Nominace tenistek na OH: Řeší se už jen čtyřhra

11. 6. 2012, 16:05
Aktuality 34
Petra Kvitová, Lucie Šafářová, Petra Cetkovská a jako čtvrtá Klára Zakopalová si zajistily na základě dnešního žebříčku WTA účast ve dvouhře na olympijských hrách v Londýně. Kritéria mezinárodní federace ITF pro čtyřhru splnila Květa Peschkeová, složení párů ale zatím není jasné.
Tenis na olympiádě

Český tenisový svaz musí ITF oznámit nominaci do 21. června. Mezi muži v ní budou Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem. Lukáš Rosol v žebříčku ATP klesl na 101. pozici a ani v redukovaném pořadí se mezi 56 postupujících nevejde.

Nominace do dvouhry žen určil žebříček jednoznačně. Světová čtyřka Petra Kvitová, jednadvacítka Lucie Šafářová a šestadvacítka Petra Cetkovská měly jistotu již dříve, Klára Zakopalová si místo zajistila postupem do osmifinále French Open.

Největší medailovou nadějí na trávě v All England Clubu, kde se olympijský turnaj odehraje, bude Kvitová. Wimbledonská vítězka si dvouhru pod pěti kruhy zahraje poprvé, před čtyřmi lety v Pekingu hrála jen čtyřhru a vypadla v 1. kole. Šafářová v Číně došla v singlu do 3. kola, Cetkovskou čeká olympijská premiéra. Nejzkušenější olympioničkou bude Zakopalová, která hrála v Pekingu i Aténách 2004.

Složitá je situace ve čtyřhře žen. Češky patří mezi elitní deblistky, šest jich je do třicítky v žebříčku WTA, ale podle kritérií ITF může každá země vytvořit dva páry a jet mohou pouze dvě ryzí deblistky. Hráčky z desítky žebříčku čtyřhry mají účast na OH jistou, což splňuje pouze Květa Peschkeová, aktuálně světová pětka. Díky tomu si k sobě může vybrat partnerku. "Složení čtyřhry řešíme," řekl fedcupový kapitán Petr Pála, který má na starosti komunikaci s hráčkami před olympiádou.

Peschkeová by teoreticky mohla hrát s Lucií Hradeckou, třináctou deblistkou světa, s níž společně vybojovaly rozhodující bod loni ve finále Fed Cupu. Titul na okruhu WTA ale Peschkeová získala s Ivetou Benešovou a ve Fed Cupu nastoupila rovněž společně s další zkušenou deblistkou Barborou Záhlavovou-Strýcovou.

Pokud si Peschkeová vybere do páru deblistku, případnou druhou českou dvojici pro čtyřhru musí složit nominované singlistky, nebo ČR místo neobsadí.

Ve čtyřhře mužů se pokusí uspět Štěpánek s Berdychem, kteří spolu tvoří vítězný pár v daviscupových bitvách. Do olympijské premiéry smíšené čtyřhry zasáhne pár Kvitová/Štěpánek, což oznámili již v únoru. "Věřím, že mě Radek povede jako zkušený deblista. Můžeme uhrát dobrý výsledek," řekla v zimě Kvitová.

Tenisté naposledy přivezli olympijské medaile před 16 lety. Jana Novotná získala v Atlantě 1996 bronz ve dvouhře a s Helenou Sukovou stříbro ve čtyřhře.

pva, ČTK

Komentáře

34
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Pesek12
Dobrá byla "příprava na OH" Berdych-Kvitová v Hopman Cupu na začátku letošního roku. Nakonec Petra hraje s Radkem (proč z toho Tomáš vycouval?), ale s Radkem by asi nevyhráli HC. Budou vůbec spolu hrát s Radkem nějaký přípravný turnaj (třeba RG nebo W) před OH? Srandovně dneska označili v ČRo olympijský turnaj jako letošní nejvýznamnější tenisový turnaj. Nemohu jim to věřit.
Reagovat
smazaný uživatel
To je jednoduché, Tomáš nechtěl hrát tři disciplíny - kromě singla bude s Radkem hrát i debla. A má šanci v obou dojít daleko, i když k medaili asi ne. Radek si je moc dobře vědom, že v singlu už díru do světa neudělá, proto souhlasil i s mixem.
RG už asi nestihnou, to právě dneska skončilo. ;-) W by zkusit mohli, ale je otázka jestli Petra bude chtít tříštit síly, má toho na obhajování dost.
Petra i Radek jsou srdcaři a pro nároďák by vypustili duši, takže já bych jim tu poznámku o nejvýznamnějším turnaji sezony věřil.
Reagovat
Pesek12
omlouvám se za špatné vyjádření - tak nazvali turnaj reportéři na ČRo. Tenisti by to asi nikdy neřekli... A RG jsem tam samozřejmě napsal omylem v budoucím čase, ale myslel jsem, že ho mohli hrát.
Reagovat
smazaný uživatel
Není pravdou, že mohou jet jen dvě ryzí deblistky, takové pravidlo není. A kvalifikační kritéria v deblu splňují pochopitelně Andrea s Luckou H. Pes je zakopán v tom, že je limit maximálně 6 hráček na jeden stát s tím, že do singla mohou naskočit maximálně 4 hráčky a do debla 2 páry.

Z toho vyplývá, že nutně nemusí být jasno ani v singlu, protože klidně může jet jak duo H&H, tak Květa, pokud sežene partnerku mezi singlistkami. To by ale znamenalo, že čtvrtá singlistka, s největší pravděpodobností Klára, by měla smolíka. Eventuálně by se Květa mohla domluvit s někým z dvojice IB&BZS, neboť obě rovněž splňují kvalifikační kritéria v deblu. Pak by jely dokonce jenom dvě singlistky. A vše by bylo v souladu s pravidly.
Reagovat
Fandina
Podle pravidel pochopitelně musí být všechno, to by jinak ani nešlo, ale tu čtu a není to jen zpráva na idnesu a tady, ale vidím autora ČTK a je to i na ostatních serverech, tak budou ty čtyři singlistky jasné a teď se rozhoduje o deblu, obsazení. Podle pravidel tedy zřejmě pojedou dvě deblistky a předpokládám, že do druhý debl který lze postavit bude z těch čtyřech singlistek, ale brzy se to dozvíme, jak to bude ... úsměv
Reagovat
Fandina
dodatek ... celkem šest holek, čtyři singlistky podle řebře a dvě deblistky podle žebře viz odkaz
http://www.wtatennis.com/page/RankingsDoubles/0,,12781~0~1~100,00.html
A využít možnost obou deblů na OH, jeden z deblistek, druhý singlistek ... super
Reagovat
smazaný uživatel
Pravidla jsou zde a opravdu se v nich nepíše to, co se nám zde snaží namluvit: http://2012.itftennis.com/media/80030/80030.pdf
Taky jsem si všiml, že autor je ČTK. Což ale neznamená nic jiného než to, že to v ČTK zbodali a po nich to všichni papouškují, aniž by se namáhali to zkontrolovat.
Reagovat
Fandina
Já ale nenašla nějaké nesmysly. Květa je opravdu podle žebříčku v mém příspěvku v 21:14 pátá, takže automaticky nominace, píší že do desátého místa a debl se bude řešit. A že určitě první čtyři singlistky se budou nominovat taky podle aktuálního žebře je logické, protože se stejně mohou potkat až v semifinále, tak by byl hřích je neobsazovat. V článku nevidím nesmysly ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Jsou, už jsem je ve svém příspěvku vysvětloval.
Reagovat
Fandina
Ty jsi psal, jak by to mohlo být podle pravidel, ale oni píší také jak by to mohlo být podle pravidel, takže to je v pořádku, ne nesmysl, volba možnost. Čtyři singlistky a dvě deblistky. V pohodě ... úsměv
Reagovat
ludolf
Máš pravdu s výklady pravidel, ale už dříve prosakovaly informace, že se budou nominovat všechny (pokud to půjde), které si účast zajistí. Takže 4 singlistky a Peschke. Peschke si může vybrat libovolnou partnerku. Druhý debl nemusí být vůbec jistý, protože tam bude rozhodovat ranking (nejspíš singlový) obou hráček a bude záležet na tom, jaká bude konkurence.
Reagovat
smazaný uživatel
Fandina: článek tvrdí, že mohou jet jen dvě ryzí deblistky, což zkrátka pravda není.
ludolf: a to je právě to, ony si účast vybojovaly i H&H a mají tedy na olympiádu stejné právo jako Lucka Š., Petra C. a Klára Z. Hráčky top 10, tedy Petra K. a Květa P. mají právo veta, neboli mohou jet určitě (Květa pokud si sežene partnerku). Kvalifikační podmínky splňují dokonce i Iveta B. a Bára Z-S.
Reagovat
ludolf
Nevím, co myslíš kvalifikačními podmínkami - nutnou podmínkou je snad jenom nějaké minum rankingových bodů. Já měl na mysli postačující podmínky - tj. do 40. místa redukovaného singlového žebříčku a do 10. místa deblového žebříčku (pro deblový žebříček pokud se vejdou do limitu 6 hráček)). I kyby byla jedna z dvojice H+H v desítce deblového žebříčku, tak by spolu jet nemohly, protože před nimi je Peschke. Jediná možnost pro ně byla, kdyby se třeba Hradecká kvalifikovala jako singlistka a Peschke si vybrala kalifikovanou singlistku.
Reagovat
smazaný uživatel
Odkaz na pravidla jsem sem dával. Jinak limity jsou jasné: 56 nejlepších singlistů a 24 nejlepších deblových párů. To top 10 je důležité opravdu jenom ve smyslu práva veta, nikoliv kvalifikace jako takové.
Reagovat
Fandina
To tvrzení není zas tak kategorické ne, já to pochopila tak, že když budou nominovány čtyři singlistky podle pravidel, že dvě deblistky, taky podle pravidel, nepovažuji to že apriory nepravdu. Jinak by to bylo, kdybychom s autorem mluvili, jak to myslí. Takto to považuji za povrchní popis, nic zásadního nebo odporujícího pravidlům ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Při vší úctě, tohle:"podle kritérií ITF může každá země vytvořit dva páry a jet mohou pouze dvě ryzí deblistky" mi přijde jako kategorické tvrzení. A zcela chybné.
Reagovat
Fandina
Ten článek není určen výkladcům pravidel, je to zjednodušení pro čtenáře. Hlavně abychom postavili dva debly, tedy, když jich může jet jen šest ... úsměv
Reagovat
ludolf
To sis trochu zjednodušil, těch 24 nejlepších párů se myslí výběr z přihlášených podle regulí. Také vůbec není jasné, zda by H+H byly mezi 24 "nejlepšími" páry. Účast mají zajištěny páry, ve kterých je alespoň jedna hráčka z top 10 deblového žebříčku (pokud se nepřekročí limit 6 hráček, přednost mají výše postavené hráčky). Dále se z přihlášených vyberou nejlepší páry podle kombinovaného rankingu (nikde jsem nenašel jak, tipoval bych součet singlových pořadí) - takže i když jsou H+H poměrně vysoko na deblovém žebříčku, nejspíš by byly až za lépe postavenými singlistkami.

Každopádně to jsou nejspíš zbytečné spekulace. Podle různých vyjádření to vypadá tak, že se budou nominovat všechny singlistky, které si účast zajistily. I pravidla ITF jsou formulována tak, jako by z tohoto předpokladu vycházela (i když to explicitně netvrdí).
Reagovat
ludolf
Ještě dodatek - kdyby byly nominovány H+H na úkor jedné singlistky, mohlo by se stát, že by se nekvalifikovaly a přišli bychom i o místo pro tu singlistku.
Reagovat
smazaný uživatel
Fandina: to není, ale to neznamená, že by v něm měly být nesmysly.
Ludolf: Hráčky top 10 mají právo veta, to už jsem zdůrazňoval. Ostatní je na národních svazech. A že pravidla ITF explicitně předpokládají, že se nejdříve naplní singly a pak až debly, to je tvoje domněnka, mě z nich nic takového nevyplývá. Každopádně nic nebrání tomu, aby na olympiádu jelo jak duo H&H, tak Květa, pokud Pála obětuje jednu singlistku.
Reagovat
Fandina
Podle mě je to také jak píšeš. V rámci pravidel budou upřednostněny čtyři singlistky a zbývají dvě deblistky. Tato volba je logická a v rámci pravidel, navíc nejjednodušší a nejspravedlivější protože se jede podle žebříčku k určitému datu. Teď se bude rozhodovat o tom, kdo bude deblistkou. A věřím, že bude postaven druhý debl ze singlistek. Takže v poho ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Upřednostnit se asi upřednostní, ale nikdo a nic to nenařizuje ani k tomu nenutí. A jestli je to nejspravedlivější, o tom bych si taky dovolil polemizovat. Nehledě na to, že nechat doma čtvrtý nejlepší pár světa mi přijde jako docela luxus. Nepochybně by se druhý debl dal sestavit i ze singlistek, ale jaký by měl potenciál.
Reagovat
Fandina
Na druhou stranu, kdyby se mělo jet podle předpokladů a výsledků na trávě, tak by úspěšnějším párem než H+H mohl být pár třeba Květa, jako loňská wimbl vítězka s loňskou vítězkou v mixu Ivet, která navíc v páru s Bárou došla vloni ve Wimblu deblu o dvě kola dál než H+H, takže obětování jedné singlistky je diskutabilní, ale spekulace ode mě. Přála bych všem, aby tam byly, ale vyřeš to, v rámci pravidel. Na druhé straně je z koho vybírat a možnost, takže super ... úsměv
Reagovat
Fandina
Dnes už jsem to někde četla, Roger má z minula titul z OH v deblu. Jinak je nehraje. Kdo jiný, než úspěšné singlistky mají šanci vyhrát i debla, je to pořád tenis a v singlu jseš na celou půlku kurtu sama kdežto v deblu jste na o zlomek větším prostoru dvě a můžete si tedy hlídat jen polovičku singlového :-) Dobrá singlistka je dobrou deblistkou, když jde hrát, hlídá si menší prostor :-) ... můj pohled ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Letos je z našich deblistek duo H&H s přehledem nejúspěšnější. Ale souhlas, je fajn, že je z čeho vybírat, škoda, že totéž si nemůžeme říct i o pánech. :-)
Nemyslím, že dobrá singlistka je nutně i dobrou deblistkou, což ostatně kdesi zmínila i Andrea. Není to jenom o hlídání si prostoru, ale i o souhře. A Roger v té době byl, a vlastně je pořád, o třídu lepší singlista než většina ostatních hráčů, takže to asi nebyl úplně nejlepší příklad. :-)
Reagovat
Fandina
Roger je jen jeden ... ale platí to i o dalších úspěšných singlistech, když hráli na OH debly tak uspěli, tady třeba čtu o Novotné a Sukové a to vždycky soutěžně nehrály debly spolu a věříme i Berdychovi, že by mohl uspět a to debl nehraje a věří si i Nadal, Djokovic, Murry, každý dobrý singlista má předpoklady uspět v deblech a tak proč by to nemohli zkusit naše singlistky. Souhra je důležitá ale proto se mohou domlouvat a dělá se to před každým úderem a často slyšíme i při hře mám třeba. Přeji úspěch ... opačně to určitě neplatí, dobrý deblista v singlu šanci nemívá :-) ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Je pravda, že přeorientovat se ze singla do debla je podstatně jednodušší a kvalitní singlista když si k deblu odskočí, má šanci na úspěch. Na druhou stranu i kvalitní deblista se může vypracovat na kvalitního singlistu, jak předvedla třeba Sam. Ale tam už to pochopitelně není o jednorázové akci, ale dlouhodobé přípravě. :-)
Reagovat
Fandina
Samo Andrea H + H Lucie jsou naše neúspěšnější deblistky coby pár úplně nahoře v žebři tak je to škoda to nevyužít, jasně, měly by na OH být ... třeba nepojede Květa, ale to by byla také škoda, vyřeš to no ... tak vyberte to nejlepší variantu aby byl úspěch, jak to se dozvíme už brzy ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
No není to jednoduché a Pálovi to rozhodování nezávidím. Ale ať se rozhodne jakkoliv, věřím, že ví, co dělá. :-)
Reagovat
VlS
On existuje také žebřík deblových párů, ne jednotlivých singlistů. Který žebřík je ten správný? Posuzovat Květu, která nemůže hrát se svou partnerkou, páč je z jiného národního týmu, je blbost. Poslal bych tam H+H a s Květou se domluvil, aby to akceptovala, když už nechce hrát FC. V race deblu jsou HH 4., Květa s Katarinou 6., Iveta s Bárou 10. a Lucka Š s Nasťou 15.
Reagovat
smazaný uživatel
co to je za blbost?
Reagovat
dadaft
poznámka na okraj - olympijský turnaj se bude hrát na hlíně, ne na trávě. ((
Reagovat
VlS
Já jsem čet, že posháněli druidy z celé Británie, Bretaně a české kotliny a ti s pomocí kouzelného přídavku do zálivky zajistí tu nejbujnější trávu na zeměkouli.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist