Osmička pro Šanghaj se začíná rýsovat

30. 10. 2008, 11:03
Aktuality 0
Na právě probíhajícím podniku série Masters v Paříži se rozhoduje o majitelích posledních tří volných vstupenek na Turnaj mistrů. Účast v Šanghaji má jistou pět tenistů, další tři své postavení ve Francii zatím úspěšně hájí. Udrží své pozice nebo letenku na prestižní podnik přenechají některému ze soupeřů?

Už s předstihem si účast na klání konaném od 9. do 16. listopadu zajistil obhájce Federer, světová jednička Nadal, vítěz Australian Open Djokovič, Rus Davyděnko a poprvé také Brit Andy Murray.

O poslední tři volná místa se bojuje tento týden v Paříži, kde se hraje poslední díl seriálu Masters. Před dnešními osmifinálovými duely jsou nejžhavějšími adepty tenisté, kteří jimi byli i před podnikem ve Francii. Tedy hráči na 6.-8. místě žebříčku ATP Race - Roddick, del Potro a Simon. Ti všichni svůj úvodní zápas zvládli.

Ještě v pondělí se je v pořadí snažilo předstihnout 10 soupeřů, kteří měli teoretické šance. Dnes už se okruh pronásledovatlů ztenčil na pouhé čtyři tenisty: Blaka, Tsongu a teoretické naděje má i Nalbandian a Verdasco.

Roddick, del Potro a Simon drží postupové pozice
Nejblíže k přidělení v pořadí šesté vstupenky na Turnaj mistrů je Američan Andy Roddick. Pokud dnes porazí Gillese Simona, poletí do Šanghaje. V případě že by prohrál, mohl by ho o prestižní turnaj připravit už jen triumf Jamese Blaka v Paříži a zároveň by del Potro a Simon museli postoupit alespoň do semifinále.

Žebříček ATP Race:
1. Nadal, Rafael (Šp.) 1310 b.
2. Federer, Roger (Švýc.) 1016 b.
3. Djokovic, Novak (Srb.) 914 b.
4. Murray, Andy (Brit.) 659 b.
5. Davydenko, Nikolay (Rus) 418 b.
6. Roddick, Andy (USA) 369 b.
7. Del Potro, Juan Martin (Arg.) 354 b.
8. Simon, Gilles (Fr.) 341 b.

-----------------------------
9. Ferrer, David (Šp.) 338 b.
10. Blake, James (USA) 310 b.
11. Wawrinka, Stanislas (Švýc.) 301 b.
12. Tsonga, Jo-Wilfried (Fr..) 290 b.
13. Gonzalez, Fernando (Chile.) 284 b.
14. Nalbandian, David (Arg.) 275 b.
15. Verdasco, Fernando (Šp.) 268 b.

Skvělá forma v druhé polovině sezony vyšvihla na postupové příčky také argentinský zázrak z Tandilu Juana Martina del Potra. Dvacetiletý tenista získal čtyři tituly, a v Paříži se postupem mezi nejlepších šestnáct přiblížil něčemu, v co by ještě na jaře určitě nevěřil. O Šanghaj ho může připravit jen nečekané pařížské finále, v němž by jeho krajan a dnešní soupeř Nalbandian musel vyhrát nad Blakem. Druhou, ještě méně pravděpodobnější variantou je, že titul získá Nalbandian nebo Blake a zároveň Simon postoupí do semifinále. Ovšem vše má ve svých rukách: dnešní výhra by vyloučila první variantu (finálová výhra Nalbandiana nad Blakem) a definitivní jistotu by talentovanému Argentinci dal postup mezi nejlepší čtyři.

Počítat však může i s případným zaváháním konkurentů. Gilles Simon by si letenku do Šanghaje zajistil postupem do finále, v ostatních případech musí doufat v klopýtnutí soupeřů - del Potra, Blaka a Tsongy. Už dnes si Francouz může sen přiblížit i za pomoci bouřlivého domácího prostředí v duelu s Roddickem.

Překvapí Blake, Tsonga, Nalbandian nebo snad Verdasco?
Nejblíže měl k návratu mezi nejlepších osm tenistů této sezony Španěl Ferrer. Ten však i v Paříži potvrdil pokles formy a už ve 2. kole prohrál s Kohlschreiberem. Podobně dopadl i Švýcar Wawrinka, jenž podlehl Berdychovi. Fernando Gonzalez ve Francii nestartoval.

A tak takzvaně první pod čarou je James Blake. Finalista Turnaje mistrů z roku 2006 by si účast v Šanghaji po dvou letech určitě rád zopakoval. Nicméně devětadvacetiletý Američan by musel minimálně postoupit do finále, a ani to mu nemusí vstupenku zajistit. Blake v Paříži nikdy nepostoupil přes 3. kolo...

Podobně je na tom i finalista letošního Australian Open Jo-Wilfried Tsonga. Finálová účast v Paříži by mu za daných okolností zřejmě nestačila, a tak chce-li do Šanghaje, musí myslet na titul.

Body za Šanghaj:
vítěz ... 100 bodů
finalista ... 70 bodů
semifinalista ... 45 bodů
čtvrtfinalista ... 25 bodů
osmifinalista ... 15 bodů

Jedině obhájit loňské vítězství. Nic jiného nezbývá Davidu Nalbandianovi. Sice podobně jako loni na halových turnajích ožil, ale zázraky se často neopakují.

V hluboké teorii je i šance Fernanda Verdasca. Španěl by musel získat první triumf z podniku Masters a zároveň věřit, že Simon skončí ve čtvrtfinále a Blake v semifinále.

Roddick, del Potro a Simon tak mají vše na svých raketách. Ani případné prohry v dnešním osmifinálovém kole je však teoreticky o cestu do Šanghaje připravit nemusí.

Překvapí snad někdo z pronásledovatelů v konkurenci nejlepších tenistů světa? Pavouk turnaje (draw).

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist