Paříž hledá tenisovou královnu, král Nadal bude hájit trůn

23. 5. 2008, 17:54
Aktuality 1
Náhlý konec kariéry čtyřnásobné vítězky Roland Garros Justine Heninové nabídl před startem antukového grandslamu dalším hráčkám velkou šanci na premiérový pařížský titul. V pavouku ženské dvouhry je jediná tenistka, která už French Open vyhrála, a to šampionka z roku 2002 Serena Williamsová. Mezi muži se vítěz posledních tří ročníků Rafael Nadal chystá hájit svou neporazitelnost na pařížské antuce, i když si už letos na svém oblíbeném povrchu vybral i slabší chvilku.
Rafael Nadal před rokem na French Open dovršil hattrick

Díky odchodu belgické tenistky se světovou jedničkou stala Maria Šarapovová, která se po loňských zdravotních problémech dostala do výborné formy a vyhrála Australian Open. Jednadvacetiletá Ruska musela loni v Paříži spolknout hořkou pilulku, když v semifinále podlehla jasně 2:6 a 1:6 Srbce Aně Ivanovičové.

I když zatím sbírala úspěchy především na rychlejších površích, Šarapovová věří, že může uspět i na antuce. "Loni jsem vlastně hrála bez ramena a dostala se do semifinále," připomněla zdravotní problémy, které ji trápily.

Z prvního grandslamového titulu by se mohla radovat i jedna ze srbských tenistek. Ivanovičová se loni v Paříži dostala až do finále, i když tam neunesla tíhu prvního grandslamového boje o titul a hladce podlehla Heninové. Letos je její výkonnost jako na houpačce; byla ve finále Australian Open a vyhrála turnaj v Indian Wells, ale pak záhy vypadla na antuce v Berlíně i Římě. Do Paříže však přijela s optimismem. "Mám odsud velmi hezké vzpomínky z loňského roku. Bylo to trochu nečekané, takže se těším, že udělám další krok a možná vyhraju titul. Ale bude to velmi těžké," řekla Ivanovičová.

Její krajanka Jelena Jankovičová jako jediná z první trojice světového žebříčku letos vyhrála antukový turnaj, když triumfovala v Římě. Loni v Paříži vypadla v semifinále s Heninovou. "Ta teď tady nehraje, takže mám větší šanci," poznamenala loňská čtvrtfinálová přemožitelka Nicole Vaidišové.

Česká jednička se v této sezoně hodně trápí, z výhry se radovala naposledy na začátku března. Od té doby prohrála pět zápasů za sebou, přičemž s výjimkou Ivanovičové hrála s podprůměrnými tenistkami. V trenérské roli vyměnila nevlastního otce Aleše Kodata za Davida Felgatea, ale zatím to nepřineslo žádné výsledky. Pokud se v Paříži z krize nevymaní, čeká ji velký propad ve světovém žebříčku.

Formu zatím marně hledá i další Češka Lucie Šafářová, která loni v Paříži postoupila do osmifinále, ale letos zatím na okruhu WTA došla jen jednou do 3. kola.

Větší šance na úspěch mají čeští tenisté v mužské dvouhře. Radek Štěpánek se ukázal ve vynikající formě na antukovém turnaji série Masters v Římě, kde porazil světovou jedničku Rogera Federera a postoupil do semifinále. To pak musel vzdát kvůli nevolnosti.

Výborné výkony je schopen předvést i Tomáš Berdych, i když v antukové sezoně kvůli zranění kotníku z daviscupového čtvrtfinále v Rusku odehrál jen čtyři zápasy. V nich porazil osmého hráče světa Američana Jamese Blaka a Argentice Guillerma Caňase, naopak prohrál vyrovnané duely s Rusem Maratem Safinem a Robinem Söderlingem ze Švédska.

Největším favoritem na titul je Nadal, i když se jeho trůn může otřásat v základech. Vedle tradičního rivala Federera, kterému pařížská trofej jako jediná z grandslamových turnajů chybí, ho může ohrozit nejlepší hráč letošní sezony Novak Djokovič ze Srbska. Ten na Australian Open po jedenácti turnajích ukončil nadvládu švýcarsko-španělského dua na grandslamech.

Nadal v Římě i kvůli puchýřům na noze podlehl už ve druhém kole krajanovi Juanu Carlosi Ferrerovi, ale minulý týden vyhrál další turnaj série Masters v Hamburku. Djokovič vyhrál velký antukový turnaj v italské metropoli a případný triumf v Paříži by pro něj mohl být opožděným dárkem k jednadvacátým narozeninám, které oslavil ve čtvrtek.

Poněkud za očekáváním v této sezoně zůstává světová jednička Federer, kterému v žebříčku Champions Race patří až třetí pozice. Švýcarský tenista, jenž v úvodu roku přechodil mononukleózu, vyhrál letos zatím jen turnaj v Estorilu. Tam přitom ani nemusel dohrát finále, protože Nikolaj Davyděnko z Ruska zápas vzdal. "Snad to bude v Paříži jiný příběh," prohlásil Švýcar.

ČTK

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Federere, tak už konečně hraj!!!!!!!!!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist