Orantes míří do Síně slávy

23. 2. 2012, 19:17
Aktuality 8
ATP odtajnila jméno dalšího bývalého hráče, který vstoupí do tenisové Síně slávy. Během slavnostního ceremoniálu v Newportu bude mezi 'nesmrtelné' zapsán vítěz US Open z roku 1975 Manuel Orantes.
Manuel Orantes

"Vítězství Manuela Orantese na US Open v roce 1975 je zaznamenáno jako jedno z nejvýraznějších v tenisové historii," uvedl Tony Trabert, který je v komisi, jež rozhoduje o dalších členech Síně slávy. "Tento úspěch, stejně jako jeho další vítězství a jeho zapálení pro Davis Cup, z něj dělají opravdovou tenisovou legendu. Uvedení do Síně slávy si rozhodně zaslouží," dodal Trabert.

Nyní 62letý rodák z Granady Orantes sice ve světovém žebříčku nikdy nevystoupal na úplný vrchol, v roce 1973 byl ale druhý a v elitní desítce se udržel bez přerušení dlouhých pět let. Na turnajích vybojoval celkem 33 titulů a kariéru ukončil s bilancí 647 výher a 247 porážek. Úspěchy slavil s 22 tituly i ve čtyřhře.

Orantes je pátým španělským hráčem, kterému se do Síně slávy podařilo dostat. Před ním se té cti dostalo Manuelu Alonsovi, Andresi Gimenovi, Arantxe Sanchezové-Vicariové a Manuelu Santanovi.

Komentáře

8
Přidat komentář
smazaný uživatel
Statistiky z finále USO 75

Orantes d. Connors, 6-4, 6-3, 6-3

Orantes had 0 aces and 1 double.
Connors had 3 aces and no doubles.

Orantes made 18 winners: 11 forehands, 5 backhands, 2 forehand volley winners, 0 backhand volley winners and 0 smashes.

Connors made 30 winners: 8 forehands, 4 backhands, 3 forehand volleys, 6 backhand volleys, and 9 smashes.

The most productive stroke was Orantes? forehand with 11 winners. Of these, four were lobs. He also threw up forehand lobs on 14 other points, but won only 4 of those points; he threw up backhand lobs on 8 additional points and won only two of those.

For comparison, Lendl hit 5 winning forehand lobs in his 1987 U.S. Open quarterfinal against McEnroe (a much faster paced match but one with the same number of games). Lendl also threw up forehand lobs, not outright winners, that helped him win 2 of 3 points; he went 1 of 3 on the backhand side.

Orantes and Connors each made 1 winner off a service return.

Orantes made 11 passing shots ? neither lobs nor returns ? throughout the match: 6 forehands and 5 backhands. Connors made no such shots, no doubt because Orantes came to net so seldom.

Orantes won 6 of 8 approaches (or 75%).

Connors won 42 of 73 approaches (or 58%): 16 of 29 in the first set, 10 of 18 in the second, and 16 of 26 in the third. He was right to come in so much and it did benefit him.
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě doplnění, toto finále se hrálo antuce.
Reagovat
smazaný uživatel
Děkuju za info, nic extra výrazného tam nevidím, v počtu winnerů se to spíš podobá výkonům minulé jedničky WTA. I když na antuce jejich počet bývá menší než na jiném povrchu.
Reagovat
smazaný uživatel
Nějaké zajímavosti tam určitě jsou. Třeba to, že Connors byl skoro třikrát za gem na síti..ale extra valnou úspěšnost tam neměl. Orantes, jako typický antukář, trefoval svoje winnery takřka výhradně od bejslajny a docela slušně prohazoval. Orantes asi využil toho, že se ten rok hrálo USO na antuce poprvé a vcelku snadno z pozice světové devítky porazil jedničku. Mimochodem Connors byl rok předtím skoro neporazitelný, měl bilanci..snad si to dobře pamatuju 99-4.
Reagovat
smazaný uživatel
Bilance (výhry - prohry na všech turnajích) z těch let se už sotva dají někde najít. Podle počtu GS titulů byl rok 1974 pro Connorse jasný vrchol kariéry, po nástupu nové konkurence pak mnoho let na grandslamech až na dvě výjimky nevyhrál nic.
Reagovat
smazaný uživatel
...je zaznamenáno jako jedno z nejvýraznějších v tenisové historii...
Jak se tomu má rozumět? Čím jako bylo nejvýraznější? Ve finále to soupeři dal třikrát 6:1 nebo nějak podobně?
Reagovat
smazaný uživatel
gratulace :D
Reagovat
smazaný uživatel
připojuji se....věřím, že si to zaslouží i když si ho nepamatuju...ale to není jeho, ale moje chyba...jsem rok narození 81 - snad mě to trochu omluví:-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist