Paszeková odvrátila pět mečbolů a triumfovala v Eastbourne

23. 6. 2012, 16:32
Aktuality 42
Rakouská tenistka Tamira Paszeková ve finále v Eastbourne ukončila dvouleté čekání na titul. Ve finále se světovou osmičkou Angelique Kerberovou z Německa odvrátila pět mečbolů a vyhrála 5-7 6-3 a 7-5.
Profily hráčů
Tamira Paszeková

Tamira Paszeková do finálového zápasu nevstoupila dobře a brzy prohrávala 0-3. Nervozitu z úvodu zápasu proti favorizované Kerberové Rakušanka setřásla, následující tři gamy získala ve svůj prospěch a vrátila se do první sady. Tu nakonec Paszeková prohrála 5-7, ale vítězstvím 6-3 v sadě druhé si vynutila rozhodující třetí set.

Ten nabídl velmi povedenou podívanou se spoustou obratů. Za stavu 2-2 byla na podání Paszeková a finalistky předváděli možná nejlepší tenis zápasu. Mírně navrch měla Kerberová, která se snažila hrát agresivně a výměny ukončovat velmi rychle. I přesto, že Rakušanka předvedla precizní defenzívu a vytáhla několik fantasticky umístěných winnerů, gam ztratila a dostala se pod tlak. Kerberová si čistou hrou pohlídala svůj následný servis a vykročila za vítězstvím.

Jak nevyužít pět mečbolů předvedla Kerberová za stavu 5-3 při podání Paszekové. Rakušanka si v tomto gamu dokonce poranila kotník a chvílemi se zdálo, že je rozhodnuto. Paszeková se s kritickou chvílí vypořádala, snížila na 4-5 a před důležitým desátým gamem rozhodující sady se nechala ošetřit.

Prodlení Kerberové neprospělo. Do této chvílie velmi slušně servírující Němce servis přestal fungovat a Paszeková i s pomocí dvojchyby soupeřky vyrovnala na 5-5. V následujícím gamu si turnajová pětka Kerberová vypracovala další brejkbol, který však nevyužila a dostala se pod tlak. Ten narozdíl od své soupeřky Němka neustála, ztratila druhé podání v řadě a finále prohrála.

Paszeková po triumfu prohlásila: "Je to úžasný pocit, ani nevím, kde jsem na obrat sebrala síly. Byla jsem ve třetí sadě k smrti unavená, nemohla jsem se pořádně pohybovat. Dala jsem do toho vše, co jsem v sobě měla. A stačilo to."

"Soupeřka hrála v důležitých momentech skvěle," pochválila Kerberová Paszekovou. "Sice jsem prohrála, ale zahrála jsem si konečně finále na trávě a s turnajem musím být spokojená," dodala Němka.

Jednadvacetiletá Paszeková si připsala třetí turnajový triumf na okruhu WTA v kariéře. Vítězstvím nad semifinálovou přemožitelkou Kláry Zakopalové navázala na vítězství z Québeku (2010) a Portorože (2008).

Výsledky - Eastbourne - ženy (tráva, dotace 510.000 eur):

Dvouhra - finále:
Paszeková (Rak.) - Kerberová (5-Něm.) 5:7, 6:3, 7:5

Čtyřhra - finále:
Llagosteraová-Vivesová, Martínezová-Sánchezová (4-Šp.) - Huberová, Raymondová (1-USA) 6-4, skreč USA

Komentáře

42
Přidat komentář
Heather_Fedex
angie podle meho nazoru na gs ma. vcera, bohuzel, hrala pri matchbolech malo agresivne, vsadila na psychiku souperky, ze se sama vyhodi, ale nespravne odhadla moznosti tamiry. jinak, finale bylo koukatelne ackoli to nebyl typicky travovy tenis servis-volej. mam pocit, ze jsem v zapase zaznamenala jediny volej, kt. zahrala angie ve 3. setu. jinak to povetsinou bylo zahrano i s dopadem micku. tamirin tenis ma "travovejsi" poneti, nez angiin. ale povetsinou do toho obe tloukli od baseliny. a kdyz jsem uz-uz videla u angelqi krok dopredu, tak zase udelala ustup zpatky, zadny najezd na sit. jsem moc zvedava, co prinese wimbledon.

a jinak chvalim montyho za slova, kt. napsal brozovi. uz si zaslouzil dostat hanliva slova za jeho buzerace ;)))
Reagovat
dadaft
Bylo to velmi kvalitní finále významného turnaje.
Díky milé dámy. ))
Reagovat
VlS
ale Andělka mi připadá hodně podobná Caro, v rozhodujících momentech si prostě pro bod nejde a čeká, že protihráčka vyrobí UE. Tím mi je nesympatická stejně jako Caro, zbabělej, vyčůranej tenis. Jsem rád že Tamira vyhrála a doufám že jí forma ještě vydrží aspoň na první kolo Wimblu. Svět má patřit holkám s odvahou.
Reagovat
smazaný uživatel
rozhodujici set, stav 3:5 0:40..., a vyhrat to.. no dobry vykon a doufam ze plynule navaze ve Wimbledonu a posle Woznu mimo objektivy kamer..
Reagovat
smazaný uživatel
Tamira neni Arabka. Tamiry otec je narozeny v Tansanii a jeho rodice jsou z Indie. Matka je narozena v Chile s rakouskymi, francouzskymi a polskymi koreny, proto ma i polske prijmeni...:)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak díky za vysvětlení, to je teda složité! :D Ale svým způsobem na tom až tak nezáleží... Míšenky jsou totiž většinou moc krásné a čím zajímavější je ta kombinace, tím jsou krásnější. Třeba tady je názorný příklad... Americká modelka s thajsko-norskými kořeny. :)
http://lowdownblog.files.wordpress.com/2011/02/chrissy-teigen-si11-05.jpg
Reagovat
smazaný uživatel
..tak ta Chriss je pekna kocka:). Ten puvod Tamiry jsem jeste zjednodusil..:).
Reagovat
smazaný uživatel
Ale na tý fotce koukám jen na výstřih :D
Reagovat
gigin
páč koukám, že má stejnou značku rakety jako Djoko a taky čepici jako nedávno Djoko :-OOO :-DD
Reagovat
smazaný uživatel
Já taky :-))))
Reagovat
Sonja
Taky jsem Tamiře fandila...na ženský tenis se nedívám, ale tentokrát jsem koukla a hrozně jsem jí to přála. A přeju dál. :-))
Jinak, určitě má něco do sebe i jako žena...ale vyloženě hezká mi nepřijde. Že z ní dokážou maskéři a photoshop udělat kočku je druhá věc- to dokážou i z Petry:-) Ale je to můj názor, respektuju ostatní:-))
Reagovat
smazaný uživatel
zapas jsem nevidela, ale taky se mne nelibi, na Kerber mi vsak "byla dobra" .. :-)
Reagovat
tommr
mě se Tamira líbí víc na kurtu než nalíčená na těch fotkách. A není to jen o kráse - ona má prostě takovej šmrnc a ještě k tomu umí docela dobře hrát tenis ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Mně se teda líbí. :) Samozřejmě to není modelka typu Šarapovové, ale tyhle ženský mají něco do sebe. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Přijde mi "živočišná"..napadl mě tenhle výraz :-) prostě kočka..
Reagovat
smazaný uživatel
jsem hrozna, ale je presne ten typ, co bude mit za par let ostre rysy a knira, pardooon! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Masha je taky "živočišná"... Sibiřská tygřice! :D
Reagovat
tommr
spíš bych o ní řek že je to exotická kráska - určitě nebude čistokrevná Rakušanka ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jak dlouho Marfuša na té sibiři pobývala? A odkud jsou její rodiče?
Prý čistokrevná Tamira :-) Na fotce není nic vidět a v reálu to moc úžasné není, otec je arab.
Reagovat
smazaný uživatel
Jenom takové malé vysvětlení (pro pana profesora), proč říkám Mashe sibiřská tygřice... Kdysi na wtnphotos.com bylo takové logo její fotogalerie. Tam byla vyfocená a u toho bylo napsáno "Siberian Tigress". Dneska už to tam bohužel nenajdete, ale já si to pamatuju, a proto jí tak říkám. :)

Od toho je odvozená i moje báseň...

Líbí se mi velice,
řev sibiřské tygřice,
když ji slyším nahlas řvát,
vím, že touží vyhrávat...

... a tak dál. :)
Reagovat
smazaný uživatel
..Tamiry otec je narozeny v Tansanii a jeho rodice jsou z Indie, matka je narozena v Chile s rakouskymi koreny...:)
Reagovat
tommr
takže je to takovej mix - výsledek je docela ucházející ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak pardon, araba beru zpět. Ta její tmavost je způsobena otcem indem.
Reagovat
smazaný uživatel
myslis Araba a Inda?
Reagovat
petrulinka
Tamiře jsem moc fandila a jsem ráda, že vyhrála, protože Angeliku nemám ráda. A doufám, že si Tamira poradí s Carol ve Wimbledonu, moc ráda ji uvidím jít dál.
Reagovat
tommr
doufám, že ten zápas bude k vidění aspon na netu - myslím si, že to bude z mnoha důvodů jeden z nejatraktivnějších duelů prvního kola ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Proč koukat na fleky na netu? Určitě to půjde na BBC. Gratis pro skoro celou Evropu.
Reagovat
smazaný uživatel
Schválně jsem se podíval, abych věděl, co čeká Caro v 1. kole Wimbledonu. Nakonec musím říct, že to pro ni bude ještě větší výzva, než jsem si původně myslel... Tamira má fakt výborný cit pro hru. Dokáže dobře zakončit výměnu, ale ani delší a náročnější výměny ji nedělají problém. Pak měla taky hodně vysoké procento prvního podání. Podle mě rozhodlo těch pět neproměněných mečbolů Angelique za stavu 5:3, když podávala Tamira. Jenže většinu z nich dokázala Tamira opravdu skvěle odvrátit a měla i kousek toho potřebného štěstí. Pak bylo jasné, že to pro Angelique bude těžké dopodávat. Tohle prostě každého nahlodá. Angie dala v tom následujícím gemu asi dvě dvojchyby a v další hře nevyužila brejkbol... Na jednu stranu to přeju Tamiře, protože si ve své kariéře taky prožila nelehké chvilky, ale na druhé straně to je pro Angelique strašně kruté. Tohle jsou přesně ty zápasy, po kterých nemá člověk vůbec na nic chuť. Angelique má ale tu výhodu, že je tenistka a hned jak se z toho oklepe, tak bude mít novou motivaci a příště bude chtít uhrát ještě o jeden míček víc... Můžu jenom doufat, že když Tamira neprohrála dnes, tak prohraje s Caroline ve Wimbledonu. Ale dneska se mi potvrdilo, že to bude mít Caro hodně těžké. Tamiru nezastavilo ani drobné zranění kotníku, když trochu hůř došlápla právě za toho stavu 5:3 pro Angelique ve 3. setu. Bylo na ní vidět, že chce dál bojovat a nechala si to jenom rychle obstříknout a obvázat. Jinak si myslím, že přesně od toho zmiňovaného stavu to byl nejlepší tenis v celém zápase, i když gemy sbírala od té chvíle jenom Tamira.
Reagovat
smazaný uživatel
Monty, díky za komentář, zápas jsem neviděla, ale tolik neproměněných mečbolů, hm, to bych nečekala od Angeliky, že nepromění aspon jeden..
Jinak Tamira na fotce pěkný výstřih ;-)
Reagovat
tommr
já bych k tomu tvýmu fundovanýmu rozboru jen dodal, že Tamira je pěkná kočka a měla by se na turnajích dostávat pokud možno co nejdál - je na ní totiž docela pěknej pohled ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Já si ji nějak nevybavuju, ale takhle na tý fotce fakt pěkná, a to píšu jako ženská, ale zaujala mě :-)
Takže tommre, souhlas, - promin Monty - klidně hned ve Wimbledonu může jít dál :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Díky za reakci, Emičko. :) Ty neproměněné mečboly byly spíš dílem Tamiry a její skvělé hry. Až pak za stavu 5:4 udělala Angelique (dvoj)chyby, ale to bylo celkem pochopitelné, protože na pět neproměněných mečbolů se jen tak zapomenout nedá. No a za stavu 5:5 měla Angie ještě brejkbol, ale ani ten nevyužila. V dalším gemu ji Tamira brejkla a vyhrála... Pro Angelique by možná bylo lepší, kdyby při podání Tamiry za stavu 5:3 neměla žádný mečbol. Pak by možná měla pevnější ruku při vlastním podání a mohlo to dopadnout jinak... Jak říkám: Přeju to Tamiře, ale je mi moc líto Angelique. To už je snad "lepší" prohrát třeba dvakrát 6:1 než takhle.

Jinak máš naprostou pravdu. :) Skoro se musím stydět, že tady Tamiru opomíjím, když hodnotím tenisové krásky. Přísahám, že kdybych byl horňák, tak by se to určitě nestalo. :D Ale ne, vážně. Tamira je opravdu hezká a nedávno nafotila pěkné fotky, kde jí to moc sluší (viz odkaz). Pokud vím, tak Patty Schnyder o ní kdysi prohlásila, že je nejhezčí holkou na okruhu...
http://www.adiweiss.at/content/tamira-paszek-im-neuen-look
Reagovat
smazaný uživatel
Vidím, že tommr už mě předběhl. :D Emičko, co by na to řekl Rory? Je mi pořád nějak divné, že ty jako blondýnka skoro vůbec nefandíš blondýnkám. :D Za jiných okolností bych to Tamiře taky přál, ale nedá se nic dělat. Los je los a Caro je Caro. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Díky za odkaz, je fakt krásná, ale jsou to "umělecký" fotky, je nalíčená, ale i tak má svoje kouzlo, určitě si ji nenechám ujít, až bude někdy nějaký zápas.
Já to takhle vůbec neberu, fandím holkám, které mě nějak oslovují, moc neberu v potaz vzhled, ale to se těžko popisuje, někdo je ti prostě sympatický, někdo ne.. nezáleží na barvě vlasů, já fandila jak víš Dinaře, Jeleně D., ted je mi sympatická Kaia, nebo Fran, to je těžký u mě :-))
Rorymu jsem začala fandit ještě dřív, než spolu začali chodit, takže jsem mu pak odpustila, beru to na vědomí, ale Caro mi je pořád lhostejná, nemůžu si pomoct :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Však já vím, Emičko. Stejně ti to odpustím jako vždycky. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ale jak víš, začala jsem přicházet na chut Mashe, tak aspon něco ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Vím, to se cení. Ale ve finále RG jsi fandila Saře, takže to ještě nebude tak horké. :D Ale ne, samozřejmě můžeš fandit komu chceš... Emičko, vždyť ty máš u mě tady na diskusích skoro stejné postavení jako moje tenisové favoritky a to už je nějaká výsada. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Dobrý optimismus :-)
Pokud Pašekový nenateče noha, naše jednička končí v prvním kole. U ní je tenis už dost dlouho na vedlejší koleji. Křivohubej golfista jí učaroval, to hned tak nepřejde.
Mekilroj, Donald a Wozňáki jsou fakt úchvatné jedničky. Ti dva experti pravidelně na turnajích neprojdou cutem.
Reagovat
smazaný uživatel
Sáře jsem fandila, protože je to Italka, pro ně mám slabost a pak taky proto, že jsem to kdysi slíbila Qsubtovi :-)
Jo, za to výsadní postavení ti děkuju :-) možná budu přece jen fandit Caro..nooo, ještě si to rozmyslím :-))))
Reagovat
smazaný uživatel
Pane profesore, proč to nenapíšete nahoru, aby to bylo přehlednější? To nám s Emičkou (a tommrem) musíte kazit takové hezké vlákno? :D Prý "křivohubej golfista". Sem hoď svou fotku, ty krasavče... Radši jdi takhle při sobotě někomu poladit satelit, ať jsi aspoň trochu užitečný.
Reagovat
smazaný uživatel
No vidíš, Emičko. To by mi udělalo velkou radost. :) Tak to chápu, tam šlo o prachy. :D Jinak já právě pro Italky a Španělky (antukářky) moc velkou slabost nemám, tedy kromě Flavie. Ale Sara je taky docela fajn, taková snaživá. :)
Reagovat
kejv2
"Podle mě rozhodlo těch pět neproměněných mečbolů Angelique za stavu 5:3, když podávala Tamira."

To je vskutku odvazny a prekvapivy nazor...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist