Nieminen v 12. finále slaví 2. titul. Benneteau zůstává stále bez triumfu

15. 1. 2012, 08:26
Aktuality 0
ATP SYDNEY - Jarkko Nieminen v Sydney porazil osm soupeřů v řadě a po šesti letech se v celkově již 12. finále dočkal svého druhého titulu. Naopak Julien Benneteau odchází z šestého finále na okruhu ATP jako poražený a na premiérový titul stále čeká.
Jarkko Nieminen

Finále turnaje v Sydney, které muselo být kvůli dešti přeloženo se soboty na neděli, obstarali poprvé po pěti letech dva třícetiletí tenisté: Fin Jarkko Nieminen a Francouz Julien Benneteau. Naposledy bylo tak 'staré' finálové obsazení v roce 2007 na antuce v Umagu, kde tehdy triumfoval třiatřicetiletý Carlos Moya nad o tři roky mladším Rumunem Andreiem Pavlem.

Nieminen usiloval ve svém 12. finále o teprve 2. titul, Benneteau dokonce nastupoval s finálovou bilancí 0-5 a navíc proti Finovi prohrál všechny čtyři vzájemné duely.

Dnes si tak jeden z nich musel svou mizernou finálovou bilanci vylepšit a povedlo se Nieminenovi. Hned v úvodním gamu sice ztratil podání, jenže to dnes bylo hlavní slabou stránkou u Benneteaua. Ten přišel o servis v prvním setu ve třech ze čtyř her a prohrál 2-6. Ve druhé sadě si tenisté drželi podání do stavu 6-5, kdy Francouz počtvrté kapituloval a Fin mohl rázem slavit vítězství 6-2 7-5.



"Snažil jsem se soustředit a získat každý bod, který jsem mohl vyhrát. Myslím, že dnes se mi podařilo vše, na co jsem sáhl," pochvaloval si Nieminen, který má nyní bilanci finálových zápasů 2 výhry a 10 porážek. Premiérový titul získal před šesti lety v Aucklandu. "Ve finále nemám dobré výsledky, ale nemyslím, že bych v těch předchozích udělal něco špatného. Dnes jsem však cítil velkou šanci, že bych titul mohl získat. Od prvního titulu uplynulo už mnoho let, dnes jsem si však hodně věřil," přiznal rodák z finského Masku.

Nieminen v cestě za titulem porazil 8 soupeřů včetně Radka Štěpánka, neboť začínal už v kvalifikaci. Kvalifikant vyhrál turnaj ATP naposledy v roce 2009 v Petrohradu, kde triumfoval Ukrajinec Stachovský. V Sydney se to v historii soutěže povedlo jen v roce 2003 Hyung-Taik Leemu.

"Mám za sebou jednu z nejlepších příprav na sezonu. Zůstal jsem zdravý a během celého prosince jsem cítil, že hraju velmi dobře a tvrdě trénuju, Možná jsem teď také více uvolněnější a zkušenější a nemusím sám sobě nic dokazovat," dodal Nieminen, který se v žebříčku posune ze 77. místa do Top 50.

"Byl to dobrý týden, ale cíl jsem nesplnil. Doufal jsem, že bych dnes konečně mohl vyhrát. Jarkko hrál velmi dobře, ale já jsem mohl hrát lépe," řekl zklamaný Benneteau, který mohl získat první titul na okruhu ATP ve věku 30 let poprvé od roku 2005, kdy ve Scottsdale premiérově triumvoal tehdy třiatřicetiletý Wayne Arthurs. "Rozhodně to je ale dobrý začátek roku. Mým cílem je teď vyhrát turnaj a být ještě lepším hráčem," dodal Francouz.

Nieminen v Sydney mohl zakončit parádní týden ještě titulem ze čtyřhry, po boku domácího Matthewa Ebdena ale ve finále podlehli světovým jedničkám Bobu a Mike Bryanovým.

Už zítra Nieminena čeká těžký vstup do Australian Open, které odstartuje proti Argentinci Davidu Nalbandianovi. Benneteau se na Australian Open představí až v úterý proti Karolu Beckovi ze Slovenska.

- ATP 250 SYDNEY -
(Austrálie, tv. povrch, 434.250 dolarů)
nedělní výsledky (15. 01. 2012)

Dvouhra - finále:
Nieminen (Fin.) - Benneteau (Fr.) 6-2 7-5

Čtyřhra - finále:
B. Bryan/M. Bryan (1-USA) - Ebden/Nieminen (Austr./Fin.) 6-1 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist