Ochranka na Australian Open zabavila fanouškům trička na podporu Shuai Peng

23. 1. 2022, 12:05
Aktuality 38
Organizátoři Australian Open museli s odkazem na zákaz politických sloganů obhajovat jednání ochranky, jež zabavila fanouškům trička a plakát s nápisy na podporu čínské tenistky Pcheng Šuaj. Video z incidentu se objevilo v sobotu na sociálních sítích.
Profily hráčů
Shuai Peng (© AFP)

"Na základě našich podmínek ke vstupu nepovolujeme oblečení, plakáty ani nápisy, které jsou komerční nebo politické," uvedla v reakci organizace Tennis Australia. "Bezpečí Pcheng Šuaj je naší hlavní starostí. Pokračujeme ve spolupráci s WTA a globální tenisovou komunitou, abychom zjistili o její situaci co nejvíc a udělali maximum pro její blaho," dodali pořadatelé v tiskovém prohlášení.

O osud Pcheng Šuaj se začala světová tenisová komunita výrazně zajímat v listopadu poté, co bývalá světová jednička ve čtyřhře a dvojnásobná grandslamová vítězka obvinila na sociálních sítích bývalého vlivného funkcionáře Čang Kao-lima ze sexuálního napadení. Její příspěvek byl následně smazán a tenistka se téměř tři dny neobjevila na veřejnosti. Na sociálních sítích se poté vžil hashtag "Kde je Pcheng Šuaj?".

Před měsícem hráčka ve videorozhovoru označila svůj listopadový příspěvek za nedorozumění a sexuální napadení popřela. Tenisová organizace WTA nicméně opakovaně vyjádřila pochybnosti o tom, zda tenistka může hovořit svobodně, a pozastavila konání letošních turnajů v Číně

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

38
Přidat komentář
Fandina
Je to trapné. Kde jinde se vyjadřovat o tenistce, než na tenise, i když vím, že je to zpolitizované. Ale i tak.

Pamatuji, když jsme byli v Dubaji, tak na zápase naše Kája s Kerber vytahli němečtí fanoušci vlajku a pořadatel k nim přišel, aby si to stahli. Takže je to evidentně různé, na jiných turnajích vlajky jsou.

Jinak chápu, že na akcích jsou různá omezení. Od profi video a foto vybavení, někde nesmíš nosit pití, jídlo atd.. Ve Vídni mi sebrali tablet a jednou kabelku, která byla větších rozměrů, než uváděli v propozicích.
Reagovat
Stan_Borowitz
Třeba v médiích, na sociálních sítích, na demonstracích a na dalších platformách určených k "vyjadrování se"? Je jich snad málo?

Trapné je naopak snažit se k politickým cílům využívat sportovní událost.
Reagovat
Fandina
Ano, je to trapné. Nešlo o politickou propagaci, ale o jednu tenistku a na tenisové akci. Takže je to trapné.
Reagovat
Fandina
Jinak tomu rozumím, že politické propagace na sportovní akce nepatří, pokud si to organizátor nepřeje. Pokud ano, tak se to tam děje také.
Reagovat
Stan_Borowitz
O žádnou tenistku už dávno nejde. Jestli vůbec někdy šlo. Je to mediálně-politický cirkus, ve kterém se každý šašek snaží zviditelnit.
Reagovat
Fandina
To jsou zase kecy na entou.
Reagovat
SwissMaestro
Austrálii odebrat GS, toto už je opět za hranou. Djokovič a teď toto..na co se čeká....
Reagovat
turista
Škoda mluvit.
Reagovat
FulnekUltras
až to už konečně celé praskne
Reagovat
peek
Co když mám na sobě jen to tričko a žádný jiný oblečení? To mě svlíknou do naha? (Pro jistotu bych si to nechal natisknout i na kalhoty a slipy). Jo a vytetovat na prsa smile Australský demonstranti jsou prostě málo vynalézaví.
Reagovat
Stan_Borowitz
Proč by tě svlíkali do naha? Prostě tě nevpustí dovnitř a když budou chtít být extra slušní, vrátí ti vstupné. Tuto možnost ostatně jistě nabídli i těm divákům, oo kterých se tu píše...
Reagovat
GaelM
Ta Austrálie se fakt nebezpečně naklání směrem k totalitě. Jejich přístup ke covidu je fakt hraniční a tohle taky není úplně košer. Ve chvíli, kdy už i WTA v té věci vyjadřuje jasný postoj a ruší turnaje v Číně, by nějaký transparent vadit fakt nemusel...
Reagovat
Vlk-v-trave
Nevim Gaeli jak vnimas totalitu, ale podle mne ma organizator pravo na to, aby si urcil pravidla, zda jeho areal bude vyuzivany na jinou reklamu, nebo politicke protesty...nebo na cokoliv jineho...

Pokud by takove pravo jakykoliv organizator ztratil, tak je to spatne...nebot by nastala totalni anarchie a zmatek, nebot kazdy nastevnik by se choval pouze dle svych individualnich potreb.

Jako jedna vec je odpovednost individualni, a druha vec je odpovednost za organizaci akce, kde je plno hracu, ruzni divaci atd...

No muzem prskat, jasne, ale myslim, ze nemame casto poneti, co to je mit odpovednost za jine... mozna tak. max, v ramci rodiny, kde pochopitelne detem take urcujeme pravidla, vcetne toho, kdyz zadne nejsou, neb je to zase pravidlo, ale nikdo nam do toh moc nekeca, pokud to neprekroci hranici a je to na zasah socialky...

Tak nemyslim, ze je organizatori nejak terorizovali, sexualne zneuzivali, mlatili atd.

Ja se trebas organizatorum nedivim, ze pri vstupu na nejaky koncert prohlizeji navstevniky, bohuzel tak daleko jsme to dotahli z tou pseudosvobodou...ze duvery je tak malo, ze by se nevesla ani spicku jehly.
Reagovat
Stan_Borowitz
smile

Zajímavé je, že tyhle nesmysly o totalitě vykřikují nejčastěji ti, kdo jedním dechem tvrdí, že Facebook, Twitter a další globální korporace mohou libovolně cenzurovat příspěvky uživatelů, které nejsou dost progresivistické, protože to jsou přece soukromé společnosti. Netvrdím, že to je případ uživatele GaelM, ale ty dvě množiny se překvapivě často překrývají...
Reagovat
paddy
nikdo, ani stát, nemá o člověku tolik dat a informací jako provozovatelé sociálních sítí (úplný monitoring chování na internetu, email, telefon, adresa, neustálá GPS poloha příp. jaké weby navštěvují)

zároveň lidé, kteří se na sociálních rádi sebeprezentují, tak hrdě prohlašují, že mají právo na soukromí smile smile smile
Reagovat
brixner
Pravda, je to postavený na hlavu! Kdysi jsem měl FB, kvůli jedné grupě, ale pak jsem zjišťoval víc a víc, že se tam vochomejtam úplně někde jinde a tak sem FB zrušil. Vobčas sem byl ve skupině italskejch kuchařů, co kouzlej se špagetama a dodnes mi chodí nabídky na vodkup vagónů nudlí za super cenysmilesmile
Reagovat
paddy
kdo nemá účet na sítích, tak ten má styl Čendy
...má styl Čendy, jéé, jéé, jéé... smile smile
https://www.youtube.com/watch?v=DrQMROGD-EE&t=67s
Reagovat
brixner
Už se na něj těším, na hajzlasmile
Reagovat
GaelM
To je dobře, že to netvrdíš, protože takový názor rozhodně nesdílím.
Reagovat
Vlk-v-trave
Take jsem si vsiml... dalo by se asi o tom napsat plno knizek, zeby i ten Dostojevskij cumel...kolik se da popsat stranek o zajimavych fenomenech...

Nechci tady s tim ani moc prudit, takze to shrnu jen do takove kostky.

- prumyslovy vyvoj, vynalezy, meni u lidi vnimani casu a prostoru.
- technologicka revoluce to dostava do takove dynamiky, ze lidske vedomi neni uz davno schopno prirozene reagovat, nebot nas nikdo neucil s technologii vedome pracovat, odpovednost je prenesena na technologicke stroje. Klasicka projekce.

Jeste asi nikdy v historii nebyl tak clovek zotrocen a zcela dobrovolne, jako v teto ere.

Byly ruzne historicke epochy. Antika, Stredovek, Renesance atd. Tuhle bych nazval - Epocha Dobrovolneho Sebeotroctvi s extremistickym nabozenskym vnimanim. Polyteismus a Monoteismus v jednom. Absolutni Buh - Informace. Panteon ruznych zvirat. Cim vetsi zvire a blbec, tim vyssi sila v panteonu. Nove cirkve - desitky medii. Mame dokonce uz i spasitele...:) Nabozensky symbol smartfon, zkus nekumu na nej sahnout, nebo vzit na 15 min.:)

Kdyby Da Vinci a podobni meli moznost pohlednout do budoucnosti, mozna by tak nespechali s temi genialnimi myslenkami:)

Aneb, kdyz dame do ruky clovekovi technologicke naradi, jeste to neznamena, ze bude moudrejsi nebo chytrejsi.

Kazdopadne jsem optimista, ikdyz je to pro nas myslim 1000 x vetsi vyzva byt mene sebezotrocenym, nez porazit v Parizi Nadala:)))
Reagovat
Stan_Borowitz
Amen. Dokonale vyjádřeno. smile
Reagovat
bIbec
A dá se tomu říkat cenzura? Není smazání něčeho nebo někoho prostým vyjádřením názoru / postoje společnosti?

Tuhle kritiku chápu např u veřejnoprávního média, ale sociální sítě ať si dělají co chtějí.

Já bych dokonce řekl, že politická snaha o to, aby soc sítě nemazaly, je bráněním vyjádření postoje, tudíž je v rozporu se svobodou slova.
Reagovat
Stan_Borowitz
Dá, protože to forma cenzury a v konečném důsledku cesta k totalitě prostě je. Viz třeba heslo "moderní cenzura" zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Cenzura#Druhy_cenzury

Ono to ale neobstojí ani na bázi čistě obchodní, pokud chápeme vztah mezi provozovatelem sítě a uživatelem jako obchodní transakci mezi dvěma soukromými subjekty. Trh sociálních sítí je typicky oligopolní a ve všech vyspělých ekonomikách platí regulace, podle které monopolní nebo oligoplní dodavatelé nesmí své odběratele diskriminovat, resp. odmítnout jim poskytnout službu či ji poskytovat za horších podmínek, než je typické pro obdobné odběratele. Jak by se ti líbilo, kdyby ti dodavatel odpojil elektřinu, protože třeba jsi aktivista LBGTQ a ředitel dodavatele je bigotní katolík? Navíc by se při tom odkazoval na to, že zahájením odběru jsi přistoupil na všeobecné obchodní podmínky, kde by měl uvedeno, že má právo odpojit odběratele dle svého volného uvážení?
Reagovat
HolyMotors
LGBTQ komunita (a kdo ví, kdo ještě) asi starému pánovi zase jednou rozbila hračky a tak to nevydržel a vyblil tendenční a manipulativní blábol na tenisportál místo novinek, kam svojí úrovní padá dál a dál.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jinak ale výrok "...snaha o to, aby soc sítě nemazaly, je bráněním vyjádření postoje, tudíž je v rozporu se svobodou slova." je opravdová perla. Aktivně někomu bránit ve vyjádření jeho názoru je vlastně boj za svobodu slova, to je jak z Orwella.

Válka je mír, svoboda je otroctví, nevědomost je síla!
Reagovat
bIbec
já to napsal schválně, protože si uvědomuju ten paradox :-)

Jinak já nemám nic proti diskriminaci v soukromé sféře. Respektive se mi to nelíbí a přijde mi to nemorální, ale rozhodnutí firmy, že nenabídne své služby např homosexuálovi respektuju.

Jde o to, co si firma může dovolit. Mazání na FB očividně nikomu moc nevadí, protože tuhle síť lidi dál z vesela používají. Já třeba ne :-)
Reagovat
Mony
Na OH jsou též zakázany politické projevy. Takhle je to určitě čistší.. To by taky jinak na GS mohla vypuknout 3.svetova valka
Reagovat
Mantra
a prachy ovládají svět - ale koulička se nezastaví,na to nemají smile příroda to zařídí smile
Reagovat
Mantra
a neměla šukat s rákosníkem, to je zase její problém
Reagovat
vojta91
Přesně tak. Mohla si vybrat nějakou čínskou kopačku (nebo v případě Činy spíše pálku na Ping pong) a měla by klid. Ale to ne, ona si něco začne s komárským papalášem a pak ještě zvani do médií. Dopadla nakonec dobre, mohla skončit v novodobem koncentraku s Ujgury.
Tak to v totalitních režimech kde není tak úplně rovnoprávnost občas chodí.
Reagovat
peek
Tak třeba neměla na vybranou. Před 50 lety když by na tebe ukázal tajemník strany, tak bys taky musel.
Reagovat
Stan_Borowitz
Před 50 lety? To byl rok 1972. Možná v KLDR to tak tehdy fungovalo, ale u nás určitě ne.

Jinak nevím, četl jsem ten její slavný příspěvek (v čínštině), tam psala, že do něj byla zamilovaná a čekala, že po odchodu z funkce v ÚV opustí manželku a bude žít s ní (asi jí něco podobného slíbil). Což se nestalo a ona z toho byla evidentně na dně, tak se potřebovala vypovídat.

Ten původní příspěvek ale z webu záhadně zmizel a už se dočteš jen mediální interpretace...
Reagovat
brixner
Jojo, vobčas, když se nudim, taky si nadšeně čtu Virgília v čínštině..smile=smile=smile
Reagovat
Stan_Borowitz
Dnes i skladník ve šroubárně může používati online překladače, Mlho. A existují i lepší než Google Translator...
Reagovat
brixner
Je mi to jasný. Já se čínsky chvíli učil, fakt jsem to zkoušel, ale...No, nic, bylo to nechutný..smilesmile
Reagovat
Stan_Borowitz
Je to těžkej jazyk.

Tady je celkem objektivní a vyvážený článek a aje tam i kousek toho původního postu:

https://www.abc.net.au/news/2022-01-09/what-peng-shuais-post-weibo-sexual-assault-allegation/100716422
Reagovat
annah
smilesmilesmile
Reagovat
Fandina
Joooooooooooo DDD smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist