Pegulaová na US Open porazila světovou jedničku a před semifinále chválí Muchovou

5. 9., 07:44
Aktuality 62
US OPEN - Jessica Pegulaová (30) na US Open dokázala poprvé porazit Igu Šwiatekovou (23) na grandslamu a postoupila do svého prvního semifinále. Američanka zvítězila 6:2, 6:4 a vzájemnou bilanci s Polkou upravila na 4:6. V boji o finále vyzve Karolínu Muchovou (28).
Profily hráčů
Pegulaová po výhře nad Šwiatekovou na US Open. (@Profimedia)

Šwiateková – Pegulaová 2:6, 4:6

Jessica Pegulaová má v této části sezony výbornou formu a potvrzuje to i na domácím grandslamu. Světová šestka během US Open Series ovládla tisícovku v Montrealu, dostala se do finále v Cincinnati a v New Yorku postoupila do premiérového semifinále na majorech.

Američanka ve čtvrtfinále porazila světovou jedničku Polku Igu Šwiatekovou za hodinu 28 minut 6:2, 6:4 a cestou mezi čtyři nejlepší neztratila ani set.

Úvodní sada byla od začátku v režii Pegulaové, která se ujala vedení 4:0. Do konce setu už nezaváhala na podání a náskok si udržela. Druhé dějství rozhodla brejkem v sedmé hře a o tři gamy později zápas dopodávala. Po využití třetího mečbolu Američanka prolomila prokletí grandslamových čtvrtfinále a na sedmý pokus v této fázi turnaje zvítězila. Třikrát neuspěla na Australian Open, jednou na Roland Garros, ve Wimbledonu i před dvěma lety na US Open. Vloni dohrála ve Flushing Meadows v osmifinále.

"Konečně se mi to povedlo a mohu o sobě říct, že jsem grandslamová semifinalistka. Věděla jsem, že to zvládnu, když budu hrát svou hru a nebudu po neúspěších frustrovaná," řekla v rozhovoru na kurtu Arthura Ashe Pegulaová.

V boji o finále se ve čtvrtek utká s Karolínou Muchovou. Češka sehrála s Pegulaovou zatím jediné utkání, v generálce na letošní US Open s ní prohrála ve druhém kole turnaje v Cincinnati 7:5, 4:6, 2:6. "Karolína je velmi dobrá a talentovaná. Má spoustu zkušeností, takže budu muset předvést svůj nejlepší tenis," uvedla Pegulaová.

Muchová se střetne v semifinále US Open s americkou tenistkou podruhé za sebou. Vloni bojovala neúspěšně o postup do finále s pozdější šampionkou Coco Gauffovou.

Rodačka z Buffala také navázala na předchozí postupy krajanky Emmy Navarrové či Taylora Fritze a Francese Tiafoea. Dva muže a dvě ženy v semifinále US Open měli Američané naposledy v roce 2003.

Šwiateková nevyužila možnost získat šestý grandslamový titul v kariéře a druhý na US Open, kde triumfovala před dvěma lety. Pegulaová se pomstila za porážku ze čtvrtfinále v roce 2022, kdy Polka celý turnaj vyhrála a upravila ze svého pohledu bilanci vzájemných zápasů na 4:6.

Výsledky dvouhry žen na US Open

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

TenisPortal.cz, Jakub Hájek

Komentáře

62
Přidat komentář
Nola
ti amicki hajzlici vraj ukazovali v telke ako Iga place po zapase s Jessicou, vlani ukazovali ako Amazonka rozbija rakety, dufam, ze uz budu len ukazovat ako placu amicky, to jedine si zasluzia, Jessica za to nemoze, ale ja zase nemozem fandit tymto dvom
Reagovat
Nola
Jessica konecne presla do SF, ale akym sposobom, je to velmi solidna hracka, uz vtedy nou bola, ked zacala porazat Kaju Pliskovu a ako sa odvtedy vypracovala, iba obdiv, taka seda myska, nikto ju nejak nevyzdvihuje, sama sa nepotrebuje chvalit a po prehrach nezvalovat vinu na svoju zlu hru..... to je prave to, co jej zrejme velmi pomaha
Reagovat
Nola
Iga je antukarka, berie FO a vsetky Masters na antuke, sedi jej Indian Wells, obcas vyhra aj na rychlejsom povrchu, ale kto si spomina ako to mala nahnute aj na FO s Osakou? No cely Rafa, ale ten sa v jej veku dokazal adaptovat aj na trave, vyhral W a bol to vlastne v tej dobe hrac na vsetkych povrchoch vyborny. To Iga rozhodne nie je, dnes ju moze porazit ranarka na rychlom harde a aj hracka, ktora je velmi solidna ako Pegula, mozno lepsie pre Kaju, na Igu zatial nevie zahrat, no uvidime
Reagovat
Davor1
No z antuky vie uhrať ročne maximálne nejakých 4500 bodov, ak vyhrá všetky väčšie turnaje, čo väčšinou nevyhrá, minimálne na jednom vypadne skôr. Takže väčšiu časť bodov má stále z iných povrchov. Ak by nebola výborná na všetkých povrchoch, tak neuhrá vyše 6000 bodov ročne mimo antuky. Je jasné, že mimo antuky je ďaleko zraniteľnejšia a prehráva pravidelne, napriek tomu nemôžeš povedať, že nie je výborná mimo antuky, keď tam uhráva ročne vyše 6000 bodov. Nie je dominantná, to je to správne slovo.
Reagovat
Nola
OK, ale ja som napisala, ze jej sedi IW a obcas dokaze vyhrat aj na rychlych hardoch, IW sedelo aj Nadalovi, na hardoch ako som zmienila nizsie moze hrat vyborne viac hracok, vystrielaju sa medzi sebou, nie som ziadny hater Igy, to si mylne vysvetlujes, som zvedava tento rok na TM, bude sa hrat v hale zrejme.... nic nepravdive som nenapisala, citaj do hlbky.....
Reagovat
Davor1
Tak napísala si, že Nadal bol v tej dobe výborný na všetkých povrchoch, čo Iga rozhodne nie je. V porovnaní s Nadalom samozrejme nie je na GS mimo RG tak úspešná, ale ak by sa všetkým odpočítali body z antuky, tak stále by bola dlhodobo niekde v top3 WTA, podobne ako bol svojho času aj Nadal v rebríčkoch ATP, takže nemôžeš ju označiť, že nie je výborná mimo antuky. To by potom bola výborná za posledné 2 roky jedine Sabalenka. Pegula napriek tomu, že občas dokáže vyhrať s Igou, sa k jej výsledkom na harde ani nepriblížila. Rybakina nemá jediný GS na harde, z väčších titulov jedine RG. Tak kto je potom výborný okrem Sabalenky? Ja tam vidím tak 5-6 výborných hráčok mimo antuky vrátane Igy. Dominantná je jedine Sabalenka, na antuke zase Swiatek...
Reagovat
Nola
aha, takze rozpor je v Nadalovi, ale je pravdou, ze dokazal hrat na trave a mal finale uz davno pradavno, predtym ako ziskal titul, ja som nikdy nebola jeho fanda, ale oni su s Igou totalne podobni, ona na mna dokonca posobi, akoby ani pravackou nehrala, taky ma zvlastny uchop rakety..... Amazonka sa tento rok zranila, ona je vyslovena ranarka ako Serena, a sedia jej hlavne rychle hardy, ja jej ani velmi na titul neverim, USO jej az tak nesedi, prajem ho skor Kaje, ktora hra velmi pozeratelny tenis
Reagovat
Davor1
Tak Karolíne to snáď prajeme všetci, mega sympatická hráčka, plus hrá nádherný tenis, ktorý je iný ako predvádza väčšina WTA okruhu, trochu mi pripomína Ash Barty, ktorej som fandil. Plus má výborného slovenského trénera. Zase mne sú sympatické aj Pegula a Navarro, obidve dcéry miliardárov, ktoré ani nemusí zaujímať, koľko zarobia na PM, ale usilovným tréningom sa dostali na vysokú úroveň a obidve majú za mňa sympatický prejav na kurte. Proti Sabalenke nič nemám, ale fandiť budem určite jej súperkám, ktoré sú mi sympatické a v prvom rade Karolíne, ktorá je pre mňa jasná jednotka medzi českými tenistkami...
Reagovat
bardunek666
Jak Káji tak Jess obrovská gratulace. Složení SF je velmi příjemné a všem čtyřem bych moc přál titul, tak se nechme překvapit, kdo to bude. Osobně tipuji Arynku.
Reagovat
annah
Já bohužel taky. Provříská se k titulu. Hlavní soupeřku Igu jí odstranili z cesty.
Reagovat
annah
Teda odstranila se spíš sama (podle komentářů).
Reagovat
vavrinec
Tak trochu pomáhala, ale Pegula hrála fakt skvěle!
Reagovat
Davor1
Swiatek včera absolútne tragický výkon, najhorší aký som kedy od nej na GS videl. Od prvého gamu sypala jednu UE za druhou a pri odvracaní brejkbalu urobila v prvom sete v oboch prípadoch dvojchybu. Celkovo v zápase za 18 gamov nasekala 41 UE a zahrala len 12 winnerov. Mentálne bola úplne mimo od začiatku zápasu. Mimo antuky absolútne nezvláda ten tlak a keď jej ujde začiatok zápasu, tak sa psychicky zosype jak domček z kariet. Pegula nehrala zle, ale celý ten zápas bol len o tom, že Iga vyhodila do outu dve tretiny výmen. Muška rozhodne nie je bez šance.
Reagovat
paddy
Ono to celkově vypadalo jako UE Open (40+22 UE)

Silná hlava Swiatek je jen mýtus smile
Reagovat
janek_da
Někdy tam Pegula hodila pěkný winner, ale myslím taky měla o dost víc UE než winnerů.
U Igy bych řekl, že to sypala rovnoměrně do autu a do saka. V druhém setu hodně zlepšila procento prvního podání a začala občas trefovat hoodně těsné lajny. To ji chvíli drželo nad vodou. Bez těch lajn by to skončilo stejně jako první set.
Reagovat
Vlk-v-trave
Jess ji hlavně posílala nízké placky, které Iga nepochopitelně chtěla hrát po lajnách... nějak jí ta geometrie nevyšla... Jess se velmi dobře připravila a z taktiky po frikovsku 1čka :-)
Zato Iga šla tak trochu drsně hlavou proti zdi...
Reagovat
janek_da
Jo, viděl jsem tebou oblíbené vyšlápnutí do kurtu, jak to hrála ještě při vzestupné trajektorii. Nemusela to být ani ultra rána, tak se to Ize vrátilo rychle zpátky. A i když byla třeba jenom 2m od toho tak měla velké problémy to stihnout.
Reagovat
Vlk-v-trave
Dobře to umí s plackami na Igu Rybakina, ale není jednoduché, aby Rybka vytrvala často do konce turnaje bez odstoupení... něco jako Muchová...

Jess mě ale překvapila... mimo to co Iga komentovala po zápase, že věděla, že ty flat údery nízko nad sakem prostě umí, takže čekala, že to jednoduché nebude, asi není náhoda, že poslední 4 zápasy se přetahovaly o vítězství Jess, Iga, Jess, Iga, a teď Jess, ale vítězství Jess byly dost po boji... dnešní v suchým...

....takže Iga asi netušila, že si teď s chutí do toho kurtu vyšlápne, jak píšeš...
no pak sama nemá čas na své lifty...
Reagovat
Davor1
Reagovat
mamina
Hrála to, co jí Pegula dovolila. Tudíž jen sem tam záblesky její hry. Pegula ji rozebrala na molekuly. Doufám, že se tým Mušky díval a připravil plán, jak na ni.
Reagovat
vavrinec
Pegula chytla neskutečnou formu, takhle jsem ji hrát ještě neviděl. Ano, Iga nehrála ve svém topu, ale i tak. Muška to bude mít hrozně těžký.
Reagovat
paddy
Pegula i Navarro v posledních měsících mají velmi dobrou formu, ale tady to někteří nechtějí vidět a neustále je podceňují. smile
Reagovat
jih
Linda Navarro vyklepla, tak proč by ne Muchová Pegulu...
Reagovat
Trojchyba_Mat
Reagovat
paddy
Jsem rád, že můj odvážný tip na překvapení tommr vyvracel, to jen zvýšilo pravděpodobnost smile

Kurz skoro 4 (25 % breakeven) bylo hřích nevyužít i s ohledem, že dosavadní h2h byly 6:3 (67/33)
Ještě větší radost bude v Berouně. Na Swiatek snad šlo 98 % vkladů smile

Pegula je stejně vysoká jako Navarro (170 cm) a obě tento tenisový handicap vyvažují skvělým pokrytím kurtu, čímž deptají soupeřky.
Swiatek má problémy s neortodoxní hrou, na kterou nemá nerva. Na lavičce klepala nohou, jako by měla Parkinsona. Ta její silná hlava je pouhý mýtus.
Slabší bouchalky lehce přebouchá, musela by narazit na silnou bouchalku typu Sabalenka nebo hazardérku typu Ostapenko.

Swiatek na titul neměla. I Navarro, Muchová nebo Sabalenka by jí neseděly.

Potvrdilo se, že je nesmysl ji považovat za hlavní favoritku mimo RG. Stačí se podívat na její výsledky. Až na výjimky na GS končí ve 3 či 4 kole. Na světovou jedničku je to ostudná bilance. smile

Znovu připomenu, že Barty si ji mazala na chleba i na antuce smile
Reagovat
paddy
Stejně jako Gauff narazila Swiatek na první silnější soupeřku a hned byla venku smile
Reagovat
mamina
Reagovat
Davor1
Pravdu máš v tom, že považovať ju za hlavnú favoritku mimo antuky je nezmysel, a hlava nie je jej silná stránka, ale naopak slabina, hlavne v prípadoch, kedy jej ujde začiatok a musí otáčať, vtedy to absolútne psychicky nedáva. Podobne vyzeral aj zápas na OH so Zheng.

Tá poznámka s Barty je absolútne mimo. Vychádzať z jedného zápasu, ktorý sa hral v čase, kedy Barty dominovala celej WTA a hrala vo svojom tope proti vtedy 19 ročnej Swiatek, ešte na rýchlej antuke v Madride, to má minimálnu výpovednú hodnotu.
Reagovat
lvicek
Jo, s Barty je to uplna kravina.
Reagovat
paddy
V další sezóně 2022 ji Barty porazila 6:2 6:4 na hardu a byla to sezóna, kdy Swiatek získala 2 GS a měla 70/10.
Byla to už hotová hráčka.

Ženy se dostávají na peak rychleji. Stačí vzpomenout na Hingis.
Reagovat
makro99
Hingis...
Reagovat
Vlk-v-trave
Na světovou jedničku je to ostudná bilance...

Jak Wozniacki sbírala jeden bod za druhým, ale jako No.1 neměla GS, tak to byla prý také ostudná bilance... Swiatek jako No. má 5 GS a zase to je ostudná bilance... Jen připomenutí Barty má pouze 1 RG, a 3GS, a to že si něco mazala, neznamená a není zaručeno, že by si kohokoliv mazala i později...(nepopírám, že chybí, ale...) krom toho to byla také mnohými nazývaná ostudná No. 1 nebo také na baterky...

Jen tak pro připomenutí bývalé No.1 a jejich bilance GS, Open Íra - TOP 10

1. Serenka 23
2. Steff 22
3-4. Chris - Martina 18
5. Margaret 11
6. Monika 9
7.-9. Evonne, Vee, Justine 7
10.-12. Martina, Maria, Iga 5

Kde ta ostudná bilance teda končí?
Není těch ostudných No.1 nějak trochu moc...? :-))
Barty, Osaka, Halep, Wozniacki, Pliskova, Muguruza, Kerber, Azarenka, Sarapova, Clijsters, Safina, Jankovic, Ivanovic, Mauresmo, Davenport, Capriati, Sanchez Vicario,
Reagovat
com
Pliskova smile
Reagovat
paddy
Zapomněl jsem přívlastek údajně neporazitelná světová jednička, u kterých se čeká určitá kvalita.

Několikatýdenní jedničky do této argumentace vůbec nepatří. Taková Wozejk byla kolotočářka, která objížděla periferii.

Zopakuji, že mimo RG má tristní bilanci, ve které se projevuje ta její "silná" hlava.
Reagovat
vavrinec
Jasně, proto má téměř dvojnásobek bodů než třetí a další v pořadí. A i když Sabalenka vyhraje USO, pořád bude mít o 2000 bodů méně. To musí být opravdu tristní bilance ...
Reagovat
makro99
a o pár GS méně.. i když má o pár roků víc
Reagovat
vavrinec
Než kdo ? Která ze současných tenistek má ve 23 letech 5 GS ? Coco má jeden, Aryna dva (a je starší).
Reagovat
Vlk-v-trave
makro to píše z pohledu Sabalenky, neb na tebe navazuje :-))
Reagovat
makro99
:) je moc teplo :)
Reagovat
Vlk-v-trave
ad. přívlastek údajně neporazitelná světová jednička

Nevím odkud máš ten přívlastek... nejčastěji jsem se setkal s robocob, který se občas zasekne, a s častým přáním, mohl by se zasekávat častěji... ale za poslední 2 roky spíš s přívlastkem Nadal v sukni... a nemyslím TP.

ad. Několikatýdenní jedničky do této argumentace vůbec nepatří. Taková Wozejk byla kolotočářka, která objížděla periferii.

Já se naptal na vozíček, ale kde ta ostudná bilance dle Tebe končí...
Jen lehce připomenu, Bárty ma 3GS, čili ostudná bilance...?

ad. silna hlava,
a proto si v polsku dělá plno fans srandu, že aby prošla turnajem tak potřebuje psychologa na tribuně...a ani to ji nepomáhá...atd. spíš se obecně říka, že nejvíc pracuje na psychice na okruhu...ale nevím zda to tak je,...

ad. mimo RG má tristní bilanci
jako v čem? a porovnáváš to s kým ? :-))
Reagovat
Nola
tak ja si spominam na Serenku ako si robila doslovne p.del s Dinary Safiny, ale aj neskor, uz nespominam z ktorej jednicky, vraj ona ani netusi, kto je NO1, kedze Serena vyhravala GS a jednicka nie......

Iga si proste svoje GS uhrava a k tomu antukove Masters, tam nema konkurenciu, na harde a trave je uz konkurencia ina, tam si rozoberie viac hracok, preto Iga dominuje okruhu a ak sa nenajde hracka, ktora jej na antuke vystavi stopku, tak este dlho bude, k smutku paddyho
Reagovat
makro99
jj, to je TP - tady je to samej velmistr rychlých soudů a silných výroků....
Reagovat
Vlk-v-trave
jako podle mně ujel a dělá si s nás srandu...
Reagovat
makro99
ale jo.. ale dneska se tady ty "ostudnosti" valí i na místní poměry nezvyklou měrou... světová jednička v singlu, světová jednička v deblu - samej ostudnej výkon, tristní bilance...
Reagovat
Vlk-v-trave
Mně by spíše zajímalo, co by se stalo, kdyby Karolína vyhrála USO.
Jestli by měla také zaručené místo na TM, nebo by se rozhodovalo
nějak jinak mezi Bárou a ní...
Reagovat
Mony
Jasně, že by to byly čínské závody mezi Barou a Muskou. Jedna z nich už to má jiste
Reagovat
com
Kdyz uz se udelalo to pravidlo 7 +1, tak spravedlivejsi by to melo byt 4 +4

Aby tak mela kazda GS vitezka toho roku zarucen TM
Reagovat
TtGerza
Právě, že to ani jedna jisté nemá (i v případě výhry Karolíny)..

1. Iga (8285b)
2. Aryna (6656b) (obě kvalifikovány)
3. Rybakina (4981b)
4. Paolini (4865b)
5. Gauff (3968b)
6. Pegula (3646b)
7. Navarro (3628b)
8. Collins (3178b)
-----------------------postupová čára---------------------------
9. Zheng (3070b)
10. KREJČÍKOVÁ (2686b)
11. Ostapenko ( 2590b)

V případě titulu Karolíny:
14. MUCHOVÁ (2346b)

Musely by obě ještě pořádně zamakat, protože zatím to vypadá, že žně budou mít Američanky.
Reagovat
com
Reagovat
paddy
Pokud Muchová vyhraje, tak jedna z nich to má jisté, příp obě, pokud se jedna distane do top 7

Pravidlo top 7 + nejlepší GS vítězka z top 8-20
Reagovat
tommr
Collinsová pokud se nepletu prohlásila že USO byl její poslední odehranej turnaj a na TM nepojede ani kdyby se na něj kvalifikovala ...
Reagovat
milik254
Hodně mimo
Reagovat
Otmar
S těmi diváky máte pravdu, Mušce poprvé trochu zatleskali až když vedla 5:0 a když Mája uhrála první gam, mohli se potrhat. A to byla Brazilka!!! Co bude u Pegule ani nechci předjímat, na druhé straně ona je tam doma...co jiného čekat!?
Reagovat
Otmar
Reakce na Serpense, sorry jako!
Reagovat
Serpens
Když se fandí outsiderovi, beru, ale Haddadka za mě nebyla outsider
Reagovat
tommr
peklo by to bylo pokud by Karolína hrála třeba proti Gauff nebo Collins. Pegula není z nějakýho důvodu tak populární ...
Reagovat
Vlk-v-trave
V NY nebude nebude asi moc fans Sabres-NHL nebo Bills-NFL :-))
Reagovat
mamina
Karolína se umí oprostit od diváků a umí se koncentrovat na svou hru.
Reagovat
com
Pegule jela proti numbr one mega bomby
Reagovat
Serpens
No, tak ta ji slušně spláchla... to bychom možná ještě dodatečně brali Igu Muška bude mít co dělat, publikum proti ní... i když se mi zdálo, že proti publiku hrála už poslední dva zápasy, ale ne v takové míře.
Vstávat na to nebudu, vždycky jak vstanu, tak dotyčná prohraje, a já potom těch nevyspaných hodin lituju, tak snad jí to přinese štěstí
Reagovat
Sinuhet1
taky to nejspis vynecham, podivam se pripadne na finale
Reagovat
tommr
jj nakonec to vypadá že nervózní Swiateková by byla snadnější soupeřka než ve formě hrající Pegula ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist