
Jimbo
Bohužel, totálně selhaly v koncovce. Pustily soupeřky do zápasu jako malé školačky.
Reagovat
Fandina
Souhlas. Přestaly útočit.
Reagovat
Drzymalski
Češky...teda Češka a Ruska smile měly v koncovce hodně smůly. Bylo tam několik těsných míčů, trefený pásky prostě pech.
Reagovat
tommr
tahle úplně zbytečná porážka bude mrzet ještě dlouho. První set byl ze strany našich hráček úplnej propadák. Ve druhým setu se trochu zlepšily a po nečekaným selhání soupeřek v závěru ho překvapivě získaly. V MTB to zpočátku vypadalo na jasnou výhru našich, ale za stavu 7:2 přišel málokdy vídanej kolaps na kterým se podepsala hlavně Bára ... smile
Reagovat
Fandina
Podepsala se, že nedala tři fiftyny? Proč je nedala Katka?
Reagovat
Jimbo
Zásadní chybou byl přeběh Katky na síti ve výměně, kdy byla Ruska zatlačená za základní čárou. A od té doby se to s nima vezlo.
Reagovat
Jan
Naše hráčky přestaly přebíhat u sítě a zabíjet míče do kurtu, zatímco Kuděrmetová to začala dělat. To rozhodlo. Pak Krejčíkové nešťastná chyba na závěr, asi to trefila rámem. V 1. setu byly nervózní a dělaly chyby, chápu to. Kdo by nebyl. Ve druhém setu naopak občas znervózněly soupeřky a naše začaly hrát o něco lépe, což jim pomohlo se vrátit do zápasu. A STB dopadl jak dopadl. Po nadějném začátku. Kuděrmetová byla příliš dobrá. Bylo to poznat od začátku, že tam je jiná síla než Hsieh. Bez Rusky by Mertensová zápas nejspíš nevyhrála. Každá pohádka jednou končí. KrejSi vyhrály co se dalo, tentokrát se to nepovedlo. Nakonec Swiateková dopadla podobně. Asi by se jim hodil do týmu psycholog, pokud ho tam ještě nemají. Nic není samozřejmé, ani výhry, kterých KrejSi dosud dosáhly. Třeba se jim ještě zadaří.smile
Reagovat
Krisboy
Co tady máváš českou vlajkou, ty rusofilní prase? Vaše drzost (nebo hloupost?) nezná mezí. Táhni na Sibiř.

(padesát blicích smajlíků)
Reagovat
Jan
sám jsi prase.
Reagovat
Drzymalski
Proč jste tak sprostý Vašnosto? Neztrácejte nervy. Věřte. Bude ještě hůř.
Reagovat
Krisboy
Co je na mém příspěvku sprostého? Z lidí, kteří se tady roky snaží šířit prokremelskou propagandu a ještě si u toho dovolí mávat českou vlajkou, je mi na zvracení. Jestli vás to pohoršuje, pane, tak se omlouvám, i když věru nemám za co.
Jinak máte pravdu, jestli bude Babiš prezidentem, bude o hodně hůř.
Reagovat
annah
Strašná představa... Už 20 let se stydím za prezidenta své země, ovsem Hrabiš na Hradě- to by byla úplně vrcholná fraška nemající v Evropě obdoby.
Reagovat
lvicek
Když bude prezident, tak nebude premier ;).
Reagovat
Drzymalski
Děkuji za politickou aktualitu a vzornou docházku na PŠM. Za odměnu získáváte klíčenku Milionu chvilek pro demokracii. Vraťme se k tenisu...
Reagovat
Alien
Nebo bys mohl místo klíčenky poslat Koblihu!
Reagovat
lvicek
Bohuzel nevim, co je PSM ;). Klicenku nepotrebuju, dik!
Reagovat
vavrinec
Politické školení mužstva, termín známý z vojny. To nemůžete znát. smile
Reagovat
annah
Teď co je horší? Je fakt, že jako prezident by mohl míň škodit. Ale zase ta mezinarodni ostuda...
Reagovat
lvicek
Tak premier uz byl, takze myslim, ze mezinarodni scena je na nej zvykla...
Reagovat
Krisboy
Když nebude prezident, bude vězeň smile
Reagovat
Alien
Přesně!
Reagovat
lvicek
To bych prave uplne neverila. A prezidentskou kampan beztak dela proto, aby mel lepsi pozici do snemovnich voleb. Bohuzel podpora je takova, ze to premierske kreslo neni nerealne. Tak nevim, no ;). Do druheho kola se dostane skoro jiste, tak otazka, co pak.
Reagovat
Krisboy
Já vím, že do vězení nepůjde nikdy. Já to ani nechci, i když ho bytostně nesnáším. Babišova popularita je čertužel jenom reálný obraz současné společnosti a já bych byl radši, kdyby byla česká veřejnost obecně vzdělanější a více dbala na morální hodnoty...s tím Babišovo případné uvěznění nic neudělá.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist