Nezastavitelná Šarapovová: ve čtyřech zápasech ztratila jen pět gamů!

20. 1. 2013, 08:57
Aktuality 31
AUSTRALIAN OPEN ženy - Maria Šarapovová dál níčí své soupeřky na Australian Open. Dnes deklasovala Belgičanku Kirsten Flipkensovou a se ztrátou pouhých pěti gamů během osmi odehraných setů postoupila do čtvrtfinále. V něm se stejně jako před rokem utká s krajankou Makarovovou.
Maria Šarapovová

Maria Šarapovová v úvodních dvou kolech neztratila ani game, což se jí na grandslamu povedlo jako první po 28 letech. Pouhé čtyři hry povolila uhrát také v souboji bývalých světových jedniček Venus Williamsové a dnes v zápase 4. kola deklasovala i Kirsten Flipkensovou. Belgičanku po relativně vyrovnaném prvním setu porazila 6-1 6-0 a s bilancí vyhraných/prohraných gamů 48-5 postoupila do čtvrtfinále.

"Je to jenom o soustředění na zápas, ne na skóre," řekla vítězka Australian Open z roku 2008.



Ve čtvrtfinále se čtyřnásobná grandslamová šampionka utká stejně jako před rokem s krajankou Jekatěrinou Makarovovou, s níž ve čtyřech vzájemných zápasech ztratila jen jeden set.

Čtyřiadvacetiletá Makarovová, 19. hráčka světa, po obratu se světovou jedenáctkou Bartoliovou vyřadila i světovou pětku Angelique Kerberovou. Němku, kterou dnes trápily bolesti zad, porazila 7-5 6-4 a postupem do čtvrtfinále vyrovnala své grandslamové maximum právě z loňského Australian Open.



Radwaňská letos ještě neztratila set
Ani ve 13. utkání nové sezony neztratila set Agnieszka Radwaňská. Vítězka turnajů v Aucklandu a v Sydney se na vítězné vlně veze i v Melbourne, kde dnes po setech 6-2 6-4 porazila bývalou světovou jedničku Anu Ivanovičovou ze Srbska. 





Třiadvacetiletá Polka tak na Australian Open postoupila třetí rok po sobě a celkově již počtvrté do čtvrtfinále, dál ale dosud ještě nebyla. Jediné grandslamové semifinále si zahrála loni ve Wimbledonu, kde padla až ve finále se Serenou Williamsovou. 

O teprve druhé grandslamové semifinále si Radwaňská, jež už několik let patří do užší tenisové špičky, zahraje s Na Li. S o sedm let starší Číňankou sice v druhé polovině loňské sezony neuhrála ve třech duelech ani set, letos je však její jedinou přemožitelkou. Na Li dnes porazila 7-6 6-1 Němku Julii Görgesovou a v této sezoně vyhrála už 12. z 13 utkání.



- GRANDSLAM AUSTRALIAN OPEN 2013 ženy -
(Austrálie / Melbourne, tv. povrch, 31.000.000 austr. dolarů)
nedělní výsledky (20. 01. 2013)

Dvouhra - osmifinále:
Šarapovová (2-Rus.) - Flipkensová (Belg.) 6-1 6-0
A. Radwaňská (4-Pol.) - Ivanovičová (13-Srb.) 6-2 6-4
Makarovová (19-Rus.) - Kerberová (5-Něm.) 7-5 6-4
Na Li (6-Čína) - Görgesová (18-Něm.) 7-6(6) 6-1

Smíšená čtyřhra - 1. kolo:
Hradecká/Čermák (ČR) - Matteková-Sandsová/Tecau (USA/Rum.) 4-6 7-6(5) 10-8
Peschkeová/Matkowski (ČR/Pol.) - Uhlířová/Sá (ČR/Braz.) 6-3 7-5

Juniorky:
Dvouhra - 1. kolo:
Siniaková (2-ČR) - Hattinghová (JAR) 3-6 6-2 6-4
Mertensová (8-Belg.) - Paterová (ČR) 6-0 6-2

 

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

31
Přidat komentář
smazaný uživatel
Další legrační hláška našeho spisovatele. Opravdu už má tahle bývalá jednička a grandslamová šampionka tak nízké cíle?
Její prohra se ovšem dala čekat. Dávno je už jenom slaboučkým odvarem dřívějšího velkého talentu.
Ivanovič na každém velkém turnaji vypadne už s první kvalitní soupeřkou, stačí se podívat na přehled výsledků za poslední rok. Se slabšími si často poradí, s top desítkou naprosto pravidelně a bez výjimky končí:

Na AO padla s Kvitovou, v Indian Wells s Marfušou, v Miami s Venuší, v Madridu s Viktorkou, v Římě s Marfušou, v Paříži se Sárou, ve Wimbledonu s Viktorkou, na olympiádě s Kim, na USO se Serenou. V Tokiu to dokonce projela i s Uršulou a v Pekingu s Oprandi :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Pane profesore, mám vám vysvětlit rozdíl mezi slovem "úkol" a "cíl"? Úkol je určitá povinnost, z mého pohledu splnění nasazené pozice (tzn. pro Anu osmifinále). Samozřejmě čím je hráčka lepší, tím těžší je splnit ten úkol, protože se od ní více očekává. Ale jako úkol primárně považuju neprohrát s nikým slabším, což Ana neprohrála... Stanovit si cíl, to znamená mít nějaký sen, nějakou metu. Co vím, tak Ana si na začátku loňského roku s trenérem Searsem stanovila za cíl grandslamové čtvrtfinále a čím víc, tím líp. Povedlo se jí to na US Open... Myslím, že tento cíl vzhledem k žebříčkovému postavení Any stále trvá. Od 13. hráčky žebříčku se prostě očekává osmifinále, tam už by měla za papírových předpokladů narazit na silnější hráčku. Čtvrtfinále je tedy nadplán... Proto jsem záměrně napsal, že Ana splnila ÚKOL (svou nasazenou pozici), nikoliv CÍL (čtvrtfinále a výš).

Mimochodem, proč vás moje příspěvky zajímají, když jsem "největší tragéd tohoto webu" a "ultra zaslepený fanda"? :D Pane profesore, dám vám radu. Radši ty moje "fanatické čvaňhy" nečtěte, protože jim stejně nerozumíte. :D
Reagovat
smazaný uživatel
Co se děje? Včera jsem četl, že na některé existence už nereaguješ :-)
Čtvrtfinále je prý nadplán. Pro takovou Šafářku nebo Julii určitě ano. Jenže Ana má zcela jinou minulost, 3x do finále grandslamu se jen tak někdo nedostane, tolikrát se to vyhaluzit nějakou šťastnou souhrou okolností (dobrý los, výpadky nebo zranění vážných soupeřek) nedá. Pořád nechápeš?
Reagovat
Heather_Fedex
monty, znas to: pro debbila je kazdy debbil ;))
Reagovat
smazaný uživatel
Já nereaguju jenom na obyčejné provokatéry. Vy ale nejste obyčejný provokatér, pane profesore. Vy jste totiž tak arogantní, až je to dojemné. :) Jestli jste zamrznul pět let zpátky, tak je to váš problém. Dneska není rok 2008, ale 2013. Ví to Ana a vím to i já. Vzpomínky jsou hezká věc, ale nikde není psáno, že nejlepší hráč(ka) daného okamžiku bude mít celou svou kariéru na růžích ustláno... Jak už jsem tady mnohokrát psal, Aně jsem začal fandit v roce 2009 a bylo to hned poté, kdy se jí nepovedlo US Open. Takže jsem jí nefandil v době jejích největších úspěchů, ani jsem jí v té době nezačal fandit. Začal jsem jí fandit, protože mi jí bylo líto, když po tom 1. kole US Open byla smutná. Hlavně si pamatuju jednu fotku, jak pod kšiltem skrývala svoje slzy. Najednou jsem z toho začal být taky smutný. Řekl jsem si, že Ana si tohle nezaslouží a začnu jí držet palce, aby se jí zase dařilo. Pak po Wimbledonu 2010 spadla v žebříčku na 64. místo, což bylo asi nejhorší období. Od té doby urazila dlouhou cestu a na loňském Wimbledonu jí stačilo o jednu výhru víc, aby se vrátila do první desítky. Loni to nevyšlo, ale já věřím, že se tam vrátí letos. A i kdyby se to nepovedlo, budu jí fandit až do konce její kariéry. Prožil jsem s ní radost i smutek a mám ji rád! :) Ale to vy, pane profesore, asi nemůžete pochopit... Vám jsou tenistky dobré jenom tehdy, když jsou podle vás předurčeny k velkým úspěchům. Jakmile se trochu přestane dařit, tak od nich dáváte ruce pryč (viz Caro). Vy sice kritizujete všechno české, ale v tomhle se chováte jako tuplovaný Čech.

Heather: Máš pravdu. Původně to je "pro hloupého každý hloupý" (Forrest Gump). :)
Reagovat
smazaný uživatel
No, začnu tím, co jsem viděl...

Ana - Aga: Byl to první zápas na celém AO, ve kterém moje oblíbená hráčka nebyla favoritkou a překvapení se bohužel nestalo. Aga byla lepší, ale přesto si myslím, že Ana měla dost šancí, které mohly ten zápas aspoň zdramatizovat. Bohužel se je nepovedlo využít... Začátky obou setů byly jako přes kopírák. Ana v obou případech ztratila podání hned v prvním gemu. V obou případech si mohla vzít ztracený servis zpátky za stavu 1:2, ale v 1. setu nevyužila dva brejkboly a ve druhém dokonce tři. Potom v obou setech Ana snížila při svém podání na 2:3 a tady asi veškerá podobnost končí... První set vypadal nadějně ještě do toho stavu 2:4, ale další dva gemy se Aně vůbec nepovedly. Ve druhém setu se Ana držela víc. Za stavu 2:3 měla další dva brejkobly, ale zase to nevyšlo. Pak už si obě hráčky držely do konce zápasu podání. Aga ten náskok jednoho brejku udržela, Ana už potom neměla žádné brejkové příležitosti... Prohra zamrzí, i když Ana nebyla favoritkou. Nemůžu si pomoct, ale šance tam byly a oba sety mohly vypadat úplně jinak. Statistiku proměněných brejkbolů snad ani nemusím komentovat, ta mluví úplně za všechno (Ana 0/7, Aga 3/4). Je prostě škoda, že se Aně ty šance nepovedlo využít. Možná na to taky mělo vliv, že Ana měla pokaždé jenom po jednom brejkbolu. Nikdy jich neměla víc v řadě. Třeba v tom čtvrtém gemu 1. setu k tomu nebylo daleko, když Ana vedla při podání Agy 30-0. Už už to vypadalo, že Ana zahrála na lajnu a bude mít tři brejkboly za sebou, jenže Aga si v pravý čas vzala jestřábí oko a to odhalilo těsný aut. Já si prostě myslím, že za stavu 40-0 by Ana ten brejk získala a celý set mohl vypadat jinak a možná i celý zápas. Ale to už můžu jenom spekulovat a to je k ničemu...
Reagovat
smazaný uživatel
V některých fázích zápasu Ana nebyla horší, aspoň co se týče herní stránky. Ale zatímco Aga hrála celý zápas konzistentně, Ana střídala dobré momenty se špatnými. Taky byl velký rozdíl v úspěšnosti první podání (Ana 56%, Aga 74%). Zíral jsem, jak Aga zlepšila svůj servis. Je vidět, že na tom hodně zapracovala a podání se stává její další zbraní. Aga prostě potvrzuje, že patří ke špičce. No a další podstatná věc je určitě to, že Aga měla lepší poměr mezi winnery a nevynucenými chybami. Ana měla hodně winnerů, ale taky stejný počet chyb. Aga měla o dost méně winnerů než Ana, ale chyby skoro žádné. To je další podstatný ukazatel, který o tom zápase hodně vypovídá...

Nedá se nic dělat. Tahle prohra určitě zamrzí, ale není to žádná tragédie. Ana v Melbourne nezklamala a splnila svůj úkol, co se týká nasazené pozice a obhajoby loňského výsledku. Další nadstavbu se přidat nepodařilo, ale třeba se to povede příště. Když si vezmu, že Ana došla dál než tři hráčky z první desítky, tak to osmifinále můžu brát jedině pozitivně...

Masha - Filipkens: Tak tenhle zápas jsem neviděl, ale ten výsledek vypadá skvěle a můžu říct, že jsem nic jiného ani neočekával. :) Kouknul jsem se na highlighty, Masha hrála zase výborně. V její hře je obrovská koncentrace za každé situace a hlavně úderová kvalita. Příští zápas proti Ekaterině už bude určitě těžší zkouška. Ekaterina vyřadila Angelique a zase potvrdila, že jí Melbourne sedí... Je zajímavé, že v loňském roce se Masha s Ekaterinou potkaly ve stejné fázi turnaje (poté, co Ekaterina vyřadila Serenu). Co si na ten zápas vzpomínám, tak Masha bez větších problémů vyhrála. Tak snad se to bude opakovat. :)

Teď už se jdu dívat na lyžování... Go Lindsey! :)
Reagovat
smazaný uživatel
Hošane, zítra už tolik důvodů k radosti mít nebudeš. Dlouhodobě upadající Carol po návratu nažhavenou Kuznu tentokrát asi neupinká. Můj názor.
Reagovat
pepin
Když se na to podíváme realisticky a bez emocí nebo s nějakou záští tak máš naprostou pravdu, to tady ví většina soudných lidí. To, že prostě v současné době nemá ani Carol ani Anna na to, aby porazily Top hráčky, bohužel se k nim přiřadila i Petra, je dané, Je zbytečné se tím nějak zvlášt zabývat. Když jsme tady sledovali ty mladé pušky s agresivním pojetím, tak jim ani do budoucna moc pšenka nepokvete. A to co píše zde jak se sám nazval "ultra zaslepený fanda" ty jeho jak nazval "fanatické čvanhy" prostě jen přelétnu a dál mi to nezajímá. Prostě ztráta času, je to pořád stejné. Tak to také ignoruj a máš klid.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlas. Výrazy v uvozovkách ovšem nejsou z jeho hlavy, použil citace mých textů.
Reagovat
pepin
Tak to jsem nevěděl, nebot jej nesleduji.
Reagovat
smazaný uživatel
Petru bych k Aně ani Caro nepřiřazoval. Ony sice mají společné to, že v současnosti by hráčku z top 3, možná top 4 asi neporazila ani jedna, rozdílný je ale důvod. Caro ani Ana na to nemají herně, Petra na to nemá kvůli nedostatku sebedůvěry - herně na ně má, ale neumí své kvality prodat na kurtu (vlastně něco jako Vika předloni..)
Reagovat
smazaný uživatel
To já můžu taky říct, že Aně chybí v některých zápasech sebedůvěra... Je docela troufalé říct o Caro nebo Aně, že na to herně nemají, když už dávno dokázaly, že na to mají. :) Je ale pravda, že momentálně je ta první trojka odskočená... Ale nemyslím si, že by na tom Petra byla herně lépe než Caro nebo Ana. V Melbourne se ukázalo, že je to spíš naopak. Důležité jsou výsledky a jestli někomu chyběla sebedůvěra a někomu zase něco jiného, na to se historie neptá.
Reagovat
smazaný uživatel
Je to troufalé, ale stojím si za tím. A není to otázka posledních pár týdnů, kdy Ana i Caro mají přeci jenom o něco lepší výsledky než Petra. V Melbourne se myslím ukázalo, že ani vyšší postavení nezaručí snazší los, ale to je jenom můj názor.

Máš pravdu, historie se neptá jak, ale jestli. Mě ale nejde o historii, spíš o budoucnost..
Reagovat
smazaný uživatel
Mně taky, o tom žádná. :)
Reagovat
Fandina
Já také souhlasím s tím, že Ana i Caro jsou herně za Petrou. Teď sice prohrála na několika turnajích ze začátku, ale to nic neznamená, po téhle vlně přijde zase úspěšnější i výsledkově, ale úderově i stylem agresivním pojetí jsou podle mě Caro a Ana za Petrou. Třeba ten posun na žebříčku a vítězné zápasy přijdou už od dalšího turnaje. Držím palce Peťo a zase pojď pod pojď
Reagovat
skott
Škodolibě svedl los holky dohromady po roce znovu proti sobě;) Za jiných okolností by měla asi Káťa větší šance jít dál než minulý rok, ale způsob jakým zatím trhá soupeřky Maria, ji staví do role outsidera ještě více než loni.
Pokud ale někdo má Mariu zastavit před finále, je to Káťa. Zvláště po tom jak si tentokrát poradila s Kerber, přestože se to neobešlo bez obvyklých problémů s uzavřením setu. A i když na třikrát tak narozdíl od Wimbledonu, se jí to podařilo.

Maria dneska o něco nejistější než v předchozích zápasech, i tak ale naprosto dominantní na kurtu. Flipkens bekhend nabízel spoustu krátkých míčů k zakončení, stejně tak pouze blokované returny, pakliže Maria nedávala rovnou přímý bod. Jediný problém tak Máša řešila hned ve druhém gemu, kde jí trápily chvilku (přesněji řečeno asi 12 minut:)dvojchyby než se dostala do rytmu. Od té chvíle vlastně vyhrála všechny zbylé gemy..
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace k 17. QF na GS :-)) Dneska Mashe moc nefungoval 1. servis(jen 48%), ale zase 88% vyhráních míčů po 1. servisu :D V 1. setu to byl boj skoro o každý gem, ale ve 2. setu už to bylo na jednu branku :D Masha dnes jen 19 UE( z toho 17 v 1. setu) a 25 winners :-) Jinak, Maša předělala dropshot!
Reagovat
smazaný uživatel
uz se tesim na zapas Mashi s katkou, sleduju tu kazdy zapas Katky, hraje uzasne, bojovně.. minuly rok tady zametla se serenou, mohla by neco takoveho zopakovat:))
Reagovat
skott
jj, pamatuju si jak si loni po utkání s Věrou předpověděla, že Serenu porazí..a dneska udělala to samé, když se jí ptali na Mariu:-)
Reagovat
tito
Asi začnu více sledovat WTA. Na Káťu si myslím také v duelu s Marií, zvlášť poté, co jsem viděl její výkon právě s Kerber. A navíc mám takové tušení ( možná úplně špatné) že by letošní AO mohl vyhrát někdo mimo hlavní favoritky...Jinak pro fandy, kteří preferují WTA musí být právě tohle období zvlášť vzrušující. Těch nových talentů( na rozdíl právě ATP) je až neuvěřitelně hodně.
:-)
Reagovat
dadaft
je fakt, že Jekaterina hlavně proti Bartoli ukázala, že se tvrdých výměn a běhání nebojí...
Reagovat
skott
Tomu příliš nevěřím, podle mě naopak všechno stále více směřuje k očekávanému finále Máši a Sereny (tak na 80%). Ale nezlobil bych se, kdyby to třeba Káťa překazila.
Nevím, já osobně nějakou novou vlnu velkých talentů neregistruju, jeden turnaj neberu jako rozhodující. Srovnání ATP a WTA mi vychází podobné, jen ta věková hranice je posunutá zhruba o 3 roky.
Reagovat
smazaný uživatel
Když nad tím tak přemýšlím... Komu vlastně fandíš nejvíc? A kolika hráčkám, už jsi to počítal? :D
Reagovat
skott
Nemám žádný definitivní seznam hráček nebo hráčů, které mám rád, monty. Snad tě jedna věta, tak nepobouřila:-)
A počítal co?
Reagovat
smazaný uživatel
No jestli už jsi počítal, kolika hráčkám fandíš... Ale když nemáš seznam, tak asi ne. :D Pobouřila, nepobouřila... Já jsem si doteď myslel, že Masha je tvoje číslo jedna. Takže nejsem pobouřen, ale mírně zaskočen. :D
Reagovat
skott
To se nedá říct, určitě je nemám očíslované:) možná jsou mi jen některé bližší, ale těžko to obecně vyjádřit, důvody jsou různé.
Reagovat
smazaný uživatel
Ok. :)
Reagovat
dadaft
hm, začíná být jasnější, proč Li Na hlásila útok na 3. místo žebříčku - první dvě jsou asi pro letošek ložená...
Reagovat
smazaný uživatel
jet jsi nejlepší musíš to vyhrát všichni ti fandí
Reagovat
Bob
Všichni ne.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist