Paoliniová prošla na druhém majoru v řadě do finále, ve Wimbledonu přežila bitvu s Vekičovou

11. 7., 17:48
Aktuality 36
WIMBLEDON - Jasmine Paoliniová (28) zaznamenala letos všechny tři své kariérní postupy do druhého týdne grandslamů a nyní ji čeká na druhém podniku velké čtyřky v řadě útok na tu nejcennější možnou trofej. Italka zdolala v nejdelším ženském semifinále Wimbledonu v historii 2:6, 6:4, 7:6 Donnu Vekičovou (28) a v sobotním finále nastoupí proti grandslamové šampionce Barboře Krejčíkové (28).
Profily hráčů
Jasmine Paoliniová postoupila na druhém grandslamu v řadě do finále (© AFP)

Vekičová – Paoliniová 6:2, 4:6, 6:7

Jasmine Paoliniová před začátkem letošní sezony nikdy nepřešla přes druhé kolo grandslamů, ovšem v aktuálním roce se podívala do druhého týdne v Melbourne, Paříži i nyní v Londýně. Obzvláště ve Wimbledonu je její tažení až do finále velmi překvapivé, protože ještě před pár týdny neměla na kontě ani jednu výhru v hlavních soutěžích na nejvyšší tour na trávě a všech šest předchozích startů ve Wimbledonu zakončila v prvním kole či kvalifikaci.

V semifinálové bitvě s Donnou Vekičovou dlouho tahala za kratší konec a poprvé jí sebrala servis až v koncovce druhé sady. Chorvatka nezvládla v devátém gamu druhé sady smeč a ztratila převahu na kurtu. Paoliniová se dostala v závěru dějství k teprve druhé brejkbolové šanci a prvnímu setbolu a aktivní hrou možnost proměnila.

Vekičová se za stavu 1:1 vydala na několik minut do útrob stadionu a evidentně se během přestávky uklidnila. Hned na úvod rozhodujícího dějství Paoliniové sebrala podání, nicméně do stavu 4:4 dvakrát přišla o náskok brejku a situaci, kdy byla kousek od vítězství, ani tentokrát psychicky neustála. Toho světová sedmička využila a v deváté a 11. hře se vždy dostala k jednomu mečbolu na returnu. Vekičová však obě hrozby zlikvidovala a nakonec musel rozhodnout super tie-break, který vyhrála Paoliniová poměrem 10:8.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

"Pro moji rodinu asi nebylo snadné sledovat takový zápas. Byla to horská dráha emocí. Jsem vděčná, že tu je se mnou. Vždycky mě podporovala. Poslední měsíce jsou pro mě šílené. Snažím se si tenis co nejvíce užívat. Hrát na tomhle kurt je splněný sen, jako malá jsem finále ve Wimbledonu sledovala," řekla Paoliniová po postupu.

Paoliniová zhruba loni touto dobou nastartovala stále probíhající životní období a letos exceluje na všech površích. V únoru senzačně triumfovala na hardové tisícovce v Dubaji, na antukovém French Open došla až do finále (porážka s Igou Šwiatekovou) a nyní si zahraje o titul na trávě ve Wimbledonu.

V posledních dnech se stala první italskou semifinalistkou a zároveň finalistkou Wimbledonu. V sobotním finále proti grandslamové šampionce Barboře Krejčíkové může jako třetí Italka v historii ovládnout grandslam. Povedlo se to pouze Francesce Schiavoneové na French Open 2010 a Flavii Pennettaové na US Open 2015.

Ve finálových duelech má bilanci 2:4. Za posledních 25 let je teprve pátou hráčkou, která dokázala ve stejné sezoně postoupit do finále French Open i Wimbledonu. V tomto období se to podařilo pouze ikonám Steffi Grafové, sestrám Williamsovým a Justine Heninové. Z Italek slaví takový úspěch jako první v historii.

Vekičová ukončila během travnaté části sezony zhruba roční krizi. Rodačka z Osijeku čekala téměř rok na sérii tří vítězství a po finále na generálce v Bad Homburgu měla blízko k závěrečnému kolu i ve Wimbledonu, kde si zahrála své první grandslamové semifinále. V žebříčku se posune o 16 míst na 21. pozici a bude zaostávat dvě příčky za svým maximem.

V All England Clubu se mohla stát druhou chorvatskou grandslamovou finalistkou v otevřené éře tenisu. Na French Open 1997 kralovala Iva Majoliová po výhře nad Martinou Hingisovou.


Výsledky dvouhry žen ve Wimbledonu

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

36
Přidat komentář
baba
neměli bychom urážet Paolini, nemůže za to, že je malá a větší hráčky tohoto omezení nedokázaly využít. Já si naopak říkám, že to může být velké povzbuzení pro naši Sáru Bejlek. Mimochodem, přece se říká, že i s malým kašpárkem se dá udělat velké divadlo.
Reagovat
George_Renel
Jen absolutní blb nazve děvče co má 160cm liliputem.....
Reagovat
Krisboy
Myslím, že nikdo nepochybuje o tom, že australopithecus.penis je z nich ten nejabsolutnější
Dává vzpomenout na Frantze, nebo jak se ten nešťastník jmenoval
Reagovat
turista
Souhlasím.
Reagovat
Patik
Ženské finále bude iný shit.. jedna či druhá ešte víťazný tanec s Musetim a bude to iný výsmech.
Reagovat
paddy
tanec již zrušili, ale vsadím se, že každá z nich by Musettiho na dva vítězné porazila smile
Reagovat
Patik
Je to možné
Reagovat
TSP
To finále má za bojovnost, a dobrou psychiku. Narozdíl od všech, které porazila, i když mnohé z nich byly úderově lepší. Tenis je minimálně z 50 % o hlavě, ostatně uplakaná Vekičová je toho krásný příklad.
Reagovat
paddy
Paolini pěkně vyvrátila přeceňovanou hru na síti, nejdůležitější je hlava smile

Vyhrané míče na síti
Vekič 80% (12/15)
Paolini 57% (12/21)
Reagovat
turista
No jo. Vekič nemá holt mentální sílu jako Navrátilová, Evertová, Lendl, Nadal či Djokovič.
Reagovat
paddy
a Lendl to měl hodně vydřené, talent není tak důležitý
Reagovat
turista
Talent není opravdu tak důležitý. Lendl byl obrovsky psychicky odolný tenista. I to se možná naučil během své kariéry. Pokud se Ivan Lendl rozhodl, že tomu či jinému soupeři už nikdy nedá ani čuchnout tak to splnil. Connors, Panatta a mnoho jiných o tom ví své. Proto se mu taky říkalo Ivan Hrozný.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A z toho je taky vidět, která hráčka byla aktivnější. Na síť měla se svými parametry a servisem chodit hlavně Donna.
Pokud ji teda neomezovala ruka až na tolik, že se volejům úmyslně vyhýbala. Ale to je mi trochu divné. Jakkoli, tu ruku měla jen namoženou nebo s ní předtím marodila?
Reagovat
Krisboy
Nejmenší a nejlepší
Reagovat
australan.tenis
Jednooký král mezi slepými.

Už vidím, jaké nakládačky by dostala od Navrátilové, Evertove, Graff, Seles, sester Williams, Sharapove, Swiatek, podobného vzrůstu ale stejně vyšších Henin a Barty, Bartoliove, Mauresmo, Davenport, Hingis....

Celá její hlava a rychlost by jí bylo proti kvalitním soupeřkám k ničemu, protože tyto protihráčky nemají slabinu v hlavě, pohybu ani rychlosti a zároveň jsou fyziologický větší, silnější a s větším rozsahem. Totální ostuda pro WTA hračky.

ATP > WTA

Liliput by se nikdy nestal šampionem v mužské části Wimbledonu.
Reagovat
paddy
vsadím, že "malá" Davenport (189 cm) je vyšší než ty smile
Reagovat
australan.tenis
Hups, malý liliput padDICK a jeho projekce sebe sama do druhých. K nezaplacení. Jen pokračuj. :))

S tebou bude zítra v semifinále mužů veselo. Hihi.
Reagovat
paddy
veselo je s tebou, přirovnávat o hlavu vyšší Davenport k Paolini smile smile
Reagovat
australan.tenis
"Už vidím, jaké nakládačky by dostala..."

Nikdo nikoho k nikomu nepřirovnává, naopak .... Demonstrace obrovského kontrastu mezi špičkovými hráčkami a liliputem.

Paddick paddick... Číst neumíš, text nechápeš, pleteš si česká slovíčka... Ty jsi asi dnes zase moc chlastal nebo fetoval. :)

Nepřemýšlel jsi o to, že bys vytvořil vlastní merch hraček pro děti? Mohlo by se to jmenovat "fluffy Paddy" .... Je to hloupé, je to retardované, ale roztomile sametové. :)
Reagovat
paddy
doporučuji ti si zopakovat slabikář smile
"podobného vzrůstu ale stejně vyšších Henin a Barty, Bartoliove, Mauresmo, Davenport, Hingis"
Reagovat
australan.tenis
A zase vedle prosťáčku.. :)))

"podobného vzrůstu ale stejně vyšších Henin a Barty," ...... Proto bylo "a" mezi Henin a Barty a další hračky byly oddělené čárkou.

Z kontextu jasné vyplývá, že se to týká pouze Henin a Barty. Ostatní jsou vysoké. Zase ti komplexně uniká celkový kontext a navíc naše diskuse z předchozího článku.

Řekni mi paddíčku, baví tě se ponižovat? :)) je to tvé hobby? Hihi.

Možná to není tvoje chyba... Pravděpodobně už se ani neorientuješ osobou, místem a časem. Zapomínáš....
Reagovat
lars
Kdyby se M.Keys nezranila , tak by asi uz na Wimblu nehrala.
Reagovat
Liverpool22
Přesně tak. Keys jí měla na lopatě, ale někdy to takhle je viz. Iga na RG nebo Angláni na Euro viz. zápas se Slovenskem a nyní jsou ve finále
Reagovat
lars
Anglicani "uhaluzili" gol v posledni minute s Nizozemskem a se Slovenskem
Reagovat
Liverpool22
Bohužel
Reagovat
turista
Liverpool22 by přece měl fandit Anglii. Góly Anglie neuhaluzila. Měly padnout už o několik minut dřív. Byly moc hezké. Anglie měla své šance i když hrála až moc úsporně. Proti Nizozemsku, které má silné individuality ale jejich mužstvo neumí kloudně kolektivně bránit a nemá v bránění systém dala gól, který nebyl uznán pro těsný ofsajd. Na Španělsko Anglie ale asi stačit nebude.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Kdyby se nezranil Gríša, určitě by Wimbledon letos vyhrál
Reagovat
paddy
kdyby pes nesral, dál by doběh smile

skutečný je jen
Gejzír, v něm já a spol., léčí náš světabol smile smile smile

https://www.youtube.com/watch?v=NAu-WwP02bg&t=120s
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Reagovat
Krisboy
Klesá níž a níž, že?
Reagovat
lars
napsal jsem " asi", a ne " urcite" jako ty
Reagovat
Krisboy
Skutečně si myslíš, že Paolini považuji za nejlepší tenistku?
Jen poukazuji na to, že i s takovou postavou se dá uhrát finále Wimbledonu.
Reagovat
lars
Napsal si : " Nejmenší a nejlepší " a ne neco jako: Nejmenší finalistka Wimblu
Reagovat
Krisboy
Bylo to myšleno s nadhledem a rozhodně s respektem a obdivně. Jestli to z toho nebylo poznat, omlouvám se ti.
Reagovat
com
Paolina na Wimbledonu:

2024 - finale
2023 - 1. kolo
2022 - 1. kolo
2021 - 1. kolo
předtím nepřelezla ani kvaldu
Reagovat
zfloyd
vyhrála asi zaslouženě , nic nevymýšlela , hrála svou hru na jistotu a navíc měla v zadku asi vrtuli , lítala jako tryskáč
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist