Osmnáctiletý Forejtek na US Open slaví první grandslamový titul!

8. 9. 2019, 22:03
Aktuality 60
US OPEN - Český tenis se po více než osmi letech dočkal chlapeckého triumfu na grandslamech. Na letošním US Open se o něj postaral Jonáš Forejtek. Osmnáctiletý Čech ve finále po obratu přehrál 6-7(4) 6-0 6-2 domácího Emilia Navu a potvrdil letošní skvělou formu na grandslamech.
Profily hráčů
Jonáš Forejtek (© USTA)

Jonáš Forejtek na poslední sezonu mezi juniory nikdy nezapomene. Osmnáctiletý Čech ovládl s krajanem Daliborem Svrčinou čtyřhru na Australian Open, s krajanem Jiřím Lehečkou vyhrál Wimbledon a dnes na US Open vybojoval svou premiérovou grandslamovou trofej ve dvouhře.

Plzeňský rodák sice úvodní set s domácím Emiliem Navou ztratil v tie-breaku, nicméně poté už byl na kurtu jasně lepším hráčem, chybujícímu soupeři povolil pouhé dva gamy a po hodině a půl zvítězil 6-7(4) 6-0 6-2.

"Ze začátku jsem byl nervózní a možná proto příliš pasivní, ale on hrál moc dobře. Pomohl mi brejk v první hře druhé sady, od té doby jsem odehrál dva dobré sety. Jsem se svým výkonem spokojený. Bylo to dobré," pochvaloval si Forejtek.

Forejtek je prvním českým chlapeckým vítězem ve dvouhře od Australian Open 2011, kde slavil Jiří Veselý. Celkově se český tenis raduje pošesté (Ivan Lendl x2, David Škoch, Dušan Lojda). Na US Open se české barvy dočkaly juniorské trofeje po pěti letech, v roce 2014 nenašla přemožitelku Marie Bouzková.

"Je skvělé být grandslamovým vítězem. A získat po dvou deblových i singlovou trofej je neskutečné. Nabral jsem hodně zkušeností a je to velká motivace do budoucna," řekl Forejtek v angličtině na tiskové konferenci. Juniorskými šampiony na US Open v minulosti byli mimo jiné Brit Andy Murray či letošní semifinalista Bulhar Grigor Dimitrov. "Musím makat, abych se jim přiblížil," řekl Forejtek.

Forejtka nyní čeká přesun do Bosny a Hercegoviny, kde poprvé okusí daviscupovou atmosféru. "Ještě se neví, kdo nastoupí, ale na svůj případný první start se moc těším. Uvidíme, jak mi to půjde," řekl.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

60
Přidat komentář
peggy
Moc blahopřeji,mohla být Tvoje prababicka,ale prosím ať nejsi takový jako pan Berdych.
Reagovat
George_Renel
Já bych mu tedy to finále Wimbledonu moc přál.
Reagovat
rybicka
Já bych mu zase nepřála tu prabábu :-))
Reagovat
slacker
Slyšte vyprávění z dob, kdy prabáby našich pradědů byly ještě dětmi
Reagovat
Krisboy
Jako že peggy kdysi utekla z Humberta? No, možné to je.
Reagovat
sojka1
gratulace, velky uspech... a ted sup na starochy! Ale prace jak na kostele... :-)
Reagovat
JCFerrero
Lehecka,Svrcina,Machac,Forejtek kto je z nich taky najvacsi talent?
Reagovat
FulnekUltras
Po dnešku už asi není co řešit...
Reagovat
rybicka
Po dnešku to ještě skoro nic neznamená. Nicméně je naprosto úžasné, že není osamělým talentem. Všem klukům co tu ukázali talent přeji, aby ho dokázali naplnit, moc, moc zdraví a dobrou hlavu.
Reagovat
FulnekUltras
Z těch čtyř jmenovaných přibližně ve stejném věku teď jako jediný udělal opravdu výrazný mezinárodní výsledek. Tak bych řekl, že o míře talentu to něco vypovídá. ;-)
Reagovat
rybicka
Tak jistě je to super. Ale jeden turnaj, mladí, všechno může být v budoucnu jinak.

Dospělí vítězové zapadají jako vyhaslé hvězdy, natož mlaďoši. Samozřejmě mu přeji úspěchy a gratulace jistě dostává dosud. Faktem je, že to už mu nikdo nevezme.
Reagovat
bIbec
Jeden rok, pokud je hráč tak mladý, může dělat hodně. Forejtek je starší jak Lehečka a Svrčina. Takže bych řek, že "je co řešit". Respektive že až čas ukáže. Bylo by fajn, kdyby se alespoň jeden z nich dostal jednou do stovky.
Reagovat
bIbec
každopádně gratulace Jonášovi, je to pěkný úspěch!
Reagovat
bIbec
teď se dívám na juniorský žebříček. Jonáš je pátý (po tomhle titulu se jistě posune nahoru), ale všichni čtyři hráči před ním sou výrazně mladší.
Reagovat
R01316
Uz je v zebricku prvni asi s 250 bodovym naskokem
Reagovat
Montaigne33
Nadal je milý člověk- je mi líto, že trpí obsedantně-kompulzivní poruchou... Jeho strýc z něho vytvořil monstrum, zřejmě to začalo, když ho donutil hrát levou rukou atd. Stal se slavným, úspěšným, bohatým- ale za jakou cenu... Dnes pravděpodobně opět zvítězí, ale jeho fanatický urputný tenis postrádá eleganci, zkrátka "něco navíc"... Je to jen dřina- válka- dřina- válka... Do dějin tenisu se samozřejmě už zapsal. Je to největší dříč, nejurputnější a nejsilovější hráč, obranář a fanatik, co tenis. svět poznal. Na antuce se mu nikdo nemůže (výsledkově) ani přiblížit.
Reagovat
soloo
presne tak, veľa hnevu války urputnosti do toho prináša , presný opak Federera , proste zdvíha sa mi žalúdok pri zápasoch Rafy kde sa snaži svojou gladiatorčinou zničit súpera je to jeho taktika OK ale tym gladiatorstvom to nastastie neplatí na Djokovica a v poslednej dobe Federera, velmi mi to pripomína Guardioulu, ktorý prišiel so svojím konceptom vo futbale, ktorým zmenil pohlad na futbal v ktorom sa vytratila entertaiment
Reagovat
Matti
donutil hrát levou......ach jo
Reagovat
darek.vrana
Vypadá to, že tahle generace by mohla prorazit. Sice z juniorů do dospělých je dlouhá cesta, ale zase tam těch nadějí máme vícero. Jinak z našich hráčů dokázali vyhrát juniorku na nějakém GS jen Lendl (FO 1978 a W 1978), Škoch (W 1992), Lojda (US 2006) a Veselý (AO 2011). Tak snad Forejtek skončí spíš jako prvně jmenovaný, než jako ti další.
Reagovat
sojka1
pak ze Ivan nema Wimbledon.... :-)
Reagovat
rybicka
A místo syna vnuci :-)) Do důsledku dobré.
Reagovat
Fandina
Joooooo :-)))))))
Reagovat
FulnekUltras
Socialismem odkojený hroznýšek se nepočítá.
Reagovat
Fransoas
Na konci juniorské kariéry vynikající potvrzení dosavadní formy.Velká gratulace pro nadějného bojovníka do budoucnosti.
Reagovat
jb007
U příležitosti vítězství Jonáše na juniorském US Open nabízím příležitost fandům zde na TP zeptat se, co byste chtěli o něm vědět. Mezi šestým a čtrnáctým rokem jsem byl jedním z jeho trenérů, hlavně přes zimu ve Špindlu.
Reagovat
spaniel
Jak vidis jeho sance mezi dospelymi? Fyzicka a sila, hlava, technika...
Reagovat
jb007
Hlava je výborná, odmala chce být jako Federer a je ochotný pro to dřít. Nikdy nic neodflákl. Fyzičku má stoprocentní. Potřeboval by trochu nabrat svalovou hmotu. S technikou už nic neudělám, ta je na Honzovi Mertlovi. Pamatuji se, jak jsem ho učil forhend, ten se docela povedl. Servis má podle sebe. V mužích se může prosadit, jedinou slabinu vidím v jeho z lyžování opotřebených kolenech. Snad vydrží veškerou zátěž co nejdéle.
Reagovat
spaniel
Dik. Nejvetsi zbran/slabina? A videl si v nem talent hned od mala?
Reagovat
jb007
Z úderů se dá považovat za zbraň jeho forhend, rychlý a dost liftovaný. Jinak je kompletní hráč bez slabin. Během naší spolupráce jsem se hlavně snažil, aby měl co nejširší úderový rejstřík bez slabin. Jeho mentální síla by se také dala považovat za zbraň.
Reagovat
jb007
Talent byl zřetelný už odmala. Všestranným sportováním byl dále rozvíjen. Závodně by mohl hrát i fotbal, pravidelně i plaval, v lyžování byl mistr republiky. Každému mladému tenistovi bych doporučil zhruba do dvanácti let dělat ještě jeden sport intenzivněji. Jonáš byl schopen se všechno rychle naučit. Moc fajn se s ním trénovalo.
Reagovat
FulnekUltras
Ještěže se snad nezhlédl v djokomurmistrech dlouhých výměn od BL. ;-)
Reagovat
jb007
V žácích jsme trénovali krátké výměny s rychlým zakončením stejně jako delší v pohybu. Do zápasů uměl obojí, radši chodil do rychlých winnerů. Později jsem však viděl, že spíše jen vrací, možná kvůli opožděnému růstu. Všichni soupeři měli výškovou převahu.
Reagovat
lars
A proc nehraje jednorucny BH ?
Reagovat
jb007
Bekhend jednoruč jsme zkoušeli, ale neměl na něj dost síly, tak zůstal u obouruče.
Reagovat
Krisboy
Chyba! :)
Jinak diky za zajímavé informace.
Reagovat
jb007
Fakt hrozně rád bych Jonáše naučil bekhend jednoruč, sám ho hraji, ale byl už v ml.žácích trochu pod výsledkovým tlakem. U jiných dětí jsme prostě obětovali půlrok.
Reagovat
spaniel
Vzhledem k vysledkum hracu z obourucakem a jejich zastoupeni v top 10, to neni na skodu. Pokud zvladne kvalitni slajs jako treba Murray.
Reagovat
Krisboy
Já vím, to byl jenom vtip. Já OHBH považuju za nejkrásnější tenisovej úder, ale rozhodně ho nejde hrát za každou cenu. Rozhodující je efektivita a jestli někomu jde lépe obouruč, nechť hraje obouruč. U profíků/závodních hráčů je to snad nutnost.

Každopádně jste na trénincích odvedli dobrej kus práce. Gratuluji oběma a díky!!
Reagovat
FulnekUltras
A jen kdyby se teď jonákovi podařilo aspoň trochu zdárně překlenout vzdálenost těch několika světelných let do kategorie dospělých.
Reagovat
Torn
Super.
Reagovat
George_Renel
Snad teď dostane nějaké příležitosti i na challengrech, aby se mohl posouvat rychleji vše.
Reagovat
spaniel
Super! Snad nedopadne jako Vesely.
Reagovat
makro99
tak kdyby se dostal na 35. místo a vyhrál turnaj ATP, tak by to většina z nás myslím brala všema deseti...
Reagovat
bIbec
no.. vzhledem k solidní české historii a namlsanosti z ženské soutěže by asi spíš většina (ve skrytu duše) ráda viděla něco výraznějšího. Já teda určitě. Samozřejmě chce se to všecko sejít, dobrý tým, zdravé sebevědomí, víra v sebe sama a pokora (s tímhle vším přijde i pracovitost). Zadarmo to nikdo z těch kluků nedostane.

Může se stát, že budou mít podobnou "kariéru" jako třeba Venca Šafránek nebo Pavlásek.. a je to vlastně pravděpodobnější než třeba řekněme top 20, to asi jo.
Reagovat
bIbec
jako Jirka mě osobně nechává celkem chladným. Takže všema deseti asi ani ne.. abych pravdu řekl :-)
Reagovat
rybicka
Já, namlsaná z našich holek si tiše doufám. Sešlo se těch kluků souběžně tolik, že by se snad mohli vzájemně táhnout.

Doufám, přeji sobě i jim a malinko, malinko věřím.
Reagovat
makro99
Historie - jj, rozumím; ale mít na několik let stabilního hráče první padesátky - to se nám v posledních letech dost nedaří; ještě dekádu dvě zpátky tam byli hráči jako Bóďa Ulihrach, Sláva Doseděl, Daniel Vacek, Martin Damm... a z nich pak vždycky někdo vynikl do té top 10, většinou na sezónu či dvě (Nováček, Korda, Novák, Štěpánek).
Na to aby Jonáš pronikl i do té druhé kategorie, na to mi přijde v té své juniorské kategorii málo dominantní. A to se v podstatě poměřuje s nejlepšíma z jednoho ročníku. Kdežto na ATP se bude současně poměřovat s nejlepšíma z nějakých 15 kalendářních ročníků (a díky Federerovi možná z 20 ročníků:).
Takže já spíš čekám nového Lojdu či Škocha, tedy životní sezóna se stropem na 150. místě. Pokud by z něj byl na 10 let novej Sláva Doseděl, budu rád.
Reagovat
EllNino
Pěkný, Mertlos spokojen, Plzeň jede :)

Když jsem ještě trénoval na Škodovce, bylo mu tak 10, malej kluk, teď vyhrál juniorku na US Open, super :)
Reagovat
vendulkabendulka
S dřevěnou plácačkou :)
https://twitter.com/marcos_z/status/1170475875667763200
Reagovat
EllNino
no, přesně takhle :)
Reagovat
Dobry-den
Aspoň jeden z Čechů neudělal ostudu. :-)
Reagovat
vendulkabendulka
V juniorce byli 4 Češi a snad až na Andyho Paulsona zahráli všichni velmi dobře! Kéž by se jim brzý přechod mezi muže vydařil, mohla by to být fajn mladá generace.
Reagovat
R01316
A Paulson se zase dostal do finale ctyrhry, takze ani jeden z nich ostudu neudelal
Reagovat
Fandina
Jj a v singlu jeden zápas vyhrál.
Reagovat
EllNino
Paulson se poprvé dostal do 2. kola, takže pro něj to byl nejúspěšnější GS, možná že je trochu pozadu oproti Jonáčovi, Jirkovi, Daliborovi nebo Tomášovi Machačovi, ale rozhodně bych na něj nezapomínal, má poměrně srovnanou hlavu a hodně o tenise přemýšlí podle rozhovorů ... nechme se překvpait, talentů máme dost
Reagovat
vendulkabendulka
Až mě překvapuje, kolik jich najednou je. A vůbec nevypadají špatně.
Zato mladé holky nic moc, na posledních GS bída.
Reagovat
EllNino
maldé holky jsou tu také, Nosková, Fruhvirtovy a spol., takže bych to taky neviděl černě, zejména ségry přeskakují jednu věkovou kategorii za druhou ...nejde mít každý rok někoho na výši v juniorech, na to jsme moc malá země s moc velkým sportovním záběrem
Reagovat
FulnekUltras
jestli zítra dáme pod koši Řecko, můžeme si dva dny pískat ;-)
Reagovat
EllNino
jo, to by byla bomba :)
Reagovat
rybicka
Za chvilku. :-)
Snad bude důvod ke smajlíku s úsměvem i kolem poledního...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist