O titul na US Open si zahrají Hlaváčková s Hradeckou i Štěpánek s Paesem!

7. 9. 2012, 06:57
Aktuality 24
US OPEN - Čeští deblisté na letošním US Open znovu dokazují, že patří mezi světovou špičku, neboť zastoupení mají ve finále všech kategorií. V mixu byla neúspěšná Květa Peschkeová, nicméně ve hře o titul jsou ještě rozjeté Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou a také Radek Štěpánek s Indem Leanderem Paesem.
Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká

Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou prožívají skvělé tenisové období, které odstartovaly triumfem na loňském French Open. Letos už sbírají cenné úspěchy během celé sezony, ve které získaly tři tituly a na všech čtyřech grandslamových turnajích byly minimálně v semifinále. Ve Wimbledonu si navíc zahrály finále, do kterého se celkově potřetí v kariéře dostaly i nyní na US Open.

Usměvavé Češky, které navíc před měsícem přidaly do své sbírky stříbrné olympijské medaile, v New Yorku v pěti zápasech neztratily ani set. V téměř dvouhodinovém semifinále udolaly 7-6 6-4 Su-Wei Hsieh z Tchaj-wanu a Španělku Anabel Medinaovou.

Česká pár nevstoupil do semifinále ve Flushing Meadows nejlépe a hned v prvním gamu přišel o podání. Su-Wei Hsieh s Medinaovou držely vedení až do stavu 4-3, pak se Hlaváčkové s Hradeckou podařilo vyrovnat a sadu pro sebe získaly v tie-breaku přesvědčivě 7-2.

Ve druhém setu si Hlaváčková s Hradeckou vypracovaly vedení 5-1, na postup do finále se však ještě nadřely. Soupeřkám se totiž podařilo snížit na 5-4 a teprve potom se českým hráčkám povedlo vypracovat si první mečbol a ten následně proměnit.

O druhý titul ve třetím grandslamovém finále si české hráčky zahrají proti druhé nasazené dvojici Sara Erraniová a Roberta Vinciová. Rovněž v životní formě hrající Italky, se kterými sice vypadly v semifinále Australian Open, pak je ale porazily v Indian Wells, Wimbledonu i před třemi týdny v Cincinnati a uštědřily jim tři z pouhých sedmi letošních porážek.

"Myslím, že máme velkou šanci. Věříme si, v Cincinnati i ve Wimbledonu jsme proti nim hrály skvěle. Máme strategii, která na ně funguje, ale nic neprozradím," usmála se Hlaváčková. "Tohle je letos poslední šance vyhrát grandslam a bude to těžké, protože nás čeká vynikající pár, který příliš nechybuje," doplnila. 

Hlaváčková s Hradeckou postoupily do pátého finále po sobě a z posledních 25 zápasů mají bilanci 22 výher a jen tři prohry: dvě se sestrami Williamsovými a jednu se světovými jedničkami Huberovou a Raymondovou. Mimochodem Erraniová, kterou čeká  v pátek semifinále dvouhry, bude po US Open novou deblovou jedničkou. Češky si upevní pozice na páté, respektive šesté příčce a nikdo by jim už neměl vzít účast na Turnaji mistryň.

O druhý grandslamový titul také Štěpánek
O grandslamovou trofej si zahraje v New Yorku i Radek Štěpánek v deblové dvojici s Leanderem Paesem. Česko-indický pár má šanci vyhrát po lednovém Australian Open druhý společný grandslam. Postup ze semifinále jim ulehčili Španělé Marcel Granollers s Markem Lópezem, protože za stavu 6-6 v první sadě kvůli Lópezově zranění duel skrečovali.

Štěpánek s Paesem se na vzájemné spolupráci domluvili na začátku sezony hned ovládli první grandslam roku. Pak vyhráli ještě v Miami, následných 5 turnajů se jim sice již tolik nepovedlo, nyní ve Flushing Meadows ale ještě neztratili jediný set a postoupili do finále.

Na grandslamech letos prohráli pouze jednou ze 14 utkání, když ve 3. kole Wimbledonu padli v pětisetové bitvě s duem Dodig/Melo. Na French Open spolu nestartovali.

Jejich finálovými soupeři budou dvojčata Mike a Bob Bryanovi. Druhý nasazený pár ze Spojených států porazili cestou za titulem v Melbourne i v Miami, naposledy s Američany prohráli na antuce v Monte Carlu.

Finále mužské čtyřhry je na programu už v pátek, ženy si o titul zahrají v sobotu.

- US OPEN 2012 -
(USA / New York, tv. povrch, 11.777.000 dolarů)
čtvrteční výsledky českých tenistů (06. 09. 2012)

ŽENY:
Čtyřhra - semifinále:

Hlaváčková/Hradecká (3-ČR) - Su-Wei Hsieh/Medinaová (16-Tchaj-wan/Šp.) 7-6(2) 6-4
Erraniová/Vinciová (2-It.) - Llagosteraová, Martinezová (8-Šp.) 6-3 6-2

MUŽI:
Čtyřhra - semifinále:
Paes/Štěpánek (5-Indie/ČR) - Granollers/M. López (6-Šp.) 6-6 skreč G./L.
M. Bryan/B. Bryan (2-USA) - Kúreší/Rojer (9-Pák./Niz.) 6-3 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

24
Přidat komentář
freeteepek
Tak to bylo rychlý. Řekl bych, že Bryani byly ve všem lepší. Hlavně na servisu a returnu. škoda.
Reagovat
smazaný uživatel
Paes/Štěpánek < Bryan brothers (fandím Štěpcovi a Paesovi)

Azarenka > Sharapova (snad to Vika zvládne)

Serena > Errani (Errani si ve finále nedovedu představit, takže pojď Sereno!)
Reagovat
Jan
Jak máme v atletice rychlý holky, tak v tenisu hezký holky, které hrají hezky. I když i ty rychlý holky jsou hezký a běhají hezky rychle.
Reagovat
tommr
průběžnej deblovej žebříček WTA k dnešnímu dni tj. po včerejším zkompletovaným semifinále na USO = stav žebříčku po odečtení lonskejch výsledků na USO a započtení dosavadních letošních výsledků na USO (čísla v závorce znamenají náskok nebo ztrátu na Lucku Hradeckou):

1. Errani ............................. 9020 bodů ........ (+1850 bodů)
2. Vinci ............................. 9020 bodů ........ (+1850 bodů)
3. Huber ............................ 7955 bodů ........ (+785 bodů)
4. Raymond ...................... 7955 bodů ....... (+785 bodů)
5. Hradecká ...................... 7170 bodů
6. Hlaváčková .................. 7090 bodů ........ (-80 bodů)
7. Petrova ......................... 5355 bodů ........ (-1815 bodů)
8. Srebotnik ...................... 5270 bodů ........ (-1900 bodů)
9. Vesnina ........................ 5050 bodů ........ (-2120 bodů)
10. Kirilenko .................... 5035 bodů ........ (-2135 bodů)
11. Llagostera Vives ........ 4980 bodů ........ (-2190 bodů)
12. Peschke ...................... 4620 bodů ........ (-2550 bodů)
...

H+H si už v podstatě zajistily účast na letošním TM deblistek a v závěru sezony by mohly atakovat i první příčku v žebříčku ... :)

Pokud v neděli ve finále porazí Italky získají H+H do žebříčku dalších 600 bodů a budou mít na třetí a čtvrtou příčku už jen minimální ztrátu ... :)
Reagovat
tommr
v článku sice píšou:

... Finále mužské čtyřhry je na programu už v pátek, ženy si o titul zahrají v sobotu ...

ale podle mě je to mylná informace. Fiále ženskýho debla by se mělo hrát v neděli před finále mužů!
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, máš pravdu, finále ženského debla se hraje v neděli před muži.
Reagovat
tommr
doufám, že to deblový finále žen uvidíme v televizi a že nebudou dávat jenom finále mužů ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Alespoň na začátku turnaje říkali, že mají v plánu vysílat obě finále debla.
A myslím, že to snad dávat budou, vzhledem k tomu, že vysílali i nějaká semifinálová utkání. A i by to tak zatím podle jejich programu vypadalo. Od 18:15 mají na dvojce napsán přímý přenos a pak od 22:00 další zápas live - to bude mužské finále. Hlavně se bojím, aby nenastaly nějaké přesuny kvůli dešti. Bylo by naprosto super, kdyby se zase po letech odehrálo USO podle plánu. Ale nechci nic zakřiknout, na dnes i zítra to zatím vypadá slibně.:)

H+H mají slušnou šanci na druhý GS titul, to je fajn.:)
Reagovat
freeteepek
Viděl jsem to celý, až na první game, který holky při podání Hradecký ztratily. Nestalo se jim to letos poprvé. Na to pozor. Jinak ovšem Lucka podávala výborně, i na returnu byla skvělá. Andrea hraje celkově výborně. Je to ona, kde z tého dvojice dostává přednost, když je potřeba dát smeč. Ona má neskutečný sebevědomí. A nebyly to jedoduché smeče, kolikrát se míček ještě vrátil zpátky:-) Na Italky mají důvod si věřit, šanci mají velikou. Musí hrát tvrdě a přišpendlit ty dvě k základní čáře. Žádný pinkání na síti. To by projely.
Reagovat
tommr
já to bohužel neviděl a jen jsem sledoval vývoj skore na Scoreboardu. V závěru druhýho setu H+H málem přišly o luxusní náskok - tuším že to bylo už 5:1 pro naše a pak najednou 5:4 a 0:30. To hrály soupeřky ke konci tak dobře nebo naše byly tak nervozní a chybovaly? :)
Reagovat
pepin
Já jsem to viděl na playeru, do stavu 5 : 1 probíhalo vše podle plánu, pak ještě vedly při podání soupeřek 30 : 0 a pak jako kdyby si myslely, že je již hotovo, tak to projely, Lucka neudržela podání, snížily na 5 : 4 a šla podávat Andrejka a prohrávaly myslím 0 : 30 a pak to otočily. Ve finále by je toto zaváhání přišlo určitě draho. Nebyly schopny dát balon do hřiště. Tak asi tak ve zkratce.
Reagovat
Jan
Taky jsem se začal dívat až za stavu 5:1 a jak to prohrávaly až do 5:4, což by se jim nemuselo vyplatit. Ale dobré, jsou tam.

Zajímavé je, že ve 3 finálech je česká účast, kdyby se to povedlo Tomovi ... A teoreticky, což už nejde, kdyby se tam dostala i Petra a česká účast ve všech finále, to by byla bomba.
Reagovat
pepin
Tak tady se ukazuje, jak máme šikovné tenisty. Podle mě by to pomohlo v určité míře i Petře, aby zjískala potřebnou jistotu u sítě i celodvorcovou orientaci. Nemusela by to pochopitelně hrát všude a pořád, starosti o fyzickou kondici by měly být bezpředmětné Petra je mladá, je to jen otázka vhodného kondičního trenéra a uspůsobení jejího zápasového režimu. A základem je pochopitelně, aby byla zdravá.
Reagovat
tommr
díky za referát - já si to hned myslel, že to holky v závěru nějak podcenily - letos se jim to už párkrát stalo. Ve finále si už na to snad dají pozor - proti Erraniový s Vinciovou by je něco podobnýho přišlo hodně draho ... :)
Jinak s tím deblem je to těžký. Taky bych rád Petru viděl aspon občas i v tý čtyřhře a možná, že by jí to pomohlo i do dvouhry, ale zrovna tak by jí to mohlo i poškodit. Faktem ale je, že hráčky z první desítky až na pár výjímek (Erraniová a občas Serena) debla skoro vůbec nehrajou ... :)
Reagovat
freeteepek
Ono to vypadá, že to podcenily, ale já jsem na nich viděl soustředění od začátku až do konce. Celkově bych řekl, že ten zápas byl vyrovnanej. Naše měly mírnou převahu. Ve druhým setu nejdřív nečekaně hladká jízda a potom soupeřky zabraly. Naše holky měly ale celkově hodně vítězných míčů a vůbec lepší poměr s nevynucenýma chybama.
Reagovat
Jan
Ještě mě překvapilo, jak málo bylo lidí v hledišti, aspoň v závěru, skoro prázdné. Na to že to bylo semifinále...
Reagovat
tommr
lidi dali nejspíš přednost souběžně hrajícímu singlu. Návštěvnost deblů asi taky hodně srazilo předčasný vyřazení všech domácích favoritek. Na finále už snad ale bude trochu důstojnější kulisa, protože to bude započítaný v ceně lístků na finále pánskýho singlu ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Odlesk starých časů, kdy nebyly finále grandslamů v české režii, žádným překvapením.
Reagovat
smazaný uživatel
K.H.Borovský
O přejezení

Přesycen byl národ,
nevážil si český lid,
že finále pořád bylo,
Lendl, Navrátilová, Mandlíková, Suková, Mečíř, Složil, Šmíd, ...
Reagovat
smazaný uživatel
Berdych, Rosol, Štěpánek,
ne vždy tvůrci selanek.
Hlaváčková, Kvitová,
občas k obrazovce přiková.
Reagovat
a.magerova
Moc pěkné obojí!!!
Reagovat
smazaný uživatel
ted ještě béďa do finále!krom dvouher bab jsme téměř všude.jen tak dál
Reagovat
VlS
Holky dobrý, tak teď ještě udělejte Italky a bude. Viděl jsem to kouskovaně, přecházel jsem na Janka s Davidem, takže jsem bohužel viděl spíš slabší chvilku ve druhém setu, kdy to šlo z 5:1 na 5:4, Andrejce se nějak zrovna nedařilo a Číňanka byla na síti skvělá, ale konec dobrý a to je to, o co jde. Tak pojď, pojď, pojď!
Reagovat
a.magerova
Gratulace všem našim !!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist