Pegulaová porazila i světovou jedničku Sabalenkovou a je v semifinále Turnaje mistryň

1. 11. 2023, 01:07
Aktuality 9
TURNAJ MISTRYŇ - Američanka Jessica Pegulaová (29) se po loňské nepovedené premiéře na Turnaji mistryň stala první semifinalistkou letošního ročníku. Po Jeleně Rybakinové (24) porazila ve dvou setech i světovou jedničku Arynu Sabalenkovou (25), kterou po využití až sedmého mečbolu přehrála po velmi dobrém výkonu 6:4, 6:3 a ve vzájemné bilanci přerušila sérii čtyř porážek a osmi prohraných setů. Jistotu postupu ze skupiny jí o necelou hodinu později dal zisk setu Rybakinové proti Marii Sakkariové (28).
Jessica Pegulaová (© Profimedia)

Sabalenková – Pegulaová 4:6, 3:6

Jessica Pegulaová před rokem při debutu na Turnaji mistryň na domácí půdě v texaském Fort Worth prohrála všechny tři duely ve dvouhře i ve čtyřhře, byť krátce předtím vyhrála podnik WTA 1000 v Guadalajaře a sebevědomí si zvedla ziskem své nejcennější trofeje.

Také letos se na vrchol sezony naladila triumfem, když ovládla turnaj WTA 250 v rodné zemi své maminky v jihokorejském Soulu. Na rozdíl od loňska ale na vítězné vlně pokračuje i na Turnaji mistryň, v mexickém Cancúnu si ve dvou setech poradila s Jelenou Rybakinovou i Arynou Sabalenkovou.

Devětadvacetiletá Američanka v posledních čtyřech duelech s o čtyři roky mladší Běloruskou neuhrála ani set. Tentokrát ale na kurtu předvedla skvělý výkon, v obou setech si vypracovala vedení 5:2 s dvěma brejky v zádech a náskok si pokaždé pohlídala.

Problémy měla jen s ukončením zápasu. Za stavu 6:4, 5:2 a 40:15 spáchala první dvě dvojchyby a Sabalenková vycítila naději. Začala hrát na riziko a odvrátila další čtyři mečboly, Pegulaová ale při sedmé šanci uspěla. Ve výměně se ubránil a donutila soupeřku chybovat.

"Byla to velká výzva. Pamatuju si spoustu zápasů, které Aryna otočila z mečbolů. Je to pro ní těžké, trefuje hodně winnerů, ale dělá i hodně chyb. Je to těžké ukončit. Jsem moc ráda za to, jak jsem dnes hrála," pochvalovala si Pegulaová, jež před rokem na podniku WTA 1000 v mexické Guadalajaře získala svou nejcennější trofej.

Pegulaová potřetí v kariéře porazila světovou jedničku a připsala si celkově 17. výhru proti hráčce TOP 10. "Cítím se letos lépe, když mám hrát s těmi nejlepšími. Jsem sebevědomější," proslásila Pegulaová.

"Vždycky jsem byla dobrá, když jsem měla porazit hráčky žebříčkově pode mnou, ale teď musíte zdolat i jednu dvě, které jsou před vámi. Letos si v těchto zápasech věřím, proto jsem vybojovala i více výher. Cítím, že jsem se v tom trochu zlepšila," doplnila rodačka z Buffala.

A jelikož Kazaška Jelena Rybakinová v druhém úterním semifinále získala první set proti Marii Sakkariové, má Američanka jako první jistý postup do semifinále bez ohledu na výsledek ve svém posledním duelu ve skupině proti Sakkariové.

Rybakinová – Sakkariová 6:0, 6:7, 7:6

Kazašská debutantka Rybakinová po úvodní porážce s Pegulaovou si nakonec proti Sakkariové dokráčela pro premiérovou výhru v soutěži. Po bleskově vyhraném prvním setu po pouhých 22 minutách hry se ale na vítězství pořádně nadřela.

Na kurtu musela strávit ještě další více než dvě hodiny a měla namále. Ve třetím setu neudržela vedení 4:2 a za stavu 4:4 a 15:40 čelila dvěma brejkbolům. Situaci nicméně ustála, po dvou a půl hodinách boje zvítězila 6:0, 6:7, 7:6 a ve třetím vzájemném duelu si připsala druhou výhru.

"Na začátku možná Marii chvíli trvalo, než si zvykla na mou rychlost. Jak všichni víme, povrch tu není zrovna nejlepší a všechny s tím bojujeme," uvedla Rybakinová.

Rybakinová si ve čtvrtek zahraje se Sabalenkovou v přímém souboji o druhé místo ve skupině. S Běloruskou ve vzájemné bilanci prohrává 2:4, ale od lednové porážky ve finále Australian Open ji porazila ve dvou setech v Indian Wells i před pár týdny v Pekingu.

"Teď buď vyhraju a zůstanu, nebo prohraju a pojedu domů. Takže je to stejné jako na ostatních turnajích. Nebude to lehké, ale udělám maximum," řekla bojovně naladěná vítězka loňského Wimbledonu Rybakinová, jež si připsala sedmý letošní skalp hráčky TOP 10. Více jich maji na kontě jen Iga Šwiateková (9) a Caco Gauffová (8).

Naopak Sakkariová, jež v prvním duelu utrpěla debakl 0:6,1:6 se Sabalenkovou, je po dvou porážkách bez šance zopakovat semifinále z předchozích dvou ročníků a poprvé skončí ve skupině.

"Myslím, že výsledek prvního zápasu jsem dnes měla v hlavě.  Mým největším vítězstvím dnes bylo, že jsem překonala strach. Nakonec jsem byla pár bodů od výhry a aspoň trochu zachránila závěr sezony," řekla Sakkariová.

Výsledky Turnaje mistryň v Cancúnu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
bobisek3737
Bravo,Pegula ::thumbsup: :
Reagovat
makro99
a příznivé pro Markétu do semifinále.
Reagovat
hanz
No, to to je tak sci-fi...
Reagovat
baba
takže Pegula !!!! Moc jí to přeji, už si nějaký ten velký úspěch zaslouží...A když už Američanka, tak ona a ne COCo.
Reagovat
Krisboy
Jessica smile
Reagovat
Yonaash
Tyjo ta Pegula mě překvapuje, takhle hrát jsem ji snad ještě neviděl. Vždy mi připadala jen jako ultrastabilní pinkalka bez chyb. A teď zaháněla Arynu do obrany. Dobře ona
Reagovat
Liverpool22
Peggy to v Mexiku sedí, podnebí, povrch, má to kousek...Navíc už tady vyhrála v Guadalajaře - prostě je to její oblíbené místo a v Mexiku hraje lépe než jinde.
Reagovat
Liverpool22
ufff. Nakonec to bylo drama, ale vše dobře dopadlo smile Takže Rybka s Arynou o postup do SF a Sekyrka může balit kufry smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist