Nosková do dalšího finále neprošla. Teenagerka se musela sklonit před dominantní Rybakinovou

6. 1., 06:16
Aktuality 19
Linda Nosková (19) si znovu po roce finále na australské půdě nezahraje. Jedna z nejtalentovanějších teenagerek zakončila svůj debut v Brisbane v semifinále po jasné porážce 3:6, 2:6 s Jelenou Rybakinovou (24), které ani jednou nedokázala sebrat servis, a do svého třetího finále na turnajích WTA nepostoupila. Světová čtyřka Rybakinová se o svůj šestý titul utká s Arynou Sabalenkovou (25), na kterou nestačila ve finále loňského Australian Open.
Nosková do svého třetího finále na turnajích WTA nepostoupila (© AFP)

Nosková – Rybakinová 3:6, 2:6

Linda Nosková zahájila letošní sezonu stejně jako tu loňskou na australské půdě a opět odvráceným mečbolem. Zatímco loni v Adelaide se probila i díky skalpům Darjy Kasatkinové, Ons Jabeurové a Viktorie Azarenkové z kvalifikace až do svého prvního finále na nejvyšším okruhu, v tomto týdnu v Brisbane se musela s generálkou série WTA 500 rozloučit o kolo dříve.

Jedna z nejtalentovanějších teenagerek po cestě mezi nejlepší kvarteto strávila na kurtech přes devět hodin. Na úvod zdolala po více než třech hodinách kvalifikantku Tímeu Babosovou a všechny tři sety potřebovala také proti nasazené Soraně Cirsteaové a další kvalifikantce Julii Rieraové. Dva sety jí na výhru stačily pouze ve čtvrtfinále s favorizovanou 16letou kometou Mirrou Andrejevovou.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Ve svém čtvrtém semifinále na hlavní tour a prvním od srpnového Livesport Prague Open, kde promarnila jedinečnou šanci na premiérový titul, se musela sklonit před dalším dominantním výkonem Jeleny Rybakinové. Nasazené dvojce a světové čtyřce nedokázala ani jednou sebrat servis, podlehla jí za pouhých 65 minut a do svého třetího finále na této úrovni neprošla.

Jedinou pořádnou šanci na zvrat měla na začátku druhé sady, když se dostala ke svým prvním brejkbolům a mohla srovnat na 2:2. K dispozici měla rovnou tři v řadě, ale ani jednu šanci neproměnila a favorizovanou soupeřku, která po cestě do finále ztratila ve čtyřech zápasech dohromady jen 12 gamů, už zastavit nedokázala. S ruskou rodačkou reprezentující Kazachstán prohrála jasně také na loňském French Open.

Nosková se bude muset v pondělí na nějakou dobu rozloučit s členstvím v nejlepší padesátce žebříčku. Do TOP 50 se ovšem může vrátit po skončení Australian Open, na němž loni ztroskotala už v prvním kole kvalifikace. Původně měla hrát v příštím týdnu v Hobartu, ale po náročném vystoupení v Brisbane se odhlásila.

Rybakinová, která v Brisbane rovněž debutuje, má možnost ukončit čekání na svůj první triumf od konce loňského antukového jara. Ve finálových duelech má negativní bilanci 5:9. Konkrétně v Austrálii, kde v roce 2020 slavila v Hobartu svůj první titul z tvrdých povrchů, prohrála dva ze tří.

 

Sabalenková – Azarenková 6:2, 6:4

V neděli si střihne reprízu loňského finále Australian Open. Aryna Sabalenková totiž už skoro dva roky na australské půdě neprohrála a svou neporazitelnost v této části světa protáhla na 15 zápasů. S Běloruskou ve vzájemné bilanci prohrává 2:5, nicméně měla navrch ve dvou z posledních tří soubojů.

Také nasazená jednička Sabalenková při svém debutu v Brisbane dominuje. Ani ona ještě neztratila na turnaji set. Ten jí nedokázala sebrat ani dvojnásobná šampionka Viktoria Azarenková, která se v australské metropoli představila po osmi letech a dvakrát kralovala na prvním grandslamu roku.

V úvodním dějství měla favorizovaná Sabalenková v duelu bývalých světových jedniček jasně navrch, nečelila ani jednomu brejkbolu a do vedení šla za 38 minut. Druhá sada však trvala bezmála hodinu a druhá hráčka pořadí v ní musela řešit tři brejkbolové hrozby. Se všemi si ovšem poradila a jednou krajanku brejkla.

Sabalenková čeká na svůj další triumf ještě o dva týdny déle než Rybakinová, naposledy slavila na antuce v Madridu. Na rozdíl od soupeřky má ve finálových utkáních pozitivní bilanci, a to 13:11. Poslední finále absolvovala na US Open a nedotáhla v něm náskok setu proti Coco Gauffové.


Výsledky turnaje WTA 500 v Brisbane

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

19
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
baba
myslím, že v současném ženském tenise je opravdu dominance Saba, Ryba, Swiatek a COCo...ostatní holky se mi zatím jeví dost za nimi...
Reagovat
tommr
Pegula se jim plně vyrovná ...
Reagovat
baba
máš pravdu, že Pegu není špatná, ale ....čas od času některou porazí , ale pokud jsou ty výše zmiňované ve zdravotní pohodě, pak asi ne ...
Reagovat
sojka1
Pegula ma aktivni bilanci s CoCo i s Rybkou (3:1), 3x porazila Igu, 2x Arynu, takze s kazdou vyhrala cistou polovinu vzajemnych zapasu, nejak casto cas od casu.... navic je Pegula sice mozna nudna, ale herne opravdu stabilni....
Reagovat
Liverpool22
To je hezké, ale proti Peggy hraje věk - táhne jí na 30 zatímco BIG 4 jsou stále hodně mladé Aryna 25, Rybka 24, Iga 22 a Cori 19. Takže se ptejme kde byla Peggy v cca 24letech ?
Reagovat
sojka1
rekla bych, ze se koupala v sampanskem a snidala kaviar.... :-)).... jde snad o soucasnost, tommr prece zminuje jeji soucasne postaveni, kdy se jim tenisove, takze bodove = zebrickove v pohode vyrovna, o nic jineho nebezi.....
Reagovat
EllNino
Linda

Elena už byla velké sousto pro Lindu v její současné formě. Nicméně semifinále WTA 500 na úvod roku je skvělé a v podstatě obhájila loňské body a moc se nepropadne :) Hobart odhlašuje a je to dobře, lepší se aklimatizovat v Melbourne lépe než loni a pořádně potrénovat před prvním GS, kde by se jí mohlo dařit vzhledem k její bilanci v Austrálii :) Hodně štěstí i na los
Reagovat
dadaft
O2 TV nemá ani tušení, jak jsem kvůli zrušení WTA . Na streamy čučet nebudu, to nemá úroveň ......
Reagovat
lvicek
To jsme dva. My to porizovali jen kvuli WTA. Ale cetla jsem nejakou diskuzi na webu, ze pry nejake podobne rozcilene pani rekli na reklamacni lince, ze to zaradi od dubna. Tak to beru jako 1% sanci...
Reagovat
misa
WTA TV streamuje většinou v 1080p, ale taková zábava něco stojí.
Reagovat
frenkie57
Celoroční přístup na WTA TV stojí 67Euro(cca 1500Kč) To se nezdá zase tak mnoho, ale je fakt , že úplně všechno tam také nestreamují. Nicméně , možnost to je.
Reagovat
lvicek
No, ale kdyz uz si clovek plati o2tv, tak by si to chtel v klidu pustit v TV a ne lovit nekde na pocitaci za penize navic :/.
Reagovat
HAJ
Hobart bych vynechal. Linda si v přestávkách protahovala levou nohu a kyčel.
Jinak Rybka podávala neskutečně a hrála velmi výborné formě. Někdy ji Linda ve výměnách celkem stačila. Doufám, že její progres bude pokračovat. Musí stabilizovat podání.
Reagovat
EllNino
Už se odhlásila
Reagovat
HAJ
Myslím, že udělala dobře. Vloni nastoupila do kvalifikace Australian open tuším 2 den po finále se Sabalenkou a dopadlo to bídně.
Reagovat
Liverpool22
Rybka hrála fakt suprově - vypadá to, že klima v Austrálii jí sedí. Pro Lindu je SF velký úspěch a povzbuzení do začátku sezóny - potenciál má velký
Reagovat
Krisboy
Rybka je v laufu, to už nešlo. Ale semifinále na dobře obsazeném turnaji je rozhodně dobrý start do nové sezóny. Tak ať se zadaří v Melbourne!
Reagovat
Liverpool22
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist